Лозан Панов поиска от президента да инициира дебат за изваждане на прокуратурата от съдебната власт (допълнена)

Лозан Панов поиска от президента да инициира дебат за изваждане на прокуратурата от съдебната власт (допълнена)

© Георги КожухаровПредседателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска от президента консултации за свикване на Велико народно събрание. На среща с Румен Радев на "Дондуков" 2 той настоял и държавният глава да инициира дебат за изваждането на прокуратурата от съдебната власт.


След срещата Панов уточни, че иска прокуратурата да е отделена от трите власти и да е равно отдалечена от тях.


Двамата разговаряха след искане на Панов за това. Преди време той поиска да се срещне с държавния глава и поиска от него да състави междуведомствена комисия, която да се занимае със срещата на главния прокурор Сотир Цацаров в ЦУМ с двама бизнесмени - Сашо Дончев, издател на в. "Сега" и Георги Гергов, който е и висш функционер в БСП. Тогава Радев отказа намеса с аргумента, че президентът не е разследващ орган.
След това Панов се срещна с премиера Бойко Борисов, като след нея стана известно, че двамата не са постигнали консенсус за бъдещи конституционни промени. Не беше съобщено официално и какви са били разговорите във връзка със срещата в ЦУМ. След разговора с Борисов обаче Панов заяви, че уважава позицията на Радев за срещата в ЦУМ и напомни, че все още очаква да разговаря с него по темата за съдебната реформа.


Вчера Радев се срещна с председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Сред акцентите в разговора с Колев са били сътрудничеството и взаимодействието между държавните органи по хода на съдебната реформа, гарантирането на достъп до ефективно правосъдие за гражданите и фирмите. От пресцентъра на "Дондуков" 2 съобщиха вчера и, че това е първата от редица планирани работни срещи на държавния глава с представители на съдебната и изпълнителната власт по теми, свързани с реформата в правосъдието.


На днешната среща Панов е заявил това, което е казал и на Борисов, че срещата в ЦУМ е показала, че съдебната реформа е мимикрия, не е в дълбочина и е необходимо да се развие. Липсата на реакция от институциите по въпроса е показала, че на практика не е имало реформа.


Във връзка с вчерашния разговор на Радев и Колев и предстоящата среща на президента с главния прокурор утре, Панов коментира - "очевидно това са регулярни работни срещи".


"Смятам, че е много важно да се направи структурна реформа на съдебната власт, за да може прокуратурата да не е безконтролна и безочетна и в този смисъл разговарях с него (Румен Радев - бел.ред.) за това дали ще инициира конституционни промени и дали ще свика консултации за свикване на Велико народно събрание, защото прокуратурата трябва да е независим орган, равно отдалечен от всички власти. Съдебната власт в момента включва и прокуратурата, но тя е страна в наказателния процес и е държавното обвинение, т.е. защитава определена държавна политика", коментира пред журналисти председателят на ВКС.


По думите му Радев е проявил разбиране и е обещал да направи срещи с други представители на съдебната и изпълнителната власт. "От тук нататък очаквам неговата реакция", завърши Панов.


По-късно от прессекретариата на "Дондуков" 2 изпратиха съобщение за срещата, в което нямаше никаква конкретна информация. "По време на срещата бяха представени предложения за реформи в съдебната власт на председателя на ВКС Лозан Панов, както и перспективи за развитието на правосъдната ни система, които да гарантират нейната независимост и разделението на властите в страната", се казва в него.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK