Цацаров срещу Софийски градски съд: епизод пореден

Калоян Топалов, председател на Софийския градски съд

© Анелия Николова

Калоян Топалов, председател на Софийския градски съдДебат по писмо на главния прокурор Сотир Цацаров до съдийската колегия прерасна в критика към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за начина, по който той води заседанията на колегията, до призив при всяко следващо несъгласие с неговите действия залата на съвета да бъде напускана - и в крайна сметка до прекратяване на заседанието поради липса на кворум.


Това се случи на съдийската колегия във вторник, когато като последна точка по предложение на Панов беше вкарано писмо от главния прокурор Сотир Цацаров. То е с дата от вчера и в него главният прокурор се оплаква, че председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов и заместниците му не изпращат на прокуратурата делата, свързани с разрешаване на специални разузнавателни средства (СРС), по които са допуснати нарушения.


Предисторията


Преди повече от месец Софийски градски съд (СГС) излезе с доклад за драстични нарушения през 2015 година при разрешаването на СРС, включително и такива, допуснали подслушване и следене на дипломати. Тогава ВСС прие констатациите за сведение и отказа да се занимава с казуса. Малко след това стана известно, че Панов предлага трима съдии за наказание във връзка с установените нарушения при даването на разрешения.
А от писмото на Цацаров, цитирано от членове на съвета днес, стана известно, че по доклада е образувана и предварителна проверка, по която наблюдаващ прокурор е Клементина Паличева. Тя се оплакала, че СГС не й съдейства, за да се запознае с въпросните разрешения, за които има съмнение, че са престъпления.
Но проверката на държавното обвинение е именно по сигнал на председателя на СГС Калоян Топалов и това повдига въпроса - защо той ще иска от държавното обвинение проверка, а после ще я саботира.


Освен това в хода да разговора стана известно, че съдиите първо са изискали разпечатка от случайния избор, че именно Паличева е наблюдаващ прокурор по проверката. После са последвали покани за работни срещи и телефонни обаждания от зам.-председателите на СГС Даниела Борисова и Мина Мумджиева. Те са канели Паличева да заповяда в секретното деловодство на съда и да посочи кои точно преписки й трябват. Прокурорът обаче отказва с аргумент, че не влизала във взаимоотношения с "жалбоподателите". Освен това не искала да се среща с тях, след като прочела интервю на председателя Калоян Топалов пред списание "A-specto".


Какво да се прави


Лозан Панов предложи писмото на Цацаров да бъде прието за сведение и то да бъде изпратено до Калоян Топалов. На това най-отявлено се противопостави Галя Георгиева, която поиска съдийската колегия да приеме, че "обръща внимание на Топалов". Възразиха Калин Калпакчиев и други членове, като многократно обясниха, че съдийската колегия не може да се меси както в прокурорска проверка, така и в делата по същество на СГС и затова могат само да информират председателя за писмото на Цацаров.


"Ние от ВСС като административен орган без отношение към наказателното производство нямаме правомощия нито "да обръщаме внимание", нито да даваме указания какво да е поведението по предварителна проверка. Като какви ще го направим – като помощници на прокуратурата или на друг, неизвестен субект?", запита Калин Калпакчиев.


Зад писмото на Цацаров Калпакчиев съзря опит в крайна сметка да не бъде извършвана проверка по доклада за нарушенията в СГС, както и


атака срещу градския съд, която ще бъде използвана за прехвърляне на делата за корупция от СГС в Специализирания съд


(отдавнашна идея, която намери място и в предизборната програма на ГЕРБ, а влиза и в готвените промени на НПК.)


Калпакчиев прикани колегите си в съвета да бъдат защитени съдиите.


"Нямаме компетентност да изискваме от когото и да било каквито и да било сведения. Нямаме компетентност да се намесваме по какъвто и да било начин и в предварителната проверка. Писмото на главния прокурор е уведомително защо се бави тяхната проверка, като по- нататъшните действия са единствено в компетенциите на наблюдаващия прокурор. Не съм съгласна, че действията на СГС са пречката, но тъй като нямаме компетентност да коментираме, ще се въздържа и от този коментар", категорична бе и Галина Карагьозова.


Последва дискусия, продължила близо час, в която Галя Георгиева се отказа да иска порицание за Топалов. Но пък постави въпроса до колко законосъобразна е проверката, която ръководството на СГС е извършило. А председателят на Върховния административен съд Георги Колев предложи


да се направи проверка дали пък всички, които са изработили доклада, имат право на достъп до тази информация.


Идеята на Колев не беше подложена на гласуване, а писмото беше прието за сведение, след като нямаше мнозинство за друго - с шест на шест гласа.


Аргументът на Панов да не подложи на гласуване предложението на Колев беше, че това би било дописване.
Това отприщи Милка Итова и Димитър Узунов да нападнат Панов и да го обвинят в нарушаване правилата за водене на заседание. Итова дори призова при повторно поведение на председателя на ВКС - "ако следващ път не подложи на гласуване предложение от член на съдийската колегия", членовете демонстративно да излязат.


Последва размяна на реплики и част от мнозинството започна да напуска залата, с което и кворумът изчезна. Така и заседанието беше закрито.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Ненужната война продължава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално


  Политически зависимия и манипулиран Софийски градски съд срещу Цацаров срещу: епизод пореден

 3. 3 Профил на dondudat
  dondudat
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Цацаров е ясен. Вчера ми стана ясен и Панов - дума не обели за скандалното решение на съда да пуснат "Наглите".

 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Когато се твърди че и съда, и прокуратурата са зависими - проблемът е общ, на съдебната власт, а не конкретен, личностен. Става въпрос за липса на политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. От страна на съда - по отношение злоупотребата с отказите да разрешава СРС, както и връщането на повечето от тези дела на прокуратурата (а повечето от съдебните актове по връщането отменени от въззивния съд), което показва по-скоро липса не на професионални знания, а на характер. От страна на прокуратурата - нека само споменем непослевателността на разбирането кога може и трябва да се извърши проверка на определени лица...

 5. 5 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#3] от "dondudat":

  Какво отношение има тук Лозан Панов като председател на ВКС, след като решението се взема от независим съдебен състав по вътрешно убеждение, основано за доказателствата по делото и закона. Лозан Панов ще извърши груба дисциплинарно нарушение, ако вземе отношение като председател на съда по този висящ спор. И тогава не съдебното решение ще бъде скандално (не че не е), а неправомерната намеса на председателя на ВКС.

 6. 6 Профил на dondudat
  dondudat
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#3] от "dondudat":

  На тази манджа той “забрави“ да сложи мерудия.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Цацаров обвинява Лозан Панов, че мрънкал, но май най-голямото мрънкало е той самия. Няма ни срам, ни съвест. Сега тръгнал опит да обменя с Чайка. Ами нали най-големите критики са, че нашата прокуратура, е копие на съветската, руската също. Какъв опит ще взема оттам.

 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Нищо учудващо, прокуратура по съветски модел, с всички произтичащи от това последствия.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Когато прокурор спре да командва в съда, тогава ще стане нормално правораздаване.

  chavo64
 10. 10 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1452 Неутрално
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Цацаров тръска торбата с мишките си в съдийската колегия и търси скандали за пресата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1414 Гневно


  Цацаров срещу Софийски градски съд: епизод поредно гнусен!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Когато остане само Цацаров, тогава ще се запитаме къде сбълкахме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK