Здравният министър постави ултиматум на директорите на болници

Николай Петров (вляво) при приемането на поста от служебния здравен министър Илко Семерджиев.

© Юлия Лазарова

Николай Петров (вляво) при приемането на поста от служебния здравен министър Илко Семерджиев.Не идвам на поста с идеята на да уволнявам. Ще работя с всички директори на болници, но за всеки ще сложа финансова рамка. Който влезе в нея, значи е добър ръководител, с останалите ще се разделим", това каза днес министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров по БНТ. Той допълни, че ще е безкомпромисен към всички директори, сключили неизгодни за болниците договори.


Сериозни нарушение вече били открити в болницата в Ловеч, като за тях щяла да бъде сезирана и прокуратурата. Николай Петров обяви също, че започва проверка на онкологичните болници в страната, тъй като, според министъра "има известно залитане в тази посока". Здравният министър обяви, че е изненадан от обвинението срещу директора на онкологията в София, но отказа да коментира казуса, преди съдът да се произнесе.


За реекспорта на лекарства и електронната здравна карта


Николай Петров има амбицията да сложи край и на реекспорта на лекарства. Български експерти предстои да отидат в Испания, за да проучат как страната се е справила с този проблем. По повод търговията с медицински изделия и твърде високите цени на някой от тях, министърът обяви, че решението е повече публичност и прозрачност, като се осигури информация за техните цени в Европа. Така пациентите могат да направят информиран избор, аргументира се Николай Петров.
Той уточни за въвеждането на електронна здравна карта и електронно досие не е направено нещо сериозно за десет години, но неговият екип има амбицията да успее да ги внедри. "Поне две години ще са нужни и то ако се работи стегнато, бързо, избере се изпълнител и започнат да се наливат данните", обобщи проф. Николай Петров.


Здравният министър обясни, че се проучва опита в здравеопазването на европейските страни, като идеята е да се черпи опит от всякъде. "Което може да се въведе бързо и ще работи - няма да се колебаем", допълни той. Според проф. Петров целта не е да се печели или да се пести, а да се даде качество, като излишни разходи се отрежат от едно място, а парите се насочат към друго.


В отговор на въпрос здравният министър обяви, че е поискал да дойдат експерти от Световната здравна организация, като консултанти за проблема с урана във водата, за да имат хората по-голямо доверие на данните, които ще бъдат обявени.


Проф. Николай Петров обяви още, че ще работи за въвеждане на професия болногледач. За целта ще бъдат подготвени нужните законови промени и те ще бъдат внесени в парламента.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  . Ще работя с всички директори на болници, но за всеки ще сложа финансова рамка."Те всички министри я слагат тази рамка,ама е явно много тясна и все я чупят.

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Ако е искрен,дано успее.
  И ревизия на всички здравни заведения,включително и касата.

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Защо и как така е направил Ердоган, че в Турция лекарствата да бъдат много по-евтини от аналозите им в Булгаристан???

 4. 4 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Всички министри това казват като започнат....., а НЗОК продължава да пълни гушите на фармацефтичните компании......

 5. 5 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ще...ще....ще...Нали имаше нещо като рамка - идентификатора . Що го счупихте , след като за електронна карта трябва да се работи най-малко 2 години? И защо трябва "спеиалисти" да ходят до Испания за да разберат как са се справили с реекспорта на лекарствата , само г@@ път да види. Проблема е в нашия закон, ако някой иска курорт в Испания да си го плати. Малка поправка, повече контрол ...Къде ли са ходили испанските специалисти за да си решат проблема?
  Още един празнодумец със строго изражение ни обещава светло здравно бъдеще.

 6. 6 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Нездравословното ни здравеопазване!
  Многото приказки, най-често са .... много излишни думи!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Нищо друго да не направи, само електронна здравна карта да въведе, заслужава паметник да му направят.

  Това е престъпление, в момента болните нямат история! Никой не знае кой какви ваксини има, от какво е боледувал, как е лекуван. Все едно живеем в Африка, 30 години никой не успя да сложи ред, а е толкова елементарно.

 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#5] от "attitude":

  Всъщност проблема с реекспорта е доста сложен. Износа е съвсем законен, т.е. с контрол нищо не можеш да постигнеш. А не можеш просто да го забраниш, това са си нормални търговски дейности и рискуваш от БГ да изчезнат много важни лекарства.

 9. 9 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Крайно време е някой министър да забрани на всевъзможните частни болници да 'лекуват' онкоболни, източвайки огромни средства от касата. Онколечението е комплексно и трябва да се разрешава да се прави само от болници, които предлагат всички елементи от него: образна диагностика (вкл. ПЕТ скенер и ЯМР), хисто/патология, химио, хирургия, лъче и хормонотерапия. В момента има всевъзможни болници и центрове, които предлагат само един от всичките елементи, обикновено някой от най-скъпите. Без координиране, непрекъснат обмен на информация и дискусия между хирурзи, патолози, химиотерапевти и лъчетерапевти не може да се лекува такова сложно заболяване. Затова всичко това трябва да става на едно място, в голяма болница. Иначе пациентите са обречени: дават на безкрайно стресирания и депресиран човек някаква папкас документи и му казват: оправяй се, аз си взех пътеката!

 10. 10 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дедо Либен":

  Турция е 78 млн, Блгария - 7-8.
  Може това да е една причина.

 11. 11 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "niakoi_si":

  Освен контрол ,съм споменал и "малка поправка" имайки предвид закона. Трябва ли да се ходи до Испания за това? Прилича ми на поредното губене на време и отчитане на дейност, докато хронично болните се молят по аптеките и "пускат връзки" за да си осигурят животоподдържащи средства.
  Реекспорта е проблем от 2014г. и е породен от внесена от ДПС и БСП поправка в законопроект спрян от Плевналиев и гласуван отново от депутатите в НС. От всички групи са отхвърлили ветото , защото цената е бизнес за 85 милиона !
  Всички са виновни, а Герб ще тупат топката докато рушветите си текът като река.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  Така е. Впрочем, според мен поне за внедряването на пълно е-здравно досие, ерго национална здравна карта на всички хора в страната, са нужни не повече от два-три месеца при пълна ангажираност и себеотдаване на служителите, които работят по темата. Какви са тези данни и какво е това чудо, че да са нужни цели две години? Много мудно се работи у нас, щом за 10 години по такъв важен въпрос не е направено почти нищо, а заплатите на чиновниците си вървят, както и данъците, които всички ние плащаме, за да вършат все пак някаква работа и те. Ама всичко тръгва от върха на пирамидата - когато там нещата не са добре организирани и стегнати, цялата система е като разпасана команда.

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#11] от "attitude":

  Така е, но и там съвсем скоро ще се въведе ред - или от тези правителство и Парламент, или от следващите, които си чакат реда.

 14. 14 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Дали ще направи нещо като министър против източване на НЗОК и реекспорта на лекарства ще стане ясно ,след като започнат атаките срещу министъра от кръговете,които ще бъдат засегнати.Както се очертава от интервюто,тези атаки няма да са в далечното бъдеще.

 15. 15 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 228 Весело

  Браво, г-н Министър. Не има давай на хайдуците.
  Като им паднат заплатите, ще им потънат гемиите, ще работят залудо. От време на време малко бой и тук-там компромат за да ги е страх. Ще слушкат, няма да имат за инвестиции и ще се подчиняват на системата.
  Ами ако избягят. Ако си оберат парцалите и оставят и вас, и материала да духа супата.
  Поп да си на този свят. Хем нищо не правиш, хем голямо доброутро.
  Всеки да си прави собствен здравен фонд, че много ще има да тегли.
  И да се пази от хайдуци.

 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Изглежда разумно, но вече на нищо не може да се вярва. Дано да успее.

 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7920 Неутрално

  Непрекъснато се говори за контрол, но на практика, покрай голямата корупция и безхаберие, той лошо се упражнява

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  "... Той уточни за въвеждането на електронна здравна карта и електронно досие не е направено нещо сериозно за десет години, но неговият екип има амбицията да успее да ги внедри ..."!

  Абе..., как е възможно така да злослови тоя министър?! Как така, нищо не е направено за последните десет години? Тоя министър не знае ли, че в тия последни 10 години, през повечето време е управлявал ГЕРБ? Рита си трудовата книжка, май...!
  Плюс това, електронна здравна карта и електронно досие означава, голямо свиване на кражбата! А в ГЕРБ, такива работи не допускат...!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#10] от "taratanki":

  Абе, тя и Гърция не е много по-голяма от нас...! Ама иди да видиш, така както са я закъсали, хем по-качествени, хем по-евтини лекарства.
  Отделно, като прекараш цените на лекарствата и през мизерния ни стандарт, пак сме най-зле в цяла Европа!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Като изказване, с почти всичко съм съгласен. остава да видим какво ще се случи, защото мафията, колкото и тривиално да звучи, но тя, медизинската мафия съществува и при това си живее доста добре ( то къде ли няма мафия, в енергетика, храни и прочее) и ако наистина започнат да се внедряват мерки, които да им намалят приходите, ще научим че и този министър е много лош и че неговте мерки НЕ дават резултати и ще започнат да бъдат атакувани, включително по съдебен ред.
  Позната картина и ми се струва, че това е големия проблем - по-честниминистри, веднага оплювани - по това ще можем и ние да ги разпознаваме.

 21. 21 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Всеки нов министър почва с нови простотии! Този не прави изключение!

  След като е казал А, трябваше да каже и Б , а именно:

  АЗ определям "финансова рамка "на всяка болница и АЗ определям и цените, по които ще си плащате, след като тази "финансова рамка" свърши още на 15 число на месеца!

  А НЕ КАТО СЕГА- голям го вади, а не казва какво правят болниците като свършат т.н. лимит- затварят ли, персонала излиза в отпуск ли, или продължават да работят и трупат дългове?

  Кажи, др. министър, КОЙ плаща дълговете на болниците в края на годината?

  Яяя, изненада- бюджетът, демек, същите тия, които ДНЕС плюят по болниците и докторите!

  И кво се получава- един път плащат в болницата , като свърши"финансовата " рамка, втори път плащат чрез бюджета в края на годината!

  Викат му "актуализация на бюджета на Здр. Каса"!

  Тая държава е затънала в социализъм! Последната коалиция направо бъка от ченгета и социалисти!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 22. 22 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#20] от "tsvetko_51":

  Ми те, социалистите и болшевиките, винаги изглеждат честни, освен това- умни и красиви и по това ще ги познаете!

  Един социалист няма да ви каже истината никога!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 23. 23 Профил на eqy50503529
  eqy50503529
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Москов им поразрита канчетата или поне се опита човекът,ама вдигнаха шум до бога,оплюха го ,разследват го от Прокуратурата.Ще се намери ли честен ,умен ,ползващ се с доверие в тези среди,министър да разкрие комбините на мафията ,и фармацефтичната,и административната,а и тази на 'белите престилки" и да успее да гипарира с подходящи законови и административни мерки.Пожелавам на новия успех,здрав гръбнак и железни нерви ,ама въпреки,че съм оптимист по природа,не вервам в 'благоприятния изход".

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Неутрално

  Вече 20 години сме на етап "проучване на чужд опит" :)
  Междувременно тези, които проучваме смениха картите си със смарткарти, с лични карти, използвани за същото...
  Ще се наложи отново да "проучваме" :)
  А картите? Какви карти, какви здравни системи? Ние имаме други цели...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7328 Неутрално

  Професия "болногледач", това не е ли нещо като санитар, едно време такива се грижеха за болните.

 27. 27 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1084 Любопитно

  Защо при демокрацията толкова много договори се оказват "неизгони"? И защо за 27 години демокрация, 15 в НАТО и 10 в ЕС няма нито един осъден за неизгодни договори?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 28. 28 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  "Не идвам на поста с идеята на да уволнявам. Ще работя с всички директори на болници, но за всеки ще сложа финансова рамка. Който влезе в нея, значи е добър ръководител, с останалите ще се разделим”

  Така и трябва! Да видим какво ще направи министъра с частните болници, които са аналогичен инструмент за източване.

  I Want To Believe
 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#22] от "mr.lottalove.":

  За това и аз казвам, че думите не са лоши, но трябва да се видят и резултати, та да си определим отношението.
  Но че е факт, че настъпиш ли системата за правене на пари, под предлог за грижи за здравето, реакциите не закъсняват и това също е вид признак, поне за мен доста добър.

 30. 30 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  Не стойте на нивото на некомпетентност на поредното чучело назначено в МЗ от Баце ,сложено умишлено да не прави реформи. Омръзна ми да го пиша -Здравни досиета на пациента отдавна съществуват- откакто НЗОК почна да скенира и вкарва амбулаторните листове в информационната си система тоест от 2000 година. След това от 2004 г когато всичко мина на компютри те получават цялата тази информация във вид на XML файлове всеки месец от 4000 практики на личните лекари , 3800 практики на тесните специалисти ,както и от болниците. Така, че стига глупости и тотална неинформираност на всички. Всеки може да си извади ПИК от местната РЗОК и да си види здравното досие – прегледи по дати, диагнози, анамнеза, статус, предписана терапия,изписани чрез НЗОК частично или напълно безплатни лекарства по вид, количество,диагноза ит.н направени консултации към какъв специалист, резултати от изследванията (лабораториите ги нанасят в своите XML отчети за всеки пациент), хоспитализации, ИМУНИЗАЦИИ . Ако някой сега е попаднал пак случайно в МЗ и открива топлата вода , това не значи ,че други не я ползват от години. Това което не е решено е личната здравна смарт-карта за достъп и онлайн предаването на данни МЕЖДУ изпълнителите лечебни заведения клиники и лекарите
  А най-най важното - остойностяването на всички дейности (диагностични,терапевтични и административни) на медицинските изпълнители пак остава встрани.
  НО не фуражи ще направят реформи. Баце знае кой да сложи за да бави РЕАЛНИТЕ РЕФОМИ. Само при Московеца бяха забавени с 2 години. Застоят продължава.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 31. 31 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#29] от "tsvetko_51":

  Кой от кого краде- дали докторите от Касата или Касата от докторите?
  Как мислиш?
  А дали Касата не краде и от всички, както отбелязвам по- горе?

 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  фуражи-фуражки все тая де... еднакво значение за здравеопазването
  А иначе ако имаше 2-3 фалиращи болници очевидно мениджърите им са некадърни, ама когато имаш над 60% болници в тежко финансово положение, а 20% практически фалирали очевидно причините са другаде -системата е калпава , комунистическа и основана на традиционните им ограничения и купонна система. НЗОК покрива едва 60-70% от разходите на един преминал болен, няма как да няма дефицит ,ако ще Бил Гейтс да дойде да управлява болниците. Там където има злоупотреби могат да се извадят, ама ако директорчето не е назначено от управляващите тъпанари. Иначе остават скрити в суматохата. Но основната причина е ЖЕСТОКОТО НЕДОФИНАНСИРАНЕ . Докзателството -това е страната с най-ниско финансираното здравеопазване в ЕС и част от Африка (последното не е майтап). По отношение на лекарствата -скъпи са защото правителствените тъпанари които и да са -червени или боядисани в синьо НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ С ВИСОКОТО ДДС на лекарствата. Едно е 8% в Гърция, друго е 20% в България И щели да ходят да видя в Испания. И в Нигерия да ходят все тая, истината не им е удобна.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 33. 33 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3682 Неутрално

  Мисля, че проф. Петров е направил голяма грешка, като се е съгласил да бъде здравен министър. Във ВМА се е доказал като професионалист и мениджър, но е разчитал на екипа си и на собствените решения. "Белите якички" и лекарската мафия ще спъват всичко разумно, което министърът предлага, за да запазят позиции и фин. приходи.
  Пожелавам му успех!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 34. 34 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Намеренията са добри, но така е обикновено с всеки нов министър.
  Да видим.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK