Арестуваният в Съдебната палата прокурор оказвал логистична помощ на престъпна група

Брифинг по темата бе даден от главния прокурор Сотир Цацаров и ръководителя на спецпрокуратурата Иван Гешев.

© Георги Кожухаров

Брифинг по темата бе даден от главния прокурор Сотир Цацаров и ръководителя на спецпрокуратурата Иван Гешев.Прокурор Димитър Захариев от Окръжната прокуратура в Плевен, който беше задържан днес в Съдебната палата в София е оказвал логистична помощ на престъпна група, занимавала се с рекет, палежи, побоища и насилствена охрана на големи търговски обекти. Това заявиха на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров и ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев.


Захариев е бил днес в Софийския градски съд, тъй като е подсъдим за принуда върху свидетел по делото "Октопод" и за притежание на огнестрелно оръжие и устройство, смущаващо радиочестоти. Арестът е бил извършен в момент, когато състав на СГС е дал почивка. На журналистически въпрос какво е наложило задържането му в съдебната палата, Гешев отговори - така е преценил наблюдаващият прокурор.


Престъпното сдружение с ръководител Камен Балбузанов-Куката беше разбито в края на април.
Главният прокурор поясни, че повдигнатите обвинения на Захариев са за участие в престъпната група и за изнудване на лекар за пари. Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев уточни, че случаят с лекаря е отделен и засега не се прави връзка с разследването срещу престъпната група.


Цацаров напомни, че и към момента Захариев е действащ прокурор, след като две съдебни инстанции са отказали да го отстранят от длъжност след изтеклия първоначален срок за отстраняване по другото дело, по което той е подсъдим от миналата година. Мотивът на магистратите е бил, че обвинението срещу него за принуда няма отношение към прокурорската му професия. Главният прокурор поискал миналата година и освобождаване на Захариев, тъй като докато бил отстранен, прокурорът придобил дялове в охранителна фирма и осъществявал търговска дейност. Прокурорската колегия обаче се забавила с решението си и в това време Захариев излязъл от фирмата.


Прокурор Гешев добави, че ролята на Захариев в групата била логистична и покровителска, за да се демонстрира, че държавата няма да направи нищо срещу Куката и останалите. "Ще направим това, което смятаме, че е правилно, а да става каквото ще", обобщи Гешев


Успоредно със задържането на Захариев в София, в Плевен е бил арестуван служител на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" отново заради данни за участие в плевенската група за рекет. Той е обвинени и за закана с убийство, след като пред други служители заявил на своя колежка, че мъжът ѝ ще бъде убит, ако продължава да свидетелства срещу бандата.


"Ти няма ли да почерпиш? Ще ставаш вдовица. Кажи на твоя мъж да внимава какво говори и какво прави, защото като излезе Куката от затвора ще го убие", цитира Цацаров думите на задържания служител и определи поведението му като "особено нагло".


Очаква се прокуратурата да поиска от Специализирания наказателен съд постоянно задържане и за двамата.


Преди месец "Нова телевизия" разпространи кадри от охранителна камера от пролетта на 2016 г., на които се виждат трима мъже, между които Камен Балбузанов и прокурор Захариев. Видеозаписът бил получен в анонимен сигнал. В него се казвало, че мъжете обикаляли предприятия и фирми в района на Плевен и налагали охраната си над тях. Пред телевизията Захариев коментира тогава, че не участва и не е участвал в охранителна дейност нито формално, нито неформално. Справка обаче показала, че е бил съсобственик и част от управлението на плевенската охранителна фирма "Хард Секюрити 2000". След това фирмата била прехвърлена на мъж от ромския квартал "Христо Ботев" в София.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK