Доклад на БОРКОР: Много органи срещу корупцията и нито един за високите етажи

Елеонора Николова, и.д. директор на Центъра за противодействие на корупцията (БОРКОР), обобщи изводите от анализа: Липсва управленска логика, работи се "на парче"

© Юлия Лазарова

Елеонора Николова, и.д. директор на Центъра за противодействие на корупцията (БОРКОР), обобщи изводите от анализа: Липсва управленска логика, работи се "на парче"В България липсва институция с ясен ангажимент към разследване на корупцията по високите етажи, което е основна препоръка на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, неизпълнена от 2007 г.


Тази констатация е направена в анализ на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Докладът е изготвен в началото на май и е изпратен на премиера Бойко Борисов, на външния министър и отговарящ за правосъдието Екатерина Захариева, на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на президента Румен Радев.


Докладът анализира стратегиите за борба с корупцията на всички нива в различните държави в ЕС и установява, че изградените в България органи по превенция, противодействие и борба с корупцията не съответстват в пълна степен на международните стандарти:
Липса на капацитет и координация на органите срещу корупцията, размити отговорности, "недостатъчно независими"


- това посочват анализаторите на БОРКОР в доклада, озаглавен "Анализ на органите по превенция и противодействие на корупцията в Република България".


Неотдавна външният министър Екатерина Захариева напомни, че България има да изпълни 17 препоръки от мониторинговия доклад на ЕК. А премиерът Борисов в програмната си реч пред Народното събрание се ангажира до края на годината те всичките да бъдат изпълнени и да бъде приет изцяло нов антикорупционен закон. Предвижда се създаването на единен антикорупционен орган на основата на действащата Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество.


Анализът на БОРКОР предупреждава изпълнителната и законодателната власт, че


ако се създава нов антикорупционен орган, той трябва да бъде равно отдалечен от трите власти и да има висока степен на независимост


като "своеобразен остров на интегритет и компетентност".


Независимостта на такава антикорупционна структура трябва да се гарантира и с прозрачен избор на политически безпристрастен ръководител с безупречна професионална репутация, със солидно финансово и персонално обезпечаване.


Такъв орган, равноотдалечен от останалите власти, с ръководител с безупречна репутация и овластен да разследва корупцията, включително търговията с влияние във високите етажи на властта, предлагаше да бъде създаден през 2015 г. тогавашният правосъден министър Христо Иванов, но идеята му беше отхвърлена. Такъв орган не може да бъде създаден без промени в Конституцията, смятат юристи.


В момента преследването на корупцията по високите етажи на властта се извършва от специализираното антикорупционно звено към Софийската градска прокуратура, което беше формирано от главния прокурор Сотир Цацаров. Но посочените от него магистрати, които влязоха в звеното, дори не бяха прослушани от Висшия съдебен съвет, камо ли да са проверени за интегритет (почтеност) и компетентност.


Анализът на Центъра констатира още


парадокси и хаос в създаването на стратегии и органи за реализирането им


. В рамките на един месец са били приети два стратегически документа, уреждащи по различен и противоречив начин институционалната рамка за борба с корупцията. Правомощията на създаденото ново звено - Национален съвет по антикорупционни политики към МС, почти изцяло се дублират с тези на ръководния орган на БОРКОР - Консултативен съвет. И двата органа са създадени за изпълнение на две поредни национални стратегии, едната от които е вече отменена.


"Наблюдаваме липса на всякаква управленска логика, подход "на парче"


и липса на последователност в стратегическите решения и действията по тяхното изпълнение.", обобщи изводите Елеонора Николова, и.д. директор на центъра БОРКОР. По думите й - проблемът в България е в липсата на системен подход и на предварителен анализ на въздействието на стратегическите документи. А има и чести промени в законодателните актове. Възприетият у нас подход "на парче" е и причината за неудовлетворителните резултати", коментира Елеонора Николова, цитирана в съобщението на институцията за анализа.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 233 Весело

  Има един твърд орган за борба с организираната престъпност и корупцията, но той принадлежи на главния прокурор и по тези теми страда от системна немощ...

  Умерен толераст
 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4008 Весело

  Народът е най-равно отдалечен от всичките власти. И няма нужда от промяна на Конституцията за създаване на орган за борба с корупцията по висшите етажи. Просто една временна комисия по Закона на Линч ще свърши същата работа...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Такъв доклад крие общоизвестни констатации и не знам дали БОРКОР изпълнява адекватно и оправдава съществуването си.

 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1536 Весело

  кхкхкх, доклади борим секакви... гарантирано от Герб since 2010

  "Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет, известен като БОРКОР, е вече факт. Създаването му е една от мерките, утвърдени от правителството през юли 2010 г. в изпълнение на показателите за напредъка на страната по Механизма на ЕК за сътрудничество и проверка в областта „Правосъдие и вътрешен ред”.
  ----------

  „Целта на това звено за борба с корупцията и организираната престъпност е да се ползва с доверие първо сред гражданското общество, второ - сред политическите партии и трето – от страна на евроатлантическите партньори – коментира той. - Благодарен съм на канцлера на Германия Ангела Меркел и на германския вътрешен министър за помощта. Те харчат пари, за да ни подпомогнат за по-добра работа в борбата с престъпността. Така че това звено не дублира никакви други функции.” В новия център ще могат да се депозират и да бъдат проверявани всякакви сигнали за корупционни практики, в т. ч. и срещу висши антикорупционни структури като ДАНС и МВР, обясни още премиерът. И ако са факт, да се дадат на прокурор.

  Целта е съответният сигнал или разработка да се изяснят – посочи министър-председателят. – А те може да са свързани и с пране на пари, и с измами с еврофондовете. Именно затова вътрешното министерство на Германия ще ни е от голяма полза. Това звено ще работи и с ОЛАФ, и с всички служби, които биха могли да изчистят един сигнал. И ако то има данни за извършено престъпление, веднага се отива при прокурора, и той започва своето разследване."

  http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100228699/nov-centyr-za-borba-s-korupciyata-i-organiziranata-prestypnost-v-bylgariya

 5. 5 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Вождя ще си го премести в другия крачол, Ек. Захариева ще се почеше по едната ци.а, а Цецка по друга.
  Иначе Боркор са написали: "Нема смисъл от Боркор"

 6. 6 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 458 Неутрално
 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2314 Любопитно

  "Такъв орган, равноотдалечен от останалите власти, с ръководител с безупречна репутация и овластен да разследва корупцията, включително търговията с влияние във високите етажи на властта, предлагаше да бъде създаден през 2015 г. тогавашният правосъден министър Христо Иванов, но идеята му беше отхвърлена. Такъв орган не може да бъде създаден без промени в Конституцията, смятат юристи.”

  Добре де, кой ще контролира един такъв орган, ако(като) вземе че се корумпира?!
  Ако ще е вече някой съществуващ, за какъв дявол ни е подобно животно?

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Хубав доклад. В резултат боркор ще бъде закрит скоро :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Весело

  Липсва управленска логика, работи се "на парче"-И което"парче"си плати се заличава от списъка.

 10. 10 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  " България липсва институция с ясен ангажимент към разследване на корупцията по високите етажи, което е основна препоръка на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, неизпълнена от 2007 г."
  Цацаров какво ще каже по въпроса?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 11. 11 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Институцията с правомощия да разследва корупцията по високите етажи на властта е само прокуратурата. Думата "разследване" предполага наказателен процес - така че тук две мнения не може да има. Обаче въпросът за политическата воля да се разследват тези престъпления стои със страшна сила.

 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  борбата с корупцията трябва да бъде започната със закриване на тази паразитна структура ,в която не се занимават точно с това ,за което им се плаща ,не можело ,нямало как , не се знаело какво и кога ,само да бяха чели вестници и да сезират всеки ден по 100 пъти прокуратурата официално ,досега щеше да има за толкова години поне 1000 осъдени ,колкото и лъжи и измами да се пишат по медийте за кражби и престъпления ,особено на големите , сега тез паднали от луната ,ама заплатките и привилегиите си ги знаят нали ,за тях почивка или неплатен работен ден няма , ама се пита за какво ли им се дават ,явно е за да не работят и да пишат празни доклади до никого .

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "Тази констатация е направена в анализ на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Докладът е изготвен в началото на май и е изпратен на премиера Бойко Борисов, на външния министър и отговарящ за правосъдието Екатерина Захариева, на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на президента Румен Радев."
  От цялата тази дружина, единствено читав е президента Радев. Хайде Президенте! Време е да влезеш в роля. Нали знаеш за какво те избрахме!? Вярно, сам си, но и сам войнът е войн. Никой не ти е обещавал, че ще е лесно. Точно обратното. но ти си силен, ти си мъдър, ти ще успееш. Ние ще помагаме.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Един път и от БОРКОР да излезе нещо вярно и да си заработят заплатите.

 15. 15 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2472 Весело

  Ако БОРКОР заработи, страшно ке биде! Щото туй премиери, зам. премиери министри и надоле, от 89 година насам, всичкото, с малки изключения, трябва дя "легне под ножа"!
  И ще развалят и "сигурността" и "спокойствието" на Мафията!
  Цъ, искаме си "сигурност и спокойствие"!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK