Защо се стигна до освобождаването (почти) на двама от "Наглите" (обобщение)

Защо се стигна до освобождаването (почти) на двама от "Наглите" (обобщение)

© Анелия Николова



Съдът остави в затвора един от двамата от групата на "Наглите", за които първоинстанционният съд реши, че са се превъзпитали и могат да излязат предсрочно от затвора. Според апелативния съд доказателствата, че престоят на Любомир Димитров, известен като Гребеца - е оказал благоприятен ефект върху неговата личност не са "достатъчно убедителни и реалистични". Предстои решение и за другия освободен - Ивайло Евтимов-Йожи.


Как се стигна до освобождаването на двама от групата?


Любомир Димитров - Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи са се възползвали от поправка в закона от края на миналата година, която дава право на всеки лишен от свобода сам да поиска предсрочно да бъде освободен от затвора. Такава възможност допреди края на 2016 година също съществуваше, но искането се отправяше от прокурор или началника на затвора, като отново преценката се правеше от съда. С възможността всеки сам да може да поиска предсрочно освобождаване се цели пресичане на корупционни практики. При вземане на решението съдът преценява дали е изтърпяно половината част от наказанието и дали има доказателства, че престоят на лишения от свобода в затвора е има поправителен ефект върху него.




В решението на Апелативния съд за Любомир Димитров е записано, че съществуването на формалните основания не води автоматично до произнасяне на съда в желаната от осъдения посока. "Това е така, защото в рамките на тази процедура се преценят широк кръг от предпоставки и обстоятелства, а не се регистрират само формални критерии. Следва внимателно да се изследват данните за личността на осъдения и действителните доказателства за неговото поправяне и положително личностово развитие".


Спекулативни са твърденията, че изменението е на ГЕРБ, или на бившия министър на правосъдието Христо Иванов. До поправките се стигна след пилотното решение на Европейския съд по правата на човека "Нешков срещу България", според което до края на миналата година трябваше да бъдат въведени превантивно средство за защита и компенсаторно средство, с което затворниците да могат да реагират срещу лошите условия в местата за лишаване от свобода.


До пилотно решение се стига, когато има значителен брой отправени жалби срещу еднотипни, повтарящи се нарушения, произтичащи от един и същ системен проблем.


Какво последва, след като двамата бяха освободени?


Каквото винаги се случва - надпревара по идеи за поправки в закона. Министърът на правосъдието Цецка Цачева възкреси идеята предсрочно освободените да бъдат следени с гривни и форсира обществената поръчка за това, която се бави вече с години. Освен Цачева заяви: "Ще бъдат дадени указания на затворническите власти при искания за предсрочно условно освобождаване да формират позицията си, отчитайки тежестта на извършеното от осъдените престъпление и обществения интерес".


От БСП пък внесоха промени в закона, с които се иска отмяна на възможността затворник сам да иска освобождаване от затвора.


Какво се случва с другите от групата на "Наглите"?


Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца са осъдени за 12 отвличания, като Йожи беше осъден на 18 години, а Гребеца – 10. И двамата са в затвора от ареста им през 2009 година, което време също се приспада към окончателните им присъди. В затвора са и Прокопий Прокопиев - Поли Културиста и Даниел Димитров - Данчо Релето. За тях, "24 часа" съобщи, че не са постъпвали искания за предсрочно освобождаване. Вчера стана известно, че подсъдим заедно с групата, но оправдан за участие в престъпното сдружение - Митко Лебешковски, е осъдил прокуратурата за 30 хил .лв.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Я,че то на Гребеца му останали две години само.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  А тия дето сготвиха това освобождаване, сега ще връщат ли парите или ... .

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Весело

  КАК ДА НЕ ГИ ОСВОБОДИШ ПРЕДСРОЧНО, КАТО НАГЛИТЕ СА КАЗАЛИ, ЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЗАТВОРА СА СТАНАЛИ ПО-МАЛКО НАГЛИ!!!!

 4. 4 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Много грижи за правата на престъпниците.
  Да ставаме престъпници тогава! Убийства, отвличания, рекет.... и накрая след няколко години на свобода.
  Дано свидетелите да да добре укрити.

 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  Според ГЕРБерастката милиционерска пасмина отвличанията, грабежите, убийствата са дребни престъпления.
  Друго е "войната по пътищата" - рекета срещу някои собственици на 20 годишни таралясници минали покрай безумното ограничение от 60 км със 75.

  А дали освободените не са приятели на Рапон?

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  Наглите - примерни български граждани - да му мислят свидетелите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Дневник, замазвате май нещо в тоалетната.
  "Спекулативни са твърденията, че изменението е на ГЕРБ"
  "До поправките се стигна след пилотното решение на Европейския съд по правата на човека "Нешков срещу България", "
  http://www.segabg.com/article.php?id=857046
  Ето тук е дадено какво точно е станало. Най кратко - да, осъдително решение за лошите условия в затворите има. Ама вместо да направят там умивалници и тоалетни, гербаджиите вкарват алинея за предсрочно освобождаване на всякакви престъпници, опасни , рецидивисти и т.н.
  Накратко след Танчето /Дончева/ и Ванко 1 имаме Катето /Захариева/ и Наглите 2. Да са ни честити.

 8. 8 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 764 Разстроено

  Много права, много привилегии за затворниците...

  Пострадалите - както винаги - права НЯМАТ!

  Криворазбран хуманизъм тук ще седнат да ми проповядват от БХК и други антинародни организации...

  Престъпниците докато са на свобода - вършат антихуманни неща, и после си умират да реват за хуманно отношение към тях.

  Аз искам всички затворници да полагат принудителен труд и да си осигуряват сами средствата за издръжка, за режийни разноски и за издръжката на администрацията и пазачите!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 9. 9 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#7] от "zegi":

  "Ама вместо да направят там умивалници и тоалетни, гербаджиите вкарват алинея за предсрочно освобождаване на всякакви престъпници, опасни , рецидивисти и т.н. "

  Това е като четене на Евангелие от дявола. Възможност за предсрочно освобождаване е имало и преди в закона, новото е, че затворникът може сам да подаде молба до съда. Но дали да бъде освободен предсрочно пак решава съдът. Сега трябва да цитирате и някой СМС на Борисов до съдиите, с примерно съдържание "пуснете ги теа момчета, щото са ми преатели" или нещо в този смисъл. Биволъ не е ли публикувал още някой подобен СМС, получен случайно в редакцията?

 10. 10 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#9] от "aralambi":
  Така, така, давай герберче. Където се изтаковаха твоите началници, сега ти трябва да лижеш. Араламбене му е майката.

 11. 11 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 947 Неутрално

  В Европа няма такива групички, които да си правят, каквото си искат.
  А тук вече има едно спечелено дело за причинени му вреди, чрез тая машина за рекет съда. Няма да се учудя, ако групичката не спретне едно дело за 2-3 мил. за причинени им вреди и го спечели. Така ще има пари и за нови вили на съдиите.

 12. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "Спекулативни са твърденията, че изменението е на ГЕРБ, или на бившия министър на правосъдието Христо Иванов. "
  Изменението Е на правосъдния министър в правителството на герб. Това е факт, а не спекулация. Подбудите за това изменение са спекулация - може и да е така, може и да не е. Моля нещата да се наричат с истинските им имена!

  Мърфи е оптимист!
 13. 13 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 279 Любопитно

  И големият въпрос Е: тези двамата хубавци ли са първите? Че нещо не ми се вярва...

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  “Любомир Димитров - Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи са се възползвали от поправка в закона от края на миналата година, която дава право на всеки лишен от свобода сам да поиска предсрочно да бъде освободен от затвора.”

  Интересно кой е внесъл поправката и как са гласували от различните партии за нея?

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  "поправка в закона от края на миналата година, която дава право на всеки лишен от свобода сам да поиска предсрочно да бъде освободен от затвора. "
  Сигурно някой политици са се замислили за себе си.

 16. 16 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Ако не се беше вдигнал шум, щяха да си ги освободят





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK