Регистрацията на чужда кола, карана от пил шофьор, ще се отнема за година

Регистрацията на чужда кола, карана от пил шофьор, ще се отнема за година

© Георги КожухаровРегистрацията на чужд автомобил, каран от водач без книжка или употребил алкохол, да се отнема за срок от 6 месеца до една година. Това изменение в Закона за движение по пътищата внесоха в парламента от ГЕРБ.


В момента чужда кола, карана от пил водач или без книжка, не може да се дерегистрира. Новата и смятана за най-тежка санкция се прилага само при управление на собствено превозно средство.


"Статистиката сочи, че от 21 януари тази година до днешна дата са установени над 9 хил. случая на водачи с невалидни шофьорски книжки или с липсващи такива. Само в 10% от случаите водачите са и собственици на моторните превозни средства, което ясно налага и една следваща мярка, която предлагаме, а именно санкцията за собственици, предоставили моторно превозно средство за управление на водачите без валидна шофьорска книжка или употреба на алкохол и наркотици", каза депутатът от ГЕРБ Павел Христов.
От мотивите на проекта за закон се разбира, че данните му са от януари до май за Варна. Христов каза, че е явна тенденцията, че всеки, решил да злоупотреби, няма задръжки да предостави колата си на човек без валидна книжка и на употребил алкохол.


Същото наказание ще се налага и ако самият собственик на автомобила е седнал зад волана без книжка и е употребил алкохол или дрога или откаже да му бъде взета проба.


Внесените поправки предвиждат още премахване на предупредителните знаци пред камерите за засичане на скорост, за което се зарече премиерът Бойко Борисов след среща на кабинета за набелязване на мерки срещу "войната" по пътищата.


Добре е знаците, обозначаващи камерите на пътя, да бъдат премахнати, коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Според него "такова ни е обществото" и все още има нужда от изненади. Радев се надява, че премахването им ще има ефект. В Европа е отдавна забравена практика хората да се оглеждат за полицаи, каза още Радев.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zkvvoob
  zkvvoob
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И на какво основание ще отнемат регистрацията на чужда кола?! Чрез произволна поправка на закон засягат основно право като това на собственост - как може да се търси отговорност на собственика на автомобил за това, че водачът е решил да се напие?! (Случаите на водачи без книжка не коментирам.)

 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  мда, за върната кола на вторични НА ЛИЦЕНЗИРАНА фирма разкарват хората до КАТ, но за "ми ко праим са" щели служебно да ги свалят от отчет.

  ама дайте им направо по една бухалка на тея мутри ве, какви са тея фуражки и униформи.

 3. 3 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Значи се закрива бизнеса с коли под наем?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 4. 4 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  "В Европа е отдавна забравена практика хората да се оглеждат за полицаи".

  Не е съвсем точно. В Германия полицията следи за превишена скорост по аутобаните от движещи се необозначени автомобили с полиция, както и с поставяне на мобилни, временни камери на необозначени места за следене на скоростта.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Правилно, така трябва.
  Обаче за да "забравим, че има полицаи" като в белите държави, трябва да се направи пълна ревизия на пътните маркировки, знаците за ограничения на скоростта и въобще на организацията на движението.
  Родината е пълна с безумни ограничения (60 км/час на права отсечка на път с 4 платна и разделителна мантинела защото бил "опасен участък", понеже там се е утрепал някакъв пиян като кирка), "забравени" знаци от отдавна изтекли "временни организации на движението" и откровени полицейски хранилки около крайпътни заведения.

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Нещо не са се справили с Конституцията тези, които го предлагат това. Не съм юрист, но не е ли по правилно санкцията да е върху физическия извършител, а не върху собствеността на трето лице, което може да не знае за случая, а и няма инструменти да го предотврати.

  FILII MARIS SUMUS
 7. 7 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ДОБРЕ ДЕ А АКО АСАН Я Е ОТКРАДНАЛ КОЛАТА НАТАРАЛЯНКАЛ СЕ Е НЯМА КНИЖКА И Е ПОДКАРАЛ ВОЗИЛОТО Е КВО ТОГАВА , ПЕШО ЛИ ЩЕ ГО НАКАЗВАТЕ ,АААААААААА

 8. 8 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Това за спиране от движение на чужда кола е малоумно.Отговорността е лична,никой не следва да отговаря за нещо,което е извън властта му.И какво правим,когато се хване пиян шофьор на служебна или полицейска кола или на автобус на градския транспорт,щото има и такива случаи.

 9. 9 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Абсолютно милиционерско мислене. Когато има знак , наистина се намалява и поне това е от полза. Много важно , че няма акт за превишена скорост. Именно спада на издадените актове дразни милиционерите. И какво като се премахне знака. На опасен участък с 60 км ограничение например , сега ще мина със 100 км. Ще ме глобят , но съм бил опасен. Когато има знак - ще намаля.Всички катаджии само актове са им в главите. нищо друго. И нека никой не ми се сравнява с германия , защото това което съм виждал да прави немския полицай на пътя , нашите не са го и сънували.Почистване след катастрофи , съдействие при аварии , насочване на трафика. предупреждение за опасности ит.н.

 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#1] от "zkvvoob":

  Да е мислил когато я е давал. А ако е извършено престъпление да му се търси отговорност за съучастие.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#9] от "djb95":

  Абсолютно съм съгласен. Целта на камерите трябва да е не да правят пари, а да накарат шофьорите да карат по-бавно и да намалят петепетата. Правилната политика е да се сложат повече камери, а не махане на знаците пред тях.

  Освен това в цяла Европа пред камерите има предупредителни знаци. Не съм юрист, но предполагам, че едно такова решение бързо ще бъде отменено, защото противоречи на някой закон.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#1] от "zkvvoob":

  Никой не засяга собствеността... Става въпрос, за регистрацията. Или не правиш разлика, между двете? По този начин, никой няма да ти вземе колата, дето се води на баба ти или на жена ти, просто ще и приберат номерата...! И колата пак ще си е на баба ти или жена ти, ама ще си платиш дяволъка...!
  Освен всичко друго, застраховката ГО е крайно време да стане персонална! И тия дето имат по няколко хиляди лева глоби, да си плащат още по-скъпо... А пък, за алкохол и виновно причинено ПТП, после трябва да им одерат кожите застрахователите! И ако си без застраховка на пътя, 3-4 месеца арест или обществено полезен труд, би трябвало да ти се отразят много здравословно...!

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Поредната тъпотия.. колата никога не е виновна и не нарушава сама! Винаги има шофьор!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 14. 14 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Величайша глупост. Колата може да е служебна, лизингова, под наем, автобус, камион и т.н. Да наказват собственика за нарушение на трето лице... ами като му е дал колата онзи може да е бил свеж като краставичка и да се е почерпил след седмица примерно? Който е виновен да си носи последствията, долу мръсните гербаджийско-болшевишки ръце от частната собственост!

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#12] от "tww09306483":

  Само, че на тоя свят има служебни автомобили. С тях какво правим? Пращам аз бай Иван в командировка в другия край на страната и след 1 седмица, оня кютук решил да се напие (в извън работно време) и да покара колата. Като какъв аз и фирмата трябва да му сърбаме попарата и колата да стане за 1 година като недвижимо имущество? Аз ги назначавам с психотест за склонност към алкохолизъм сигурно ще ме осъдят за дискриминация. :)

  А с колите под наем какво правим?

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  А нещата са толкова елементарни - хващат го веднъж пиян - без книжка. Хващат го след това да кара пиян и/или без книжка - за шест месеца при бай Ставри.

  Измислят сложнотии, само и само да не налагат ефективни наказания. А карането пиян и/или без книжка в условия на рецидив си е престъпление от където и да го гледаш, защо не се лежи ефективно???

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#15] от "niakoi_si":

  Да бе, има и служебни автомобили... и? Както казах, собствеността не се променя. Съди си бай Иван, дето ти си си го назначил, че да ти плаща пропуснатите ползи...! Няма бай ти Иван да лежи на това ухо, че ще му се размине заради това, че колата е служебна.
  Между другото, в архаичния ни Кодекс на труда, тоя проблем е много лошо уреден. Проблема с тия, дето пият по време на работа е голям. И не е задължително да се отнася, само за шофьорите...!
  Но, няма кой друг да носи отговорност, за бай ти Иван... Ти си, си го назначил. Проблема е повече твой. Аз ли да ти осъществявам контрола? Аз ли да ти подбирам персонала? Плащай повечко, че да имаш свестни кадри! Или там ти е проблема, че с малко пари искаш качествен персонал? Ами, няма да стане...!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Още един проблем, ако си собственик на МПС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Поредното безумие. Ами ако колата е открадната, Ако бащата я е дал на сина си/или който и да е на приятел,....../, който в този момент е бил трезвен?!?? Наказателната и административната отгонворност е лична. На хората. А не на предметите. Така се засяга и правото на собственост, от която титулярат без да има вина не може да се ползва. Което е противоконституционно. Най - добре е такива автомобили да бъдат взривявани. На площада. Свещенна простота.

 20. 20 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Защо само на чужди коли?
  Да не би повечето произшествия в следствие на употреба на алкохол да са причинени главно от чужденци?
  Или просто това е един добър повод за по-висок рекет..?

  Fail with honour then succeed by fraud
 21. 21 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#13] от "ostin22":

  Редовен номер на амуджите по селата из Делиормана и Русенско е собственика да се напие вечерта, да забие колата в някоя канавка през нощта и на сутринта да се оправдава как неизвестен "аркадаш" е карал и е избягал. Имало е и случаи в които са откривали шофьора-собственик, върнал се в кръчмата минути след ПТП-то, да пие едно, че му се било разминало, ама без уж да е пил преди ПТП-то.

  Иначе трябва да се обърне и сериозно внимание на нередовните постоянно пребиваващи МПС-та с чужди регистрации. Същите тези амуджи карат евтини беемвенца от Англия, Холандия и Белгия без въобще да ги пререгистрират с години, да не говорим за застрахователния им статус и техническото състояние. Интересно ми е как един катаджия по селата въобще може да провери на какъв документален хал е една кола с английска регистрация, сигурно минала последния си MOT преди 5 години.

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "tww09306483":

  Ти през живота си хора на трудов договор явно не си назначавал. Плямпаш колкото да се намираш на работа.

 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "tww09306483":

  И да ще стане. Тая поправка не може да мине през конституционния съд. :) Така, че пени се за нещо друго.

 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#3] от "The.Teacher":

  За България май да!

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "tww09306483":

  И само за справка, ако бай ти Иван в извън работно време са напие и подкара служебната кола, по никой закон работодателя му не може да бъде държан под отговорност. Реципрочно никой не може да му налага наказание, нито на него, нито на фирмата.

  А ако се напие в работно време, всеки що годе способен адвокат ще свали отговорността от фирмата. Юридически казуса е елементарен.

 26. 26 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#9] от "djb95":

  В Испания в дежурен екип на пътна полиция винаги има един полицай, който е и квалифициран автомонтьор.

  Ако закъсаш на магистралата, полицейския автомобил застава зад теб на безопастно разстояние, включва полицейските светлини и стои докато се отстрани проблема или най-вече докато дойде пътна помощ.
  Всяка застраховка гражданска отговорност покрива и репатриране на автомобила при авария.

  Модератора е неадекватен!
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#22] от "niakoi_si":

  До коментар [#25] от "niakoi_si":

  Написаното от тебе показва, колко си далеко от действителността и съдебната практика...! Вземи се поразрови малко и прочети архаичния, както казах Кодекс на труда. И, като те поразходят малко по дела за трудови злополуки, свързани именно с хора дето са пили, ще разбереш за какво ти говоря...!
  Приказките ти са толкова лаически, че освен да ти се усмихна няма, какво друго да направя. Това, което ти казвам, ти го казвам от първо лице и въобще не е майтап работата... Не ти пожелавам да си в ролята на работодател, че някой дето е пил две ракии на обед вземе, че падне в някой изкоп или се обърне в някоя канавка...! Така ще те изплющят, че свят ще ти се завие...! И така ще се одрънкаш, че ще се чудиш, как точно ти е дошло до главата...!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  И къде ще държат толкова много коли. Защото , според коментарите, тези коли ще са много.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  И къде ще държат толкова много коли. Защото , според коментарите, тези коли ще са много.

 30. 30 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#12] от "tww09306483":

  При ПТП причинено след употреба на алкохол застрахователя по Гражданска отговорност има право на регресен исг за цялата платена сума срещу причинителя,а застраховката "Каско" не покрива щети от такова ПТП.При някои застраховки "Живот" и "Злополука" това също е изключен риск.

 31. 31 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#17] от "tww09306483":

  Имаше случай на хванат пиян шофьор с автобус на софийския общински Център за градска мобилност.Какво правим,обществена поръчка за нов автобус или промяна на разписанието.Има случаи и на хванати пияни полицаи с полицейски коли.Има и МПС ма държавни служби в единствен екземпляр,като една висока пожарна стълба в София.Какво правим в ако някой се хване пиян да кара такъв автомобил.Не може да се направи изключение за МПС ,собственост на държавата,защото всички форми на собственост са равнопоставени съгласно Конституцията.

 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#10] от "Цецо":

  "Да е мислил когато я е давал. А ако е извършено престъпление да му се търси отговорност за съучастие"
  =========================
  Мисли ти преди да пишеш. Има хора, които са собственици на десетки камиони, коли под наем или таксита.

  Еретик
 33. 33 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 583 Весело

  Значи, поне във случаите, когато се дава автомобил на неправоспособен шофьор мисля, че никой не възразява срещу такава мярка, нали? Тогава си е "груба небрежност" и собственика си понася отговорността - колата му да седи 1 година на паркинг.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK