Цацаров срещу Софийски градски съд: епизод пореден

Калоян Топалов, председател на Софийския градски съд

© Анелия Николова

Калоян Топалов, председател на Софийския градски съдДебат по писмо на главния прокурор Сотир Цацаров до съдийската колегия прерасна в критика към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за начина, по който той води заседанията на колегията, до призив при всяко следващо несъгласие с неговите действия залата на съвета да бъде напускана - и в крайна сметка до прекратяване на заседанието поради липса на кворум.


Това се случи на съдийската колегия във вторник, когато като последна точка по предложение на Панов беше вкарано писмо от главния прокурор Сотир Цацаров. То е с дата от вчера и в него главният прокурор се оплаква, че председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов и заместниците му не изпращат на прокуратурата делата, свързани с разрешаване на специални разузнавателни средства (СРС), по които са допуснати нарушения.


Предисторията


Преди повече от месец Софийски градски съд (СГС) излезе с доклад за драстични нарушения през 2015 година при разрешаването на СРС, включително и такива, допуснали подслушване и следене на дипломати. Тогава ВСС прие констатациите за сведение и отказа да се занимава с казуса. Малко след това стана известно, че Панов предлага трима съдии за наказание във връзка с установените нарушения при даването на разрешения.
А от писмото на Цацаров, цитирано от членове на съвета днес, стана известно, че по доклада е образувана и предварителна проверка, по която наблюдаващ прокурор е Клементина Паличева. Тя се оплакала, че СГС не й съдейства, за да се запознае с въпросните разрешения, за които има съмнение, че са престъпления.
Но проверката на държавното обвинение е именно по сигнал на председателя на СГС Калоян Топалов и това повдига въпроса - защо той ще иска от държавното обвинение проверка, а после ще я саботира.


Освен това в хода да разговора стана известно, че съдиите първо са изискали разпечатка от случайния избор, че именно Паличева е наблюдаващ прокурор по проверката. После са последвали покани за работни срещи и телефонни обаждания от зам.-председателите на СГС Даниела Борисова и Мина Мумджиева. Те са канели Паличева да заповяда в секретното деловодство на съда и да посочи кои точно преписки й трябват. Прокурорът обаче отказва с аргумент, че не влизала във взаимоотношения с "жалбоподателите". Освен това не искала да се среща с тях, след като прочела интервю на председателя Калоян Топалов пред списание "A-specto".


Какво да се прави


Лозан Панов предложи писмото на Цацаров да бъде прието за сведение и то да бъде изпратено до Калоян Топалов. На това най-отявлено се противопостави Галя Георгиева, която поиска съдийската колегия да приеме, че "обръща внимание на Топалов". Възразиха Калин Калпакчиев и други членове, като многократно обясниха, че съдийската колегия не може да се меси както в прокурорска проверка, така и в делата по същество на СГС и затова могат само да информират председателя за писмото на Цацаров.


"Ние от ВСС като административен орган без отношение към наказателното производство нямаме правомощия нито "да обръщаме внимание", нито да даваме указания какво да е поведението по предварителна проверка. Като какви ще го направим – като помощници на прокуратурата или на друг, неизвестен субект?", запита Калин Калпакчиев.


Зад писмото на Цацаров Калпакчиев съзря опит в крайна сметка да не бъде извършвана проверка по доклада за нарушенията в СГС, както и


атака срещу градския съд, която ще бъде използвана за прехвърляне на делата за корупция от СГС в Специализирания съд


(отдавнашна идея, която намери място и в предизборната програма на ГЕРБ, а влиза и в готвените промени на НПК.)


Калпакчиев прикани колегите си в съвета да бъдат защитени съдиите.


"Нямаме компетентност да изискваме от когото и да било каквито и да било сведения. Нямаме компетентност да се намесваме по какъвто и да било начин и в предварителната проверка. Писмото на главния прокурор е уведомително защо се бави тяхната проверка, като по- нататъшните действия са единствено в компетенциите на наблюдаващия прокурор. Не съм съгласна, че действията на СГС са пречката, но тъй като нямаме компетентност да коментираме, ще се въздържа и от този коментар", категорична бе и Галина Карагьозова.


Последва дискусия, продължила близо час, в която Галя Георгиева се отказа да иска порицание за Топалов. Но пък постави въпроса до колко законосъобразна е проверката, която ръководството на СГС е извършило. А председателят на Върховния административен съд Георги Колев предложи


да се направи проверка дали пък всички, които са изработили доклада, имат право на достъп до тази информация.


Идеята на Колев не беше подложена на гласуване, а писмото беше прието за сведение, след като нямаше мнозинство за друго - с шест на шест гласа.


Аргументът на Панов да не подложи на гласуване предложението на Колев беше, че това би било дописване.
Това отприщи Милка Итова и Димитър Узунов да нападнат Панов и да го обвинят в нарушаване правилата за водене на заседание. Итова дори призова при повторно поведение на председателя на ВКС - "ако следващ път не подложи на гласуване предложение от член на съдийската колегия", членовете демонстративно да излязат.


Последва размяна на реплики и част от мнозинството започна да напуска залата, с което и кворумът изчезна. Така и заседанието беше закрито.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK