Висш чиновник отива на съд за покровителстване на баща си, строил незаконно на плаж

Висш чиновник отива на съд за покровителстване на баща си, строил незаконно на плаж

© ДневникДиректор на областна дирекция на Министерството на земеделието и храните отива на съд по обвинение за длъжностно престъпление. Антикорупционното звено на прокуратурата е внесло днес обвинителен акт срещу Стелиян Митев, който е покровителствал баща си, който строил незаконно на плаж "Кранево-север" и без да има право събирал такси от плажуващите.


Стелиян Митев е директор на областната дирекция "Земеделие" в Добрич и според прокуратурата с цел да набави облага за търговските дружества "Митев" ЕООД, собственост на баща му - Димитър Митев, и на "Макситур - Бряг на изгрева" АД не е изпълнил служебните си задължения, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.


32-годишният Митев заемал ръководния пост от 13 ноември 2009 г. до 3 септември 2013 г. В служебните му задължения според длъжностната характеристика, утвърдена от министъра на земеделието и храните, влизали ръководството, координирането и контролът на дейността на общинските служби по земеделие.
На 7 ноември 2011 г. между концесионера на плажната ивица "Кранево-север" "Макситур - Бряг на изгрева" АД на Венцислав Антонов, представлявано формално тогава от сина му, и едноличното дружество "Митев" ЕООД в Добрич, с управител Димитър Митев, баща на подсъдимия, бил сключен договор.


Дружеството концесионер възложило на подизпълнителя "Митев" ЕООД стопанисването, санитарно-хигиенното и медицинското обслужване на плажната ивица за шест години срещу 10 хил. лв. На базата на договора Димитър Митев започнал да ползва обектите, които били построени от "Макситур Бряг на изгрева" АД на територията на плаж "Кранево-север".


Към този период на плажната ивица "Кранево-север" имало няколко заведения - "Бир хаус", кафе-аперитив "Палма", дискотека "Империал", докато в имота от държавния поземлен фонд освен двуетажен хотел с издадена още през 2006 г. заповед за премахване работели два ресторанта - "Винарна" и "Пробитата лодка". За търговски цели съществували и други постройки, построени още в периода 1994 - 1999 г., които следвало да бъдат премахнати по реда на Закона за устройство на територията.


От 7 ноември 2007 г. до ноември 2013 г. бащата на подсъдимия Стелиян Митев


не само използвал за търговски цели заварените обекти, но и противозаконно изградил в същия имот кухненски блок,


чието предназначение било да обслужва намиращото се на плажната ивица питейно заведение "Бир хаус". Митев-баща


поставил противозаконно в имота 10 дървени бунгала, метални фургони и конструкции.


Преместваемите обекти били електрифицирани и водоснабдени и се ползвали за спане и търговия.


В началото на 2013 г. подизпълнителят Димитър Митев дори


заградил с бариера входа към имота с цел да се събира такса от летуващите на плаж "Кранево-север" и от посетители, паркирали каравани в държавния имот.


Преграждането на държавния земеделски имот възпрепятствало свободния достъп до плажната ивица на плаж "Кранево-север" въпреки задължението на концесионера да не събира под каквато и да е форма пари за вход.


Като директор на областната дирекция "Земеделие" в Добрич


подсъдимият Стелиян Митев не сезирал кмета на община Балчик


за съществуването в имот от държавния поземлен фонд на преместваеми обекти, поставени без разрешения и без правно основание, за да започне процедура по премахването им.


Изпращаните от него проверки били фиктивни и съставени от доверени хора,


които пропускали да опишат намиращите се в държавния имот незаконни сгради според методиката на Министерство на земеделието и за започване на административна процедура за изземване на поземления имот от тези, които го ползвали неправомерно, сред които и баща му.


Подсъдимият Стелиян Митев като длъжностно лице


не издал и заповеди за сформиране на комисии, които да извършат проверки през летния сезон от 2010 г. до 2013 г.,


когато имотът се е ползвал най-интензивно.


Ако съдът признае Митев за виновен, той може да получи наказание между 1 и 8 години затвор. Освен това магистратите могат да го лишат от правото да заема определена държавна или обществена длъжност.


Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане от Добричкия окръжен съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK