Кабинетът отменя твърдението, че армията може да изпълнява функциите си частично

Кабинетът отменя твърдението, че армията може да изпълнява функциите си частично

© Георги КожухаровПравителството на Бойко Борисов ще оттегли на утрешното си заседание докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили, в който се посочваше, че армията може да изпълнява функциите си само частично. Документът беше приет от служебния кабинет на 12 април и в него дословно беше посочено, че българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.


Докладът ще бъде оттеглен по-малко от две седмици, след като новият министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че е нужна редакция на документа, защото в сегашния си вид внася смут в армията и съмнения в обществото. Позицията на служебния кабинет беше, че той трябва да бъде одобрен от Народното събрание.


Според доклада армията продължава да изпитва затруднения, свързани със системния финансов недостиг, незаетостта на щатни бройки, остарялото въоръжение и бойна техника. Отбелязва се, че въпреки усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав, проблемът с некомплекта от военнослужещи продължава да се задълбочава, като вече достига 20% от щатния състав.


Докладът очертаваше необходимостта от приемане на спешни и комплексни мерки, свързани с реализирането на политика за устойчиво кариерно развитие на хората в отбраната, търсене на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, на тяхното социално положение и издигане престижа на военната професия.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Министърът не желае да се изправи срещу действителното състояние на нещата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Замитаме проблемите под килима, а, Ванка?

  I shave with Occam's razor
 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  И понеже пенсионерите направиха Иван министър , да попълва армията с тях. Другото да развърже кесия и да се краде по-малко.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1113 Неутрално


  Кабинетът отменя твърдението, че армията може да изпълнява функциите си частично

  И очаквам да каже истината, че армията ни не може да изпълнява функциите си.

 5. 5 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Брееей, само за две седмици и се оправи положението с армията, вече не е частично боеспособна.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2993 Весело

  "дословно беше посочено, че българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си" - КОЙ обикновено пренаписва историята?!? Комплексарщината се маскира под различни форми, но сред БГ ОПравниците при всяка стратегия им лъсва "съмнението". Важно е да сме стабилни!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на r.wharfinger
  r.wharfinger
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Иваааане,Иване,спасение няма! (от теб)

 8. 8 Профил на gcb59309802
  gcb59309802
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Както се казва: ако лекаря скъса диагнозата и рентгеновите снимки, това не означава, че болния е оздравял[email protected]! Трябва да си много луууд да започнеш работа в МО или МВР за 600 лв. заплата.....

 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#7] от "r.wharfinger":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на gcb59309802
  gcb59309802
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Сега ще обяват конкурс за ПЕНСИОНЕРИ в Гвардейската рота!!! Чужденците ще снимат беловласите старци на пост...

 11. 11 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#8] от "gcb59309802":

  "Трябва да си много луууд да започнеш работа в МО или МВР за 600 лв. заплата....."
  Или за нищо друго да не ставаш, което е още по-зле.

  Аз всъщност смятам, че армията ни не може ДОРИ частично да изпълнява задачите си.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 12. 12 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Защо ще го оттегля? Щом правителството на бившият шеф на военно въздушните сили го твърди значи е вярно. Според мен просто трябва да накарат този бивш шеф и сегашен президент да си върне част от заплатата и многото пари при пенсиониране щом е допуснал ръководената от него Звено да е частично годна е процента да е равен на процент а неизпълнение на задълженията на ВСС.

 13. 13 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Големи приказки, планове, стратегии и доклади, а армията буквално умря.
  Заплащането е като в Сомалия, а въоръжението е по-старо от това на сомалийските пирати. Както чувам , нищо няма да се промени и при това правителство - тенденцията е към закриване - модернизация няма да има, ще се водят преговори до края на мандата, за да се съсипе и малкото останало. Не съм и очаквал друго от Борисов.

 14. 14 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Твърдението, че армията ни частично може да изпълнява функциите си се е родило в главата на някой частично интелигентен служител. Армията или е в състояние да защити и гарантира териториалната цялост и суверенитета на страната или народонаселението посреща с хляб и сол който дойде.

 15. 15 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  ами продължава неглижирането на проблема и политиката на щрауса...в всички сфери и съдебна, и отбрана и сигурност.........

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 16. 16 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Защо ще го оттегля? Щом правителството на бившият шеф на военно въздушните сили го твърди значи е вярно. Според мен просто трябва да накарат този бивш шеф и сегашен президент да си върне част от заплатата и многото пари при пенсиониране щом е допуснал ръководената от него Звено да е частично годна е процента да е равен на процент а неизпълнение на задълженията на ВСС.
  —цитат от коментар 12 на tda10501756


  А не искаш ли всички шофьори на автобуси в София да върнат част от заплатите си,
  защото Фандъкова не им е купила нови автобуси? Не знам с конкурс ли ви събират такива умници по форумите?!

 17. 17 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 289 Весело

  Тия се замотаха в собствените си кълчища! Патета, да не кажа нещо по-простичко!

 18. 18 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Цялата ни политика и цялото й възприемане протичат във виртуалната реалност на медиите. Или в света на Джордж Оруел, ако ви харесва повече. И на тях е разчетена.

  Макар че... В изцяло логически аспект, какъв е проблемът? Изтегля се докладът, в който пише, че армията ни е частично негодна да изпълнява функциите си, и се заменя с доклад, в който пише, че армията е частично годна да изпълнява функциите си.

 19. 19 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#16] от "pnt31522089":

  Да бе, а шофьорите на автобуси в Градския транспорт напускат, значи не е виновна Фандъкова, че им дава мизерни заплати, а са виновни шофьорите и трябва да върнат част от заплатите си, хааахаха!

 20. 20 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Какво значи да го оттегли?
  Трябва да го опровергае ако може.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 21. 21 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Имаше един лаф - китайците осъзнаха, че досега са яли само гарнитурата и сега лошо му се пише на света. Не знам дали лошо се пише на България или не, но все повече хора тук осъзнават, че ни подхвърлят огризки: на армията, на учителите, на работници, пенсионери и изобщо. Време е всички да кажем: не искаме огризки. И не ми говорете за проиводителност на труда, свободен пазар, глобализация. Всичко опира до мафиотски сговор за крадене и абсолютна некомпетенстност на властниците - и сегашни и предишни. Лошото е, че тенденциата е все по-голямо крадене и все по-неадекватни управници.

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  ".... българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС."

  Правилно оттеглят доклада. БВС и частично не са в състояние да изпълняват задачите си по ......., и т. н, и т. н. Нас натото ще ни пази. От себе си.

 23. 23 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Осем години слушах какви ли не небивалици за армията и нейните възможности. Омръзна ми да чета глупости от знайни и незнайни „специалисти” в областта на отбраната. Като се започне от Бойко Ноев, Аню Ньойски (б. р. – Аню Ангелов, измисления Йордан Божилов и се стигне до „гения” на унищожението на Българската армия и нейните отбранителни способности – Николай Ненчев.

  Повод на възмущението ми е, че новият министър на отбраната Красимир Каракачанов се опитва да убеждава обществеността, че е изтеглил позицията на служебния кабинет и в частност на министъра на отбраната Стефан Янев за плачевното състояние на армията, не защото е невярна, а, видите ли, не се предлагали решения.

  Осем години ни заливаха с лъжи и ни мамеха, че Българската армия има готовност да изпълнява конституционните си задължения – и президентът Първанов, и Ньойски, и Ненчев, и псевдопрезидентът Плевнелиев.
  Осем години никой не каза истината, че на Борисов и ГЕРБ не им пука за състоянието на армията, по-важно им е МВР – там са инструментите за натиск, изнудване и насилие.
  Осем години унижение на армията, вследствие орязването й на бюджета с 200 млн. през 2009 и 560 млн. през 2010 и досега, всяка година!

  Какво още стана за тези осем години:

  – Никой не даде обяснение защо беше премахната глава десета от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, засягаща социалната политика на Министерството на отбраната. Властващите не разбраха, че глава десета „Социална политика” е създадена не защото е била Тройната коалиция, а защото от 01.12.2007 г. вече имаме професионална армия и да си военнослужещ е професия с всички произтичащи от това ограничения на гражданските права на служещите в армията.

  – Бяха забравени социалните стимули в Министерството на отбраната като безплатната храна (и премахване на порциона), безплатните жилища и детски градини, спортните комплекси, почивките за военнослужещите преди и след мисия, безплатното образование и военната служба като държавна, а не договорна, както е сега. Договаряш се да изпълниш дълга към родината – разбирането на Ньойски!

  – Не бе повдигнат въпроса за заплащането в армията. В началото на 2008 г. войникът стартираше с 391лв.(триста деветдесет и един лева) заплата. Не е шега, 391 лв. да носиш служба, дежурства, лагери, каска, противогаз, оръжие и огромна отговорност. През 2008-2009 г. заплатата бе увеличена с близо 60% и достигна до сегашните 609лв. От 2009 (преди правителството на Борисов) остана и увеличението с 15% за специфични условия на труд, което никой не смее да премахне, тоест стартовата заплата е 700 лв. Задължително е да се отбележи като изключително важно – това стана без да се поиска и един лев от бюджета допълнително, само с управление на финансите в Министерството на отбраната.

  – Не бе приложен Законът за отбраната и въоръжените сили на Република България влязъл в сила на 12.5.2009 г., където е предвидено увеличение на сержантските заплати с 25% и войнишките с 33% (чл.212). От неизпълнението на този член от закона възниква въпросът: Къде е разликата от неизплатените увеличения на заплати за осем години, за около 12 млн. на месец, 144 млн. на година или 1,152 млрд. за осем години?

  – Абсолютно никой не си направи труда да предложи да се приложи параграф 44 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за отбраната (ЗОВСРБ) публикуван в ДВ бр.35, който задължава Министъра на отбраната да създаде Военен пенсионен фонд. Всички разчети са в НОИ.
  Осем години съществува неефективен, смешен, порочен и източващ бюджета на Министерството на отбраната, абсолютно ненужен Резерв на Въоръжените сили. Да не се забравят и недоносчетата наречени Закон за Военна полиция и Закон за военна информация, създадени без мотиви и обосновка при наличие на Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България!

  Осем години всички управляващи, ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА, Реформатори и други партии неглижираха националната сигурност и се стигна некомплекта на армията да надмине 30 и повече процента! След осем години, служебното правителство и президентът имаха силата и достойнството да кажат, че армията изпълнява ограничено конституционните си задължения.

  Българското общество мълчи, ние сме в опасност и сме родолюбци само на Трети март!

  Горко ни!

  Николай Цонев - e-vestnik.bg

  — —-
  Бел. ред. - авторът е бил военен министър 2008-2009 г.

 24. 24 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Това е просто жалко и срамно. Кого ще излъжат? Армията е в трагично състояние и е абсолютно неспособна в момента да защити ефективно националната ни граница?

 25. 25 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 413 Любопитно

  До коментар [#23] от "SSmart":

  Малко несериозно звучи, че личен състав бил некомплектуван на 20 или 30%. На кое ниво ?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 26. 26 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 644 Неутрално

  "Кабинетът отменя твърдението, че армията може да изпълнява функциите си частично"

  Те така армията става боеспособна! Оттегляш един "лош" доклад който обрисува състоянието на армията и хоп тя (армията) вече е напълно боеспособна. Хвала на тези "родолюбци", "професионалисти" и "държавници"!

  И в морето ми е до колене .....................
 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  ..... обяви, че е нужна редакция на документа, защото в сегашния си вид внася смут в армията и съмнения в обществото."За един доклад е най важното да бъде истински и да отразява реалността,а не дали внася смут или радост.Ако този доклад лъже,предайте на съд изготвилите го.Вече само оптимистични доклади ли ще се пишат.

 28. 28 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 662 Неутрално

  В този гьол и нищо позитивно не може да вирее, нужно е само робско население, което да гарантира на помията да си плува от горе.

 29. 29 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#23] от "SSmart":

  Не е от осем години това лъготене. Много по-дълго е.

 30. 30 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#25] от "mi6kro":

  Факт! Това е средно .При войниците на места %-тът е даже по-голям!

  До коментар [#29] от "koko65bg":

  Съгласен съм, но бившият министър ( който пък разгроми Генералния щаб и създаде т.н. "интегрирано" министерство на отбраната от съвсем лични користни интереси) иска да поизпъкне......

 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  "Армията е в трагично състояние и е абсолютно неспособна в момента да защити ефективно националната ни граница?"
  До коментар [#24] от "idiotstavrev":

  Каква граница госпожо? На кого му пука за граници? В мисии не можела да участва. А какви мисии само ни подготвяаат?

 32. 32 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Дори и частично не може да изпълнява задълженията си.

  С тези крадливи дебелаци начело - толкоз.

 33. 33 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#23] от "SSmart":Малко несериозно звучи, че личен състав бил некомплектуван на 20 или 30%. На кое ниво ?
  —цитат от коментар 25 на mi6kro


  Пишеш в гугъл "вакантни длъжности в МНО" и ще ти извади регистъра със свободните щатове по позиции. И ще видиш за какво отчайващо положение иде реч.

 34. 34 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1766 Весело

  А така ДС агент Иване всичко е на 6 шест. " Ооо поспри кашико да почине танкът". :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 35. 35 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Основни принципи на военния мениджмънт.

  1.Тлъстини и мускули
  Опита след ВСВ е показал , че с оглед максималното осигуряване на личния състав и техниката са необходими все по- големи тилови стуктури. Специално при американската армия е наблюдавано следното увеличение - ВСВ - 4 човека в тила -1 на първа линия, Корея - 5 човека в тила 1 на първа линия, Виетнам 7 а към края на войната 9 човека в тила - 1 на първа линия. Едно доста пространно изчисление на човеко-работо-часовете показва че към настоящият момент 11-12 тиловака са необходими за пълноценното осигуряване във всички сфери на 1 боец. Всички тези нонкомбатантс както се наричат се приемат за тлъстините - а тези на фронта за мускулите. Основен проблем на съвременните професионални армии се явява тяхната относителна малобройност в мирно време, която при запазване на общият щат би означавала че количеството мускули или ще бъде зле обслужвано , или пък ще бъде твърде свито за сметка на обслужващите го мазнини. По време на война при пълна или частична мобилизация на населението подобна тилова структура е разбира се без проблемна.

  2.Режи от тлъстините- не от мускулите
  За съжаление практиката е показала, че всяка една тилова структура има навика да се разраства (подобно на бюрокрацията- съгласно законите на Паркинсон и принципа на Питър) до абсолютния възможен максимум , а често пъти и над него. В желанието си да контролират изразходването на средствата и да не допуснат злоупотребата с материали и блага , се създават съответно контролни органи, контролни органи на контролните органи и т.н. и т.н. Оказва се че поради факта че една огромна част от военната бюрокрация именно от "тлъстините" и с оглед своето самосъхранение тя се опитва (и обикновенно успява) при опит за "изрязване" да пренасочи изрязването към мускулите - сиреч да бъдат съкратени средствата за обучение на "мускулите", превъоръжаване и т.н. за сметка на запазване на "тлъстините" във вид на заплати , фондове и др.

  3.Как да изрежем тлъстините

  При изрязването на тлъстините има четири основни принципа

  3.1. Частните структури обикновенно са по ефективни от държавните.

  Всяка една нормална оцеляваща в агресивна бизнес среда частна структура е като правило значително по-ефективна от държавните структури. За това максимален брой "не бойни" длъжности се прехвърлят в частния сектор- това са хранене , пране, логистика (без логистиката на оръжие и боеприпаси), снабдяване (без снабдяването с бойни припаси и вещи от първа необходимост в бойните зони) и т.н. Характерен пример в това отношение е армията на САЩ където войника се храни от кетърингова фирма, пазарува от PX (частна структура), а не от войсковия магазин, автомобилите му се поддържат от частна фирма, ремонтите на оръжието дори се извършват от частна фирма- вкл. и в Бундесфера, при американците дори парашутите на смелите парашутисти се скатават от професионален ригър получаващ точно определена сума на бройка. Изборът на частните обслужващи фирми става на открити , обществено прозрачни тръжни процедури и често пъти е на квотен принцип. по този начин вследствие на конкуренцията и частната инициатива се икономисват средства , които се влагат в допълнителни "мускули".

  3.2. Войник до време.

  Практиката е показала , че за да има правилна пирамида - сиреч най - много лейтенанти , по- малко капитани, малко майори и най отгоре шепа полковници и генерали, трябва да има система която от една страна да осигури необходимия брой лейтенанти и капитани , но от друга страна да пресече овреме тяхната амбиция всички да станат полковници. Решението е намерено в така наречените цайтсолдатен или темпорали контракт офицери - това са хора които в самото начало на своята военна кариера сключват договор за съответния срок на служба, срещу задължението на армията да ги компенсира с получаването на съответното елитно гражданско образование и в някой случаи осигуряване на длъжност в държавната администрация, като същите след излизането си в резерва съставляват гръбнака на мобилизационните сили. Тук трябва да се подчертае , че обикновенно армията осигурава образование именно в ЕЛИТНИ ВУЗ а не просто получаването на паралелна гражданска специалност.

  3.3. Армията е да руши - не да строи.

  Всичко което не представлява част от рушенето - да се разбира обучение и тренировка, трябва да бъде прехвърлено към частните структури , които както беше посочено в т. 1 са значително по ефективни от него. Паралелно с финансовата мотивация в съвременните професионални армии се търси и определена психологическа настройка (да те влече войниклъка), която бързо изчезва, когато човек разбере , ч вместо щур рейнжър от него се очаква да бъде зидаро мазач, бояджия , общ работник и тоалетен хигиенист. Подобно отношение към личния състав - което е нормално при наборните алмии , води до бърза демотивация именно на онези военнослужещи , които са влезли в армията за службата - не само за заплатата. В елитните части на ВМФ - Тюлен имат една поговорка " Ако старшината те накара да изчистиш кенефа - изчисти го, но вътрешно се наслаждавай на мисълта , че си най-скъпо платенияи най-добре обучения чистач на кенефи в света"- сиреч това да чистиш кенефите по същество представлява отклоняване на време пари и ценен персонал.

  3.4. Армията пази три неща - Ядрено оръжие, строго секретни бази и собственото си оръжие.

  Съгласно този прицнцип всяка друга охрана - на различни полигони, вещеви складове и прочие е предадена отново на частните фирми, с идеята да се освободят максимален брой хора за ефективно обучение тренировка. Този принцип до някъде се прилага и у нас.

  4. Малко но за всички е по- лошо от нищо. По-добре за малко хора, но всичко.

  Практиката е показала , че при недостатъчни финансови ресурси, принципа- по малко, но да има за всички е като запълването на дупките по шосе с по една лопата асфалт - от една страна пак ще друса , а от друга другата пролет асфалта го няма. по добре е макар и няколко километра но със изцяло сменен асфалт , и така година след година накрая имаш прилично шосе. Подобна е логиката и на новота екипировка за армията- по добре да превъоръжиш и преекипираш изцяло една рота отколкото да пръснеш сто нови щурмови пушки в една бригада -от второто качествен ефект нама да има, а при първото ще имаш макар и една, но прекрасна рота. И така година след година рано или късно ще постигнеш по- голям ефект отколкото с разпиляване на средства на сто места.

  5. Никога не купувай нещо евтино , което ще остарее след 5 години - по-добре по скъпо, но най- модерно.

  Този принцип не се нуждае от коментар. Давам пример- ако вместо три фрегати бяхме купили една , на стойност дори по- голяма от колкото на трите, но последен писък на технологиите, сега щяхме да имаме макар и една но оперативна фрегата , а не три нуждаещи се остро от модернизация - сиреч генериращи нови разходи.

  6. Тренирай със старото , а не чакай новото. Екипировка се купува лесно, бойци се създават трудно.

  За изграждането на един войник специалист са необходими години на занятия. Никога не трябва да се позволява на армията да не тренира на принципа "като дойдат новите играчки- с тях", защото когато играчките дойдат , може да няма кой да знае как правилно да си играе с тях. Крайния резултат обикновенно са счупени играчки.

  7. Дрънкулките по гърдите са хубаво нещо- особенно, когато не само радват окото , но и пълнят джоба.

  Става дума за различните специлисти и войскови специалности - в армията на САЩ има над 30 такива, като освен , че "защитилия стандарт" войник получава приятна значка за украшение на бойната и парадната си униформа за всяка получава и допълнително възнаграждение. По този начин се насърчава личния състав да се развива а да не седи на едно место.


  8. Стандарти, стандарти и отново стандарти.

  Войника трябва да отговаря на стандарти , сержанта и офицера също. Стандарти за физическа подготвеност, за езици , за професионални умения и т.н. и т.н. Стандартите трябва да са твърди , единни и ефективни. Не покрилите съответния стандарт получават половин година да се поправят и ако не оспеят овакантяват местото. пходдържането на форма и на познания не трябва да е въпрос на съвест и желание а на оцеляване.

  не е мой текста

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 36. 36 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Прави са от кабинета - готови сме за война. Когато започват военните действия, ще хвърлим в боя всичките си 5 работещи изтребителя, 2 танка, 3 хеликоптера и 10-ина БТР-а. Врагът ще бъде размазан, преди да пристигнат 30-те хиляди души пехотна армия, която да ги довърши. А пък щом пратим на полето и тези военни машини - наборниците от бъдещата казарма - ще обърнем противника пълно отстъпление. Както беше писал дядо Вазов "кат шепа спартанци под сганта на Ксеркса".

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 37. 37 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  не е мой текста
  —цитат от коментар 35 на не на безразличието


  Ами след като текста не е твой недей да ги дрънкаш тези глупости. Знаеш ли, напоследък National Geographic общо взето непрекъснато гнерират филми за Втората Световна Война. Това което най-силно бие на очи е че Хитлер е водил войната на база на неговия опит от Първата Световна Война - и е загубил.

  Същото и при тебе - четеш статистики от едно време.

 38. 38 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#37] от "dkolov":

  не е от едно време ,мисля че е от преди 3-4г и е доста верен..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 39. 39 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Реших да ти дам една идея, защото се сетих че Хитлер много късно се е сетил че трябва да търси нови оръжия. Например минохвръргачки, който стрелят лед. Предполагам че се сещаш че когато има лед във въздуха и сателитната телевизия не работи.

  Това е защото има ли лед електромагнитните вълни не се разпространяват, следователно няма радари, няма навигация, няма телефони, няма нищо - пълна тишина.

 40. 40 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Ако правилно се ориентирам от всичко прочетено по-горе, в този си вид армията е някакъв вид институция за приютяване на част от безработното население, и даване на малко по-големи социални помощи. За някои, впрочем, доста по-големи.

  И целият рев е, че ако осигурят още по-големи социални помощи и други социални придобивки, тя ще повиши боеспособността си. Но понеже и липсва техниката, с която да воюва, ако прекратим унижението й, и изхарчим държавния бюджет, за да й накупуваме техника и да осигурим поддръжката й, както и обучението на личния състав, един ден тя ще може да води война. С кого?

  Истинският проблем е с този, персоналния състав. Оказва се, че никой в България не иска да се включва в него, защото той специално не е за тази работа. Ние обаче си плащаме данъците, следователно, институциите са длъжни да решщат проблема, а не да го стоварват на гърба на нас, данъкоплатците....

  Институциите, всъщност, са една камара чорбари - чиновници, които са се приютили на топло, и кретат до пенсия. Нямат идея как да решат какъвто й да било практически проблем, а с оглед на застаряващото ни и намаляващо население, решения на практика и не съществуват.

  Извод: армията е недофинансирана и трябва да й увеличим парите и социалните придобивки, а също и да си купим боен кораб, боен самолет, и боен камион, за да има с какво да си играйка, докато си чака поредната заплата, а с оглед на щастливото бъдеще - и пенсионирането.

  Един ден тя ще се отплати за всичко, като тръгне на война и я спечели. Отговърт на въпроса, "а с кого точно ще е войната, и защо ще я водим", получава следният отгвор (цитирам Швейк): "това ще го научите по-късно".

 41. 41 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Ако правилно се ориентирам от всичко прочетено по-горе, в този си вид армията е някакъв вид институция за приютяване на част от безработното население, и даване на малко по-големи социални помощи. За някои, впрочем, доста по-големи.

  И целият рев е, че ако осигурят още по-големи социални помощи и други социални придобивки, тя ще повиши боеспособността си. Но понеже и липсва техниката, с която да воюва, ако прекратим унижението й, и изхарчим държавния бюджет, за да й накупуваме техника и да осигурим поддръжката й, както и обучението на личния състав, един ден тя ще може да води война. С кого?

  Истинският проблем е с този, персоналния състав. Оказва се, че никой в България не иска да се включва в него, защото той специално не е за тази работа. Ние обаче си плащаме данъците, следователно, институциите са длъжни да решщат проблема, а не да го стоварват на гърба на нас, данъкоплатците....

  Институциите, всъщност, са една камара чорбари - чиновници, които са се приютили на топло, и кретат до пенсия. Нямат идея как да решат какъвто й да било практически проблем, а с оглед на застаряващото ни и намаляващо население, решения на практика и не съществуват.

  Извод: армията е недофинансирана и трябва да й увеличим парите и социалните придобивки, а също и да си купим боен кораб, боен самолет, и боен камион, за да има с какво да си играйка, докато си чака поредната заплата, а с оглед на щастливото бъдеще - и пенсионирането.

  Един ден тя ще се отплати за всичко, като тръгне на война и я спечели. Отговърт на въпроса, "а с кого точно ще е войната, и защо ще я водим", получава следният отгвор (цитирам Швейк): "това ще го научите по-късно".

 42. 42 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Ако правилно се ориентирам от всичко прочетено по-горе, в този си вид армията е някакъв вид институция за приютяване на част от безработното население, и даване на малко по-големи социални помощи. За някои, впрочем, доста по-големи.

  И целият рев е, че ако осигурят още по-големи социални помощи и други социални придобивки, тя ще повиши боеспособността си. Но понеже и липсва техниката, с която да воюва, ако прекратим унижението й, и изхарчим държавния бюджет, за да й накупуваме техника и да осигурим поддръжката й, както и обучението на личния състав, един ден тя ще може да води война. С кого?

  Истинският проблем е с този, персоналния състав. Оказва се, че никой в България не иска да се включва в него, защото той специално не е за тази работа. Ние обаче си плащаме данъците, следователно, институциите са длъжни да решщат проблема, а не да го стоварват на гърба на нас, данъкоплатците....

  Институциите, всъщност, са една камара чорбари - чиновници, които са се приютили на топло, и кретат до пенсия. Нямат идея как да решат какъвто й да било практически проблем, а с оглед на застаряващото ни и намаляващо население, решения на практика и не съществуват.

  Извод: армията е недофинансирана и трябва да й увеличим парите и социалните придобивки, а също и да си купим боен кораб, боен самолет, и боен камион, за да има с какво да си играйка, докато си чака поредната заплата, а с оглед на щастливото бъдеще - и пенсионирането.

  Един ден тя ще се отплати за всичко, като тръгне на война и я спечели. Отговърт на въпроса, "а с кого точно ще е войната, и защо ще я водим", получава следният отгвор (цитирам Швейк): "това ще го научите по-късно".

 43. 43 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  С акта на ИЗТЕГЛЯНЕ на доклада Ванката направи армията боеспособна

 44. 44 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#25] от "mi6kro":

  Да предположа - Генерали и полковници не липсват. Липсват войници-от редник до сержант, и младши офицери.

  До коментар [#23] от "SSmart":Малко несериозно звучи, че личен състав бил некомплектуван на 20 или 30%. На кое ниво ?
  —цитат от коментар 25 на mi6kro


  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 45. 45 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 973 Неутрално

  не е мой текста
  —цитат от коментар 35 на не на безразличието


  РЕСПЕКТ:)

  П.С. Къде го намери на български?


  До коментар [#35] от "не на безразличието":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 46. 46 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Войска няма, има много паразитиращи структури и администрация около остатъците от войска.
  Тихи, тъпи, мързеливи - обичащи военната служба. Тук не визирам истинските военни, а клатикyрците в МО и нароените агенции и комисиики.
  Отделно има някакви парадокси като бригаден генерал на 150 души.
  Военната полиция освен да смуче пари и да играе ескорт какво всъщност върши?

 47. 47 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Когато я видя тази снимка и все ми се струва, че е кадър от филм на Луи дьо Финес.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Абе аз не спирам да се чудя, откъде сме вземали пари за толкова голяма армия от наборници, толкова голям офицерски състав, един куп висши и средни военни училища и серджански школи. Като при това им даваха и жилища.

 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4125 Неутрално

  секи 4ти км

  Бат' Бойко бая време не е дарявал с пудел Путин.
  Каракачанов?

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4125 Неутрално

  секи 4ти км

  А ако Ц. Цачева бе изпъчила гърди?

  До коментар [#47] от "thenomad":

  Когато я видя тази снимка и все ми се струва, че е кадър от филм
  на Луи дьо Финес.

 51. 51 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#23] от "SSmart":

  Мразя,провалили,се политици да ръсят акъл .

  Ръй! Ръй!
 52. 52 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4576 Неутрално

  До коментар [#11] от "Athanatos":

  И аз съм съгласен, че армията ни не може да изпълнява нито една от конституционно вменените и функции! За щастие сме в НАТО и има друг, който да се грижи за нашата сигурност! Нямаме и много врагове около нас. Русия е враг винаги, а и Турция става проблем с Ердоган. BTW и при соца армията ни бе пародия - служих в средата на осемдесетте в елитен полк на специалните сили в Пловдив. Голям майтап бе всичко!

 53. 53 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Разбрах!
  Армията НЕ може да изпълнява функциите си дори частично.

 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3929 Неутрално

  В държава в която никой не го е грижа за нищо не мой да има нито армия нито полиция нито каквото и да е друго!
  Както казало кучето: " какво ли ми е наред ...!"

  klimentm
 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4576 Неутрално

  До коментар [#23] от "SSmart":

  Колега, съгласен съм, че заплащането на професионалните войници в нашата армия е мизерно (аз изкарвам (не казвам, че получавам, а че "изкарвам", защото си късам задника от бачкане) техните 700 лева на месец за 1 час) , но пък ако армията ни е като през 1985-та (когато аз служих) и това им е много! Целта трябва да е малка по състав, добре обучена и оборудвана армия с високи заплати и осигуряване до живот!

 56. 56 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#44] от "Мойше! Толкоз!!!":

  само ще вметна,че от повече от 15 г. НВУ произвежда годишно под 100 нови лейтенанти , а всяка година си заминават в запаса около 400-450 кадрови офицери. В момента недостигът от офицерски състав е над 2000 човека...

 57. 57 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#55] от "vassilun":

  юНе ми се влиза в полемика , но тая с мантра "малка, модерна и добре обучена" я докарахме до това положение..

 58. 58 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#51] от "Клюводървец":

  И мен не ме кефи тоя , но е в случая е прав..

 59. 59 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Според доклада армията продължава да изпитва затруднения, свързани със системния финансов недостиг, незаетостта на щатни бройки, остарялото въоръжение и бойна техника."
  Е, за това пък сме натовчета! Хип, хип,.. УРА!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 60. 60 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Начело с тоя тумбак (затова пък и потомствено ченге) скоро ще се оправи.

 61. 61 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#55] от "vassilun":Кой плаща по 700 кинта на час за постове във Дневник😟😂😂

 62. 62 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Брееей, само за две седмици и се оправи положението с армията, вече не е частично боеспособна.
  —цитат от коментар 5 на disorg


  Правилно!
  Вече не е частично боеспособна, а само частично небоеспособна. :)

  "Да, България"
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#56] от "SSmart":

  2000...а войска колко?20 000

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 65. 65 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#45] от "Мойше! Толкоз!!!":

  беше преведен с гугъл, малко го пооправих мисля че е прилично...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK