Прокурорите в следващия съдебен съвет ще се избират днес основно онлайн

Част от 12-те кандидати за четирите места в прокурорската колегия на следващия Висш съдебен съвет (ВСС).

© Надежда Чипева, Капитал

Част от 12-те кандидати за четирите места в прокурорската колегия на следващия Висш съдебен съвет (ВСС).Прокурорите от цялата страна избират днес своите четирима представители в следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) сред дванадесет кандидати. Право на глас имат 1505 обвинители, а близо 90 % са избрали електронното дистанционно гласуване чрез интернет, въпреки съмненията за сигурността на софтуера.


За него така и не беше допуснат външен одит доколко е сигурен, а някои магистрати изказаха съмнения, че анонимността на вота не може да бъде гарантирана. Повече за електронната система като капан четете тук.


Миналата събота на общото събрание присъстваха по-малко от половината прокурори, което стана причина да се отложи началото му. То започна в 11 часа в присъствието на 572 обвинители. Събранието избра свой председател, мандатни и изборни комисии. Бяха изслушани и кандидатите за прокурорските места в съдебния съвет. Още след 13 ч., след определяне на изборните органи, зала "Универсиада" се поизпразни.
"Изпитът" на 12-те кандидати мина с малко въпроси. Те имаха по 10 минути да се представят. Концепциите им са публични. С какво са известни кандидатите четете тук, а за въпросите към кандидатите и отговорите им четете тук.


Изборът на кандидат се смята за редовен, ако за него са гласували повече от половината прокурори. В противен случай се произвежда нов избор на следващия ден, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 % от имащите право на глас. Пресцентърът на ВСС информира вчера, че има обективна възможност да се стигне до балотаж в неделя предвид броя на кандидатите.


Вече се проведе общо събрание на следователите, които излъчиха първият член на бъдещия съдебен съвет - настоящият заместник на Цацаров и началник на Националното следствие Евгени Диков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK