Пушенето увеличава бедността, твърди Световната здравна организация

Пушенето увеличава бедността, твърди Световната здравна организация

© Надежда ЧипеваТютюнопушенето убива повече от 7 милиона души всяка година и струва на домакинствата и правителствата в глобален план над 1.4 трлн. щатски долара от разходи за здравеопазване и загуба на производителност. Тези данни публикува Световната здравна организация по повод днешния Ден без тютюнев дим.


Всяка година от 1988 г. насам на този ден медици от цял свят се включват в кампаниите за намаляване на тютюнопушенето. Тази година мотото на кампанията е


"Тютюнът - заплаха за развитието"
"Тютюнът заплашва всички ни", казва генералният директор на Световната здравна организация д-р Маргарет Чан. Тютюнът увеличава бедността, намалява ефективността на икономиките, става причина за лош хранителен избор на домакинствата и замърсява въздуха."


Тази година акцентът в кампанията срещу тютюнопушенето е поставен върху заплахата, която тютюневата индустрия представлява за устойчивото развитие на всички страни, като застрашава здравето на хората и тяхното икономическо благополучие.


Според доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести,


данните за тютюнопушенето в България са стряскащи


както при възрастните, така и при децата. "Това означава, че както лекарите, така и институциите, но и обществото не са си свършили работата, казва Петкова. Световните статистики показват, че в трудни периоди на развитието, особено за държави, които имат проблеми в икономиката, тютюнопушенето е отдушник или псевдоспасителен модел, към който се придържат част от хората. Но те трябва да знаят, че този избор е неправилен и утежнява още повече и финансовото, и здравословното им състояние."


Петкова каза още, че има различни световни програми и модели за спиране на пушенето, които са познати и у нас, но същественото е това да започне да се възприема като задача на държавата и обществото. Едва тогава според нея ситуацията би могло да бъде променена. "Борбата на неправителствените организации и на лекарите е факт, но надали би довела до сериозен успех, ако няма масови кампании, ако няма


обществена нетърпимост към проблема


и ако проблемът не бъде поставен на необходимата висота, твърди Диана Петкова.


Докладът на СЗО "Тютюнът и въздействието му върху околната среда" посочва смущаващи факти за въздействието на този продукт върху природата. Тютюневите отпадъци например съдържат над 7000 токсични химикала, които отравят околната среда, включително канцерогени. Емисиите на тютюнев дим замърсяват околната среда с хиляди тонове канцерогени, токсични вещества и парникови газове. Това са и


най-многобройния тип отпадъци


в световен мащаб. Цигарените угарки представляват 30-40% от всички елементи, събрани при почистване на бреговете и градовете.
Тютюнът застрашава жените, децата и поминъка на населението и е свързан пряко с бедността. Около 860 милиона възрастни пушачи живеят в страни с ниски и средни доходи. Много проучвания показват, че в най-бедните домакинства разходите за тютюневи изделия често представляват повече от 10% от общите разходи на домакинствата, т.е. остават по-малко пари за храна, образование и здравеопазване.


Между 60% и 70% от работниците в тютюневата промишленост са жени, които са в тесен контакт с опасни химикали. Тютюнопушенето е фактор при развитието на


16% от всички незаразни заболявания


От Световната здравна организация смятат, че данъчното облагане може да бъде мощен инструмент за контрол на тютюна. Правителствата събират годишно приходи от акцизи в размер на приблизително 270 млрд. долара, но това може да се увеличи с над 50%, генерирайки допълнително 141 млрд. щатски долара, просто чрез увеличаване на данъците върху цигарите с едва 0,80 долара на пакет във всички страни. Идеята е повишените приходи от данъчно облагане на тютюна да засилят мобилизацията на местните ресурси, като създадат фискално пространство, необходимо на страните да отговорят на приоритетите за развитие по програмата за 2030 г.


Мерките за действие са посочени в Рамковата конвенция на Световната здравна организация за контрол на тютюнопушенето, която цели до 2030 г. да се намали с 1/3 преждевременна смърт от незаразни болести, включително сърдечни и белодробни заболявания, рак и диабет, за които употребата на тютюн е ключов рисков фактор.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Знам , че вредно , ма то ми е убаво бе...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8742 Любопитно

  Не пушенето ''увличава'' бедността!!!
  Ами високият акциз за държавата !!!
  Що не оставят народа сам да си свива цигарки, като са толкоз загрижени отговорните кадри!!!???

  [email protected]
 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Пушенето увеличава бедността, но пълни бюджета от акциз

 4. 4 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не пушенето ''увличава'' бедността!!!Ами високият акциз за държавата !!!Що не оставят народа сам да си свива цигарки, като са толкоз загрижени отговорните кадри!!!???
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Тоя проблем лесно може да се реши. Ако акцизът стане отрицателен, демек държавата да го плаща на пушачите, бедността рязко ще намалее!

 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Всъщност пушенето увеличава приходите на държавата чрез прекомерните акцизи и данъците води до нарастване на Бвп и по този начин на средното богатство на нацията.. Парадоксално, но вярно!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тъпоумието увеличава бедността, не цигарите. Никой не бие по главата бедните да купуват и пушат цигари. То ако ще я караме по вашата логика и пиенето на кафе сутрин увеличава бедността, защото сума хора се харчат за кафе, а може и без него. Даже вдига и кръвното. хахах

 7. 7 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  абсолютно вярно! акцизът пълни хазната, но многото болести я изпразват-под една или друга форма. за това се изказва СЗО, а не МВФ по темата, откажете се с www.iqsbulgaria.com

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Не пушенето ''увличава'' бедността!!!Ами високият акциз за държавата !!!Що не оставят народа сам да си свива цигарки, като са толкоз загрижени отговорните кадри!!!???
  —цитат от коментар 2 на karabastun

  За корпокрацията от либерален тип е по-печелившо да се продават леки наркотици от колкото тютюн!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  А нещо за Тутраканската селищтна система??

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Щото ще си плащате, като сте решили да се тровите. Не е нужно парите от моите данъци да отиват за лекуване на миризливи пушачи, които сами са решили да си убиат организма, но после очакват държавата да ги лекува. Същото се отнася и за гнусните алкохолици.

  Every cradle is a grave.
 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#10] от "Ватник":

  Парите от твоите данъци отиват и за субсидии на тютюнопроизводителите:)
  И така те стават богати?.......Е не точно те де:)

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8742 Любопитно

  До коментар [#10] от "Ватник":

  Пак нещо не си в час - що реши, че с ''твойте миризливи пари'' можеш да помогнеш на някого - па дори и най-закъсалия пушач, като не ти стигат явно да помогнеш и на себе си!

  [email protected]
 13. 13 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1799 Любопитно

  До коментар [#10] от "Ватник":

  да де но приходите от акциз са повече от разходите за здравеопазване, що не погледнеш бюджета

 14. 14 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И като увеличат цената бедните стават още по-бедни. Смешни изводи на лица, несмеещи да се възпротивят на цигарените концерни.

 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 982 Неутрално

  При тия цени на цигарите 5лв. от които близо 4лв. са акциз,
  за какво ограбване от страна на държавата става дума.
  Така, че да говориш че цигарите са вредни и водят до бедност,
  а да прибираш луди пари от акциза си е живо лицемерие !!!

 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Пушенето води до материална бедност защото е резултат от духовна нищета.

 17. 17 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 694 Любопитно

  А до какво води например добавянето в храните на Е-та ?? Защо шибаната СЗО не сложи етикет на салама ( Яденето на Е-та убива ) ?

 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Малко ми е лицемерно това за бедността. Колко им вдигнаха акциза, а това нали пълни бюджета!

 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":Щото ще си плащате, като сте решили да се тровите. Не е нужно парите от моите данъци да отиват за лекуване на миризливи пушачи, които сами са решили да си убиат организма, но после очакват държавата да ги лекува. Същото се отнася и за гнусните алкохолици.
  —цитат от коментар 10 на Ватник


  Приходите от акциз върху цигарите в България надвишават публичните разходи за здравеопазване,като същевремено пушачите си плащаме здравни осигуровки на общо основание.Та ние плщаме лечението и на талибани като теб.
  И аз иман предложение виновно причинилият вреди да плаща на НЗОК,НОИ и бюджета лечението и обезщетенията за загубена и намалена трудоспособност.Било автоджигит,работодател спестил от мерките за безопасност или търговец,пуснал на пазара опасен продукт

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK