И софтуерът в почивните бази на Върховния касационен съд стана повод за опит за проверка срещу Панов

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

© Анелия Николова

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.Мнозинството от съдебния съвет отново направи опит да назначи одит на Върховния касационен съд и да атакува председателя му Лозан Панов. Този път искането за проверка се основаваше на сигнал на директора на дирекция "Финанси" към съда Лъчезар Спасов, който е в процес на съкращаване. Той твърди, че в почивната база на ВКС в Лозенец се ползва друг счетоводен софтуер, различен от този в съда.


Точката беше внесена от комисията "Бюджет и финанси", чийто председател е Димитър Узунов.


Панов предложи на съвета да се изслуша главният счетоводител на ВКС Доротея Иванов. Тя поясни, че подобен софтуер се ползва и в други почивни бази, че няма как да е свързан с този на съда, защото се осчетоводяват различни неща - разходи за храна и спане, а в другия случай - нещо съвсем различно.
Членът на ВСС Незабравка Стоева предложи казусът да се върне в комисията за допълнителни мотиви какво налага възлагането на одит, още повече че този софтуер е одобрен от съдебния съвет.


Узунов заяви, че сигналът


"нямало как да бъде заметен".


От дебата стана известно, че на заседание на водената от него комисия, когато е трябвало да бъде разглеждан сигналът и да бъдат изслушани сигналоподателят и счетоводителят на съвета, заседанието е било отложено по неясни причини. Двамата са били извикани отново на друго заседание, когато към комисията се е присъединила и Галя Георгиева, която не е член.


А защо други институции с почивни бази като прокуратурата и Върховния административен съд не са били проверявани - нямало сигнали срещу тях. След близо два часа дебат решение не беше взето - защото гласовете бяха 9:9 (от заседанието отсъстваше главният прокурор Сотир Цацаров).


Срещу Лозан Панов има проверка на назначенията му във ВКС заради оплакване от съкратени служители. Освен това преди време "Дневник" съобщи, че над 60 публикации, свързани с Панов, са били проверявани от етичните комисии на ВСС, като не са открили нарушения.


"Клуб 3" съобщава, че телевизия "Канал 3", близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, също е внесла сигнал срещу председателя на ВКС, а преди няколко дни в сградата на кадровия орган на Темида е бил забелязан главният редактор на сайт от същото обкръжение - Ивайло Крачунов. Преди време в "Блиц" се появи снимка на Панов от протест в подкрепа на отец Паоло Кортези, като текстът на материала гласеше, че това е нарушение.


Досега подобни сигнали от тези медии са се превръщали в основание за искане за проверка и вероятно тепърва съдебният съвет ще се занимава със сходни въпроси.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK