Доживотната присъда на Чеци за убийството на Яна Кръстева бе намалена на 20 години затвор (обновена)

Доживотната присъда на Чеци за убийството на Яна Кръстева бе намалена на 20 години затвор (обновена)

© Юлия ЛазароваСофийският апелативен съд (САС) призна Николай Русинов - Чеци за виновен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина през 2011 г. Магистратите наложиха наказание на подсъдимия от 20 години затвор при първоначално строг режим. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок. Това се разбира от сайта на САС.


Тричленният състав с председател Пламен Дацов и членове Татяна Грозданова и Петър Гунчев измени присъдата на Софийския градски съд (СГС) от октомври 2014 г., с която Чеци бе осъден на доживотен затвор. Причината за намаляване на наказанието е, че апелативните магистрати са оправдали подсъдимия за квалификацията в обвинението, че е извършил престъплението "в съучастие с неустановени по делото лица" и с "особена жестокост". Русинов ще трябва да плати и съдебните разноски в размер на близо 3675 лв.


Делото започна три пъти отначало пред втората съдебна инстанция. Първоначално апелативният съд постанови 19 години затвор за Русинов. През лятото на миналата година обаче Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане в Апелативния съд заради съществени процесуални нарушения и липсата на достатъчна яснота за автора на деянието.
След това процесът започна наново, защото съдията докладчик Христина Михайлова излезе в продължителен болничен и на нейно място чрез системата за случайно разпределение на делата бе избран Петър Гунчев.


Николай Русинов е в ареста от 27 април 2012 г., което време ще се приспадне от наложеното му наказание, се посочва още в съдебното решение. В началото на тази година Чеци поиска да излезе от ареста, но Апелативният съд не уважи молбата му.


Престъплението не е извършено с "особена жестокост"


Видно от решението съдебно-медицинската експертиза е показала, че умъртвяването на Яна е станало чрез механична асфиксия - удушаване, чрез притискане на тялото и дихателните отвори.


За това обаче не била употребена значителна сила и на пострадалата не са нанесени значителни по сила удари.


Най-значимото нараняване, което тя получила, било счупено ребро, което станало заради притискане, но не и заради нанасянето на удари.


"Следователно в разглежданата хипотеза не се установяват множество и значителни по сила удари, които самостоятелно да са причинили сериозни и болезнени наранявания и увреждания, от което да се направи извод за наличието и проявяването на една необуздана и безсмислена (в рамките на извършеното умишлено деяние) агресия на дееца", аргументират се магистратите.


По делото


липсват и данни, характеризиращи подсъдимия като агресивен, безмилостен и садистичен човек.


Което съдът приема като допълнително основание, че деянието не може да се квалифицирано като извършено с "особена жестокост".


Чеци не е извършил престъплението в съучастие с неустановени лица


"В тази насока, в подкрепа на обвинителната теза не са събрани конкретни доказателства, поради което така повдигнатото обвинение остава в сферата на предположението", се посочва в съдебното решение. По делото няма доказателства, че Русинов е има контакт с други хора, след като е напуснал заведението, в което е бил преди убийството.


Според съда не може да се приеме за доказано по несъмнен начин, че убийството е извършено от Чеци в съучастие с други само въз основа на иззетите косми, които според заключението на експертизата принадлежат на други двама души, неустановени до момента. Магистратите посочват, че мястото, където е намерено тялото на Яна Кръстева е нестерилна и замърсена среда, в която "са видни следите от неизвестно по време човешко присъствие - извод, който се налага от откритото на същото място шалте, пластмасови бутилки от кока-кола и други боклуци".


"Тази среда обективно създава възможност върху тялото на пострадалата да се закрепят и косми от друго лице, пребивавало на мястото по неустановено време", посочва още съдът.


Яна Кръстева беше убита на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина. Тялото ѝ бе намерено няколко дни по-късно, а Чеци беше задържан половин година след убийството.


Първоначално той беше неоткриваем и беше обявен за национално издирване. Русинов се включи в скайп разговор с Мартин Карбовски няколко седмици след това. Впоследствие той беше задържан за кратко на летище София и след това освободен. Първоначално арестуван беше Пламен Трифонов, който прекара четири месеца в ареста, а впоследствие прокуратурата свали всички обвинения, защото нямаше никакви доказателства срещу него.


Разследващите се насочиха към Русинов, след като излязоха резултатите от международно изследване на намерените по тялото на Яна косми. Тогава се разбра, че два от тях са на Русинов и той призна, че двамата са имали сексуален, но доброволен контакт, след което Чеци си е тръгнал, като оставил момичето да спи в храстите.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Още колко време ще го съдят до последна инстанция?

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Е,дори и да не спечели обжалването,останали са му по малко от 15 години да лежи,а за добро поведение може и само 7-8 години да изкара.

 3. 3 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 619 Любопитно

  И защо не доживотна присъда?Това е зверство!

 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Карбовски ще побеснее

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Още колко време ще го съдят до последна инстанция?
  —цитат от коментар 1 на t0d0


  Ми то май няма никакъв аргумент, който да обори версията му, а все пак е излежал вече над 5 години.

  П.П. И май едно кило не е свалил.

 6. 6 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 743 Разстроено

  Хем е с "особена жестокост", хем му намалят присъдата.
  Булар - булгар

 7. 7 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Значи сега продължението е следното:
  - Признава си вината и присъдата се съкращава с 1/3. Остават по-малко от 14 години
  - Работи в затвора и всеки 2 дни се броят за 3, т.е. присъдата се намалява с още 1/3. Остават по-малко от 7 години-
  - Понеже вече е в ареста от 2011 му се приспадат още 6 години. Остава по-малко от една година
  - За добро поведение го освобождават предсрочно, т.е. веднага.
  - Осъжда България в Страсбург за нарушени права
  - Пише книга за преживяванията си и дава интервю при Карбовски

  Пропускам ли нещо?

 8. 8 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Значи сега продължението е следното:- Признава си вината и присъдата се съкращава с 1/3. Остават по-малко от 14 години- Работи в затвора и всеки 2 дни се броят за 3, т.е. присъдата се намалява с още 1/3. Остават по-малко от 7 години-- Понеже вече е в ареста от 2011 му се приспадат още 6 години. Остава по-малко от една година- За добро поведение го освобождават предсрочно, т.е. веднага.- Осъжда България в Страсбург за нарушени права- Пише книга за преживяванията си и дава интервю при КарбовскиПропускам ли нещо?
  —цитат от коментар 7 на tiger


  Значи сега, изказваш се неподготвен, защото е малко късно да си признава вината и да му се съкрати присъдата, това се прави на първа инстанция, преди даване ход на делото. За другото си прав.

 9. 9 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  В Българския т.нар. "съд" даже и да го хванат на местопрестъплението може да не успеят да го осъдят.. Некадарници.
  Надявам се само да не е "изкупителна" жертва.

  Fail with honour then succeed by fraud
 10. 10 Профил на sandi_73
  sandi_73
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бас държа че ВКС ще намали още пръсъдата ,а по вероятно да върне делото отново на първа инстанция.

 11. 11 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 500 Неутрално

  В България човешкия живот не струва и пет лева. В някой държави щяха да му дадат смъртна присъда. Тука някои даже не побеляват в затвора..

 12. 12 Профил на Joy Joy
  Joy Joy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е, те още в началото се опитаха да пробутат за изкупителна жертва онзи клош полу-невменяемия, та Чецито нали е някакъв синковец сигурно си е правел сметка че ще го пуснат по живо по здраво...

 13. 13 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Ето интервю с него: https://www.youtube.com/watch?v=2Ja5XKlugxs

  На 12:45 казва, че не му е мъчно за нея. Доста странно изказване..

 14. 14 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#8] от "oliverstone":

  Да, така е, но мисля че съм схванал основната идея на българското правораздаване, както и ти.

 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#13] от "t0d0":

  Остави глупостите на онази карикатура Бенатова! Интервюто и е абсолютно безобразно. След като прокуратурата може да държи 4 меесеца в ареста човек срещу когото няма доказателства, какъв е проблемът да осъдят някой само въз основа на косми?! Като му намалят присъдата, поради лупса на съучастие и особена жестокост?
  Не случайно съдопроизводството не е като фаст-фууд. Ако този човек е невинен и досега го бяха отгърмяли на последна инстанция, по-добре ли щеше да се чувстваш?

  I Want To Believe
 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#15] от "2.5":

  Много криминални романи четете и сериали гледате, колега. Нещата са пределно ясни, щом има безспорни доказателства, доказани чрез различни експертизи.

  Цяло чудо е как не са го пуснали под гаранция да си ходи по живо, по здраво. Родното кривосъдие бая грехове има да изкупува пред българското общество - да видим кога и как ще си ги изплати.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Изглежда е важно как чупиш ребра на жив човек...
  Разликата е десетки години...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#3] от "antikvarno":

  всяко убийство е зверство. за доживотна присъда законът поставя определени изисквания, които в случая не са налице или няма доказателства за тях.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 19. 19 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#15] от "2.5":

  Този човек, който е бил неоткриваем толкова време, т.е. се е укривал?
  Този човек, който в доста по-късен етап е признал, че е имал контакт с жертвата - тогава, когато няма как да го скрие?
  Доста по-спокойно ще спя, ако знам, че такива хора не са на свобода. А като му гледам и интервюто и начина, по който отговаря, на мен не ми излежда на невинен. Съжалявам.

 20. 20 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#7] от "tiger":

  Да. Не може да мине по съкратената процедура (това, което наричаш "признава си вината") Приспадането на времето, което е прекарал в ареста от присъдата се изисква от закона. Дали ще съди държавата или не си преценява той, а дали ще я осъди е друга работа. Не всеки може да работи в затвора.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 21. 21 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#10] от "sandi_73":

  и защо така мислиш? че и на 1-ва инстанция чак да върне ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 22. 22 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Значи сега продължението е следното:- Признава си вината и присъдата се съкращава с 1/3. Остават по-малко от 14 години- Работи в затвора и всеки 2 дни се броят за 3, т.е. присъдата се намалява с още 1/3. Остават по-малко от 7 години-- Понеже вече е в ареста от 2011 му се приспадат още 6 години. Остава по-малко от една година- За добро поведение го освобождават предсрочно, т.е. веднага.- Осъжда България в Страсбург за нарушени права- Пише книга за преживяванията си и дава интервю при КарбовскиПропускам ли нещо?
  —цитат от коментар 7 на tiger


  Може да го прехвърлят в общежитие, и да излиза за по бира през уикендите.

 23. 23 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#7] от "tiger":Да. Не може да мине по съкратената процедура (това, което наричаш "признава си вината") Приспадането на времето, което е прекарал в ареста от присъдата се изисква от закона. Дали ще съди държавата или не си преценява той, а дали ще я осъди е друга работа. Не всеки може да работи в затвора.
  —цитат от коментар 20 на bludniq_sin


  Благодаря за компететния коментар. По-спокоен съм за прилагането на закона, когато има хора, които така добре го познават.

 24. 24 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Нали Яна не е дъщеря на съдята . Е такова ни е правосъдието , измислено

 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#16] от "Читател":

  “щом има безспорни доказателства, доказани чрез различни експертизи.”

  Къде прочетохте такова нещо?
  По-горе пише съвсем друго - намаляват му присъдата, по липса на съучастие и особена жестокост? Това че се е крил е факт, но не и доказателство, че го е извършил.

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#15] от "2.5":Доста по-спокойно ще спя, ако знам, че такива хора не са на свобода. А като му гледам и интервюто и начина, по който отговаря, на мен не ми излежда на невинен. Съжалявам.
  —цитат от коментар 19 на t0d0


  Тук не коментираме личната антипатия към някого.
  Субектът действа достатъчно отблъскващо, усещане което безспорно се засилва и от интервюто му. Въпросът е, доколко надеждни доказателства могат да бъдат косми, които в неговия случай са както доказателство така и опровержение, че е имал съучастник?

  I Want To Believe
 27. 27 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 765 Гневно

  "Следователно в разглежданата хипотеза не се установяват множество и значителни по сила удари, които самостоятелно да са причинили сериозни и болезнени наранявания и увреждания, от което да се направи извод за наличието и проявяването на една необуздана и безсмислена (в рамките на извършеното умишлено деяние) агресия на дееца", аргументират се магистратите.

  Абе тези ,,магистрати" влагат ли мисъл като пишат такива бисери? Момичето е убито, те пишат дивотии, че не са установени множество и значителни по сила удари. Право май са завършили по интернет.

 28. 28 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Какъв е този говнен съд,ако е действително убиец заслужава доживотна присъда,ако не е доказано убийството,как ще го осъдят на 20 год,това е жестоко престъпление,кой е този който е учил тези съдий.некъдърници.Имаше един такъв некъдърник,казва се Георги Петканов,беше по едно време министър на МвР при управлението на царя,бил преподавател по право в софийския университет,некъдърник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK