Кой иска да влезе в прокурорската колегия на съдебния съвет

Мандатът на този състав на ВСС изтича през октомври. Част от новия ще се избере от магистратите, а другата след гласуване в парламента като и двете ще бъдат по новите правила след измененията в Закона за съдебната власт.

© Велко Ангелов

Мандатът на този състав на ВСС изтича през октомври. Част от новия ще се избере от магистратите, а другата след гласуване в парламента като и двете ще бъдат по новите правила след измененията в Закона за съдебната власт.Тази събота е първото общо събрание на прокурорите в страната, на което ще бъдат изслушани 12-те кандидати за новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Те ще се състезават за четирите места в прокурорската колегия, която се допълва от един представител на следователите, главния прокурор, който е член по право, и петима, които ще бъдат избрани от парламента. Миналата събота стана известен първият член на новия ВСС - Евгени Диков, който бе избран от колегите си следователи, след като бе единствен кандидат за поста.


Сред кандидатите за прокурорската колегия има от всички нива на прокуратурата от София, Пловдив, Бургас, София-област, Перник и Разград.


Единият от кандидатите, за чиято номинация се разбра най-рано, е Евгени Иванов. Той е обвинител във Военната апелативна прокуратура и е председател на Асоциацията на прокурорите в България. Магистратският му опит включва такъв на следовател и прокурор на различно ниво във военната прокуратура. Съавтор е на "Помагало за работа на етичните комисии", издадено през 2015 г. от ВСС. Завършил е право в Нов български университет.
Предложен е от над 70 свои колеги. Подкрепен от Международната асоциация на прокурорите, Съюза на юристите в България и шест организации от Гражданския съвет към ВСС.


В концепцията му е заложено достигане на европейските стандарти за независимост, прозрачност и отчетност на съдебната власт. "Прави впечатление, обаче, изразеното становище на Иванов как системата следва да уреди проблемите на ниско ниво и едва след това да се захване с проблемите по устройството на съдебната власт. Тази теза традиционно се поддържа от противниците на реформата в Конституцията", посочва в свой анализ Институтът за пазарна икономика (ИПИ).


"Ние не сме против реформата, но това, което най-много пречи на прокурорите за ефективен работен процес, е нормативната уредба - изключително остаряла и закостеняла, и това, че ежедневно сме подложени на агресивния натиск на "силните на деня", казва Евгени Иванов в интервю за "24 часа" в края на юни 2015 г.


За първи път магистратите ще могат да гласуват дистанционно за съдебен съвет. Мнозинството в съвета обаче отказа да направи външен одит на системата въпреки опасания на магистрати, че анонимността на вота не е гарантирана.

© Георги Кожухаров

За първи път магистратите ще могат да гласуват дистанционно за съдебен съвет. Мнозинството в съвета обаче отказа да направи външен одит на системата въпреки опасания на магистрати, че анонимността на вота не е гарантирана.


Друг претендент за едно от четирите места е Гергана Мутафова, тя е втори мандат шеф на районната прокуратура в Пловдив. Завършва право в Софийския университет и магистратура по "Международни отношения и право на ЕС", както и магистратура по финанси, застраховане и счетоводство във Великотърновския университет. Зам.-председател е на Асоциацията на прокурорите в България.


Предложена от над 150 колеги - всички окръжни прокуратури в Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Стара Загора и от всички 19 районни прокуратури в района.


Стажът ѝ е само в прокуратурата. Участвала е в работните групи на ВСС по натовареността и в групата, изготвила Комуникационната стратегия на съдебната власт. Представлявала е институцията в Съвета по реформи към Министерството на правосъдието във връзка с последните изменения на Конституцията и Закона за съдебната власт.


В концепцията си


Мутафова залага на цялостна промяна на структурата на ВСС като броят на членовете, избирани от Народното събрание, да бъде намален наполовина (в момента те са 11)


"Това е повече от смело изявление, което, ако бъде отстоявано при евентуален избор на кандидата Гергана Мутафова, може да бъде невиждано явление за средите на прокуратурата", посочва в своя анализ ИПИ.


Тя говори още за "изключително високата степен на корупция и неефективност на съдебната система" и "властова корупция". В концепцията ѝ не се прикрива недостатъчността на реформите, които не бива да се изчерпват със спорадични промени в законите и Конституцията. Тя коментира и, че българската съдебна власт е с един от най-високите бюджети при ниска ефективност с висок брой магистрати на глава от населението.


"Отново в нейната концепция е направено предложение по една от противоречивите стъпки в Наказателния процес – възможността съдът да върне делото на прокуратурата при пороци на обвинителния акт. Мутафова предлага този проблем да бъде решен като при оправдателна присъда въз основа на недобре изготвен обвинителен акт санкция да понася прокурорът, изготвил акта", цитират идеите на Мутафова от ИПИ.


Евгени Иванов - един от кандидатите (не е на снимката) е председател на Асоциацията на прокурорите. Покрай скандала със срещата на главния прокурор Сотир Цацаров в ЦУМ с бизнесмена и издател Сашо Дончев и бившият член на ръководството на БСП Сашо Гергов от организацията разпространиха становище в подкрепа на Цацаров, в което казват, че "стремежът на отделни кръгове и медии е да омаловажат усилията на прокуратурата за постигане на решителни успехи

© Дневник

Евгени Иванов - един от кандидатите (не е на снимката) е председател на Асоциацията на прокурорите. Покрай скандала със срещата на главния прокурор Сотир Цацаров в ЦУМ с бизнесмена и издател Сашо Дончев и бившият член на ръководството на БСП Сашо Гергов от организацията разпространиха становище в подкрепа на Цацаров, в което казват, че "стремежът на отделни кръгове и медии е да омаловажат усилията на прокуратурата за постигане на решителни успехи


Сред кандидатите с повече стаж в системата е Мери Найденова. Родена на 21 юни 1953, завършва право в Софийския университет, а в момента е прокурор от Върховната административна прокуратура. Тя влиза в системата на държавното обвинение през 1989 г., където е и целият ѝ магистратски стаж, който минава през районна, окръжна и върховна прокуратура.


Преди това е била икономист, общински съветник и секретар към две кметства. Предложена от 24 колеги.


Името ѝ влиза в общественото пространство покрай делото на първите депутати, осъдени за конфликт на интереси при приемането на закони. Тогава тя се изказва в защита на Димитър Аврамов от ГЕРБ. По думите ѝ е нямало доказателства, че той е "в някаква икономически или политическа зависимост с търговски дружества".


В анализа си за концепцията на Найденова, ИПИ посочва, че тя само маркира, че трябва да бъдат изпълнени препоръките на ЕК към България в ежегодния доклад. Прокурор Мери Найденова предлага да се създаде специален фонд за поощрение на магистратите с материални награди.


Наскоро от Българския институт за правна инициативи публикуваха профил на кандидатите за прокурорска колегия.

© БИПИ

Наскоро от Българския институт за правна инициативи публикуваха профил на кандидатите за прокурорска колегия.


Пламен Марков, който е друг кандидат за член на ВСС, идва от Апелативна специализирана прокуратура. Завършил право в Софийския университет. През 2006 г. се прочу с това, че тогавашният главен прокурор Борис Велчев поиска оставката му, защото "изтърва" хотел, при разследване за пране на пари срещу съпругата на Самоковеца - Ангелина Димитрова. Марков бе отстранен от делото, а самият той първоначално заяви, че си подава оставката, но после размисли. Главният прокурор пък разпореди проверка на цялата му работа и се извини на всички прокурори в страната, чиито имидж се накърнява "заради отделни случаи като този". Тогава Велчев коментира, че "отделни прокурори продължават да живеят с едно друго разбиране, че някой трябва да им подскаже как да решат делото".


Това бе от първите дела, с които България трябваше да се отчете пред ЕС по казуси за отнемане на незаконно придобито имущество.


Иначе Пламен Марков е бил областен управител на Монтана, бивш депутат от СДС.


Започва работата си като младши прокурор. За кратко е и адвокат. От 2011 г. е в Апелативната спецпрокуратура. Предложен от 31 колеги, сред които и ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев. Подкрепен от неправителствената организация Риск Монитор.


В концепцията му е заложена подкрепа на препоръките по мониторинговия доклад на ЕК, но без конкретни тези.


Георги Кузманов е обвинител в Апелативна прокуратура в Бургас. Завършва право в Бургаския свободен университет. Бил е следовател за една година, а от 2001 г. е прокурор. Предложен е от 36 колеги. Има и международен опит като национален експерт в Евроджъст в Хага.


"Кандидатът Георги Кузманов, апелативен прокурор от Бургас, е убеден в "запазване независимостта и функциите на прокуратурата в конституционно определените ѝ граници". Трудно тази позиция може да бъде мерило за добро управление от страна на ВСС. Ако съдиите имат нужда да не се бъркат в кариерното им развитие и това да бъде средство за натиск при решаване на делата, тъй като съдът следва да бъде независим, то прокуратурата сама по себе си е автономна – може да се самоуправлява при условие, че изпълнява държавната наказателна политика успешно. Но ако последното не е факт, това означава, че се налага пряка политическа намеса при реформирането ѝ", посочва в анализа си на концепцията му ИПИ.


Името на Кузманов влиза в медиите, след като двама бургаски прокурори го обвиняват заради неправомерно прекратено дело срещу местен чиновник. Красимира Каталиева и Райко Стоянов искат да се огласи всичко от проверката на шефа им, разпоредена от главния прокурор Борис Велчев.


"Аз бях наблюдаващ прокурор. Зад гърба ми Кузманов е прекратил делото с мотив, че му е изтекла давността, което не бе вярно", твърди тогава Стоянов. На по-горна инстанция решението на Кузманов било отменено. Самият той призна тогава за намесата си, но заяви, че не това е причината за конфликта, а личен мотив на двамата му колеги, защото им правел забележки.


Друг кандидат, който е завършил право в Софийския университет, е Ивайло Медаров. В началото на юридическия си стаж е юрисконсулт към Ихтиманската община, бил е и адвокат, след това става прокурор, а от 2009 г. е командирован в Софийската окръжна прокуратура. От май 2014 г. до днес е неин зам.-шеф. Предложен от 42 колеги.


"Министърът на правосъдието да не се меси в кадровите или дисциплинарни въпроси на ВСС", се казва в концепцията му.


Даниела Машева беше заместник-министър на правосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов.

© Георги Кожухаров

Даниела Машева беше заместник-министър на правосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов.


От началото на 2013 г. Даниела Машева е във Върховната касационна прокуратура. Сега обаче тя иска да смени местоработата си като се кандидатира за член на прокурорската колегия на ВСС.
Била е зам.- правосъден министър в първия кабинет на Бойко Борисов - от август 2009 г. до края на 2011 г., с ресор европейското сътрудничество.


За кратко в началото на кариерата си е била юрисконсулт, после е само в прокуратурата. Завършила е право в Софийския университет, както и международната магистърска програма на СУ и университета в Нанси. Предложена от 27 колеги.


"Като цяло общото убеждение е за дълго застояване на прокурорите на едно място в йерархията или като районен, или като окръжен прокурор. Въпреки това не е отчетена възможността за растеж на място – макар и да не бъдеш повишен в йерархията, заплатата ти да расте. По-скоро се срещат плакатни афиширания от типа: "адекватно оценяване и заплащане на магистратския труд", посочва Машева в концепцията си, цитирана от ИПИ.


Друг кандидат е Галина Стоянова, завършила право в Софийския университет. Била е оператор и счетоводител в ДСК, митнически инспектор, адвокат и после влиза в системата на прокуратурата, където остава до днес. В момента в зам.- шеф на Софийската апелативна прокуратура. Предложена от 67 колеги.


В концепцията ѝ има идеи за по-строги правила при кариерното израстване на магистратите. Тя се обявява против прокурори, съдии и следователи от най-ниските нива да прескачат механично в по-високите.


"Спазване и прилагане на принципите, залегнали в Кодексите за етично поведение на магистратите и съдебните служители, е също важно условие за издигане на авторитета на съдебната власт. В това отношение личният пример на всеки един магистрат, чрез "хигиена" на контактите, е да брани достойнството на червената тога", настоява чрез концепцията си Стоянова.


Никой не търси отговорност на медиите, когато без доказателства съобщават за тромаво правораздаване и корупция, което уронва престижа на съдебната власт, казва в концепцията си другият кандидат Пламен Найденов.


Той е завършил право в академията на МВР, като от 1986 г. до 1992 г. работи в Районната дирекция на вътрешните работи в Перник, след това в продължение на четири години е следовател. После влиза в системата на прокуратурата, където е до днес. Предложен от 26 колеги.


От 2013 г. ръководи Окръжната прокуратура в Перник за втори път. В концепцията му има подкрепа на препоръките по мониторинговия доклад на ЕК, но без конкретни тези.


Пресконференция за убийство в Перник. Снимката е от 2012 година. Пламен Найденов

© Красимир Юскеселиев

Пресконференция за убийство в Перник. Снимката е от 2012 година. Пламен Найденов


Името му стана популярно покрай случая с отвличането и убийството на Мирослава Николова в Перник. Тогава той отрича пред "Капитал" да е присъствал по време на злополучното претърсване на апартамента на Стойчо Стоев, заподозрян за престъплението, който се самоуби пред служители на ГДБОП в апартамента си . Повече четете тук.


Покрай множеството си пътешествия съм развила колекционерска страст да снимам пътни знаци, разказва следващият кандидат - Ясенка Шигарминова пред в. "Марица".


Тя завършва право в Софийския университет и започва работа в прокуратурата, като е сменила няколко града - Пловдив, Ивайловград, Карлово, след което отново се връща в Пловдив. Работила е и като юрисконсулт и адвокат. Издигната от 7 колеги. В концепцията си заявява подкрепа за препоръките по мониторинговия доклад на ЕК, но също без конкретни тези.


Прокурорът от окръжната прокуратура в Разград Огнян Дамянов е завършил право в Софийския университет. Преди това е бил шлосер за една година, след което започва работа последователно в Районната и Окръжна прокуратура. Предложен от 25 колеги.


Само за неговата кандидатура е изпратено отрицателно становище - от сдружение "Център на НПО в Разград",


заради чийто сигнал бива проверяван от по-горната прокуратурата, която не установява нарушения заради негово бездействие след сигнал.


Бил е ръководител на окръжната прокуратура в Разград два мандата. Докато я оглавява, той съобщава по интернет (на сайта на институцията) на прокурор Станислав Стоянов, че е уволнен. Причината за нестандартното уведомяване била, че подчиненият му обвинител е бил в продължителен болничен.


Огнян Дамянов е другият кандидат наред с Мутафова, който настоява по-малко членове на съвета да се избират от парламента - седем. Четирима да са в съдийската колегия, с трима - в прокурорската.


Той смята още, че са погрешни обществените нагласи, че прокурорската колегия е силно зависима от главния прокурор. За него е спорно адвокати да се избират за членове на ВСС, защото имат съвсем друга дейност. Според Дамянов само по изключение в съвета трябва да влизат и преподаватели по право.


"Разследваме далавери за милиони", заяви през април 12-ият кандидат за ВСС Магдален Маринов, когато ДАНС и прокуратурата влязоха в пътната агенция по сигнал на ОЛАФ за нарушения.


Той е прокурор във Върховната касационна прокуратура, завършил право в Софийския университет и след като за кратко е бил съдия останалият му стаж преминава в прокуратурата. Предложен от 21 колеги.


"Не бих казал, че съм от хората, които охотно общуват с медиите", се посочва в концепцията му. Той допълва, че не подценява работата им, дори напротив, затова ще иска нови правила за комуникационната политика на съвета.


В анализа си ИПИ посочва, че в концепцията му се наблюдават гръмки изявление като


"Няма да позволя компромис с достойнството на нито един колега магистрат".


Мандатът на ВСС изтича през октомври тази година. След промените в Закона за съдебната власт от миналото лято изборът от квотата на магистратите - и за съдиите, и за прокурорите, и за следователите - се извършва пряко, на принципа един глас - един магистрат. Освен това се въведе възможност за дистанционно гласуване.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5406 Неутрално

  Повечето са "отбор-юнаци", но и това няма значение когато са шапка като Цацаров.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 785 Любопитно

  Аз пък мислех че "Кой "отдавна е вкарал своите хора във ВСС.
  Но явно не му е достатъчно .

 3. 3 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2017 Неутрално


  Пламен Марков от Монтана е баси абната мотика ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Гневно

  ....Покрай скандала със срещата на главния прокурор Сотир Цацаров в ЦУМ с бизнесмена и издател Сашо Дончев и бившият член на ръководството на БСП Сашо Гергов от организацията разпространиха становище в подкрепа на Цацаров, в което казват, че "стремежът на отделни кръгове и медии е да омаловажат усилията на прокуратурата за постигане на решителни успехи...
  —цитат от коментар 0 на снимката


  След непрекъснатите критики от страна на ЕС, след доказания мързел и нежелание да се останови справедливост и правосъдие в страната, при очеизбождащата липса на дори един осъден от високите етажи на властта, след безцеремонния и целенасочен провал на съдебната реформа, това..."становище" е пример за просташка наглост, престъпно бездействие и дебелоочие!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И кво излиза - няма ги "достойните" кандидати

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Благодарение на целенасоченото, многомандатно и престъпно инженерство от страна на мафията БСП/ДПС, а сега вече и ГЕРБ по върховете на съдебната ни система и такова гнездо на кобри и пепелянки, такава смрад и зловоние, че просъществуването и нормалната работа само на един свестен човек е почти невъзможно.
  Необходимо е цялостна и коренна подмяна на всичките ръководни кадри на тази комунистическа, враждебнна на всичко честно и справедливо сган!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Гергана Мутуфова е супер умна и амбициозна.Като нищо ако я изберат може и да се дръпне от Цацич,въпреки ,че е от неговия район.

 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Ще бетонират статуквото, забравете за реформи и нормална държава.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Дневник, поздравления за информацията за кандидатите, избирани от прокуратурата. Чудесно би били, ако информацията се даваше и по-рано.

  За съжаление, концепциите не са добре развити и няма много конкретни предложения. Би следвало да се увеличат парламентарни членове в прокурорската колегия на ВСС, за да се носи политическа отговорност пред избирателите. Дано се намерят смело прокурори, които да гласуват за реформа в прокуратурата и да измият срама.

 10. 10 Профил на SliceOfLife
  SliceOfLife
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Така като гледам, единственият кандидат, който е говорил в концепцията си за корупция и неефективност, е Гергана Мутафова. Другите са си в "отбор Цацаров", не че за нея съм сигурен какво иска, но поне е говорила за тези неща... Няма да се оправи скоро съдебната система, за съжаление... Цацаров я размазва ежедневно.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Така като чета дори тези първоначални анонси, мога да кажа, че първите изброени нямат шанс, въпреки че ги издигат и предклагат много на брой техни колеги, докато следващите идват точно на мястото на досегашните - да видим какво ще стане с избора, ще ми е приятно да изненадат Цацаров, ама на дали:).

 12. 12 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Хе,хе, двама от11 за Мутафова. Случайно ли е?

 13. 13 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Голямата работа" не се нареформираха. Писна ни от батаците им.

 14. 14 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 790 Любопитно

  До коментар [#5] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  А кои са "достойните" дето ще направят избора на "достойни"?

 15. 15 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Добро представяне, браво на Дневник.
  Ясно е, че дори да изберат най-достойните кандидати нищо няма да се случи докато няма механизъм да разследва върха прокуратурата - главния прокурор. Такъв механизъм е в основата на румънския модел.
  Поне добиваме представа кои прокурори са в кюпа на цацаров и на кои може да се разчита в едно добро бъдеще.

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  “Прокурор Мери Найденова предлага да се създаде специален фонд за поощрение на магистратите с материални награди.”

  Прекрасна идея!
  :-)

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Гневно

  До коментар [#16] от "2.5":

  Да бе!
  Малко са им тези поощрения, които получаваха до сега!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Единственият кандидат, който става, е Даниела Машева.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7399 Неутрално

  Най-важното условие е, да бъдат достатъчно независими от Цацаров.

 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Прокуратурата не е Съд а е страна в процеса и няма място във Висшият Съдебен Съвет.
  Да си направят Висш Прокурорски Съвет както са си на правили другата Страна в процеса адвокатите. Висш Адвокатски Съвет.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 21. 21 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  само да не са креатури на ДС ,което е малко вероятно де

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK