Столична община ще купи уреди за измерване на газове от колите

Йорданка Фандъкова

© Надежда Чипева, Капитал

Йорданка ФандъковаСтолична община ще купи за МВР уреди за измерване на замърсяването на въздуха от автомобили, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред Канал 3. Общината очаква от полицията задание за това, какви да бъдат уредите. Те ще бъдат монтирани и в КАТ, където да се проверяват колите при регистрация, а пътните полицаи също ще имат станции. Фандъкова каза, че някои собственици хитруват, не отговарят автомобилите им на стандарите, но въпреки това минават технически прегледи. Тя каза, че замърсяването на въздуха във София намалява и по двата показателя- твърди частици и брой на дни с концентрация на замърсяване над нормите.


Миналия месец Столичния общински съвет гласува Програма за качеството на атмосферния въздух 2015-2020 г., а България бе осъдена преди два месеца от съда на Европейския съюз заради мръсния въздух.


Най-голямата мярка срещу замърсяването на въздуха на Столична община е строителството на метрото. Третият лъч ще бъде готов към края на 2019 г., каза Фандъкова.


Вече е започнала работата по ремонта на бул. "Дондуков" от "Софийска вода". Паветата там ще останат, каза Фандъкова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK