ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

  • 25.5%
  • 19.9%
  • 14.4%
  • 10.2%
  • 10.0%
  • 7.9%
  • 4.2%
  • 2.9%
37.1%активност

Източник: "Алфа Рисърч"

Адвокатът от "Яневагейт" не е уронил престижа на адвокатската професия

Адвокатът от "Яневагейт" не е уронил престижа на адвокатската професия

© ДневникИзбори 2022

Адвокат Момчил Мондешки, станал известен като най-трудно откриваемият участник от разговорите "Яневагейт", в които участваха още бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова е невиновен и не е уронил престижа на адвокатската професия.


Това съобщиха от адвокатската колегия в Стара Загора. Решението е на дисциплинарния съд на колегията. В понеделник те ще обсъдят дали да обжалват. В такъв случай казусът ще стигне до съда на Висшия адвокатски съд. Повече подробности около решението не бяха оповестени.


С "Яневагейт" медиите в България обобщено наричат скандала с изтеклите през есента на 2015 година чрез "Биволъ" записи на разговори между Янева и отстранената съдия Румяна Ченалова и самия Мондешки.
Наскоро Върховният касационен съд окончателно призна за виновна и осъди Янева на година условно с три години изпитателен срок за разрешенията за СРС-та, дадени от нея по разработката "Червеи". Ченалова беше уволнена, но казусът й все още е висящ пред Върховния административен съд.


Мондешки, които през близо двете години, в които "Яневагейт" се споменаваше не беше открит нито от -прокуратурата, нито от Висшия съдебен съвет, даде интервю за в. "Труд" в началото на ноември миналата година. Той лансира версията, че разговорите са нарочно записани с цел, хора от изпълнителната власт да бъдат изнудвани.


Интервюто стана повод колегията да се самосезира, а отделно сигнал подадоха от комитета за адвокатска реформа ИКАР, както и адвокат Николай Хаджигенов.


Името на Мондешки стана известно първо в края на 2014 година, когато избухна скандалът с несъстоятелността на "Белведере" - дело, което беше разглеждано от Ченалова. Тогава стана известно, че той постоянно е бил забелязван в коридорите на градския съд и в кабинета на Владимира Янева. За него дори в доклада на ВСС за това как е бил управляван градският съд имаше констатация - "очевидно Мондешки има отношение към нарушенията, извършени от Ченалова по определени търговски дела".


Интервюто на Мондешки пред "Труд" стана и повод за възобновяване на разследването за записите, което започна прокуратурата и което беше прекратено заради невъзможността Мондешки да бъде открит. В края на март тази година стана известно, че държавното обвинение отново е прекратило разследването заради липса на открити нарушения.


От колегията в Стара Загора тогава заявиха. че проверката им е показала, че има данни за дисциплинарно нарушение че Мондешки е уронил престижа на адвокатската колегия. Наскоро "Бивол" съобщи, че Мондешки е бил окончателно осъден за неплатени данъци. Той трябва да изплати близо 52000 лв. данъци и осигуровки на НАП за периода 2008-2014 г

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK