Прокурорите, кандидати за съдебния съвет, ще имат десет минути за представяне

Главният прокурор Сотир Цацаров даде начало на общото събрание на прокурорите.

© Георги Кожухаров

Главният прокурор Сотир Цацаров даде начало на общото събрание на прокурорите.Дванадесетте кандидати за четирите места в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще имат до десет минути за представяне на концепциите и аргументите си защо трябва да бъдат избрани за членове на кадровия орган на Темида. В тези минути не влиза времето за въпроси към кандидатите и техните отговори. Това реши общото събрание на обвинителите като кандидатите бяха призовани ако могат да се вместят в по-кратко време.


Събранието започна един час по-късно - 11 часа, защото нямаше необходимия кворум от присъстващи прокурори. То бе открито от главния прокурор Сотир Цацаров, когато регистрирани бяха 572 обвинители от общо 1505 с право на глас.


Цацаров призова колегите си от цялата страна да гласуват, защото това са първите преки избори, при които всеки магистрат гласува за избран от него кандидат. Главният прокурор се обърна към обвинителите с призива: "Гласувайте за себе си!", защото новият състав на ВСС и на прокурорската колегия ще бъдат такива, каквито ги изберат магистратите и за първи път ще бъдат резултат от пряк избор. Той апелира кандидатите да бъдат чути и изборът да бъде направен с мисълта за проблемите, които стоят пред общността – съдебна карта, възможности за допълнително материално стимулиране, за добра работа, трудовите възнаграждения, както и всичко онова, което вълнува обществото, свързано с работата на прокуратурата.
Представянето на кандидатите започна по азбучен ред. Първи бяха Галина Стоянова и Георги Кузманов. След трикратно приканване от председателя на събранието за задаване на въпроси към двамата, такива не последваха.


Иначе за председател на общото събрание бе избран Виктор Малинов, обвинител от Върховна административна прокуратура. Той ще председателства днешното събрание, както и това след една седмица, когато ще е самото гласуване за кандидатите.


Прокурорите избраха мандатна комисия в състав от трима членове - Калина Чапкънова, административен ръководител на окръжната прокуратура в Бургас, Добринка Калчева от апелативната прокуратура в Пловдив и Калин Стоилов от районната прокуратура в Перник. Избирателната комисия пък се състои от седем редовни членове: Марин Малчев от Софийската районна прокуратура, Ахмед Кокоев от Софийската градска прокуратура, Красимир Дерменджийски от окръжна прокуратура в София, Стефани Черешарова, прокурор в окръжната прокуратура в Пловдив, Георги Кърпаров от районната прокуратура в Смолян, Василен Бенчев, прокурор от Софийската районна прокуратура, Йордан Стоев, зам.-шеф на апелативната прокуратура в София.


Избрани бяха и двама резервни членове бяха - Виолета Желева от Софийската районна прокуратура и Илиян Банков от Софийската градска прокуратура.


В състава на секционната избирателни комисии, която ще отчита гласуването с хартиени бюлетини влизат Ваня Ненкова от районната прокуратура във Видин, Мария Стоянова, административен ръководител на районната прокуратура в Елин Пелин, Атанас Илиев, прокурор от районната прокуратура в Пловдив. Резервни членове са Анелия Неделчева, прокурор от Софийската градска прокуратура и Стоян Стоянов от Софийската районна прокуратура.


Втората избирателна комисия, която ще обработи получените гласове чрез електронното дистанционно гласуване, каквото са заявили 1377 прокурори е в състав: Витан Танев, от районната прокуратура в Ихтиман, полк. Красимир Колев от Военно-апелативната прокуратура и Стоян Пешев от окръжната прокуратура в Пазарджик. Резервни членове са Георги Георгиев и Светослав Милушев от Софийската районна прокуратура.


Сред гостите на общото събрание на прокурорите бе членът на ВСС Румен Боев. Присъстват и регистрираните наблюдатели от Български институт за правни инициативи и Института за пазарна икономика.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Не ми харесва тази организирана процедура за представяне на кандидатите. Защо трябва някой да ги представя?

  тел 032 644 150
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2136 Весело
 3. 3 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3423 Весело

  "Цацаров призова колегите си от цялата страна да гласуват, защото това са първите преки избори, при които всеки магистрат гласува за избран от него кандидат..."
  –––––––––––––––––––
  Значи присъствено ще гласуват около 1/3 от цаците. Останалите ще гласуват дистанционно. Но дали е спазен принципа на уседналост и дали от райони извън Пловдив не трябва да се въведе ограничение да гласуват не повече от 30 прокурори?
  А бюлетините за гласуване имат ли сериен номер и дали не са предварително попълнени?
  Всъщност къде са печатани бюлетините за избор на прокурори във ВСС и какво е станало с фалшивата макулатура? Някой да не е вкарал допълнителни бюлетини в куфарчета с двойни дъна?
  И последно - да не вземе да се обади Красьо Черния, че има данни за изоставен неидентифициран чувал с банкноти и полицията да евакуира райна...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Библиотекарския кандидат ще ги смая с представяне, ако ще и само 5 минути да му дадат. Татяна Бу и Женята ще му изпипат такава реч че ще им вземе акъла на колегията и ще го набутат в ВСС хи хи

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1938 Весело

  Десет минути по следната схема:
  Другарки и другари,
  казвам се - едикой си;
  верен съм на Сотир поради - тия и тия причини;
  Сотир ме държи със - тоя и тоя компромат, тая и тая схема;
  ще браня Сотир и статуквото - с цената на това и онова и така и онака!
  Благодаря за вниманието, изберете МЕН!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2631 Весело

  ми предостатъчно са да си изброят приятелите, кво

 7. 7 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 799 Неутрално

  "десет минути за представяне"
  :-) :-) :-)
  За средностатистическа работа в средностатистическа страна минаваш през поне 2 интервюта, със средностатистическа продължителност от 1 час.
  За да бъдеш избран сред най-достойните представители на съдебната система у нас във ВСС който е на върха съдебната система, са необходими около 10 мин.
  :-) :-) :-)
  цацаров едвам ще изтрае и тези 10 мин на човек. пеевски вече е определил новите прокурорски попълнения на ВСС

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8410 Неутрално

  Нямат нужда и от токова. Той Цацаров вече ги е избрал.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9736 Неутрално

  10 минути общо време - на 12 души...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах