Над 1000 имейла на държавници и паролите им са изтекли в интернет

Валентин Радев

© Цветелина Белутова, Капитал

Валентин РадевНад 1000 служебни имейла и пароли на висши представители на държавното управление се разпространяват свободно в интернет, съобщи БиТиВи. Според репортажа в списъка са данните на няколко министри, заместник-министри, топ дипломати и финансисти.


Сред тях е и вътрешния министър Валентин Радев, а показаният от телевизията негов имейл е от времето, когато беше заместник-министър на отбраната в първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013 г).


Адресите се разпространяват в специална платформа за проверка на компрометирани акаунти и са изтекли от пробиви в най-големите онлайн платформи.
В цели три от пробивите е пострадал и Валентин Радев в качеството му на заместник-министър на отбраната преди 6 години, когато отговаря за сделките в отбраната, проектите за модернизация и военноремонтните завод


"Изненадан съм, защото няма да намерят нещо, което да ги впечатли и да намерят нещо пикантно. Може би нещо служебно и то явна поща – класифицирана информация – не. Аз отдавна съм в армията, такива неща няма как да сбъркам", коментира Радев пред телевизията.


Други служители на топ позиции в агенции и министерства са се регистрирали със служебни имейли дори и в сайтове за запознанства.


"Обикновено лошите в интернет се познават и имат отделни канали, по които комуникират и споделят такава информация. Може да я сподели информацията с още 50 човека, за да я размени срещу други бази данни – вече много голям брой хора разполагат с чувствителна информация", коментира експертът Красимир Коцев.


"Ако трябва да сравня държавна институция със средностатистическа частна компания, то частните са доста добре защитени", твърди той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK