Фандъкова: Паважът по бул. "Дондуков" ще остане, за да се запази историческият облик на София

Йорданка Фандъкова

© Юлия Лазарова

Йорданка ФандъковаПри реконструкцията на столичния бул. "Дондуков" ще се запази изцяло паважната настилка, за да не се нарушава историческият облик на града. Това каза пред Би Ти Ви кметът на София Йорданка Фандъкова в коментар на вчерашното обществено обсъждане, на което министърът на културата Боил Банов се обяви за запазване на паветата.


Фандъкова уточни, че няма официално становище от министерството, но ще се съобрази със становището му. Столичната община предложи комбиниран вариант с асфалт по пътните платна и павета по трамвайното трасе на "Дондуков", като Фандъкова днес изтъкна, че така се давала възможност за изграждане на велоалея. Проектът обаче трябва да бъде одобрен от Министерството на културата, защото булевардът попада в архитектурен ансамбъл.


Ремонтът на бул. "Дондуков" започва на 4 юли, като кметът увери, че той няма да бъде изцяло затварян, а ще се работи последователно във всяко от двете платна, за да не се блокира трафикът в центъра.
Фандъкова изброи другите ключови ремонти, които предстои да започнат през лятото – на стария мост "Чавдар", на бул. "Монтевидео" в кв. "Овча купел". В програмата на общината било и изграждането на локалните платна на Северната скоростна тангента по пътя за Требич.


В края на тази седмица ще бъде пуснат ремонтираният участък от бул. "България", като Фандъкова отново посочи, че очаква държавно финансиране за основен ремонт на булеварда. "Вече свикнахме с хубавите трасета по останалите булеварди, които подменихме, и остана като кръпка бул. "България", мотивира се тя. През август ще се довърши реконструкцията на трамвайното трасе по бул. "България. След средата на месеца ще се пусне едната лента на бул. "Патриарх Евтимий", който сега е затворен заради изграждането на метрото.


В коментар за замърсяването на въздуха в София, заради което организации заведоха дело срещу общината, Фандъкова каза, че качеството на въздуха постоянно се подобрявало. "Да, в София има проблем с фините прави частици, но в последните години качеството на въздуха се подобрява", каза тя и посочи, че останалите вредни вещества са намалели.


По темата за презастрояването на кв. "Младост" тя заяви, че това било допуснато още с устройствения план от 2009 г., и увери, че се прави всичко възможно то да не се допуска, но не можело и да се нарушават законите. Според нея проблемите са заложени - умишлено или не.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK