Кражба на "Лада" от паркинг на болница - поредният пример за бавно правосъдие

Кражба на "Лада" от паркинг на болница - поредният пример за бавно правосъдие

© Цветелина НиколаеваДело за кражба на кола "Лада" продължило над 17 години, е новият рекордьор по бавно правосъдие, който установи Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) при проверка за първото тримесечие на тази година.


Колата е била


открадната от паркинга на ВМА в София на 1 април 1999 г.
а наказателният процес е продължил 17 години, 3 месеца и 28 дни. Проверката е започнала след заявления от пострадалото семейство за нарушаване на правото му на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. Заявленията на съпрузите са сред 33-те основателни заявления за забавени наказателни дела, установени от Инспектората към ВСС в проверявания период.


Четири пъти прокуратурата е връщала делото за кражба на разследващите органи за допълнително разследване. Съществени забавяния е причинило и връщането на делото от съда на прокуратурата – три пъти. Три съдебни производства, образувани в Софийския районен съд – едно през 2002 г. и две през 2009 г., са били прекратени поради констатирани пропуски при изготвяне на обвинителния акт, представляващи съществени процесуални нарушения.


В съдебната фаза са установени забавяния, причинени от действията на съда по третото от делата, прекратени и върнати на прокуратурата. То е продължило 4 години и 7 месеца. Проведени са 16 заседания, на 14 от които не е даден ход поради нередовно призоваване на подсъдимите или на някои свидетели. В 16-то заседание съдът е прекратил производството поради пропуски при изготвяне на обвинителния акт, които е следвало да бъдат установени още при подготвителните действия за разглеждане на делото в съдебно заседание, посочват от Инспектората.


Друго дело за кражба, за която са използвани ножовки и ключ, е продължило 12 години и 12 дни. Става дума за


противозаконно отнемане на 2 решетъчни метални тръби и метални платна на стойност 154 лв. от оградата на къщата-музей "Александър Стамболийски"


в София на 22 септември 2004 г. по обяд.


Основното забавяне в това производството се дължи на действията на прокурора и разследващите органи. Имало е продължителни периоди от време, през които не са извършвани никакви или почти никакви процесуално-следствени действия. До 30 октомври 2006 г., когато делото за първи път е внесено с обвинителен акт в съда, то е връщано пет пъти от прокурора за допълнително разследване.


Освен това повече от три години досъдебното производство е било спряно за издирване на обвиняемите, но по делото няма данни разследващите да са предприели активни действия в тази насока, за да може производството да бъде възобновено своевременно.


Два пъти - през 2006 и 2010 г., Софийският районен съд е прекратявал делото и го е връщал на прокурора за отстраняване на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, включително и при изготвяне на обвинителния акт. Образуваното през 2011 г. съдебно производство е продължило 3 години и 7 месеца. По него са насрочени 10 заседания, 7 от които са били отложени поради неявяване на страни. На фона на забавянето на прокуратурата и съда, Инспекторатът посочва, че делото не е с фактическа и правна сложност с оглед естеството и характера на разследваното престъпление. За пълното изясняване на фактите и обстоятелствата по случая в хода на наказателното производство са разпитани петима свидетели, трима от които служители на МВР, и е изготвена оценителна експертиза.


Сред другите рекордьори за бавно правосъдие е дело за


кражба на музикална уредба на стойност 193 лв. и тонколони от фризьорски салон в софийски квартал в нощта срещу 21 юли 2005 г.


което е продължило 10 години, 11 месеца и 6 дни. За да извършват кражбата, извършителите са разбили входната врата на салона.


Досъдебното производство е продължило 5 години и 8 дни, като забавянето се дължало най-вече на действията на разследващите органи, посочват от инспектората. За близо две години и половина то е било спряно заради отсъствие на един от двамата обвиняеми, но през този период не са предприети никакви мерки за издирването му.


Съществени забавяния са допуснати и при разглеждането на делото в Софийския районен съд. Насрочени са общо 23 заседания, като 15 от тях са отложени поради нередовно призоваване на някои от страните. В това число са и всички 10 заседания, насрочени от образуването на делото в началото на август 2010 г. до средата на 2013 г., които са отложени поради нередовно призоваване и неявяване на единия от подсъдимите – бил в чужбина.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Неутрално
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Крадец да си в България..!!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Сигурно делата струват повече от този таралясник..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Бих попитал българския хелзински комитет на чия страна е в тези случаи - на страната на потърпевшите или на страната на онеправданото малцинство!?...

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  И всички тези пострадали хора имат право,а сигурно и много отях са осъдили България заради безхаберието на така наречената правосъдна система.

 6. 6 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Доколкото разбирам, става въпрос за въпиеща некадърност на следствие и прокуратура. Или нещо друго...

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  Родна правосъдна картинка. Да не ти се налага да опираш до съд и прокуратура.

 8. 8 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 448 Неутрално

  всичките по веригата нагоре, без потърпевшия имат интерес да бавят, е нали от това печелят парите си...

 9. 9 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  нещата щяха да са по поносими и сигурни ,ако имаше леки промени и отговорност за несвършилите работата си в досъдебно и съдебно производство ,ако се върнат повече от 3 дела за всеки един ,ами отнемат му се правата да работи тази работа поне за 5 години ,докато се научи как да ги прави ,а не 17 години да вземат заплати ,осигуровки ,почивки ,курорти ,пенсии ,бонуси ,привилегии за какво , за едно нищо ,не могат да приключат дела за една трошка ,а ако става въпрос за реален материален интерес или човешки живот пък не е истина ,отстраняване на всички нива от системата на правосъдие и ред и сигурност , при 2 или 3 върнати дела или платени от държавата неустойки за неправилни решения в международните съдилища ,ами да вървят да работят на къра бе ,места има много ,а и гладни кадърни прависти колкото искаш

 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "Калник":

  Сложи и съда при некадърните:

  "Проведени са 16 заседания, на 14 от които не е даден ход поради нередовно призоваване на подсъдимите или на някои свидетели"

 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Разстроено

  Щеше да е смешно, ако не ставаше въпрос за правосъдие...

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Със следователи и прокурори завършили Симеоново и "любезното съдействие " от съдии завършили бургаския свободен университет правотата в държавата ни ще възтържествува.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 13. 13 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514": разбира се че,БГ е осъдена и плаща обещетения но от нашия джоб, поради и което на сите теа чиновници им е през ... !

 14. 14 Профил на Eд
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "Митев":

  А защо не попиташ и арменския поп?! Той има точно толкова общо с казуса, колкото и БХК!

 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Бързи и яросни в работата си, браво. Чия е вината на съда или прокуратурата?

 16. 16 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Как точно се доразследва кражба отпреди 17 години? Отпечатъци ли ще вземат?

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#3] от "venci4":

  Сигурно делата струват повече от този таралясник..
  ==============================================
  Така е, но ощетените собственици не са виновни. И Нов Мерцедес да беше, за 17 години цената му щеше да е на дъното. Справка - Мобил БГ.

  Еретик
 18. 18 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 660 Гневно

  Затова се казва, че реформа на съдебната система е в основата на просперитета. Без ефективно правосъдие за всички, не може да има ефективна икономика.

  Ако се пресметне колко съдебни заседания са проведени редовно, то ще се окажат под 10%. Имам чувството, че в цялата система всички „работят“ за протакане на делата, за да получават заплати и хонорари без да вършат никаква работа.

  @)----,--'--
 19. 19 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1967 Любопитно

  "Друго дело за кражба, за която са използвани ножовки и ключ, е продължило 12 години и 12 дни. Става дума за противозаконно отнемане на 2 решетъчни метални тръби и метални платна на стойност 154 лв. от оградата на къщата-музей “Александър Стамболийски” в София на 22 септември 2004 г. по обяд.”

  Интересно какви са разходите по това дело и накрая как се връзва масрафа?
  :-)

  I Want To Believe
 20. 20 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Ами, това далеч НЕ са изключения. За кражба на кола през 2006 година и хванати айдуци на калъп делото се точеше до 2005 и след това вече нямам инфо.
  Ама, ианче съдебната ни 'система' е супер.

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  Според "Майката на нацията" съсебната реформа е приключила успешно! А според Цацаров подчинение му следствие и прокуратура работят професионално и неуморно! Инспекторатът май не се е допитал до #Кой преди да публикува това!

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Весело

  Ами, това далеч НЕ са изключения. За кражба на кола през 2006 година и хванати айдуци на калъп делото се точеше до 2005 и след това вече нямам инфо.Ама, ианче съдебната ни 'система' е супер.
  —цитат от коментар 20 на ali_ibn_isa


  Ъ?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 578 Весело

  всичките по веригата нагоре, без потърпевшия имат интерес да бавят, е нали от това печелят парите си...
  —цитат от коментар 8 на it4


  Собственикът на адвокатска кантора решил да излезе в пенсия, и предал бизнеса на сина си. След седмица синът отива на гости на баща си, с шампанско. Обявява, че имат повод за празнуване.

  Дъртият лисик пита какъв е поводът, синът отговаря:

  -Ами татко- нали знаеш делото XYZ, по което ти работи толкова дълго? Е- днес аз успях да го приключа!!!

  Бащата:

  -Глупак! Това дело ни храни цели 20 години!
  _____________
  P.S.: За по- неострите- да, това е виц. "Всички се засмяха"... 😀😀😀😀

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 24. 24 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 578 Весело

  Как точно се доразследва кражба отпреди 17 години? Отпечатъци ли ще вземат?
  —цитат от коментар 16 на Стабилни в мизерията, епизод пореден  Не. В някоя от призовките презимето е било съкратено, или в някой документ има грешка в пунктоацията, или все такива "важни" неща, заради които делото не може да продължи.

  Нещо, което ми е разказвано като истински случай- митничар хваща някаква дребна контрабанда на българска граница. Съставя акт за установяване на митническо нарушение. Така де, ама шофьорът е чужденец.

  В съда актът "пада". Причината- ами митничарят написал в акта имената на кирилица, ама не бил спазил официалната транскрипция на някое от ж, ч, ю, или я- то. Демек- името в акта не било правилно. И леко- леко излязло, че актът не е на нарушителя.

  Това е.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 25. 25 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 469 Неутрално

  За кражба на Лада, не съд, а благодарствено писмо трябва да има.

 26. 26 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#25] от "coxo":

  1999 г все още имаше някаква стойност

 27. 27 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 826 Неутрално

  [quote#22:"Храбър"][/quote]

  Да се чете 2015год.

 28. 28 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1086 Весело

  Тъкмо щях да питам кой иди*т краде Лада, пък то било 1999 година. ;) Иначе като чета съда бързо и експедитивно е решил случая.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 29. 29 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#28] от "bee": Тъкмо щях да питам кой иди*т краде Лада, пък то било 1999 година. ;)

  Аз само това не мога да разбера, защо тези се жалват. Човекът ги е отървал, а те го съдят.

  /не се чете/
 30. 30 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#28] от "bee": Тъкмо щях да питам кой иди*т краде Лада, пък то било 1999 година. ;) Аз само това не мога да разбера, защо тези се жалват. Човекът ги е отървал, а те го съдят.
  —цитат от коментар 29 на Тони Шнайдера


  Да създават работа на съдебната система, да я ангажират горката, дъх да не може да си поеме, за да може след 17 години безрезултатен " къртовски " труд да я сочат с пръст. Ей затова оня откраднал Ладата, пък тия са се жалвали.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 31. 31 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#30] от "bee":

  Да, това е единственото смислено обяснение. За друго и аз не се сещам.

  /не се чете/
 32. 32 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 470 Неутрално

  При дела за кражби трябва да има давност, 10 години. При убийство 20 години, след това прокурорите нямат право повече да се ровят.

  Европейският съд е избавление от сроковете, при тях важат тяхите срокове. България като част на ЕС зачита Европейският съд в Люксембург и неговите присъди ...

  Es muß Geld fließen!
 33. 33 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Доколкото разбирам, става въпрос за въпиеща некадърност на следствие и прокуратура. Или нещо друго...
  —цитат от коментар 6 на Калник  Горните примери, пасти да ядат !
  На 21.6.2001 година в София ми откраднаха " Опел-Омега ", веднага заявих в 2-ро РПУ и другарите я издирват до днес ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 34. 34 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Почти пълнолетно е това дело!

  Такова безхаберие не съм виждал другаде! Ако носят някаква отговорност, не мисля, че ще е така..

 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  Съда не може да стигне до осъдителни присъди за кражби на стойност 154 лв. а ние чакаме видов ден за тези които разграбиха над 900 милиарда национални активи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  При дела за кражби трябва да има давност, 10 години. При убийство 20 години, след това прокурорите нямат право повече да се ровят.Европейският съд е избавление от сроковете, при тях важат тяхите срокове. България като част на ЕС зачита Европейският съд в Люксембург и неговите присъди ...
  —цитат от коментар 32 на slan777

  За убийства и престъпления със служебно положение давност няма!
  Съда и прокуратурата си намират работа и обичат да са задръстени с дела от кокошкарски хараткер!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK