ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Съдът прекрати делата и по двете жалби срещу референдума в Трън

Съдът прекрати делата и по двете жалби срещу референдума в Трън

© Сдружение ТрънАдминистративният съд в Перник е прекратил и двете дела по жалби срещу решението на Общинския съвет на Трън за провеждането на местен референдум за добив на полезни изкопаеми, показа проверка на "Дневник". Едното бе образувано след обжалване от областния управител Васил Михайлов, който в крайна сметка е оттеглил жалбата си.


По-рано днес стана известно, че прокуратурата също е оспорила решението на местната власт, но съдът е оставил протеста ѝ без разглеждане, защото е процесуално недопустим поради просрочване. В началото на май се разбра, че Михайлов е обжалвал решението на местната власт, според което на


11 юни трябва да се проведе допитване в Трън с въпрос:
"Против ли сте община Трън, чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални подземни богатства?". Обжалването от областния управител бе мотивирано с незаконосъобразност на решението на общинския съвет поради неспазване на установената форма, немотивираността му, както и поради противоречие на обжалвания акт със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.


Михайлов коментира, че въпросът с добива на полезни изкопаеми не е от компетенциите на органите на местно самоуправление, защото засяга държавни интереси и е от национално значение.


Повече четете тук.


Той обаче е оттеглил жалбата си


и затова съдът е прекратил производството. Определението на магистратите подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС), но доколкото заинтересованата страна - жалбоподателят сам е оттеглил жалбата си, едва ли ще се стигне до процес пред втора инстанция.


До протеста на държавното обвинение се стигна след като оттам прецениха, че решението на общинския съвет е незаконосъобразно поради "допуснато съществено нарушение на процесуални права и допуснати нарушения на отделните етапи от процедурата по издаването му". Освен това то противоречало на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, тъй като с него се решава въпрос, който не е от местно значение и той не е в компетентността на местната власт.


В определението си от днес обаче магистратите посочват, че протестът е закъснял.


Протоколът от заседанието на общинския съвет в Трън на 21 април е получен в прокуратурата на 27 април. От този момент е започнал и да тече законово установения седемдневен срок за оспорване на акта, който е изтекъл на 4 май 2017 г. Протестът на прокуратурата е депозиран на 22 май. Определението на съда подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок.


Местният референдум в Трън трябваше да се проведе заедно с парламентарните избори на 26 март. Първоначално въпросът за допитването бе формулиран така: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства". Заповед на областния управител Васил Михайлов обаче спря провеждането на допитването заедно с изборите с мотива, че книжата за него не са били утвърдени от общинския съвет на едно заседание заедно с решението за провеждането му, както постановява законът.


След това общинските съветници промениха въпроса,


но последваха нови жалби, които сега съдът остави без разглеждане.


Предложението за допитване до гражданите беше направено от кмета на Трън Станислав Николов, след като местно сдружение се обяви против инвестиционното намерение на "Евромакс рисорсиз" (от групата на "Асарел – Медет") за разработване на златно находище в региона. Създадени бяха два инициативни комитета. Единият в подкрепа на златодобива, а другият – против. Πoддpъжницитe на златната мина смятат, че тя ще развие икономически региона. Πpoтивницитe пък са ĸaтeгopични, че тя ще увреди природата и водата на трънчани.


Повече мнения по въпроса четете тук и тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK