Борисов обяви влизането в еврозоната за задължително и поиска създаване на армия на ЕС

Борисов обяви влизането в еврозоната за задължително и поиска създаване на армия на ЕС

© Анелия НиколоваЕврозоната е задължителна", заяви премиерът Бойко Борисов по време на дискусията "Европа отново на път". "Дори и в България си позволяваме да казваме: когато станем готови, когато ние решим, тогава ще влезем в еврозоната. А когато сме подписвали, много ясно е записано, че трябва да приемем еврото – имаме договор", поясни министър-председателят. Според него политиците трябва да положат всички усилия, за да влезе България в чакалнята на еврозоната: "В противен случаи ние не можем да се сърдим, че държавите в еврозоната искат да си гарантират своята валута".


По повод терористичните удари в Европа премиерът изрази позиция, че Европейският съюз трябва да вземе решение за създаване на обща европейска армия. "Всяка сутрин се събуждаме и дали в Лондон, дали в Афганистан, дали на друго място - десетки убити и ранени. И се въртим около средствата и не си говорим за причините, които не са удобни политически. А то е толкова ясно, докато върви надпревара за въоръжение", посочи българският премиер.


"Имаме единни решения. Колко танка има Германия, Франция, България - дали са ни нужни поотделно на всички тези държави? Европейският съюз трябва да се защитава със своя отбрана като цяло", допълни Борисов.
"Спомням си времето, когато се заговори за разоръжаване и започнаха да се унищожават ракети, тогава светът си отдъхна. Това е като в операта има ли пушка на сцената - рано или късно трябва да гръмне". Сега е модерно да се говори за въоръжение, за милиарди от бюджетите на всички страни - при такова масово превъоръжаване на света, оръжието рано или късно ще трябва да се използва. Затова по думите на Борисов начинът да се спестят пари и да има сигурна охрана е обща европейска отбрана. Европа да стане колективен член като ЕС в НАТО. "Това е моето предложение. Оръжейните компании сигурно ще са против това".


На въпроса има ли заплаха за България, премиерът отговори "има, разбира се". Поясни, че няма страна, която да каже, че е защитена и няма риск за нея. "Не е въпрос да плашим населението", подчерта Борисов. Посочи, че английските служби са едни от най-добрите, с които е работил. "От САЩ през Русия, Париж, Брюксел, Лондон - въпрос на време, място или някакво действие от съответната държава, за да има терористичен акт. Отдавна тероризмът не е случайно явление", коментира още той.


Заяви, че терористите гледат телевизия и наблюдават действията, изказванията и поведението на политическите лидери и действат веднага наказателно. Той обаче разкритикува европейските държави, че не са интегрирали различните етноси.


"Цели поколения, израснали в тези държави, явно са поставени в условия, в които действат по този начин. Помня, че за България винаги се поставя въпроса за интеграция на ромите, а сега като гледам как са интегрирани във Великобритания, Белгия, Франция етносите - мисля, че и на тях трябва да им поставим въпроса как са интегрирани. Всъщност не са успели. Това е истината, болезнена, неприятна, не е модерно да я кажеш, дори е опасно в политически план", каза премиерът.


Повтори, че риск от тероризъм безусловно има за всяка една държава, защото навсякъде вече е имало такъв. "Как да кажа, че няма, като имаше и в Сарафово." Няма служба в света, която да се справи. Полезният ход би бил да се спрат войните, да спре съревнованието във въоръжаването. Всичката тази техника бомбардира рано или късно, главно в Арабския свят, и започват бежански вълни. Това мотивира други млади, родени и израснали в Европа. Службите не могат да хванат това.

Коментари (220)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4715 Любопитно

  "Европейският съюз трябва да се защитава със своя отбрана като цяло", допълни Борисов."

  По тази тема съм съгласен с Боко.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Еврозоната може и да почака.
  Колкото да армия - принципно съм съгласен.
  Иначе Тръмпи ще ни цака винаги с топла бира... пардон надписана сметка за НАТО...

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Нито едното ще се случи, нито другото.

  Първо, точно в момента България няма нужда от евро, а от стабилен и конвертируем лев.

  Второ, Европа не е монолитна структура, а семейство от различни народи, които определено няма как да постигнат консенсус по въпрос за обща армия, въпреки че уж има някакви общи институции като Европарламент, еврокомисари и прочее безсмислици, които с почти нищо не подобряват живота на хората на континента, ако изключим свободното движение на хора и капитали и премахването на роуминга. Това са постигнали за цялото съществуване на ЕС до момента.

 4. 4 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  я, Борисов има позиция по някакъв международен въпрос?!? Това е събитие от свръхгалактическа величина. :-) След като искаме да сме в еврозоната, защо до сега не е направена ниото една стъпка в тази посока? Само лалате, но умишлено нищо не правите. Отдавна вече и в европейският банков механизъм трябваше да сме влезли, но вие дори документи не сте подали.

 5. 5 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Не съм съгласен за еврото, а и ЕС няма да се съгласят да влезнем.
  Но за ЕС армията определено може да се обсъди задълбочено.

 6. 6 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Семпло обяснение.
  Еврото ще донесе глад на България и ще се затътрим след Гърция.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#2] от "DJTrump":

  Правете разлика, че САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия са един тип държави, а Европа е съвсем друга бира, както се казва. Няма място за паралел между едните и другите, въпреки че на теория Стария континент може да се обедини в ЕС - вкл. Западните Балкани, Швейцария и Украйна. Тук има толкова много наслоена история и битки, които няма как да бъдат подминати с лека ръка.

 8. 8 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Само да напомня, че баце е начело на държавата вече 8 години. Сигурно Орешарски е виновен...

 9. 9 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Не трябва ли да има референдум по този въпрос? А това, че Борисов обявява сега влизането ни в евро зоната за задължително, не значи, че утре нама да каже обратното!

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":

  Напротив, тавариш. Имаме нужда от евро. Това още повече ще улесни износителите ни.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  В създаването на армия има един проблем. Кой ще я командва? Ако са полски генерали - добре (поляците имат по обясними причини единствената боеспособна армия в ЕС). Но ако я командват български?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Любопитно

  Еврото е хубаво нещо,но Бате друго трябва да каже. Два мандата ни обещава Шенген, за третия нещо мълчи. Отказа ли се?

 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7357 Неутрално

  Европейска армия - наложително, при спазване на всички ангажименти към НАТО

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#8] от "Индиана":

  Явно народът (в един немалък процент) си обича палачите, по типичен стокхолмски синдром от лето 1396-то.

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  [quote#2:"DJTrump"]Еврозоната може и да почака.Колкото да армия - принципно съм съгласен.Иначе Тръмпи ще ни цака винаги с топла бира... пардон надписана сметка за НАТО...[/quoteНе ни цака Тръмп-така е записано-2% от БВП,а това го изпълняват само 5 държави.И ако има обща европейска армия(трябва да има) как си я представяте без да се плаща

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  "Имаме единни решения. Колко танка има Германия, Франция, България - дали са ни нужни поотделно на всички тези държави? Европейският съюз трябва да се защитава със своя отбрана като цяло”, допълни Борисов.”

  Тези единни решения, обаче доскоро касаеха и Великобритания!
  Европейската отбрана “като цяло” има смисъл само ако е функция от форма на федерализафия на ЕС...

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#4] от "primaxm":

  Ако се сещаш и предния мандат лъгаха по тоя въпрос...! Много искали, само дето молба забравили да пуснат. Естествено, нямат свършена и за два лева работа в тая посока.
  Отделно, защо се забравя, че на Борисов дължим и втория мандат на Искров! Същия Искров, дето ни обясняваше, колко добро банково законодателство имаме и такива работи, дето се случиха с КТБ, всъщност не можело да се случат! Искров, също така и обясняваше, как БНБ щяла да загуби независимост...! И, заради независимостта на БНБ, едни 4 милиарда изчезнаха в неизвестна посока...!
  Лично аз си мисля, че няма да пропуснат да одрънкат още пари, през продънената ни банкова система и липсата на контрол от БНБ. Милиционерите, винаги ги сърбят ръцете за такива работи...!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Пак са му вменили "собствено мнение" от Берлин..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#10] от "EU defender":

  Някой пречи ли им на износителите в момента? Имате ли представа какво точно произвеждаме и изнасяме или си говорите наизуст?

  Сляпото защитаване на евробюрократите, което правите Вие, господинчо, е буквално ритуално сепуко, макар още да не го разбирате. Но ако сте на захранка от чужди фондации и посолства, тогава логиката на разсъжденията и приказките Ви са напълно обясними и приемливи.

 20. 20 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Еврото в БГ и Европа не го иска, иначе да го бяха наложили ...
  Европа има нужда от бедни страни по периферията си, за да може все пак не всичко да се прави в Китай и за да има от къде богатите държави да черпят човешки ресурс. Така периферията винаги остава и достатъчно бедна и неспособна да се управлява и лесно податлива на манипулации.
  Разбира се Европа трябва да внимава, защото манипулациите идват не само от Брюксел и бедните лапат всякакви въдици ... пуснати от извън ЕС.

 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#17] от "tww09306483":
  До коментар [#18] от "ostin22":
  До коментар [#20] от "v_l":

  Така е.

 22. 22 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Нито едното ще се случи, нито другото.Първо, точно в момента България няма нужда от евро, а от стабилен и конвертируем лев.Второ, Европа не е монолитна структура, а семейство от различни народи, които определено няма как да постигнат консенсус по въпрос за обща армия, въпреки че уж има някакви общи институции като Европарламент, еврокомисари и прочее безсмислици, които с почти нищо не подобряват живота на хората на континента, ако изключим свободното движение на хора и капитали и премахването на роуминга. Това са постигнали за цялото съществуване на ЕС до момента.
  —цитат от коментар 3 на Читател


  Съгласен съм за лева като цяло, но независимата валута трябва да се управлява от некорумпирани политици. Е ,поне малко корумпирани. Еврото ще внесе голямо спокойствие в началото и с балансиран бюджет може и да се окаже полезно. За нас в момента няма голямо значение, зашото валутният борд така и така спъва растежа на икономиката - който може да се случи при условие само,че управляващите са кадърни.

 23. 23 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Да влезем, обаче... заплатата от 1000 лева 500 евро ли ще стане или 1000 евро? Как ги вижда бате Бойко нещата? Да каже...

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 294 Весело

  На една крачка си да ми станеш любимец.
  Само с поповете и религиите какво ще правим.

 26. 26 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  За какво ни е Евроармия при наличие на НАТО?
  Боко пак пее меркелистки песни!

 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#10] от "EU defender":

  Впрочем, след като носите гръмкото название "Евро защитник", ще позволите ли най-смирено да Ви запитам - защо не сте на границата да спирате мигранти, а бистрите световните въпроси във форума на "Дневник"? Или може би отдавна сте на границата и пишете през телефона си? Ако е така, моите уважения. Ако ли не, просто си говорите на ангро, без въобще да Ви пука и грам за ЕС и европейците.

 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#22] от "le_bigmac":

  Така е, няма как да имаме силна икономика и национално самочувствие с корумпираната сган, която управлява държавата в последните 28 години. Идва времето на почтените и прозрачните в политиката, още малко остава - ще се случи или тази, или следващата година.

 29. 29 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Гений! 😅

  Апокалипсисът апокалиптичен
 30. 30 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#23] от "koalarevolution":

  Естествено, че ще стане 500 евро! Като една част от родните меринджеи дори биха искали да я свалят и на 50 евро. Друг е въпросът хората на какви заплати са склонни да се съгласят да превиват гръб от сутрин до вечер и съответно да отстояват непрекъснато и настойчиво правата си - както правят в Гърция, Франция, Испания, Великобритания, Италия и т.н.

 31. 31 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Ако има европейска армия ще закрием ли българската?
  А ако няма, защо почти я закрихме?

 32. 32 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да се внушава:"1. Борисов е прост;2. Борисов е мутра"! Зайграите тролчета!! Покажете ка са мятате!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 33. 33 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Преслагам да плащаме половината си Бвп за Нато и другата половина за дублираща европейска армия.. и е крайно време да се намалят "раздутите ни" заплати от 400 евро на 200...:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 34. 34 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  Еврозоната:
  "Голяма част от държавите членки, които се присъединиха, го направиха при много висок процент на сближаване - при съотношение на БВП на глава от населението към средния за Европа около 70%. "Ние за съжаление, сме някъде на около 48%-49%", коментира Горанов. " - http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/02/2982026_goranov_se_smiata_za_otlichnik_po_izpulnenie_na/
  Един по-задълбочен анализ на процеса на сближаване през годините щеше да отива много на Икономедия, опасявам се обаче, че това остана в миналото.

 35. 35 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Тоя Т. , ще ни нахули на грешната и губещата страна.
  Тоя ако е Т. , поне няма ли съветници да му разгадаят каква буря се задава в геополитически план.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 36. 36 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Харесвате или не Бойко и двете предложени неща са нужни и на Европа и на България. Хубаво е да има разум в политиката ни, нищо, че идва някой път от неочаквани места(ББ).

 37. 37 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Паре за новородени бугарчета все нема, а за военни трътей винаги. Патриот!

 38. 38 Профил на Димитър Цветков
  Димитър Цветков
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Валутният борд не е ли достатъчен засега? Никой не пита какво ще стане с милиардите спестявания в левове. Ще ги приравнят към евра по бордовия курс или нещо друго?

 39. 39 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#33] от "ostin22":

  Друга е работата. ХК се е окупирала в Германия и Франция, и явно си мислят, че тука ще могат да си направят армия, ама време няма да имат за това нещо.
  И глупавата Т. не знае какво говори.

  Що мислиш подпукаха Англия?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 40. 40 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да влезем в еврото би било самоубийство, но и положението в момента - валутен борд е възможно най неизгодното от всички.Имаме всички недостатъци от еврото, но не ползваме нито едно от предимствата които дава.Най логично и лесно би било да се приеме закон че на територията ни еврото съюо е законно платежно средство и който иска да си ползва левове, който иска да си ползва евро...би имало огромен ефект за икономиката ни, няколко прожента БВП.Но няма да стане, мутрите нали от това живеят, уж фиксиран курс, пък милиарди правят от обмяната евро/лев , а и европейците няма да ни позволят да им станем конкуренти в нискодоходните операции, там където трябва да превалутираш 3 пъти , за да ти начислят ДДС-то и печалбата ти отива в борика.....

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 41. 41 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 261 Неутрално

  За еврото баш все искаме и все нямаме желание.

 42. 42 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#32] от "oporna_to4ka":
  Борисов си е само пионка.. не го издигай на пиедестал с хвалебствия че е мутра, плиийс.. :-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 43. 43 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#41] от "xcheffo":

  Никакво евро не ни трябва. ЕС ще се разпадне или, ще се реаранжира, но да се молим това да не се случи след катаклизъм, защото и това може да стане.
  В момента трябва да си мълчим, ако не сте забелязали доста държави млъкнаха и чàкат да видят, как ще се сборят мастифите.

  Тоя намерил кога да бръмчи за еврозона.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 44. 44 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":

  Или трябва да приемем еврото, или да премахнем фиксирания курс. В момента търпим всички негативи на фиксирания курс, без да ползваме нито едно от предимствата на еврото. Плаващия курс го пробвахме преди 20 години - не свърши много добре.

 45. 45 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 428 Неутрално

  "Дори и в България си позволяваме да казваме: когато станем готови, когато ние решим, тогава ще влезем в еврозоната.
  ".....когато станем готови, когато ние решим..."
  България отдавна отговаря на критериите от Маастрихт за въвеждане на еврото. Управляващите обаче, без значение кои са искат да отлагат колкото се може повече, по две причини:
  1. Ако се въведе еврото контролът от Брюксел, ще направи невъзможни хайдушките кражби, а също и "удари" като този с КТБ.
  2. Ще лъсне истината за мизерните доходи на българските граждани, които са следствие от т.1.

 46. 46 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Дори правилните, разумните неща, от неговата уста звучат гадно.

 47. 47 Профил на 0bi
  0bi
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И как си я представя тази работа нашия Бисмарк? Нали всеки колкото е по-силен, толкова по-силно тегли чергата към себе си? Иначе какъв е смисълът да е по-силен.
  Като типичен представител на просешката ни народопсихология той си въобразява навярно, че можем да изкярим нещичко от богатите. Мечти...
  Исторически нас винаги са ни цицали - Османската империя, Руската империя, Австро-Унгария, Третия райх... Да продължавам ли?
  Вярно, империите отдавна не са империи, но богатите страни пак са си богати страни, а бедните - бедни.

 48. 48 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Харесвате или не Бойко и двете предложени неща са нужни и на Европа и на България. Хубаво е да има разум в политиката ни, нищо, че идва някой път от неочаквани места(ББ).
  —цитат от коментар 36 на Бай Ганьо


  +1
  Не може вечно да тупаме топката и да разчитаме на валутен борд. Съгласили ли сме се към 2007г. , да приемем еврото - съгласили сме се. "По-нататък" не е решение, а толагане на проблем. Може да не е приятно, може в началото да е трудно, ама само лапане на евро-фондове не става...Трябва и да се поемат отговорности.
  А за армията...Бе тоя Боко, колко смел бил бе...Никой не смее да каже "европейска армия", а той почти го е казал...Е, витиевато, но по същество е това.

  VD
 49. 49 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#19] от "Читател":

  Разбира се, че имам представа. Работя в много голям български износител.

  The best way to predict the future is to invent it.
 50. 50 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#19] от "Читател":

  Между другото съм наясно и защо вие руските слуги така риете против еврото и по-нататъшната евроинтеграция.

  The best way to predict the future is to invent it.
 51. 51 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 294 Весело

  Собствена европейска армия, собствен военно-промишлен комплекс, независимост от Тръмп. Парите се въртят тъдява.
  Влизане в еврозоната и добрите страни от това - европейско законодателство в България.
  Идеята е добра

 52. 52 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Ключовата дума е "солидарност". Тя охотно се произнася, когато искаме нещо, а я забравяме, когато другите имат нужда. Тогава думата става "интерес".
  Изказването на Борисов е правилно, но ако се произнася от позицията на селски хитрец няма тежест.

 53. 53 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1342 Любопитно

  Боко трябва да организира един всеобщ молебен, както навремето се е правел молебен за дъжд, наречен "Пеперуда". И ако и това не помогне, да покани един шаман от Гана, Гвинея или Габон, който да направи една вуду магия, белким България се оправи, щото не беше византийско и османско робство, Трето българско царство, Трети райх, Варшавски договор, НАТО, Европейски съюз, Брекзит, Меркел, Доналд Тръмп - на всичко ебахме майката! Само Китай и Япония останаха, щото не сме им били съюзници, поне засега!!!!

 54. 54 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Еврото ни трябва, и колкото по-скоро, толкова по-добре, дори и ако влезем в еврозоната през задния вход като Черна гора

 55. 55 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 296 Неутрално

  бе тоа говори за еврозоната, за европейската армия, за това ,че ние сме вътре, за усилята които трябва(щото ни еврото ни армията без пари(усилие) не става) и в същото време тичка да купува скъпата газ,плащайки военните му авантюри и хибридни тъпотии, от най-върлия враг и разрушител на Европа - путя! Как да сванеме това пърдене!?

 56. 56 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Създаването на обща армия е задължително , ако ЕС желае да посреща адекватно бъдещите проблеми. Създаването на обща армия означава и създаването на съответния военно-промишлен комплекс , които да я направи независима, което автоматично означава скъсване със американската техника. САЩ изключително остро ще се противопоставят на това. Сега ,много ясно ще се откроят американските агенти в Европа. Ще скочат като един.

 57. 57 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Освен селски тарикат и мазник друго няма какво да кажа....ехо на Меркел..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 58. 58 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Разбира се, че е необходимо Еврото, без никакво съмнение. От запазването на Лева имат интерес банкерите и олигархията. Те са, които без да добавят НИКАКВА стойност правят едни 50-60 милиона само от т.нар. превалутиране.
  Нормалните и обикновени хора в България имат пряк интерес от Еврото.
  Националните валути обслужват интересите на всяка местна олигархия, понеже са като гумен метър - разтягат го или го свиват според интереса си, а сметката я плаща обикновеният гражданин. Валутата е МЕРНА ЕДИНИЦА както са мерните единици на всички физични величини - Килограм, Метър, Секунда, Волт, Ампер, Кандела, Радиан (фундаменталните). Затова е ясно, вярно и ЧЕСТНО валутата да има този характер. В случая, и в рамките на Европа (а и глобално), Евро-то има този характер и е наложително да се въведе. Ако България беше в Евро-зоната, грабежи от типа КТБ, Белене, ЮП и пр. корупционни схеми нямаше да бъдат възможни. Плюс това, редно е лихвените проценти да са както в Европа. И не на последно място - ръстът на доходите с оглед тяхната съпоставимост със Западните ще бъде благоприятстван от Евро-то.
  За отбраната не знам. Мисля, че тази роля се пада на НАТО. Няма смисъл да се дублира. Европа е много далеч от технологичното равнище на Щатите. Освен това, след като се подпише ТТИП, Щатите и Европа като единен пазар ще бъдат най-големият и най-могъщ блок с контрол на две-трети от световната икономика и пари. Логично е, НАТО да припокрива именно такъв един Западен Блок. Ключови елементи на модерната военна машина са спътниците и авиацията - неща, в които Европа силно изостава от Щатите. Трумп поиска (и е напълно справедливо), всяка страна да изпълнява задълженията си за 2% от БВП за отбрана. Това е ключът към една много яка военна машина (повечето страни са далеч от подобен таргет и ако го изпълнят, това са много пари, респективно много инвестиции и работни места, което може да създаде Военно-Промишлен Комплекс на Европа, подобно на този в Щатите). Европа има нужда от такъв ВПК, който да е двигател на научния и технологичен прогрес, както е в Щатите. И тогава, всяко вложено в този ВПК Евро ще носи печалба по-голяма от вложението, както е в Щатите. Иначе, Европейска Армия като под-множество на НАТО е О.К. и може да се направи без дублиране и без противоречие. Що се отнася до това кой ще командва - няма никакво значение. Аз не мисля, че в Американската Армия някой се вълнува от това, дали командващия е от Аризона или Тексас. Тая работа с Евро-Армията ще се избистри на следващото ниво на федерализация на Европа.

 59. 59 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#50] от "EU defender":

  И за какво ни е да въвеждаме евро? За да се вдигнат още повече цените ли? Вързани сме към курса на еврото, което засега е добре. За къв чеп ни е евро. Говоря за хората не за няколко милионера-мутро бинесменчета на прехода.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 60. 60 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Първо - европейска прокуратура, и реформа на съдебната система! Премахване на вертикалната йерархия и прилагане на обективни критерии за професионално развитие в съдебната система!

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 61. 61 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Тук са се изцвъкали "експерти", които нямат никаква представа какви ще са ефектите от тази мярка

 62. 62 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш"

 63. 63 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#38] от "Димитър Цветков":

  Спестяванията и заплатите ще ги конвертират по курса за обмен лев - евро
  НО !
  Цените ще станат от лева в Евро...

  Пример - ИТАЛИЯ . Точно така се случи там. В резултат е ужасно скъпо и заплатите са малки !

 64. 64 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1674 Весело

  Тази новина явно някъде е потънала по трасето, а е само отпреди 3 дни...

  ЕК: България не може да влезе в еврозоната заради жизнения стандарт

  Основните пречки пред присъединяването на България към еврозоната са ниските доходи, изоставането на икономиката, жизнения стандарт и цените или т. нар. реална конвергенция. Това стана ясно от изявленията на зам-председателя на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис, който в петък е на посещение в България. Същото твърди и финансовият министър Владислав Горанов.

  http://www.mediapool.bg/ek-bulgaria-ne-mozhe-da-vleze-v-evrozonata-zaradi-zhizneniya-standart-news264705.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 65. 65 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#50] от "EU defender":

  Като те чета си много далеч даже и от някакъв бегъл подлег над геополитиката.
  На мен точно Русия са ми енигма, и не мога да съм сигурен точно какво, ще направят.
  Русия определено изгуби Иран, с Турция си стискат ръцете докато и двете държат в другата ножа.
  Наистина е много сложна обстановката, буря ще има със сигурност. ХК няма място за отстъпление. Няма избор, тя ще се защитава, щото просто няма избор.
  Смятай, че могат да станат големи поразии, а ние сме точно в менгемето.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  [quote#3:"Читател, еврокомисари и прочее безсмислици, които с почти нищо не подобряват живота на хората на континента, ако изключим свободното движение на хора и капитали и премахването на роуминга. Това са постигнали за цялото съществуване на ЕС до момента.[/quote]

  Ако не бяхме в ЕС, сега щяхме да сме като Македония. А колко неща в България се правят с европейски пари, да не говорим.

  Gunter glieben glauchen globen
 68. 68 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#23] от "koalarevolution":

  Няма, какво да се казва...! Ако заплатата ти е 1000 лева, ще стане 500 евро... Проблема е с цените! Нещо, което е струвало 1 лев, ще стане 1 евро...! За какво мислиш, че баш ГЕРБ-аджиите ще се натягат за нещо, ако не са намислили схема, за кражба? При такива промени се правят, най-много пари...! Естествено, от малка група хора, които имат предварителна информация. Ама, той мат`ряла си е достатъчно тъп и без друго, защо да не го прекарат още един път?!

  Бивш tww09306483.
 69. 69 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  ЕС не може да има обща отбрана докато се състои от суверенни етнически държави ! Отделно, че САЩ и Русия никога няма да допуснат това ! Също така......това е много скъпо сирене ! ЕС и най-вече Германия и сега не си плаща дължимото в НАТО защото армия означава по-високи данъци и дългове !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 70. 70 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Пак са му вменили "собствено мнение" от Берлин..:-)
  —цитат от коментар 18 на ostin22


  Москва вече няма думата. Свиквай!

  Gunter glieben glauchen globen
 71. 71 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  . Но ако сте на захранка от чужди фондации и посолства, тогава логиката на разсъжденията и приказките Ви са напълно обясними и приемливи.
  —цитат от коментар 19 на Читател


  Тавариш, не всички са на захранка като теб.

  Gunter glieben glauchen globen
 72. 72 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#70] от "Blood Red Skies":

  Крайно време е ти и някои други съфорумци, да се преориентирате на правилната и едновременно печелившата страна. Само вие май не сте забелязали, че даже и Полша се е снишила.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 73. 73 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2341 Любопитно

  баце дистанциран ,в ролята на европейски анализатор и стратег ,сякаш не той я някой друг управлява територията последните 10 години

 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Само да напомня, че баце е начело на държавата вече 8 години. Сигурно Орешарски е виновен...
  —цитат от коментар 8 на Индиана


  Да припомня, плановете бяха в ЕЗ за 2009г., отложи се за 2011г., сега вече съвсем в светлото бъдеще. това са все години на управление наГЕРБ.

  В замяна на това КТБ фалира, Баце купи реактор, а сега има някакви гениални планове с Газпром за подновяване на газопреносната мрежа, някакви ХЪБчета, и забележете и дума не става са ИНТЕРКОНЕКТОРНАТА връзка с Гърция!

 75. 75 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nil satis nisi optimum":

  Ще я командват кадърни офицери независимо откъде са. Аз си представям европейската армия по модела на френския легион а не да се разпределят квоти и службички. Половин милионна армия, модерно въоръжена, обучена и мобилна ще постави Европа отново на политическата карта на света и ще струва много по евтино от сумарната издръжка на националните армии. Какво ще стане с НАТО - ще има координираща роля между страни с еднакви ценности.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 76. 76 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  А Рапон дали иска наистина евро?
  Разбира се, че не. Само наивник би му повярвал!

 77. 77 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#61] от "stenli1":

  Я ти, като истински експерт, да ни разясниш!

  Gunter glieben glauchen globen
 78. 78 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#68] от "tww09306483":

  Много добър коментар ! +++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 79. 79 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1674 Весело

  [quote#64:"baba_zozolana"] ЕК: България не може да влезе в еврозоната заради жизнения стандарт

  Законите на логиката повеляват минусохвъргач(к)ите да насочат справедливия си гняв към г-н Валдис Домбровскис за тази констатация, но тъй като човешката психология често не се съобразява с логиката, чувствайте се свободни да вентилирате на воля. :D

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 80. 80 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#75] от "bombov_saruyar":

  За

  До коментар [#11] от "Nil satis nisi optimum": Половин милионна армия, модерно въоръжена, обучена и мобилна ще постави Европа отново на политическата карта на света и ще струва много по евтино от сумарната издръжка на националните армии. Какво ще стане с НАТО - ще има координираща роля между страни с еднакви ценности.
  —цитат от коментар 75 на bombov_saruyar

  ++++
  Но се страхувам, че
  До коментар [#11] от "Nil satis nisi optimum":Ще я командват кадърни офицери независимо откъде са.
  —цитат от коментар 75 на bombov_saruyar

  е неизпълнимо. ЕС при всичките му хубави неща, които е дал на света е съюз, който взима решенията с консенсус. И ми ми е трудно да повярвам, че французите, например, ще са щастливи германци да командват армията им...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 81. 81 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#70] от "Blood Red Skies":Крайно време е ти и някои други съфорумци, да се преориентирате на правилната и едновременно печелившата страна. Само вие май не сте забелязали, че даже и Полша се е снишила.
  —цитат от коментар 72 на qwerty 500


  Съветската страна ли е печеливша, тавариш? Я сподели нещо от кухнята.

  The best way to predict the future is to invent it.
 82. 82 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "xali":
  Най-смилено обяснение, а с толкова много минуси, това говори за нивото на форума, предпране, основно и плакнене. Няма спасение. Някои казват, ами образовайте, търсете нови хора, некорумпирани, свестни. Да, ама къде да ги търсим, след като виждате какво мнение ема по - голяма част от младите. Вече сме на етап простиране на слънце.

 83. 83 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Боко има проблясъци понякога. В случая е прав. Шапка му свалям и за признанието, че не сме напълно защитени, защото никой не е; и за напомнянето, че не само в ЕС мрат хора всеки ден; и дори за предпазливото приближаване до раната, в която никой не смее да бръкне с пръст - военната индустрия, огромната ѝ сила, огромното ѝ лоби и простичкия факт, че тази индустрия има нужда от войни, за да съществува (и намира начини да ги разпали).

 84. 84 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Еврото в БГ и Европа не го иска, иначе да го бяха наложили ... Европа има нужда от бедни страни по периферията си, за да може все пак не всичко да се прави в Китай и за да има от къде богатите държави да черпят човешки ресурс. Така периферията винаги остава и достатъчно бедна и неспособна да се управлява и лесно податлива на манипулации/.../.
  —цитат от коментар 20 на v_l


  Ето бе, Украйна сега ще ги зарие с работна ръка. И Турция. Ние с наште 7 милиона за какво сме им? По-добре да сме елемент в централния механизъм, отколкото някакъв "безбрежен пазар" или "ферма за бачкери"...

 85. 85 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 758 Любопитно

  До коментар [#6] от "xali":

  Мда, цяла Европа гладува. Как роди тази глупост....

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 86. 86 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Страхотна новина! Ние с нашия валутен борд така или иначе изпитваме почти всички негативи от еврото, време е да се насладим и на позитивите!

 87. 87 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#10] от "EU defender":Някой пречи ли им на износителите в момента? Имате ли представа какво точно произвеждаме и изнасяме или си говорите наизуст?
  —цитат от коментар 19 на Читател


  64% внос и износ от и към ЕС май е достатъчна цифра. И това за 2015 при възходящи тенденции. Нещо по-малко наизуст трябва ли или и това стига.
  А сега като си помислиш да идеш за 1 седмица някъде на почивка и трябва да обмениш пари какво предпочиташ - да търсиш унгарски форинт или шведска крона или да си с евро? Ясен е отговорът. И тук говорим за около 1000 лева - кво правим ако искаш да отидеш някъде и да инвестираш 1-10-100 милиона? Или ще обясним на всички, че левът отдавна е прикрепен към еврото и че е много стабилен и че на нашата банкова/парична система може да се има пълно доверие и че на практика няма разлика евро-лев ... 'ми малко трудно ще го обясниш и гарантираш.

  И стига с тая евробюрокрация, че ставате смешни - цялата ЕК е колкото администрацията на един европейски град или колкото администрацията на две големи наши министерства. За съюз с половин милиард население. Айде по-сериозно.

 88. 88 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  А то е толкова ясно, докато върви надпревара за въоръжение", посочи българският премиер....::)))))
  ..................
  Я , каква дълбока мисъл ::)))
  Значи причината за терорима е..ядрената и всякаква друга надпревара във ..въоръжаването ...:))
  А за някои незнаещи, ще кажа , че съветниците му - ЛИЧНИТЕ - по щат са 19 души ...без да броим ..другите ..И все някои от тях , знаят какво да му кажат - да каже ::))
  И я си представте Боко , без съветници ::)
  Той с 19 броя - не посмя да отиде на диспут, та , ако е сам !!??
  не ми се мисли ::))
  Хахахахаа.....

  BIG AL
 89. 89 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#81] от "EU defender":

  Ти, ако въобще четеш, аз написах, че точно Русия са ми най-голямата енигма.
  Двубоя с псевдоними и лица на блоковете е лелята срещу чичото.
  Засега единствено ми е сигурно, че се задава много голяма буря на хоризонта, и тоя Т. да не ланка много официално ами да си гледа вътрешните работи.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 90. 90 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#89] от "qwerty 500":

  Вие комундетата винаги плашите в война. Това не е ново. Едно време по соц-а като бях ученик все ни плашехте с Круз и Пършинг на злите американци.

  The best way to predict the future is to invent it.
 91. 91 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2141 Весело

  До коментар [#90] от "EU defender":

  Еми тя си тече войната, в момента е все още задкулисна.
  "Вие" ми го пиши с главна буква, научи малко български.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 92. 92 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  Верно бе, нали юдея Москович щеше да праща някаква много яка оферта - какво стана?

 93. 93 Профил на Момчил Костов
  Момчил Костов
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Всеки народ заслужава политиците и съдбата си. От това, което чета, виждам че повечето хора (поне в този пристрастен форум) подкрепят влизането в Еврозоната, което би било чиста проба самоубийство. Работя в Гърция от две години, имах възможност от много близо да се запозная с ефектите на единната валута върху слаби икономики, водени от корумпирани елити и с кекава фискална политика. Не знам защо толкова обичате стриктната зависимост от ЕС, но ви казвам, че загубим ли фискалната си независимост с нас е свършено, осъдени сме на пълен контрол, манипулиране и злоупотреба от силните в ЕС, нещо което е факт в Гърция - 10 години не могат да се измъкнат вече (макар че те сами заслужават съдбата си заради това, че години живяха добре на чужд гръб, без да си правят сметката). Един мъдър политик или финансист никога не би ни вкарал в подобна хазартна авантюра.

 94. 94 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Това е като в ОПЕРАТА има ли пушка на сцената - рано или късно трябва да гръмне"....::)))))
  ...............
  Я там, съветника МУ по културата - да бъде глобен::)))

  BIG AL
 95. 95 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#93] от "Момчил Костов":

  В разсъжденията Ви има един огромен пропуск - в Гърция имаше драхма, а България е във валутен борд от 1997 насам. Практически ние сме в еврозоната.

  The best way to predict the future is to invent it.
 96. 96 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Аргументите против еврото във форума са два:
  1. Не помня повечето глупости станали в БГ-политиката в последните пет години, но си спомням, че преди 18 години даваха италианските баби по ТВ, които се оплакваха, че хлябът скочил двойно с въвеждането на еврото.
  2. В повечето теми пиша, че Гърция са в пъти по-добре от нас, въпреки кризата, но ако приемем еврото ще паднем на тяхното ниво.

 97. 97 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5190 Неутрално

  Боце е прав. Тъпо е, да сме в един съюз, но с разделени армии. Прекалено скъпо е всяка страна да има самодостатъчна армия, само за отбрана. Виж, ако се кани да напада, тогава е ясно.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 98. 98 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4715 Любопитно

  Освен това, след като се подпише ТТИП, Щатите и Европа като единен пазар ще бъдат най-големият и най-могъщ блок с контрол на две-трети от световната икономика и пари.
  —цитат от коментар 58 на transvaal


  Трансвале, ако не си разбрал още... с ТТИП вече е свършено! Нито Тръмпи го иска, нито голяма част от европейските политици и няколко европейски държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 99. 99 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#98] от "Иво":

  ТТИП е без алтернатива. Може да бъде забавен, но не може да бъде спрян.

  The best way to predict the future is to invent it.
 100. 100 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  До коментар [#10] от "EU defender":

  Еврото е непбходимо не само на износотелите,а нанвсички,които ползват често кредити,а това е всеки бизнес.Защото само приемането на еврото ще принуди банките да намалят лихвите по кредитите.Затова и точно те са най-големия противник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK