Трима лекари отиват на съд заради починало след упойка дете

Д-р Валентин Павлов бе кандидат-депутат от Реформаторския блок

© Юлия Лазарова

Д-р Валентин Павлов бе кандидат-депутат от Реформаторския блокТрима лекари отиват на съд заради починало след упойка дете. Антикорупционното звено на прокуратурата е внесло обвинителен акт срещу тях за причинена смърт на пациент по непредпазливост, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.


Пред магистратите ще отговарят докторите Валентин Павлов, който бе кандидат за народен представител от листата на Реформаторския блок в Перник, и Венета Павлова, както и доктор с инициала "Й. Филипова".


В хода на разследването е установено, че на 14 юни 2016 г. 14-годишно дете с инициали А. И. постъпва на лечение в дентална клиника за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Центърът е с управител Павлова, която е съсобственик с Валентин Павлов.
Павлов оперира детето в качеството си на стоматолог със специалност "Орална хирургия". Еднолично без консултация с анестезиолог той насрочва операцията да бъде под пълна упойка "чрез обща интубационна анестезия", се казва в съобщението на прокуратурата. Според разследващите решението на доктора не отговаря на медицинските стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия.


По-конкретно – клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение от някакъв вид. Павлов е знаел за това като съсобственик и бивш управител на лечебното заведение. Освен това не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания – с кардиолог и педиатър, както и с алерголог; не са били спазени и изискванията за предоставяне на "информирано съгласие" от родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка.


На тях е било обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки, аргументира се прокуратурата.


След като детето е било поставено под упойка около 14 ч., Павлов оперирал кистата, но към 15.10 ч. състоянието на момчето рязко се влошило, като вдигнало температура, сърцебиене, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид. Признаци, които отговарят на състоянието - "Малигнена хипертермия", посочват от прокуратурата.


В кратката характеристика на продукта, с който е било упоено детето се посочва, че употребата му би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В листовката изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални.


Лечението на това състояние включва преустановяване на провокиращите средства и инжекция с дантролен натрий. В същата листовка е посочено, че приложението на инхалаторни анестетици е свързано с повишаване на серумни нива на калий, водещи до сърдечни аритмии и смърт при деца по време на постоперативния период.


От заключението на съдебномедицинската експертиза е установено, че приложението на дантролен натрий е успешно в първите 15-20 мин. като неприлагането му винаги води до смърт, а с приложението му според най-съвременните проучвания на американски анестезиолози са излекувани 95% от пациентите.


Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било необходимо.


След като А.И. изпада в тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност упойката да предизвика именно това състояние, което било по-често срещано при деца.


След като състоянието на детето не се подобрява, Павлов се обажда на "линейка", която по същество е частен автомобил - вид транспортна услуга, предоставена от санитар в "Пирогов" и няма нужното оборудване, нито медицински екип. Детето е откарано в болницата в 16 ч. в състояние на внезапен сърдечен арест, а един час по-късно е починало.


От експертизата е видно, че причина за смъртта е злокачествената хипертермия, провокирана с приложението на конкретната упойка, която не е била третирана своевременно и качествено.


Предвиденото в закона наказание по това обвинение е затвор от една до шест години. Освен това ако магистратите признаят тримата лекари за виновни, могат да ги лишат за определен срок от право да упражняват медицинска професия.


Тримата обвиняеми са с мярка за неотклонение - подписка. Предстои насрочване на делото от съда.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 371 Неутрално
 2. 2 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Наистина е престъпно нехайство, горките родители. Дори само за липса на подпис под информирано съгласие си е просто непростимо.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 3. 3 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Отвратително е това безхаберие и безразличине. При това явно го правят два пъти целенасочено, един път в болницата и после с линейката. Частни болници-хотели, частни линейки-таксита... Множо жалко за детето.

 4. 4 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 606 Неутрално

  "Антикорупционното звено на прокуратурата"
  Така ще преборим корупцията. Като обвиним докторите, /в случай зъбарите/ че са си свършили зле работата. С което в случая общо взето съм съгласен. Впрочем, детето , доколкото знам е било с рядко заболяване. За което родителите не са информирали. /Може и да не са знаели/. И това , в съчетание с анестетика е довело до леталния изход. Между другото, както изглежда тази анестезия може да се изпълнява без анестезиолог. Щото за това не са го обвинили. Липсвали консултации с педиатър и алерголог. Дрън дрън.

 5. 5 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Затвор от 1 до 6 години?!

 6. 6 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1655 Гневно

  [quote#:Предвиденото в закона наказание по това обвинение е затвор от една до шест години. Освен това ако магистратите признаят тримата лекари за виновни, могат да ги лишат за определен срок от право да упражняват медицинска професия.[/quote]

  Според закона, ако са признати за виновни могат да бъдат лишени от права да упражняват лекарска професия, обаче могат и да не бъдат лишени!
  Да ви пикам на законите

 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1328 Весело

  “...както и доктор с инициала “Й. Филипова”.”

  Нещо ми се губи инициала...

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ползват нетествани упойки. Вземайте си винаги алергитик.

 9. 9 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ползват нетествани упойки. Вземайте си винаги алергитик.

 10. 10 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ползвали са сигурно нетествани упойки. Вземайте си алергитик, предпазно

 11. 11 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това е впечатляваща новина. В България съдене на лекари практически няма, защото в гилдията се крият един друг. Закона на мълчанието - като мафията.

  А случаи на корупция и лекарски грешки - бол.

 12. 12 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Миндилска работа .. нямали най-важния антидот и животоспасяващ медикамент и са нямали време да го набавят..
  .. жена анестезиолог - имаше един тенисист дето каза че жените изобщо не са да играят тенис,а после го изкараха ненормален..
  Ще прощават-някой работи не са за жени..

 13. 13 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Докато не започнат да дават действителни присъди на нехайни и безотговорни медици, няма да има промяна в ситуацията.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Каквото и наказание да им наложат, детето няма да се върне. Това не е грешка, това е непростима небрежност.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  Единствено в поста на колегата zegi има част от истината. Просто оная политическа пачавра Цацаров е нарочил Валентин Павлов от ДСБ и иска със сталински методи да го вкара в затвора. Павлов сам се отказа от имунитета си. И още,родителите на починалото дете застават зад Павлов и НЕ го обвиняват за смъртта на детето им.

 16. 16 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  Много си се ополитичел,
  .. починало е дете... има крайно груби и напълно недопустими пропуски..да не мислиш че това е единствената жертва на системата..
  ..може и да идеш да видиш какви ги въпшат някой частни клиники за "оборота".. лошо ще ти стане .. ще видиш напр. как се изписва болен с инсулт на втория ден и с инфаркт на третия -след стентовете..близките им ги носят към къщи а ако няма съм виждал да пълзят..

 17. 17 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  Не знам как да те обидя, освен да ти кажа, че си издухано партийно недоразумение! УМРЯЛО Е ДЕТЕ, тъпана..рино?!?Кви партии, кви избори и имунитети. НЯМА такова действие "отказване от имунитет", само ЦИК може да отнема, другото и фалшив пиар.
  А за Павлови-----или добро или нищо! . Месеци наред прикриваха смъртта на детето, подкрепяни от партийни парцали като Москов и креатурите от медицинския одит. Дори Пирогов си замълчаха и не уведомиха органите!!
  Надявам се да го отнесат за всичките мръсотии, които са направили, надявам се никога повече да не се докоснат до дете! Дори само това да направи Цацаров за цеиля си мандат, ще остане в новата история на българската стоматология като неин благодетел!
  Надявам се още, СЗ Антикорупция като са казали А, да кажат и Б и да обяснят на обществото откъде скромното пернишко зъболекарче натрупа милионите и колко европейски фонда са окрадени от него и с чия помощ? Апропо, това са факти известни на много хора, въпроса е да се облекат в конкретно обвинение!

 18. 18 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote]могат да ги лишат за определен срок от право да упражняват медицинска професия.[/quote]
  Мен ако питате, занапред освен да цепят дърва почасово никаква друга дейност не им подхожда!

 19. 19 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#4] от "zegi":

  на тебе, отворко, ще поясня, че точно това звено /Антикорупция/ се занимава с него, защото, към началото на разследването през 2016 година, недоразумението е още ДЕПУТАТ, с извинение.

 20. 20 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 467 Разстроено

  Така като го чета описано във статията, тези да се оставят да ги осъдят, че за такива работи ако се откупят от правосъдитео може и да се нахендрят на някой родител дето ще раздаде собствено правосъдие...

  Модератора е неадекватен!
 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#17] от "victor_victim":

  Някакви ФАКТИ да извадиш в своя защита тъпако?! Детето,(светла му памет),е страдало от много рядка болест,за която и родителите му не са знаели. И тя е причината за смъртният изход. Просто пачаврата Цацаров изпълнява поредната поръчка на простака Борисов. И още,аз ненавиждам и ДСБ,и РБ.

 22. 22 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1423 Гневно

  Абсолютна безотговорност на всички лекари!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 23. 23 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 433 Неутрално

  "Лекари" без граници в безхаберието си.
  Да спомена и една проф. Монова, която лекува цял месец баща ми с 8 антибиотика на сляпо и 200 банки преляти без да установи диагноза след 6 страници експертиза!
  Да спомена и последвалото едноседмично лечение във ВМА на "самохвалкото" доц. Рамшев, който преля кръв и допусна фатална грешка блокирайки определен ензим в тялото му, образувайки тромби навсякъде и довеждайки до смъртта му.
  Разбира се, да не помисли някой, че поеха отговорност.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 24. 24 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#21] от "deaf":

  а ТИ, УМНИКО, откъде знаеш, че детето е страдало от това заболяване??? От твърденията на партийните -експерти -анестезиолози като Москов и шефката на Медицинския одит! Клинична картина се съчинява, защото се крепи единствено само на разказите на обвиняемите. Единствено меродавно е ГЕНЕТИЧНО изследване, защото отдавна е известен мутацията на кой точно ген причинява въпросното тиражирано усърдно заболяване.
  И защо, умнико, не са направени най-прости кръвни изследвания?? И защо анестезиоложката не го е консултирала поне 2 дни предварително, а го е видяла точно в деня на лечението, когато е дотичкала от болницата, в която работи в депутатската клиника?? Защо, умнико, една интервенция на дете започва в 14 ч. и до това време детето е стояло гладно и жадно?? Защото анестезиологът на е на щат, а на повикване!!И докато го няма, Павлов се прави на специалист по всичко!

 25. 25 Профил на PS
  PS
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Д-р Павлов е бивш депутат, не просто кандидат-депутат както пише под снимката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK