Председателят на градския съд в писмо до Цацаров: Никой няма право да размахва пръст на съд

Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов

© Дневник

Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Софийския градски съд Калоян ТопаловСофийският градски съд (СГС) не е препятствал прокуратурата да извърши проверка по дела, свързани с разрешаване на специални разузнавателни средства (СРС), по които са допуснати нарушения. Напротив - "в духа на доброто сътрудничество между двете институции и желанието за диалог в съда е създадена организация, така че да се улесни работата на органите на прокуратурата при извършване на проверката, като се отчитат обемът на проверяваната информация, спецификата на същата, капацитетът и възможностите на отдел "Защита на класифицираната информация" в СГС, и най-важното - стриктното спазване на всички законови изисквания".


Това заяви днес председателят на съда Калоян Топалов в отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. Повод за него е писмо, което Цацаров изпрати преди седмица до съдийската колегия на съдебния съвет, в което обяснява, че прокурорската проверка по доклада се бави, защото ръководството на съда не съдейства на наблюдаващия прокурор Клементина Паличева. Писмото на главния прокурор бе прието за сведение от колегията, но не е изпратено до Топалов, макар да го засяга пряко. Днешното му писмо е следствие от информацията, която е получил от публикации по темата.


Преди време Топалов оповести доклад на за драстични нарушения през 2015 г. при разрешаване за подслушване, включително и такива, допуснали подслушване и следене на дипломати. Повече за него четете тук.
Спорът между наблюдаващия прокурор и ръководството на съда се изразява в това, че обвинителят иска от съда да ѝ изпратят копия от всички дела за разрешени СРС-та със съмнения за нарушения. От съда пък ѝ казват, че тя трябва да се запознае с тях в регистратурата за класифицирана информация на съда и след това да поиска копия на определени материали от тях, тъй като делата са обемни.


"Считам, че е изключително важно да Ви запозная с фактите, такива каквито са, тъй като, изхождайки от изнесеното в публичното пространство по случая, не съм сигурен, че сте запознат с тях обективно", обръща се днес Топалов към Цацаров и прилага към писмото цялата кореспонденция между прокурор Паличева и ръководството на съда в хода на проверката. Топалов отбелязва, че формата му на обръщение е такава, каквато в последните месеци е избрала прокуратурата за комуникация, вместо възникналите между двете институции въпроси да се решават по съответния ред, в духа на взаимен диалог.


Председателят на съда започва с това, че възразява и се противопоставя на "опитите за изнасяне на неверни данни и твърдения в публичното пространство, което се засили особено отчетливо от началото на миналата седмица и което ескалира най-вече в т.нар. жълти медии".


"Ако някой си мисли, че е нормално и може в една демократична държава всеки път, когато реши,
да хвърля произволни лъжи, да размахва пръст или да сплашва членовете на ръководството на съд, включително и най-големия окръжен съд в страната, следва да е готов да понесе отговорност за действията си в приложение на цялата строгост на закона", продължава Топалов.


Топалов представя на Цацаров фактите


Иначе от кореспонденцията между съда и наблюдаващия прокурор се разбира, че на 6 април прокурор Паличева е поискала от Топалов заверени копия на наказателните дела, цитирани в доклада на съда от 19 до 36 страница. Той отговорил, че тя може да се запознае с тях в отдел "Защита на класифицираната информация" в съда и поискал протокола, с който тя е определена за наблюдаващ прокурор по предварителната проверка. На 20 април Паличева отново е писала на Топалов, че за да прецени дали има данни за извършено престъпление, трябва да ѝ бъдат предоставени исканите документи. Тя се позовава на Закона за съдебната власт, в който се казва, че прокурорът има право да изисква документи, без да има ограничения дали съдържат класифицирана информация.


На 16 май от съда са поканили с писмо прокурор Паличева на работна среща. В тази връзка Калоян Топалов пише на Цацаров, че прокурор Паличева е била информирана от заместник-председателите на градския съд Даниела Борисова и Мина Мумджиева за възможността да се запознае с материалите в съда, като в телефонен разговор била поканена на среща за уточняване хода на проверката. Първоначално Паличева се съгласила и казала, че ще върне обаждане, но това не се случило и последвала официална покана с писмо.


"В отговор се премина в стила на епистоларна комуникация, в която се отправяха едни и същи искания към съда, които, смея да твърдя, се разминават с нормативните изисквания", се казва в днешното писмо на Топалов до главния прокурор.


В отговора на Клементина Паличева до съда от 19 май пък се казва, че тя няма практика по повод на текущи проверки да провежда срещи с жалбоподатели или с представители на институции, подали сигнал до прокуратурата. Последвал е отговор на съдия Мумджиева, в който тя уведомила Паличева, че в исканите от нея дела се съдържа голям обем писмени материали, голяма част от които нямат отношение към изводите в доклада. Освен това, за да даде копия от делата в доклада, съдът е искал преценката на прокурора за относимостта на материалите в тях, заради което ръководството му е искало обвинителят да дойде в съда и да ги разгледа.


Отговорът на прокурор Паличева е, че тя вече се е запознала с доклада и преценката ѝ е, че за извършване на проверката са ѝ необходими посочените вече дела, цитирани в доклада.


На 2 юни отговор до Паличева е изпратил вече председателят на съда Калоян Топалов, в който обяснява, че в отдела за класифицирана информация се съхраняват и строго секретни документи, които СГС не може да размножава. Топалов допълва, че размножаване на класифицирани документи се допуска само след мотивирано искане и индивидуализация на документа. В доклада за СРС-тата обаче не били индивидуализирани конкретни документи от изброените в него дела, нито идеята е била изчерпателното им изреждане. По думите на Топалов отказът на прокурора да се запознае с материалите в съда в хода на предварителна проверка, без да е ясно дали изобщо ще се стигне до разследване и искането от съда да размножава огромен брой документи, нарушава баланса на усилията, изискани от съда, от една страна, и стойността на събраните данни, от друга.


Как според Топалов се интерпретират фактите


След като излага фактите в писмото си до Цацаров, председателят на градския съд заявява, че оттук насетне всяка тяхна интерпретация води до изкривяването им - "съобразно желанието на интерпретиращия, което не спомага за разкриване на обективната истина и в частност за осъществяване на започната прокурорска проверка".


"Напротив, фриволната интерпретация на фактите води до появилите се, волно или неволно, инсинуации, граничещи с абсурда, но за сметка на това - на нивото на глупостта на разпространяващите ги", пише Топалов.


Той сочи две групи неверни интерпретации, които са направени в медиите след огласяването на писмото на Цацаров до съдийската колегия миналата седмица.


В първата група влизат твърдения, че ръководството на съда не желае реалното извършване на такава проверка, въпреки че самото то е неин инициатор, че то се стреми към реваншизъм спрямо старото ръководство на съда, включително и че е извършено престъпление с огласяването на доклада за СРС-тата.


"Тази свободна интерпретация на сухите факти бе вплетена в медийната война, която се води перманентно срещу настоящото ръководство на съда вече повече от година и половина, чрез неговото демонизиране и упрекване във всички човешки грехове", заявява Топалов.


Той се спира и на другата група медийни коментари, които според него отново са резултат на фриволно тълкуване на фактите. И дава примери за следните, както сам ги определя, "спекулации" - че се прави всичко възможно от прокуратурата, за да не се извърши тази проверка, тъй като има опасност с нея да бъдат установени факти, надхвърлящи изнесеното в доклада на СГС. Или пък че никой няма интерес от извършването на такава проверка, тъй като наяве ще излязат доказателства за появили се в медийното пространство твърдения за зависимости между магистрати, политици и бизнесмени.


"Че по случая се създава изкуствен конфликт, чрез който за пореден път се цели да се отстрани ръководството на съда и той да бъде овладян от "подходящите" хора и т.н., в което аз лично силно се съмнявам", пише председателят на градския съд.


В писмото си днес Топалов задава и един риторичен въпрос - "как следва да бъдат тълкувани в този контекст думите на председателя на Националното бюро за контрол на СРС, изказани съвсем наскоро на обучение на председателите на окръжните съдилища по въпросите на СРС за "докладчето", изготвено от СГС, че съдържащите се в него данни отдавна са широко известни, но
защо трябва да се ровим в миналото, като е по-добре да гледаме напред? Просто риторичен въпрос".


Писмото му до главния прокурор завършва с констатацията, че когато призваните да си съдействат и взаимодействат институции не го правят, се пораждат съмнения и спекулации в тяхната работа, както и в основанията, и в мотивите те да действат или да не действат по един или друг начин.


"Това в никакъв случай не води до повишаване на доверието в тях, още повече когато се касае до институции в рамките на съдебната власт, защото доверието в институциите не се гради само върху техните действия, а и върху резултатите от тях, както и върху способността им те да взаимодействат помежду си. Именно поради това се надявам да спомогнете за създаване на необходимата организация такава, каквато е създадена и в СГС, за да може проверката по изпратения от мен до Вас доклад да приключи максимално бързо при съответния оперативен порядък, отчитайки всички обективни дадености и специфики, и най-важното - при стриктното спазване на закона", обръща се председателят на градския съд към Сотир Цацаров.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 860 Разстроено

  Калоян Топалов какво ще прочете от утре в шишевите вестници за себе си.

  Миша
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Неутрално


  Председателят на градския съд в писмо до Цацаров: Никой няма право да размахва пръст на съд".Никой - няма,ама Кой има.

 3. 3 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Как пък един читав няма в Цацаратурата, бе!
  Прокуратурата в Територията е единствената институция, запазила (и доразвила!) комунистическия си генезис и структура, като на всичкото отгоре се самовъзпроизвежда и деградира постоянно, благодарение на статута си на безотчетна и неконтролирана от никой съставна единица в съдебната система.
  Отдавна е повече от очевидно, че прокуратурата незабавно трябва да бъде извадена от съдебната власт и поставена там, където й е мястото, а именно долу пред съда!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Председателят на градския съд в писмо до Цацаров: Никой няма право да размахва пръст на съд".Никой - няма,ама Кой има.
  —цитат от коментар 2 на chicago514


  Има ВСС и там се решават проблемите.Ако има провинил се магистрат ВСС е органът който се занимава с него.Цацаров обаче се вживява на тартор на съдебната система,и не се съобразява с фактите!Използва медиите за пощенска кутия за общуване с магистратите!Това е недопустимо!

 5. 5 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Вижте двете горни снимки .......едната на младия и много симпатичен съдия Топалов, когото сякаш искам да прегърна, а другата....... как му викате, дебелата Цаца, извиква желание да го прогониш и повече НИКОГА да не го срещаш !!!!!

 6. 6 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 581 Гневно

  Цацаров, оставка!

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  А прокурорката Паличева (вижте историята на кореспонденцията) наистина ли
  http://scc.bg/wp-content/uploads/2017/06/koresp.pdf
  НЕ ПРАВИ РАЗЛИКА между "класифицирана" и "квалифицирана" информация !!!!!

  ... или е правописна грешка
  ... или пък така често срещатана напоследък "техническа" грешка

 8. 8 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 294 Весело

  "Напротив, фриволната интерпретация на фактите води до появилите се, волно или неволно, инсинуации, граничещи с абсурда, но за сметка на това - на нивото на глупостта на разпространяващите ги", пише Топалов."
  Хо-хо, тук става дума за журналисти и за медии, ако не са вдянали.

 9. 9 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Че те тия хора си играят на прокурори и съдии..... Цари абсолютен професионален пезпорядък в основни правови институции....

 10. 10 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 294 Разстроено

  Какви факти бе г-н съдия Топалов.Защо се заблождавате ,че някой от старшата пракуратура ,ще прочете или ще се съобрази с тях. Не знаетели ,че щом старшия пракорор каже ,че е така -значи на 101 % е ''вярно'' .

 11. 11 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  Най-после един да каже в прав текст, че цацаратурата е вмирисана от главата!
  Мястото на прокуратурата е в изпълнителната власт!! Само така тя може да защитава интересите на държавата, а да не е над държавата!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  Калоян Топалов какво ще прочете от утре в шишевите вестници за себе си.
  —цитат от коментар 1 на Миша

  Утре започва от днес:
  Инзвънредно в ПыК:
  http://pik.bg/ %D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%8F%D0%BD-%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%B2-%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81-%D0%BE%D1%82-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE---%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D1%86%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE-news664328.html

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  А..а..а...Цаца!
  Нещо съвсем си им отуснал юздите!
  Ще те сменяме!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на jagal
  jagal
  Рейтинг: 473 Любопитно
  [quote#12:"bajhuj_2010"][/quote]

  Малииии, това нещо "пик" да не се списва от петьо блъсков? Стила му е като на ранните " 24 часа"

 15. 15 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#14] от "jagal":

  Недялко Недялков, срам за баща си ....

 16. 16 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 718 Весело

  Не бива така,цацаратурата е нещо по-вече от свещенна крава нещо като свещенна свиня.
  Ще се разтревожи този глав. прокурор, ще отслабне,ще залинее, направо ужас.
  И какво ще прави материала тоз титан на мисълта, справедливостта.
  Не бива така,току виж и някои други магистрати леко брадясали се засегнат от това писмо до свещенната свиня.
  Няма да могат да спят спокойно.

 17. 17 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Неколко ката гуша мързеливо полегнали върху няколко ката шкембе. Познайте кой от двамата на снимката обрисувам...

 18. 18 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво на съдия Топалов!! Знаех си аз че всички магистрати не са маскари! Обнадежден съм че скоро в България съдебната власт ще се отърве от Аамбубата

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Ами Цацаров просто използва намалението. Никой не сме да го пипне. Никой не говори за реформи в прокуратурата. На гл.прокурор всичко е позволено и той го използва максимум. Борисов е не по-малко виновен. За промени в съдебната система, вкл. и в прокуратурата се иска мнението и разрешението на Цацаров. Всички се страхуват от него и гледат да стоят по -далеч, защото той може да унищожи всеки, особено падналите от власт. На това трябва да се сложи точка, но няма кой. Кой няма да даде.

 20. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Щом съдът се е натъкнал на такова отношение,не е трудно да си представим как тези се отнасят с обикновените хора и "вражеския бизнес".

 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vidin_123":
  А Асен Йорданов (другият син и брат на нИдялкУ) е съиздател на "Биволъ".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2624 Весело

  До коментар [#17] от "theduloclan":
  Нено чорбаджи!
  Под една кичеста круша в една от трендафиловите градини било постлано черно-жълто китено чердже, на което седели две лебеници или, както ги наричат казанлъчени, две дини, които представляват едносъщност и неразделност, или, да кажа по-понаятно, едната лебеница, която била твърде голяма и малко продълговата, седяла на черджето, а другата, която била малка и туплеста, седяла на първата лебеница, така щото от тия две разновидни лебеници произходило едно неразделно мазно тяло, което се наричало Нено чорбаджи.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 23. 23 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vidin_123":

  Двамата Недялкови, баща и син са си лика-прилика!

 24. 24 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  По принцип е права. Де факто това не е принципна позиция, а единствено част от сагата анти-цараров / олигарх срещу олигарх. Не си спомням тази особа да е писала писмо заради натиска от страна на френския посланик.

 25. 25 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 312 Весело

  Прокуратурата е една организация (не казвам институция), която е пълна с милиционери и милиционерщина от най-елементарен тип. Как можеш да искаш да ти изпратят копия от дела, споменати в доклад, без да са ясни нито делата, нито документите. При това дела съдържащи класифицирана информация. Естествено, че прокурорката следва да се запознае с делата и документите на място и тогава да изисква копия от документи по опис! Както прави всеки, който иска документи от съда. Прокурорите да не би да са над закона и правилата?! Свикнали са като обикновени милиционери да искат всичко и да им се дава, каквото и когато им скимне. Ами да вземат малко да поработят, за да си изкарат заплатите плащани от хората. Да не се налага съда да ги постави на мястото им, което май са забравили къде е .

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  Калната война на Цацаров и статуквото/стабилността продължава...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 466 Гневно

  Хвани едния, блъсни другия!
  И ние чакаме от тая седянка да ни въздаде правото и справедливостта?! Дай боже никога да ми се налага да разчитам на нашенското "правосъдие"!
  Отврат!

  шуменско пиво
 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Прокуратурата е закрилник на мафията. Защо нямат ЕДНО спечелено знаково дело???

 29. 29 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1189 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK