Имена на кандидати за председател на Върховния административен съд може да станат известни днес

Седемгодишният мандат на председателя на Върховния административен съд Георги Колев изтича през ноември.

© Надежда Чипева, Капитал

Седемгодишният мандат на председателя на Върховния административен съд Георги Колев изтича през ноември.Като първа точка в дневния ред на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) е записано внасяне на предложения за кандидатури за председател на Върховния административен съд (ВАС). Седемгодишният мандат на председателя Георги Колев изтича през ноември.


Миналата седмица съдебният съвет даде начало на процедурата за нов ръководител на ключовата съдебна инстанция, която контролира актовете на властта. По настояване на Георги Колев изборът за негов наследник ще бъде направен от този състав на съдебния съвет, и то малко след съдебната ваканция през лятото - на 11 септември. Предложението на комисията по атестиране и конкурси беше изборът да е на 21 септември или през ноември, от новия ВСС. Не станаха известни мотивите, с които председателят на ВАС настояваше за изтеглянето на процедурата, за да бъде направен изборът от сегашния съвет. За да бъде избран нов председател на ВАС са необходими гласовете на 17 от членовете на ВСС и потвърждаване от президента Румен Радев, който издава указ за назначаване.Според Закона за съдебната власт пък предложения за кандидати за поста могат да правят не по-малко от трима от членовете на съдийската колегия, министърът на правосъдието, както и пленумът на ВАС. Кандидатурите ще бъдат издигани в четири поредни заседания на ВСС - на 1, 8, 15 и 22 юни. До 10 юли пък ще трябва да се публикуват документите на всички кандидати.


В понеделник магистратите от ВАС гласуваха правилата за избор на техен ръководител на общо събрание. Те ще гласуват за издигнатите от съда кандидати за следващия председател с явен вот. Върховните съдии ще издигнат само един кандидат. Кого ще изберат съдиите от ВАС измежду си ще стане известно до 8 юни.
Именно в записаното правило за явен вот, магистрати виждат опит за форма на натиск, целяща налагането на предварително "харесан" от ръководството на съда кандидат. По информация на "Дневник" председателят на съда Георги Колев вече е водил разговори с отделни съдии да бъде издигнат Георги Чолаков. Повече за правилата, приети на общото събрание, четете тук.


Как Колев започна акция по инсталирането на наследника си във Върховния съд четете тук.


В последния мониторингов доклад на Европейската комисия провеждането на прозрачен избор за председател на Върховния административен съд беше посочено като условие за отпадане на наблюдението. ВАС е съдът, който която контролира всички актове на изпълнителната и местната власт - МС, митници, данъчни, обществени поръчки, нелоялна конкуренция, строителни разрешителни, трудови правоотношения на държавни служители и т.н.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  "В последния мониторингов доклад на Европейската комисия провеждането на прозрачен избор за председател на Върховния административен съд беше посочено като условие за отпадане на наблюдението"

  Само тук е надеждата ни.

  подпис
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Трябва при всеки негативен доклад по борбата с корупцията да се спират европлащанията. Възстановяването да става само след отстраняване на недостатъците.

  подпис
 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Как да не са ясни мотивите на Колев да иска този състав на ВСС да избере наследника му – защото в новия съвет може да няма 17 верноподаници на Цацаров и Колев. А това е добра новина – има надежда следващият ВСС да е по-достоен от този, щом самият Колев се съмнява, че само техни хора ще бъдат избрани в състава му.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Какво да коментираме, всичко е ясно. Контролът на #Кой? ще продължи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Мафията се споразумя, а нейните маши във ВСС ще свършат останалото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK