Зам. главен прокурор накарал съдебен секретар да подмени изказването ѝ в протокол по делото за мажоритарния вот

Зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова е представителят на държавното обвинение по делото за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави".

© Надежда Чипева, Капитал

Зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова е представителят на държавното обвинение по делото за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави".Зам. главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова е извикала съдебния секретар след последното заседание по делото за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", за да ѝ даде флашка с два файла за попълване на протокола. Това се разбра днес от думите на съдебния секретар.


Във Върховния административен съд (ВАС) бе разгледано днес искане на прокурор Петрова за допълване на протокола от последното заседание по делото от 4 април, на което върховните магистрати заявиха, че ще се произнесат с решение по същество на делото в предвидения в закона срок, който е 14 дни, но е инструктивен.


В очакване на решение по делото обаче стана известно, че представителят на държавното обвинение е установил, че съдебният протокол от последното заседание е непълен, и е поискал изслушване на аудиозаписа от заседанието.
Петрова заяви пред "Дневник", че след като е видяла протокола, е внесла искане за допълването или поправката му. На заседанието в началото на април председателят на съдебния състав е направил констатация, че тя е участвала като прокурор и в производството пред първата съдебна инстанция. В протокола било отразено само, че председателят я е попитала "Ще участвате ли". Това, което се случило обаче, е било по-различно, обясни пред "Дневник" Петрова. По думите й тя подробно се аргументирала защо може да участва и в производството пред втората инстанция. Съдът освен това се съгласил с доводите ѝ, което не било обаче отразено в протокола.


Дали магистратите ще уважат искането на Петрова за допълване на протокола ще стане известно по-късно


тъй като съдът ще се произнесе в закрито съдебно заседание.


Днес зам. главният прокурор не присъства в съдебната зала, като я замества прокурор Виктор Малинов, защото "прокуратурата е единна".


След като бе изслушан запис от последното заседание и бе констатирано определено несъответствие между казаното от страните и записаното в протокола, бе разпитан съдебният секретар. Тя заяви, че


несъответствието се дължи на факта, че след съдебното заседание била извикана в кабинета на прокурор Петрова


Прокурорът ѝ дала на флашка два файла - единият за думите ѝ по хода на делото, а другият - по същество на спора. След като съдебният секретар установил, че това по-обширно от записаното от нея в залата, тя просто е копирала материалите от двата файла.


Прокурор Малинов и адвокат Христев, който представлява инициативния комитет за провеждането на референдума от 6 ноември 2016 г., поискаха поправка на протокола за привеждането му в съответствие със записа.


На обратното мнение бяха двамата представители на ЦИК, която е ответник в процеса. Адвокатите Мария Бойкинова и Росица Матева заявиха, че протоколът е воден правилно и няма несъответствие между казаното по време на заседанието и твърдяното в молбата на прокурор Петрова. Освен това въпросът нямало никакво отношение към предмета на спора и целта на молбата на държавното обвинение е само и единствено забавяне на произнасяне на съда с акт по същество.


Освен това защитата на ЦИК заяви, че е


абсолютно недопустимо прокурорът да вика съдебния секретар в кабинета си и да му дава файлове за попълване на протокола от заседанието


Адвокатите заявиха още, че в крайна сметка прокурор Петрова е била допусната да участва в съдебното заседание, което е същността на въпроса.


"Дневник" попита съдебния секретар, който води днешното заседание, дали е практика те да бъдат привиквани в кабинетите на прокурори или в други кабинети, което тя отрече и каза, че не знае защо се е случило така по този процес. Телефонът на прокурор Петрова е изключен цял ден и тя не бе открита за коментар.


В началото на февруари стана известно, че първата инстанция във ВАС уважи жалбата на телевизионния водещ Слави Трифонов и отмени решението на ЦИК, с което резултатите от референдума бяха обявени за незадължителни заради липсващи 12 027 гласа.


Въпреки това и според съдебното решение допитването не бе признато за задължително


Магистратите приеха само, че комисията не е преброила около 490 валидни гласа, което показа назначената по делото експертиза. За да бъде допитването задължително обаче, са нужни още над 11 500 гласа.


След предсрочния парламентарен вот на 26 март Слави Трифонов даде две седмици на новия парламент да приеме въпросите от референдума със заплаха за протест пред Народното събрание, която и реализира в продължение на няколко дни. Той прекрати протеста, след като депутатите от ГЕРБ внесоха проект за промени в Изборния кодекс, с които да се въведе "пълен мажоритарен вот в два тура", като страната бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района.


От управляващата партия мотивираха проекта с "изпълнение на волята на участвалите в инициирания в "Шоуто на Слави" референдум". Отделно от ГЕРБ предложиха промяна в Закона за държавния бюджет за 2017 г., така че партийните субсидии да бъдат намалени до 1 лев за всеки глас, получен на парламентарните избори.


Първоначално заканата на Трифонов за протест пред парламента доведе до спиране на епизод от предаването му, след което той и екипът му дадоха пресконференция, на която обявиха, че Би Ти Ви е упражнила цензура и те ще направят следващия епизод със същото съдържание - т.е. ще изчетат писмото на Трифонов до депутатите в ефир. Това обаче не се случи, като водещият се отказа от официализиране на писмото си чрез предаването и епизодите бяха възобновени.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Слави Трифонов дава две седмици да се изпълнят неговите заръки ,прокурора гледал делото и сменял флашки ,млашки ,изобщо държавата малко по малко отива към пълна диктатура на група феодали ,а матреала има право само да емигрира докато е време де .

 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Голям рев за тая мажоритарна система.
  Явно някой много я искаше, ама на.
  Ще му купят колело, ама друг път.

 3. 3 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Как са живеели хората когато е нямало флаЖки?! Чудна работа!

  Иначе, тази жена заслужава респект, най вече за обвинението "Наглите". От тогава опитите да се омаскари името Й не спират!

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Прокурор Ася Петрова не можа да убеди съда да обяви референдума за задължителен, както и поръча главния прокурор Цацаров и сега търси под вола теле, само че номерът няма да мине. Няма как референдумът да бъде обявен за задължителен.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  Това е недопустима намеса в работата на съда. В нашата държава, където гл. прокурор е Цацаров, всичко е възможно.

 6. 6 Профил на stoletov
  stoletov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  То флашки, то бюлетини, то електронни системи, стенограми..... На какво да вярваме?

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#3] от "ralita68":

  Така е.

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5353 Неутрално

  Нормална ежедневна практика в Булгаристан - няма изненади

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  “След като съдебният секретар установил, че това по-обширно от записаното от нея в залата, тя просто е копирала материалите от двата файла.”

  Съдебнията секретар се е издънил, без това да оправдава и онази знойна убавица!

  I Want To Believe
 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Ася Петрова - личният прокурор на Цветан Цветанов. Възражението й няма отношение към същността на делото. Но забавя произнасянето на съда. Което пък не позволява на ЦИК да обяви окончателното си решение за резултата от референдума - че не е задължителен и въпросът трябва да се разгледа и реши от Народното събрание. Без това пък решение на ЦИК не може да бъде внесено за разглеждане и гласуване решение на Народното събрание. Да, ама докато Ася Петрова размотава топката Цветан Цветанов внася законопроект за промени в Изборния кодекс. Които може би трябва да бъдат прокарани без Народното събрание ясно и категорично да е се е произнесло с решение по резултата от рефенедума.

 11. 11 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Радостното е че още има хора с доблест в съдебната система.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тези 90% отвремето си мерят пуйките.

 13. 13 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Чакам сего бащицата Бойко да обясни, че това не е важно, че нищо толкова не се е случило... Голяма работа, поискала, сменили... Да не е умрял някой?
  Я, какви магистрали строи той, я какво метро ни изгради.. Сам-самичък, с голи ръце.
  А ние все недоволни!

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  "абсолютно недопустимо прокурорът да вика съдебния секретар в кабинета си и да му дава файлове за попълване на протокола от заседанието"

  Със сигурност на прокулола нищо няма да му се случи, колкото и недопустимо да е това

 15. 15 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Ася ,
  На кого ще снася ?!

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4522 Неутрално

  До коментар [#15] от "gl_avatar":

  На #Кой! Чрез Цацаров!

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5694 Неутрално

  Слави Трифонов се е сдобил с персонален прокурор :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Не е абсурд нещо нередно и незаконно, което се случва в правова държава. Абсурд е, когато нередното и неправилното стане нормално и на никой не му дреме за това.
  Главни прокурори се срещат с бизнесмени и медийни издатели в частни офиси, други прокурори подменят протоколи, но всичко е наред, нарушение няма, нито морално прегрешение. Дори Цацата да го хванат с куфар белязани пари, всичко е наред. ВСС си назначава членове по поръчка, но какво пък, голямата работа. В България всичко е бяло черно - в смисъл, че ние сме тъмна Индия сред белите държави.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 19. 19 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Мажоритарните избори са единственият начин малко от малко тоя парламент да си вдигне доверието и да заприлича на събрание от което няма да ни е срам. Пък вие си пишете каквото си искате.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 20. 20 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Мажоритарният избор в NRW. На първи глас избираме някой от CDU, поименно. На втори глас избираме партия, примерно AFD. Като се съберат гласовете, и CDU може да е печелещ, както и AFD.
  Ханелоре Крафт е извън социалодемократите, тя искаше мулти-култи в NRW, по- примера на менторката си Ангела Меркел. Която я пък отрязаха на Г7 срещата в Италия от американският президент Доналд Тръмп. Президентяа на САЩ Доналд Тръмп искаше в ЕС един всеобщ максимален брой на бежанци в ЕС, които легално и нелегално влизат в ЕС. Говореше се за бщ брой от 200.000 на година, брой на всички бежани в ЕС. Остатъка се изпраща обратно от страните, откъдето идват.

  Es muß Geld fließen!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK