Седмокласниците, сбъркали при решаването на сгрешената задача по математика, няма да бъдат компенсирани

Седмокласниците, сбъркали при решаването на сгрешената задача по математика, няма да бъдат компенсирани

© Анелия НиколоваЕкспертът по математика в образователното министерство Маня Манева заяви за БНР, че седмокласниците, сбъркали при решаването на сгрешената задача по математика на националното външно оценяване, няма да бъдат компенсирани в оценката си. Тя определи грешката като формална и от нея не зависи решаването на конкретната задача.


Националното външно оценяване беше точно преди седмица и само ден по-късно от министерството признаха за допусната грешка в в геометричната задача номер 24, която носи 10 точки.


В условието ѝ е записано, че става дума за остроъгълен триъгълник. В подусловие "б" обаче е посочено, че трябва да се намери лицето на триъгълника, ако AB=14 см, което означава, че триъгълникът става тъпоъгълен. Зам.-председателят на Съюза на математиците в България Николай Николов уточни пред "24 часа", че решението на задачата не страда от грешката, но е възможно някои ученици да се зачудят дали правилно са решили подточка "а" и това да "изяде" част от времето им за работа.
Манева каза още, че при решаването на задачата за учениците не е от значение видът на триъгълника, както и градусната му големина.


Резултатите от изпита трябва да бъдат обявени на 5 юни.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Важен житейски урок за децата :)
  Държавата никога не греши, а и да сгреши пак е права!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 2. 2 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ойро Пролетариат":

  Да, важен урок е. Щото у нас не само държавата се държи така. Далеч не само тя.

 3. 3 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 466 Неутрално

  а какъв е смисълът от матурите, освен неизмерим стрес за деца и родители?!? логически би следвало финансирането за съотвеното училище да се влияе от качеството на образованието, да ама не.

 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  ей, неграмотни журналя, пишат си някакви неща, които дори не си правят труда формално да проверят

  "...в геометричната задача номер 24, която носи най-много точки в изпита."

  да, ама не, 24 задача носи 10т., 23 задача носи 11т.; я пак коя носи най-много точки?

  иначе имах си хас някой да подарява точка на сбъркалите и така да ощетява всички деца, които успешно са се справили; освен, че "грешката" е формална всъщност с познанията на ниво 7 клас тя не може и да се установи

 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Глупакът от МОН има право на формална грешка, а децата не. Защо?
  Не е ли редно този да стане публичен и да изхвърчи?
  Формално.

 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Интересно! Как от това, че АВ е 14 см. следва, че триъгълникът е тъпоъгълен! Може би трябваше да се спомене, че сумата на квадратите на другите две страни е пи-малка от 196 или нещо друго подобно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на it
  it
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Ми като е "сбъркана" няма ли някой да си ритне трудовата книжка, де.ба и дебилните даскали? Дъщеря ми се яви на тази матура и каза, че е загубила доста време, понеже на условието на задачата "нещо му има". Да ви го н.ч.к.м в тъпите мозъци, и основни заплати са ви много...

 8. 8 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  " което означава, че триъгълникът става тъпоъгълен."
  В осмоъгълния триъгълник на модерното българско образование, единият ъгъл е винаги тъп.

 9. 9 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#4] от "rumen_s":

  Не е вярно, че не може да се докаже със седмокласни знания, че задачата е сбъркана. Ако пък се ползва Питагоровата теорема, която всеки седмокласник знае от СИП/ЗИП, то доказателството на грешката е елементарна.

  МОН показват, че нивото им не надвишава това на седмокласниците. Ако признаят 42 кв см за верен отговор, те ще извършат брутална математическа грешка. Верният отговор е: "14 см е невъзможна стойност за височината и следователно лицето не е 42 кв см."

  Абсолютно невярно е, че лицето на триъгълник е основа по височина, делено на 2. Това е вярно само ако триъгълникът съществува. Всяко умно дете първо проверява дали триъгълникът съществува и след това умножава числата. В 24-та задача триъгъникът не съществува.

  Подобна задачка е: Колко е периметърът на триъгълник със страни 1, 2 и 4 см? МОН веднага биха отговорили 1+2+4 = 7 см. Очедивно това е невярно, защото такъв триъгълник няма. Щом няма триъгълник, няма и периметър.

 10. 10 Профил на it
  it
  Рейтинг: 496 Неутрално

  ей, неграмотни журналя, пишат си някакви неща, които дори не си правят труда формално да проверят"...в геометричната задача номер 24, която носи най-много точки в изпита."да, ама не, 24 задача носи 10т., 23 задача носи 11т.; я пак коя носи най-много точки?иначе имах си хас някой да подарява точка на сбъркалите и така да ощетява всички деца, които успешно са се справили; освен, че "грешката" е формална всъщност с познанията на ниво 7 клас тя не може и да се установи
  —цитат от коментар 4 на rumen_s


  Ей, "грамотния", не си спомням, в кой начален клас точно се обясняваше, че изреченията започват с главни букви. Ако има сбъркана задача, тя просто трябва да отпадне при определяне на крайните оцени. Защото "сгрешен отговор на сгрешена задача" звучи точно толкова абсурдно, колкото "правилен отговор на сгрешена задача"!

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#4] от "rumen_s":Не е вярно, че не може да се докаже със седмокласни знания, че задачата е сбъркана. Ако пък се ползва Питагоровата теорема, която всеки седмокласник знае от СИП/ЗИП, то доказателството на грешката е елементарна. МОН показват, че нивото им не надвишава това на седмокласниците. Ако признаят 42 кв см за верен отговор, те ще извършат брутална математическа грешка. Верният отговор е: "14 см е невъзможна стойност за височината и следователно лицето не е 42 кв см."Абсолютно невярно е, че лицето на триъгълник е основа по височина, делено на 2. Това е вярно само ако триъгълникът съществува. Всяко умно дете първо проверява дали триъгълникът съществува и след това умножава числата. В 24-та задача триъгъникът не съществува.Подобна задачка е: Колко е периметърът на триъгълник със страни 1, 2 и 4 см? МОН веднага биха отговорили 1+2+4 = 7 см. Очедивно това е невярно, защото такъв триъгълник няма. Щом няма триъгълник, няма и периметър.
  —цитат от коментар 9 на galapagas


  ха-ха, Питагорова теорема в 7 клас, да ама не - учи се в 9 клас; пък тези ревящите, дето децата им едно просто лице на триъгълник не могли да намерат някак си да говорят за Питагорова теорема е повече от смешно... ама успех с реването по форуми, МОН ви отсвириха, и то с основание

 12. 12 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  [/quote]


  [quote#10:"it"]
  —цитат от коментар 10 на it


  гладна кокошка просо сънува, успех с отпадането на задачата :)

 13. 13 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Седмокласниците, сбъркали при решаването на сгрешената задача по математика, няма да бъдат компенсирани!

  Естествено "умниците" от ЦОК + МОН никога не са виновни за допуснатите грешки, и тези грешки са си грижа само на седмокласниците!!!!

 14. 14 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 241 Неутрално

  99% от всички деца са начертали задачата по друг начин.

 15. 15 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Слушах интервюто с така наречената "експерт"...
  Тази Маня Манева беше или пияна, дрогирана или най вероятно си е просто неадекватна...
  С такива експерти какво образувание очаквате!?!?!
  Дано Бойко да е слушал радио.......

 16. 16 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 728 Любопитно

  Кои са уволнени дисциплинарно и кога ще подаде оставка министърът?
  А притеснението на децата как ще компенсират?
  А изгубеното време за чудене?

 17. 17 Профил на it
  it
  Рейтинг: 496 Неутрално

  [quote#11:"rumen_s"][/quote]

  Като си толкова отворен, я ми кажи условието на задачата сбъркано ли е или не? Прост отговор: "Да" или "Не".

 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#11] от "rumen_s":

  Явно си съставителят на задачата. Неграмотен си. Жал ми е за теб, но още повече ми е жал за държавата, в която подобни 'експерти' властват.

  Между другото нямам дете в 7 клас, а съм един обикновен математик. В нормалните държави дават задачи-уловки като тази за периметъра на триъгълник със страни 1, 2 и 4 см. Там поощряват мисленето, тук поощряваме безмозъчното зубрене на формули.

 19. 19 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  От прочетеното може да останеш с впечатление че наистина грешката е формална и не е нужно да бъдат компенсирани тези, които са сбъркали задачата.
  Въпреки това, грешката си е грешка и този който е виновен трябва да понесе някаква санкция.

  I Want To Believe
 20. 20 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#4] от "rumen_s":

  Това не е вярно, се оказва, но късно видях сканиран самия текст в една публикация.

  Над задачата е напечатано в листа упътване, че трябва да направят и чертеж!

  Т.е. трябва да начертаят именно тъпоъгълен!

  Дневник не казва истината в стаията си! Освен скрита грешка, има напечатано подвеждане!

  За хората не работещи с деца: Две височини в тъпоъгълен са извън триъгълника и логиката на един чертеж може да бъде коренно различна и подвеждаща. Дори възрастен може да блокира (няма предвид гении) и да загуби време (!!!) а това е изпит. това не е работа за удоволствие с време за почивка!

  Едно нормално дете ПЪРВО чертае чертеж, на това го учаат добрите учители.

  http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=562

  Оставка на експерта от МОН не за сгрешената задача, а за липса на достойнство да се извини, той не е по-различен от шефа на организация, който оправда шведа!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK