КНСБ иска необлагаем минимум и данък "богатство"

Снимката е архивна от протестно шествие на КНСБ за по-високи пенсии, доходи и работни места през декември 2014 г.

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна от протестно шествие на КНСБ за по-високи пенсии, доходи и работни места през декември 2014 г.Въвеждане на необлагаем минимум на нивото на минималната работна заплата за страната, прилагане на семейно подоходно облагане, въвеждане на еднопроцентен данък върху финансовите транзакции и разработване на методология за въвеждане на данък "богатство" са част от предложенията на КНСБ към управленската програма на правителството, съобщи БТА.


От КНСБ искат повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10 на сто, както и допълнителни данъчни стимули за повишаване на квалификацията.


Според синдиката, ако предложенията му бъдат приети, жизненият стандарт в страната ще достигне 60% от средния в ЕС.
КНСБ иска да се повишат и минималните норми за допълнителните трудови възнаграждения. Например заплащането на нощния труд (0.25 лв.) и за времето, през което работникът е на разположение на работодателя (0.10 лв.) не са променяни от 2007 г. , каза главният икономист на синдиката Любен Томев.


Синдикатът настоява за промени в няколко закона, за да се преустанови неизплащането на заработени трудови възнаграждения. Утре темата ще бъде обсъдена в съвета за тристранно сътрудничество.


КНСБ предлага в бюджета за догодина са се предвидят пари за увеличаване на учителските заплати с 25%. Правителството увеличи заплатите на учителите с 10% от 1 януари и планира ново нарастване от 1 септември с 15 на сто.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2060 Любопитно

  Всъщност колко стачки е организирало КНСБ?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Уаааау, ако предложенията им бъдат приети, жизненият стандарт в страната ще достигне 60% от средния в ЕС.

  ДА СЕ ПРИЕМАТ НЕЗАБАВНО.

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#1] от "mitko11":


  До коментар [#1] от "mitko11":

  КНСБ първо да отчетат какво правят с откраднатите пари на работниците ,които отделят всеки месец пари за тях ,това са стотици милиони ,на кого са помогнали ,като е в нужда ,а не да се правят на велики и да определят данъците на този и онзи ,в държавата има 2 милиона ,които работят и не дават никакви данъци ,нито подоходен ,нито здравни осигуровки ,нито местни данъци и такси , да вземат първо на тях да им направят ревизии , след това на останалите дето си плащаме данъците всеки месец .

 4. 4 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 516 Гневно

  До кога тези ще са фактор? С 10% ми облагат финансовия резултат от бизнеса, който върша само с двете си ръце и собствената глава. Сега още с 10%, ако коректно си призная, че част от печалбата, след като съм платил данъците върху нея съм я взел за да се издържам??!! Не са ли същите дето техните ВЕЛИКИ експерти вещаеха апокалипсис, ако бъде затворено Кремиковци? Тези ли заведоха работниците на Лукойл Нефтохим на протест пред министерството на промишлеността, когато държавата най-после поиска рафинирията да постави контролни уреди? Тези ли са, дето ги няма никакви в Оброчище и Бобовдол, а се опитаха да съсипят с безумни искания коректен работодател, работещ за европейски автомобилостроители? Тези ли са дето закрилят крадящите в БДЖ. Всяко ЕООД с работещ сам едноличен собственик да бъде обложено с ДАНЪК БОГАТСТВО. Никаква средна класа! Само зависими работници в държавни дружества и фирми на олигарси! Прост народ, слаба държава!

 5. 5 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ами аз съм ЗА необлагаемия минимум. Нямам нищо против крадливата държава да ми отмъква с 500 лв. по-малко всяка година.
  Иначе данък върху трансакциите и данък "богатство" - НЕ!

  Taxation is theft.

 6. 6 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Причината поради която някои страни са богати а други бедни може да се изрази с 2 думи - икономическа неграмотност. Същото важи и за хората. Има една приказка че ако вземеш всичкото богатство на света и го раздадеш по равно на всеки човек, след 2 години, тези които бяха богати пак ще станат богати, тези които бяха бедни пак ще станат бедни.

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  Необлагаем минимум, но не на нивото на минималната заплата, а под него - след като се приспаднат осигурителните вноски за сметка на осигурения и още малко по-надолу - около 350 - 360 лв. така, че и получаващите минимална запллата да плащат данък, макар и малък. С цел солидарност и самочувствие.
  Пенсионната вноска - веднага на 22%.
  Пенсионната и здравната вноска - веднага 50%/50% между осигурител и осигурен.
  Семейно подоходно облагане - само за семейства или и за фактически съжителства?
  Еднопроцентен данък за финансовите транзакции - откъде накъде?
  Данък "богатсво" - ако може без глупости!
  Жизненият стандарт в страната ще достигне 60% от средния в ЕС - не е хубаво да се твърдят неща, които не могат да се проверят.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  Пропуснах:

  Данък дивидент от 5% на 10% - това въобще не е работа на профсъюзите!
  Допълнителни данъчни стимули за повишаване на квалификацията - за кого - работника или работодателя? От какъв зор - по-високата квалификация не е ли достатъчен стимул и за двамата?

 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Весело

  Теоритично съм напълно съгласен с КНСБ, но ако трябва да се прави трябва да се прави умно, демократично и да не се пипа след това поне 10 години. Например на мен много ми харесва ето тази месечна скала на "прогресивен данък"

  До 1 410 лв - необлагаеми
  От 1 411 лв до 8 750 лв - 14% за горницата над 1410 лв
  От 8 751 лв до 41 470 лв - 1027 лв + 42% за горницата над 8750 лв
  Над 41 470 лв - 14 770 лв + 45% за горницата над 41 470 лв

  И преди разбирачите да ревнат, че това е "НЕВЪЗМОЖНО" и "НЕДЕМОКРАТИЧНО", нека предвидят, че тази скала се прилага в държава членка на ЕС, която е от най-демократичните :-)

 10. 10 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кога КНСБ ще поиска нов съвремен кодекс на труда?!? Работим още по-комунистическият кодекс. Кога ще има минимална почасова ставка? Кога ще можгат да се плащат заплати за седмица примерно. Сега се работи 2 месеца, докато се разбере, че не искат да ти платят примерно. Пълна лудост! За това определено са виновни синдикатите, които не са поискали адекватни неща за служителите и работниците. За сметка на това се опитват да влияят на данъчната политикана държавата. Откъде на къде?!?

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  Винаги се отнасям с предубеждение към тези, които искат да вземат не малка част от парите ми за да ги дадат на други.
  Иначе горещо подкрепям равнището на заплащането да стане дори 99% от средноевропейското.
  Преразпределението на "богатството" не става с данъци, а правила и върховенство на закона. Няма нито едното, нито другото и затова България е бедна, макар и с ниски данъци...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Весело

  Я? Някакви тарикати удрят минуси на данъчното облагане прилагано от госпожа Меркел?
  Сигурно, пичовете, предпочитат путински тоталитарен плосък данък :Д

 13. 13 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#6] от "happystory": ако вземеш всичкото богатство на света и го раздадеш по равно на всеки човек, след 2 години, тези които бяха богати пак ще станат богати, тези които бяха бедни пак ще станат бедни.

  Братчед, дай сега да да вземем обратното. Вземаме всички пари от бедните и ги даваме на богатите. Какво става? Инфаркт в икономиката - чат ли си? Според теб, след като мозъкът е най-главното може спокойно да извадим далака и бъбреците, да отрежем двата крака, двете ръце и двете уши - мозъкът ще продължи да работи. Да, ама друг път! Обществото е сложна система от системи. Престанеш ли да захранваш едната, няма как да не блокираш и другите. Само човешката мисъл не се подчинява на тези правила. След една глупост, спокойно можеш да нанижеш и още сто и да продължиш "мисловния" си процес до безкрайност.

  /не се чете/
 14. 14 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 532 Неутрално

  КНСБ са ония които пречат да се опросто облагането и хората лесно да пресмятата какво ще получат нето.
  По цял свят осигуровките(здравни, пенсионни и против безработица) се плащат от работещия само при нас има някаква сбъркана система където единя плаща нещо, дру гия друго и не можеш разбра колко всъщност ще получаваш.

  Много по-лесно е изкарал си 100 лв от тях то взимат 30% и ти си знаеш че ще получиш 70.
  Ако работодателят не ти е внесъл вноската по някой от фондовете го съдиш или напускаш. И край на на номерата - платили заплатите, а забравили да платят осигуровките. И раб заплата е с най-висок приоритет. Не е ли преведена до 25 число на следващия месец - автоматично ЧСИ да запорира сметката на работодателя

 15. 15 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#12] от "Федоp Венедиктович Езеpский":

  Не бе, пич, бия ти минус, защото си завираш алчните, крадливи пръсти в парите ми.

  Не ме интересува, че леля Меркел завира нейните крадливи пръсти в изработеното от швабите. Още по-малко пък ме интересува къде си вре пръстите Педя човек, Лакът комплекси от северноазиатската бензиностанция.

 16. 16 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Ами аз съм ЗА необлагаемия минимум. Нямам нищо против крадливата държава да ми отмъква с 500 лв. по-малко всяка година.
  —цитат от коментар 5 на globetrotter


  Е ако не ти ги взема от заплатата, нали ще трябва да вдигне ДДС-то, акцизите, или нещо друго - отде да вземе пари тогава, та да хрантути полицаи, прокурори, депутати, Дидо Дебелио, и други такива?

  Иначе за КНСБ - много умна идея, няма що. Нов учебник по икономика трябва да напишат - как само с вдигане на данъците може да се вдигне жизнения стандарт. Данък дивидент, данък финансови транзакции, данък богатство... Вярно, ще се вдигне стандарта на тези, на които ще даваме - а на тези, от които ще вземем по-високите данъци?

 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  До коментар [#6] от "happystory":
  До коментар [#13] от "Тони Шнайдера":

  Освен всички напълно основателни причини, които се изтъкват това да се вземе от богатите и да се раздаде на бедните няма да доведе до нищо смислено и по една проста причина, която, не зная защо все се забравя. Тя е чисто аритметическа. Богатите са безкрайно малко. Бедните са безкрайно много. Колкото и безкрайно да е ботаството на богатите като се раздаде на бедните всички ще получат по едно безкрайно нищо. Упражнението не си струва. Има смисъл не богатите да бъдат направени много по-малко богати, а бедните да бъдат направени малко по-малко бедни.

 18. 18 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#17] от "Един препатил":Има смисъл не богатите да бъдат направени много по-малко богати, а бедните да бъдат направени малко по-малко бедни.

  Много точно си го формулирал, братчед. Нямам какво да добавя.

  /не се чете/
 19. 19 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 249 Весело

  До коментар [#15] от "globetrotter":

  вероятно и десете пръста на меркел са също така 100 000 пъти по-малко крадливи от кутрето на всеки отделен български политик/ чиновник ...

 20. 20 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Весело

  До коментар [#15] от "globetrotter":

  Хахахахах, смотаняк :-)))))
  Ако изкарваше толкова пари, че да отиваш към високите две тарифи, ще си пълен идиот, ако не си подредиш така нещата, че да не си на най-ниската.
  Но пък икономическата неграмотност е нещо напълно нормално за "автентичната" ни "дясна" "демократична" "общественост"

  Дядо ми, лека му пръст, дърт сталинист беше, винаги казваше: "На човек му трябват два грама хамсийски мозък, но навреме" и както "този като предлага тези неща, какво мога да спечеля?"
  а не като теб "искат да ме набутат комунистите" :-)))) Не, пич! Сам се нагнездваш юбилейно на дебелия :D

  Значи така правят швабите а? Гледат твоите пари?

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  На профсъюзите това им е работата, да искат. Засега , това е единственото, което правят.

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7157 Неутрално

  Съгласна съм с КНСБ, а най ми харесва графиката на пост 9.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK