Наредба предвижда военните полицаи да ползват усмирителни ризи и бронетранспортьори

Наредба предвижда военните полицаи да ползват усмирителни ризи и бронетранспортьори

© Асен ТоневКога и какви помощни средства може да използва военната полиция в изрично посочените от закона случаи е разписано в изцяло нова наредба, публикувана за обществено обсъждане.


В края на миналата година парламентът прие поправки в Закона за Военната полиция, с които се въведоха технически изменения, а не се дадоха повече правомощия на служителите ѝ. Разпоредбата, която позволява на военните полицаи да използват физическа сила и помощни средства бе променена като се въведе като изискване абсолютната необходимост за употребата им. Дотогава те бяха възможни само ако полицаите не могат да изпълнят служебните си задължения по друг начин. Повече за измененията в закона четете тук.


В наредбата е дадено определение на "физическа сила", която е силовото въздействие, упражнявано и чрез използване на "специализирани похвати, захвати, хватки, ключове, прийоми от бойно-приложни техники и други, за обезоръжаване или неутрализиране на правонарушители" при абсолютна необходимост. Военните полицаи използва физическа сила и помощни средства при противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане; при задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива; при опит на задържан да избяга, да посегне на живот си или на живота и здравето на други; при оказване на съдействие на други държавни органи или длъжностни лица и др.
"При необходимост използването на физическа сила може да се съчетава с използването на помощни средства",


е записано още в проекта.


Сред тях са белезници, усмирителни ризи, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки, химически вещества, служебни животни, бронирани машини и други устройства. При изпълнение на служебните си задължения военните полицаи могат да бъдат "въоръжени" с халосни патрони, патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми.


Усмирителните ризи ще се използват, когато поведението на някого не може да се контролира по друг начин или с други средства. Каучукови, пластмасови и щурмови палки ще се използват, когато са неприложими други по-леки начини и средства за въздействие. Електрошоковите палки и прибори са предназначени за блокиране на сетивната и нервната система чрез електричество. Въздействието може да е чрез непосредствен контакт или дистанционно - от разстояние чрез изстрелване на електроди или електрозаряди. Те се ползват, когато задържаният не се подчинява или оказва съпротива, за пресичане на нападение срещу полицаите или други хора, както и при опит за бягство на конвоирани, съпровождани. задържани и при освобождаване на заложници.


Химическите вещества се използват за намаляване способността за съпротива на правонарушителите чрез дразнещо въздействие върху очите, кожата и горните дихателните им пътища. Те трябва да се използват при стриктно спазване на нормативите за всеки конкретен вид и правилата за безопасност при работа с тях.


Служебни животни – кучета се използват за откриване на взривни вещества, боеприпаси, както и наркотични или други упойващи вещества. Както и за патрулиране, охрана на мероприятия, при издирване и задържане на хора. Те задължително се водят от техния щатен водач.


Служителите на "Военна полиция" ще разполагат още и с устройства за принудително спиране на превозни средства, които са механични, електромагнитни и други съоръжения, прибори и химически смеси. Те са предназначени за въздействие върху части, агрегати и системи на превозните средства, водещи до преустановяване на тяхното движение. Те ще разполагат и с устройства за отваряне на помещения и светлинни, и звукови устройства с отвличащо въздействие.


Бронираните машини пък са предназначени за използване при патрулиране по определен маршрут, отцепване и блокиране на определени райони, отцепване и блокиране на направление за движение на участници в безредици и други правонарушения. Както и при създаване на проходи в барикади и други препятствия, разрушаване на врати, стени и преодоляване на други прегради, при терористичен акт или въоръжени правонарушители. Освен това ръководителят на съответната операция може да разпорежда използването на бронирани машини при изпълнение на задачи в зона на непосредствен риск, при освобождаване на заложници, при осъществяване на спасителни дейности при извънредни ситуации.


Наредбата е нов нормативен акт, като такъв или сходен към момента няма. "С тази наредба, която се издава на основание последните изменения на Закона за военната полиция, се постига и по-голяма яснота и информираност на обществото и военнослужещите относно помощните средства, които могат да бъдат използвани в регламентираните случаи", се казва още в мотивите на проекта.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Емииии, като има наредба ще трябва да се правят обществени поръчки !!! Мъкааа, мъка.

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Остава само да се уточни заради кого са предприети тези извънредни мерки.....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3518 Весело

  Ако имаш две усмирителни ризи-сложи една на ближния си.В графата...и други устройства,може да запишете и - електропастири.

 4. 4 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Наредба предвижда военните полицаи да ползват усмирителни ризи и бронетранспортьори ... и тримата.
  Такова нещо като военна полиция ми звучи като евфемизъм за спане, тетрадки и рапорти за изминалата лятна нощ.
  Толкова им е скучно, че тея ризи могат помежду си да си ги обличат.
  Поредната дупка за изтичане на моите и вашите пари, скъпи данъкоплатци.

 5. 5 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Какви усмирителни ризи белезници нямат ли, полицаите
  да не са санитари във лудницата ???

 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  А на охранителните полицаи наколенки за да могат да клечат в храстите.

 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1466 Весело

  “При необходимост използването на физическа сила може да се съчетава с използването на помощни средства”, е записано още в проекта. Сред тях са белезници, усмирителни ризи, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки, химически вещества, служебни животни, бронирани машини и други устройства.”

  Демек, най-напред ви надяват усмирителна риза, след което получавате “пълна програма”?!

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Да се насочат към Дондуков 1.

 9. 9 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Основната функция на Военна полизия е да опазва реда във въоръжените сили. Ако това се случва с БТР, усмирителни ризи и палки, нещо работата не е на добре.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7445 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK