Спешно ще се подобряват плановете и стратегиите за армията

Спешно ще се подобряват плановете и стратегиите за армията

© Юлия ЛазароваДържавата ще се заеме с ускорено писане на планове и стратегии, с които се цели подобряване на ситуацията в армията. Това се разбра след края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.


До края на юни трябва да бъдат актуализирани и усъвършенствани стратегията за национална сигурност, нормативната уредба на системата за национална сигурност и да бъдат разработени планове за попълване на недостига и повишаване на квалификацията и престижа на кадровия състав.


Като основен приоритет по време на Съвета е бил откроен попълването на недостига от личен състав в сектор "Сигурност", повишаване на неговата мотивация и престиж и ускоряване на проектите за модернизация. Президентът Радев посочи, че поддръжката на наличната техника, въоръжението и оборудването, до замяната им с нови образци, е било подкрепено с консенсус от членовете на КСНС, както и създаването на условия за повишаване на квалификацията и подготовката на личния състав.
"Това няма как да се случи, да придобием съответните способности, ако не се разгърнат проекти за реализация", каза държавният глава. Според него в същото време не трябва да се забравя, че трябва да се осигури поддръжката на наличната техника до изтичането на ресурса й и замяната с нова. Това включва замяна на използваните от военновъздушните сили "Миг29", купуването на бойни машини за пехотата и ремонт и изграждане на нови кораби.


До края на 2017 г. трябва да бъде разработен и план как парите за отбрана да достигнат 2% от БВП до 2024 г. какъвто е ангажиментът, поет пред партньорите от НАТО. В момента те имат дял от около 1.6%.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 557 Неутрално

  "До края на 2017 г. трябва да бъде разработен и план за това как парите за отбрана да достигнат 2% от БВП до 2020 г. какъвто е ангажиментът, поет пред партньорите от НАТО. В момента те имат дял от около 1.6%."  Само да не решите да свиете БВП..

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Лъч светлина в тунела на безхаберието към държавата ни!
  Дано да не е от насрещния влак!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4459 Неутрално

  "Държавата ще се заеме с ускорено писане на планове и стратегии..."


  Ей тука ни силата, всякакви планове, стратегии, БАН анализи ще правим, ще повторим, ще потретим и така, докато ни лъсне съвсем голия г.з...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  "Това няма как да се случи, да придобием съответните способности, ако не се разгърнат проекти за реализация".Хубаво,но и всички проекти трябва да са финансово разчетени и финансово обезпечени.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Откакто се помня, ги пишат тези стратегии... при толкова стратег в тази държава, не мога да разбера, защо всичко е в толкова незавидно състояние

  I shave with Occam's razor
 8. 8 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Откакто се помня, ги пишат тези стратегии... при толкова стратег в тази държава, не мога да разбера, защо всичко е в толкова незавидно състояние
  —цитат от коментар 7 на Сахаров


  Щом се е променил врагът, трябва да се промени и стратегията.

 9. 9 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "tribiri":

  "Умните и красиви", "автентично" десни много добре защитават червения ни президент. То и без това много от тях си гласуваха за него, така че коалицията им с БСП и ДПС лъсна.

 10. 10 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 387 Неутрално

  То в България само генерела и папкаджии - къде я видяха тая армия не знам - това е най-голямата тайна.

 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5380 Неутрално

  Планове и стратегии на хартия, а ние искаме да има реални промени

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 307 Неутрално

  За да имаме надеждна защита, българската армия трябва да се модернизира и интегрира изцяло по стандартите на НАТО. Имайки предвид управляващите в момента, съм сигурен, че не само това няма да се случи, но ще бъде активно саботирано. Също както диверсификацията на пазара за природен газ, разбиването на монопола на Лукойл на пазара на горива и т.н. и т.н.

 13. 13 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 944 Весело

  До коментар [#2] от "Иван Иванов":

  хи -хи ,друго нещо е интелигентният врат на вожда ти

 14. 14 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  "Това няма как да се случи, да придобием съответните способности, ако не се разгърнат проекти за реализация", каза държавният глава.

  Някой ще ми обясни ли, как точно да нарека този тип дискурс, при който се казва нищо за нищо, и когато и да го кажеш, все еднакво тъпо ще звучи, и все ще навява смътното усещане, че може би има отношение към това, за което се говори, но не е ясно нито какво е отношението, нито за какво се говори?

  Да е някакъв вид елипса, ама то елипсата изисква един или друг тип контекст, а това, горното, е някакъв контекстоизключващ идиотизъм....
  .................................
  Няма ли поне един форумен брат, който, за разлика от мен, да не е абсолютен дилетнт в лингвистиката, и да ми го обясни това чудо на швейковизма?

 15. 15 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  "Това няма как да се случи, да придобием съответните способности, ако не се разгърнат проекти за реализация".Хубаво,но и всички проекти трябва да са финансово разчетени и финансово обезпечени.
  —цитат от коментар 5 на chicago514


  Ти това нещо, дето си го цитирал, разбра ли го? Щото аз не можах, честно!

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иван Иванов":

  Президентът ни не е и наполовина толкова червен, колкото щеше да бъде кандидатът на Герб, ако хеше спечелил! Да не забеавяме, че партийния секретар ди е партиен секретар дори и след десетото пребоядисване!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на ivo41493463
  ivo41493463
  Рейтинг: 237 Весело

  Трябваше САЩ да се отдръпнат съвсем, за да спрем да чакаме наготово

 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Радев каза ли как евентуално ще спре нашествието на арабите с изтребители, че ми е много интересно?

 19. 19 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  Лицето и плещите на Държавата.

 20. 20 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 408 Неутрално
 21. 21 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "gr52":

  ХА ХА ХА ХА ХА ХАХА ХА ХА

 22. 22 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да затягаме коланите за армия - добре ама ако министри и дупетати престанат да крадат, ще е много по ефективно и лестно!

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  И как ще се случи, с най-нелепия начело на отбраната министър.

 24. 24 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Не казват кое е най важното за армията , няма войници .
  А няма войници защото е сбъркано най важното, стратегията .Не може да искаш качествени хора с 600 лв. заплата и никакво бъдеще .В цял свят наемните войници влизат в армията защото след службата имат ред привилегии, в САЩ им плащат за образованието , в Израел без да си бил войник в бойните части на може да станеш офицер, другаде имат предимства при назначаване в държавната администрация .
  Трябва да е ясно че там в белите държави това е стъпка от развитието на младите и бедните , а тук войници влизат в армията и искат с войнишка заплата да издържат семейство и да се пенсионират като войници , това не се случва никъде по света.

 25. 25 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Концепция за Национална доктрина трябва! Визия за бъдещето, анализиране на заплахите, адекватни решения. Високи заплати за бойците и обективни измерители за квалификацията. Обвържете заплатата на военнослужещите с депутатските заплати и да видим дали няма да има желаещи за армията. И я въоръжете тая армия, бе? Никой не иска да се мъчи с техника от Виетнамската война.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 26. 26 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Един въпрос към всички участници в дискусията: обсъжда се отбраната на България, ако някой я нападне (то не че някой се е засилил, ама нейсе) или проект за компютърна игра със самолетчета, танкчета и параходчета? Защото в една армия, колкото и високотехнологична да е, винаги има и живи хора.

  Аз знам, че като патриоти трябва да защитаваме родината си, но когато под предишна подобна дискусия, помолих всеки, който е готов да зареже скучната си чиновническа работа, ако е в подходяща възраст, и да заеме едно от хилядите свободни места за кадрови войници, а ако не е, да праща синовете и внуците, респективно - дъщерите и внучките, да си остави координатите, та да се свържат с него, постингът ми беше отминат с гробно мълчание.

  Та - ние си плащаме данъците, а задължение на държавата е да намери кой да ги заема тези места в армията. И понеже тази работа не е за нас, държавата ще трябва да намери някакви други. А ако и те не искат, ще търсим как да ги стимулираме.

  Оттук и вторият ми въпрос: с какво те са по-различни от нас, та ще трябва, в името на нашия патриотизъм, да реализират героичните ни фантазии, и да ходят по мисии в чужбина, да набиват крак на плаца, да си рискуват живота и т. н. срещу някакво заплащане, което по принцип не може да бъде кой знае колко голямо?

 27. 27 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#26] от "gr52":

  отговора е в системата,нашата система е наборна ,тоест висшия команден състав навремето 'професионализира' на корем без да му пука ,изпълни заръката да няма наборна армия без да направи дълбока истинска реформа а просто съкращаваше бойни подразделения и запазваше командващи такива но кухи и си гледаше собствения кеф...политиците бяха доволни ,генералите не искаха пари...станахме 'професионални ' но на хартия..а иначе действителноста е много трагична и всяка година докладите бяха нещо от рода -въпреки недостига на материални средства и ресурси ще изпълняваме задачите на 100% все едно да пропътуваш 100км с 2 литра безин ...няма как да стане и сега нещата станаха вече крещящи и започнаха да се чешат и да дрънкат глупости ,като например възобновяването на наборната служба ,не че им пука за това но искат да не се променя статуквото...макар че ще е трудно и пак ще опитват...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 28. 28 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Нашите политици ще трябва да крадат по- малко, за да има за отбрана!
  Инак- Тръмп дебне и няма чл.5 за България!

  А диктаторите наоколо само това чакат!

 29. 29 Профил на pbs
  pbs
  Рейтинг: 243 Неутрално

  "До края на 2017 г. трябва да бъде разработен и план как парите за отбрана да достигнат 2% от БВП до 2024 г. какъвто е ангажиментът, поет пред партньорите от НАТО. В момента те имат дял от около 1.6%."

  Ще станат 2% като вземете от МВР-то. БЪлгария плаща за полицайчета 2.8% от БВП при средно за Европа 1.6%. Най-близко до нас са Румънците с 2.4%. Има още само 2 държави с над 2%. Разформировайте ги (те така или иначе работа не вършат) и спестените пари за армията.

 30. 30 Профил на kolev
  kolev
  Рейтинг: 8 Гневно

  От ексвицепремиерката Бобева зная, че по планове и стратегии (на килограм на един българин) сме първенци. Само питам как ще се осигурят между 1000 - 2000 лв. стартови заплати на учители, млади лекари, медицински сестри, редници в армията, полицаи на улицата и прочие.... Не коментирам пенсиите, ремонта на междуселските пътища и т.н. и т.н. ..... Бях прочел, че в България има едни същества, дето в името на властта са готови да срутят и държавата .... На този КСНС със сигурност видях двама!

  доц. Николай Колев
 31. 31 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#30] от "kolev":

  има доста вътрешни резерви в всички структури,но нали се сещате че не искат да им се разваля рахата на нашите хора,в всички държавни структури администрацията и ненужните структури са около 50-60% от общия брой,примерно армията така наречените въоръжени сили са около 37 000(по щат) реално са по малко заради некомплекта,а сухопътни войски са около 14 000 по щат (реални не повече от 7-8000...защото към тия "въоръжени сили " са ВМА-3500 души,институт по отбрана и разни други структури нямащи нищо общо с армията но събрани и финансирани от бюджета за отбрана...и някой лаик ще си помисли че имаме 30 000 армия а числата са една четвърт от това...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 32. 32 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#30] от "kolev":

  има доста вътрешни резерви в всички структури,но нали се сещате че не искат да им се разваля рахата на нашите хора,в всички държавни структури администрацията и ненужните структури са около 50-60% от общия брой,примерно армията така наречените въоръжени сили са около 37 000(по щат) реално са по малко заради некомплекта,а сухопътни войски са около 14 000 по щат (реални не повече от 7-8000...защото към тия "въоръжени сили " са ВМА-3500 души,институт по отбрана и разни други структури нямащи нищо общо с армията но събрани и финансирани от бюджета за отбрана...и някой лаик ще си помисли че имаме 30 000 армия а числата са една четвърт от това...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 33. 33 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 294 Неутрално

  докато заплатите им са като на домбаски бандюги -"опълченци", и тея ще избягат

 34. 34 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "До края на 2017 г. трябва да бъде разработен и план как парите за отбрана да достигнат 2% от БВП до 2024 г. какъвто е ангажиментът, поет пред партньорите от НАТО. В момента те имат дял от около 1.6%."Ще станат 2% като вземете от МВР-то. БЪлгария плаща за полицайчета 2.8% от БВП при средно за Европа 1.6%. Най-близко до нас са Румънците с 2.4%. Има още само 2 държави с над 2%. Разформировайте ги (те така или иначе работа не вършат) и спестените пари за армията.
  —цитат от коментар 29 на pbs


  Ами Цвъки с какво ще подслушва половин България? Нали с държавни пари го правеше?

 35. 35 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Основни принципи на военния мениджмънт.

  1.Тлъстини и мускули
  Опита след ВСВ е показал , че с оглед максималното осигуряване на личния състав и техниката са необходими все по- големи тилови стуктури. Специално при американската армия е наблюдавано следното увеличение - ВСВ - 4 човека в тила -1 на първа линия, Корея - 5 човека в тила 1 на първа линия, Виетнам 7 а към края на войната 9 човека в тила - 1 на първа линия. Едно доста пространно изчисление на човеко-работо-часовете показва че към настоящият момент 11-12 тиловака са необходими за пълноценното осигуряване във всички сфери на 1 боец. Всички тези нонкомбатантс както се наричат се приемат за тлъстините - а тези на фронта за мускулите. Основен проблем на съвременните професионални армии се явява тяхната относителна малобройност в мирно време, която при запазване на общият щат би означавала че количеството мускули или ще бъде зле обслужвано , или пък ще бъде твърде свито за сметка на обслужващите го мазнини. По време на война при пълна или частична мобилизация на населението подобна тилова структура е разбира се без проблемна.

  2.Режи от тлъстините- не от мускулите
  За съжаление практиката е показала, че всяка една тилова структура има навика да се разраства (подобно на бюрокрацията- съгласно законите на Паркинсон и принципа на Питър) до абсолютния възможен максимум , а често пъти и над него. В желанието си да контролират изразходването на средствата и да не допуснат злоупотребата с материали и блага , се създават съответно контролни органи, контролни органи на контролните органи и т.н. и т.н. Оказва се че поради факта че една огромна част от военната бюрокрация именно от "тлъстините" и с оглед своето самосъхранение тя се опитва (и обикновенно успява) при опит за "изрязване" да пренасочи изрязването към мускулите - сиреч да бъдат съкратени средствата за обучение на "мускулите", превъоръжаване и т.н. за сметка на запазване на "тлъстините" във вид на заплати , фондове и др.

  3.Как да изрежем тлъстините

  При изрязването на тлъстините има четири основни принципа

  3.1. Частните структури обикновенно са по ефективни от държавните.

  Всяка една нормална оцеляваща в агресивна бизнес среда частна структура е като правило значително по-ефективна от държавните структури. За това максимален брой "не бойни" длъжности се прехвърлят в частния сектор- това са хранене , пране, логистика (без логистиката на оръжие и боеприпаси), снабдяване (без снабдяването с бойни припаси и вещи от първа необходимост в бойните зони) и т.н. Характерен пример в това отношение е армията на САЩ където войника се храни от кетърингова фирма, пазарува от PX (частна структура), а не от войсковия магазин, автомобилите му се поддържат от частна фирма, ремонтите на оръжието дори се извършват от частна фирма- вкл. и в Бундесфера, при американците дори парашутите на смелите парашутисти се скатават от професионален ригър получаващ точно определена сума на бройка. Изборът на частните обслужващи фирми става на открити , обществено прозрачни тръжни процедури и често пъти е на квотен принцип. по този начин вследствие на конкуренцията и частната инициатива се икономисват средства , които се влагат в допълнителни "мускули".

  3.2. Войник до време.

  Практиката е показала , че за да има правилна пирамида - сиреч най - много лейтенанти , по- малко капитани, малко майори и най отгоре шепа полковници и генерали, трябва да има система която от една страна да осигури необходимия брой лейтенанти и капитани , но от друга страна да пресече овреме тяхната амбиция всички да станат полковници. Решението е намерено в така наречените цайтсолдатен или темпорали контракт офицери - това са хора които в самото начало на своята военна кариера сключват договор за съответния срок на служба, срещу задължението на армията да ги компенсира с получаването на съответното елитно гражданско образование и в някой случаи осигуряване на длъжност в държавната администрация, като същите след излизането си в резерва съставляват гръбнака на мобилизационните сили. Тук трябва да се подчертае , че обикновенно армията осигурава образование именно в ЕЛИТНИ ВУЗ а не просто получаването на паралелна гражданска специалност.

  3.3. Армията е да руши - не да строи.

  Всичко което не представлява част от рушенето - да се разбира обучение и тренировка, трябва да бъде прехвърлено към частните структури , които както беше посочено в т. 1 са значително по ефективни от него. Паралелно с финансовата мотивация в съвременните професионални армии се търси и определена психологическа настройка (да те влече войниклъка), която бързо изчезва, когато човек разбере , ч вместо щур рейнжър от него се очаква да бъде зидаро мазач, бояджия , общ работник и тоалетен хигиенист. Подобно отношение към личния състав - което е нормално при наборните алмии , води до бърза демотивация именно на онези военнослужещи , които са влезли в армията за службата - не само за заплатата. В елитните части на ВМФ - Тюлен имат една поговорка " Ако старшината те накара да изчистиш кенефа - изчисти го, но вътрешно се наслаждавай на мисълта , че си най-скъпо платенияи най-добре обучения чистач на кенефи в света"- сиреч това да чистиш кенефите по същество представлява отклоняване на време пари и ценен персонал.

  3.4. Армията пази три неща - Ядрено оръжие, строго секретни бази и собственото си оръжие.

  Съгласно този прицнцип всяка друга охрана - на различни полигони, вещеви складове и прочие е предадена отново на частните фирми, с идеята да се освободят максимален брой хора за ефективно обучение тренировка. Този принцип до някъде се прилага и у нас.

  4. Малко но за всички е по- лошо от нищо. По-добре за малко хора, но всичко.

  Практиката е показала , че при недостатъчни финансови ресурси, принципа- по малко, но да има за всички е като запълването на дупките по шосе с по една лопата асфалт - от една страна пак ще друса , а от друга другата пролет асфалта го няма. по добре е макар и няколко километра но със изцяло сменен асфалт , и така година след година накрая имаш прилично шосе. Подобна е логиката и на новота екипировка за армията- по добре да превъоръжиш и преекипираш изцяло една рота отколкото да пръснеш сто нови щурмови пушки в една бригада -от второто качествен ефект нама да има, а при първото ще имаш макар и една, но прекрасна рота. И така година след година рано или късно ще постигнеш по- голям ефект отколкото с разпиляване на средства на сто места.

  5. Никога не купувай нещо евтино , което ще остарее след 5 години - по-добре по скъпо, но най- модерно.

  Този принцип не се нуждае от коментар. Давам пример- ако вместо три фрегати бяхме купили една , на стойност дори по- голяма от колкото на трите, но последен писък на технологиите, сега щяхме да имаме макар и една но оперативна фрегата , а не три нуждаещи се остро от модернизация - сиреч генериращи нови разходи.

  6. Тренирай със старото , а не чакай новото. Екипировка се купува лесно, бойци се създават трудно.

  За изграждането на един войник специалист са необходими години на занятия. Никога не трябва да се позволява на армията да не тренира на принципа "като дойдат новите играчки- с тях", защото когато играчките дойдат , може да няма кой да знае как правилно да си играе с тях. Крайния резултат обикновенно са счупени играчки.

  7. Дрънкулките по гърдите са хубаво нещо- особенно, когато не само радват окото , но и пълнят джоба.

  Става дума за различните специлисти и войскови специалности - в армията на САЩ има над 30 такива, като освен , че "защитилия стандарт" войник получава приятна значка за украшение на бойната и парадната си униформа за всяка получава и допълнително възнаграждение. По този начин се насърчава личния състав да се развива а да не седи на едно место.


  8. Стандарти, стандарти и отново стандарти.

  Войника трябва да отговаря на стандарти , сержанта и офицера също. Стандарти за физическа подготвеност, за езици , за професионални умения и т.н. и т.н. Стандартите трябва да са твърди , единни и ефективни. Не покрилите съответния стандарт получават половин година да се поправят и ако не оспеят овакантяват местото. пходдържането на форма и на познания не трябва да е въпрос на съвест и желание а на оцеляване.

  копиран текст ,не е мой не помня автора но съм на 100% съгласен

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  ПАРИ НЯМА - ДЕЙСТВАЙТЕ!!!

 37. 37 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Каква армия бе хора. Имаме два кораба и пет самолета. Само генералите и адмиралите са повече от тях. Младата българска държава преди 100 години е имала 5 пъти по-голяма армия и е пердашила наред, турци, сърби, англичани, румънци, руснаци. Дано да не се налага днешната "армия" да ни брани от агресор - тогава Бог да ни е на помощ.

  FILII MARIS SUMUS
 38. 38 Профил на anitajones
  anitajones
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте,
  Това е да се информира широката общественост, че г-жа Анита Джоунс, заемодател на частни заеми, открива финансова възможност за всички, които се нуждаят от финансова помощ. Ние предоставяме заем при лихвен процент от 2% на физически лица, фирми и фирми при ясни и разбираеми условия и условия. Свържете се с нас днес по електронна поща на адрес: ([email protected])

 39. 39 Профил на Lopez Biggs
  Lopez Biggs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добър ден за вас, видях вашата поща в интернет по отношение на получаване на заем за плащане на дълга ви и стартиране на нов бизнес, искам да знаете, че сте на правилното място да кандидатствате за заем, предлагам лична заем на всички, които се нуждаят от финансова помощ с 2% лихва, ако се интересувате, любезно се върнете при мен чрез имейл адрес: [email protected]

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK