Юристи призоваха парламента да обяви навреме номинациите си за Висшия съдебен съвет

Биляна Гяурова - Вегертседер, директор на Български институт за правни инициативи (БИПИ)

Биляна Гяурова - Вегертседер, директор на Български институт за правни инициативи (БИПИ)Да не изчакват до последния ден на срока, а да обявят номинациите за парламентарната квота на Висшия съдебен съвет възможно най-рано, като посочат изрично данните и информацията за пътя, по който са достигнали до конкретните имена;
да не разчитат на имена, подхвърлени в неформална обстановка, а да проверят активно предложенията и сами да търсят активно кандидати, които да бъдат не само добри професионалисти, но и личности с почтеност и мисъл за съдбата на съдебната система и хората заети в нея.


Този призив отправя Български институт за правни инициативи (БИПИ) в отворено писмо до председателите на парламентарните групи в Народното събрание по повод предстоящото издигане на кандидатури за 11-членната квота на парламента за Висшия съдебен съвет (ВСС).


Вчера - в сряда, парламентът прие процедурните правила за предлагане на кандидати, оповестяване на документите им, изслушване и за избор на членове за съдийската и за прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание.
С промените на Конституцията от декември 2015 г. и промените в Закона за съдебната власт, за първи път номинираните от парламентарните групи кандидати - 6 за Съдийската колегия и 5 за Прокурорската, ще бъдат избрани с квалифицирано мнозинство от две трети.


Излишно е да се обяснява важността на този избор, заявяват от БИПИ - гражданската организация, която се занимава с изследване на проблемите на съдебната власт и изготвя и предлага проекти за прозрачни и отговорни назначения.


Неколкократно и в докладите на ЕК бе посочено значението което се отдава на начина, по който ще бъде избран следващият ВСС и наследникът на председателя на Върховния административен съд. Мандатът на сегашния ВСС изтича в началото на октомври, а на Георги Колев - през ноември.


БИПИ напомня на мандатоносителя ГЕРБ с какво се е ангажирал в предизборната си програма и то конкретно за ВСС:


"Поемаме ангажимент, че ПП ГЕРБ ще консултира с професионалните общности своите предложения за членове на ВСС и ще даде възможност за публично изслушване с участието на всички заинтересовани страни. Поемаме ангажимент кандидатурите да бъдат оповестени достатъчно рано, да се организира публично изслушване и представяне на техните програми", няма да остане само предизборна стръв, а ще бъде изпълнено с реално съдържание."


При избирането на съдебните инспектори за Инспектората към ВСС през 2016, договерено от Цветан Цветанов с парламентарните групи, ГЕРБ не само че не даде възможност да им бъдат зададени въпроси, но и депутатите не знаеха коя личност зад кое име стои. Шефовете на парламентарните групи включително опозицията в лицето на БСП се бяха договорили всяка да подкрепи кандидатите на всяка - без никакво обсъждане, което превърна този избор в емблематичен пример за непрозрачност и безотговорност на парламента.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK