Оправдан от групата "Наглите" осъди прокуратурата за 30 хил. лв

Снимката е архивна - от заседание по делото "Наглите" от лятото на 2011 г.

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна - от заседание по делото "Наглите" от лятото на 2011 г.Подсъдим заедно с групата за отвличания "Наглите", но оправдан за участие в престъпното сдружение - Митко Лебешковски, е осъдил прокуратурата за 30 хил .лв., съобщи "Правен свят". Името на групата се появи отново в медиите, след като двама от осъдените поискаха предсрочно освобождаване от затвора - Любомир Димитров, известен с прякора Гребеца, и Ивайло Евтимов-Йожи.


Софийският градски съд реши, че двамата са се поправили и могат да бъдат пуснати на свобода. След прокурорски протест обаче казусът стигна до втората съдебна инстанция. Днес Апелативният съд отмени освобождаването на Гребеца и той ще трябва да доизлежи присъдата си. Решението е окончателно. Срещу него тече и друго дело за убийство. Предстои апелативните магистрати да се произнесат по прокурорския протест за освобождаването на Йожи.


Групата бе разбита през 2010 г., а съдът наложи наказание 10 години затвор за Гребеца и 18 за Йожи. До решението на градския съд се стигна след законови поправки от миналата година, с които се даде възможност на лишените от свобода сами да искат от съда да бъдат освободени.
Иначе Лебешковски е завел дело срещу държавното обвинение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и го е спечелил окончателно миналата година.


Той беше задържан на 23 декември 2009 г. и обвинен, че е участвал в престъпната група като съучастник в отвличанията на Ангел Бончев и съпругата му Камелия. Отделно от това, прокуратурата го обвини и за притежание на два газови пистолета, преработени в бойни. В края на делото през 2014 г. Лебешковски беше оправдан по трите тежки обвинения, които го свързваха с "Наглите", и беше осъден условно за срок от 2 години - за притежанието на оръжията.


В иска си срещу прокуратурата той е претендирал за обезщетение от 300 хил. лв., което съдилищата са отхвърлили. Съдия Петя Георгиева от Софийския градски съд (СГС) е присъдила на Лебешковски обезщетение от 14 600 лв. за претърпените неимуществени вреди от незаконните обвинения. Съдът е приел, че поддържането на обвиненията, по които Лебешковски е бил оправдан, е накърнило достойнстовото и честта му, нанесло му е негативни психически изживявания и е довело до влошаване на здравето му.


За да присъди обезщетението на Лебешковски, съдът е взел предвид тежките обвинения, продължителността на делото от близо 5 години, престоя му в ареста от почти година, това, че има две деца, последвалите влошени отношения в семейството, както и негативната популярност, която е добил заради обвинението му, че е един от "Наглите".


При преценката за размера на обезщетението, съдия Георгиева е решила, че то трябва да се намали, защото незаконното задържане от близо година е било факт, но мярката за неотклонение е била взета, заради всичките му повдигнати обвинения, включително и това, за което е осъден.


Отделно, съдът е присъдил на Лебешковски около 1 000 лева обезщетения за имуществени вреди, претърпени от невъзможността да ползва 6 000 лева, които е дал като парична гаранция след излизането му от ареста в края на 2010 г.


По същите доказателства Софийският апелативен съд в състав Иванка Ангелова, Атанас Кеманов и Ася Събева е преценил, че за да е справедливо, обезщетението на Лебешвкоски за неимуществените вреди трябва да се завиши на 30 хил.лв., като е потвърдил решението на градския съд за обезщетението за имуществените вреди.


Делото е стигнало до Върховния касационен съд след жалба на Лебешковски и протест на прокуратурата, но върховните магистрати са отказали касационно обжалване и решението на Апелативния съд е влязло в сила.


След като Митко Лебешковски е спечелил окончателно делото, искове са завели и Павел Петков, и Цветозар Славчев, които също бяха оправдани по обвиненията за участие в групата на "Наглите". Подсъдим и оправдан беше и братът на Митко Лебешковски - Радослав, който единствен засега не е търсил обезщетение от държавата.


Операция "Наглите" беше проведена от МВР на 17 декeмври 2009 г. Делото срещу задържаните при нея започна на първа инстанция в СГС на 22 декември 2010 г. и приключи на 2 април 2012 г. Според обвинението срещу "Наглите", групата е извършила 10 отвличания – на Мехмед Чакър, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев и неговата съпруга Камелия Бончева, Георги Георгиев, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов и Румен Гунински.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK