Маргинализацията и недоверието в политиците - причини за възхода на популистите

Даниел Смилов

© Антон Попов

Даниел СмиловИкономическата маргинализация и недоверието в политическите елити са част от причините довели до Брекзит, избирането на Тръмп за президент на САЩ и възхода на популисти и националисти в света. Това са част от изводите, които бяха направени на конференцията "Краят на либералния ред?" в Нов български университет.


Либерализмът не е самоубийствен договор, който не вижда заплахите, каза политологът Даниел Смилов. Според него антилибералните идеи са във възход, "когато нещо се обърка". Една от причините е, че нараства броят на хората, които виждат себе си като губещи от глобализацията. Дори в напредналите западни демокрации има голяма разлика в регионите и разпределението на благата. Друго обяснение, което той смята за "нелепо" е психологическото, което обяснява, защо хората гласуват за партии, които не са егалитарни, като вота за Тръмп и за Тереза Мей, поради вид "стокхолмски синдром" или вид самоидентификация с агресорите. Избирателите не вярват на политическите авторитети и ги възприемат, като заплаха. Ирена Тодорова донякъде потвърди неговите изводи със социологически данни от Германия, където голямата част от избирателите смятат, че политиците ги лъжат.


Антоний Тодоров цитира "вътрешните враговете на демокрацията" на Цветан Тодоров. Това са "западното месианство", което смята, че има универсален модел, който може да бъде въведен навсякъде по света без да вземат предвид местните особености. Вторият враг е "пазарният фундаментализъм", а третият е популизмът, който използва демократични инструменти, като изборите,
Робърт Уитфорд смята, че това, което се случило във Великобритания през последните 30 години, е икономическа маргинализация на голяма част от обществото. Друга причина за Брекзит според него е, че на британците им е станало ясно, че политическият елит не може да даде това, което се очаква от него. Методи Методиев го допълни, че друга от причините е пропастта между поколенията. По-старите поколения, който масово са гласували за Брекзит, са поискали да се върнат във времето и преди времето да са родени.


Любомир Стефанов видя "възраждане" на либералните идеи след избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция.


Весела Чернева смята, че е невъзможно да се предвиди бъдещето, след като световният ред се промени няколко пъти за кратко време. Тя обаче каза, че избирането на Еманюел Макрон, който е проевропейски либерал, е било немислимо преди няколко месеца. Чернева смята, че една от причините за това са, че хората са се променили след Брекзит и Тръмп. Тя даде пример с движението "Пулсът на Европа" което събира много хора в Германия и други страни на ЕС, без политика. Това може да е момента, който може най-накрая на създаде нещо, което няма да е мейнстрийм, смята Весела Чернева.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 495 Любопитно

  Не баце, популисти ИМА защото СЛАБИТЕ политици ВНЕСОХА милиони мигранти от Африка и Близкия Изток, които да гласуват за тях, а пък политиците да им гласуват социални помощи!
  Затова има популисти.

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Елитарните партии и идеологии няма какво да предложат, освен гърч за бедните и крайна слободия за богатите. Затова те не държат ключа за бъдещето. Бъдещето не е тяхно, а по скоро на либерални политици като Макрон, които търсят решението на текущите проблеми не според парадигмата "Мачкай", като Тръмп и Мей, а имат малко по интелигентен, прагматичен и осъзнат подход.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  Според него антилибералните идеи са във възход "когато нещо се обърка".
  ''НЕщОТО'' е самият либерализъм, А ???

  [email protected]
 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Добре, разбрахме, либерализмът е лош.
  Каква е алтернативата на либерализма?
  Как си представяте един нелиберален ред?
  Бихте ли формулирали?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  човек избира тюфлеци кога е нещастен и свестни хора кога е щастлив ... не бъдете тюфлеци, бъдете щастливи... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  Нищо не сте разбрали още - на хората им писна от ''либералните''лъжи и манипулациии - и не е важно аз какво ще формулирам.Природата на обществото ще го изпълни, колкото и да ви е тъжно за ненормалните теории.

  [email protected]
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2984 Любопитно

  "Това може да е момента, който може най-накрая на създаде нещо" - а, популистите и националистите не са ли политици, които си менкат приоритетите във властта с всякакви "нормални" партийни "лидери"? Как да се пръкне нещо ново, след като заради облагите от вездесъщата власт, всеки домогнал се веднагически променя идеи, чест, достойнство?! Иначе доброто е ясно, само че дяволчетата във всеки "лидер" явно са по-напористи.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":


  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":Нищо не сте разбрали още - на хората им писна от ''либералните''лъжи и манипулациии - и не е важно аз какво ще формулирам.Природата на обществото ще го изпълни, колкото и да ви е тъжно за ненормалните теории.
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Ами искаме да разберем.
  В какъв ред ще живеем след като "ненормалният" либерализъм загние окончателно и рухне?
  Щом така ожесточено го критикувате, кажете, как виждате свят без либерализъм?
  Не можете да отричате нещо, без да имате идея за алтернативата, нали?

  Моля, просветете ни :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  Преди стотина години е имало същият спор.

  https://iskamdaznam.com/opravdanata-teroristka/

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Не знам за какъв спор говориш и в какъв смисъл пускаш този линк.
  Аз не задавам сложни въпроси. Просто питах някой от антилибералите как си представят нелибералния ред. НЕ е сложно да се отговори. Аз мога да формулирам либерализма в няколко изречения, така, както аз го разбирам. Простичко. Затова призовавам опонентите да обяснят за какъв ред се борят. Кои са основните моменти в "настъпващия" според тях антилиберализъм и къде са основните противоречия с либерализма? НЕ му ли викат на това конструктивна дискусия?
  Вместо отговор следва мълчание и получавам минуси.

  Толкова ли страшно нещо се задава, дее*а, че антилибералите го крият от хората и искат да го прокарат тихомълком??

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 11. 11 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Комунстите неолиберали явно още не са разбрали защо започват да губят почва под краката си. Еми поканихте куцо и сакато в къщи, без да питате домакина. Това се случва и нормално домакина да не е доволен. Освен това прайдове, светофари с момченца дъжащи се за ръчички, цензура от сорта на циганин, ром и афроамериканец -негър. Нормалните хора вече се чудят какво става и защо по дяволите е всичко това. Съвсем резонно междудругото. А вие милите още не сте схванали защо губите силици.

 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#11] от "primaxm":

  Ето още един антилиберал.
  Може да е нахално, ама искам да разбера какво е това, дето идва с такава неудържима скорост на крилете на гнева на нормалните хора :))
  Значи при антилиберализма няма да има мигранти, ЛГБТ паради и светофари с еднополови двойки. Това става ясно от поста ти.

  Това ли е всичко? Ако е само това, може да се преглътне. А има ли и нещо друго, с дребен шрифт?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4998 Неутрално

  Комунизма се провали
  капитализма се провали
  Европа се самоуби !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":

  Не съм и очаквал да разбереш. В края на 19-ти век нихилистката Вера извършила терористичен акт и цитирам:"...цялата либерално-интелигентна общност в Русия ликували и поздравявали Вера."
  Днес вече през десетина дена стават атентати в Западна Европа,но либералните управляващи там плямпат общи приказки и подкрепят концерти в памет на жертвите от тези атентати! И толкова!

 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  Зададах прост въпрос.
  Вместо отговор получавам внушения, тенденциозни аналогии, манипулативни асоциации.

  НЕ може ли просто да кажете:

  Антилиберализмът се състои в това и това, противоречи си с либерализма в този и този момент и т.н.

  Просто е , нали?

  Но... следват въпроси.

  Неудобни въпроси.

  Затова по лесно е просто да се крикикува либерализма, да му се вменяват всякакви грехове и да се генерират всевъзможни инсинуации за глобални заговори и какво ли не.
  Все някой ще се хване на нещо, ако много се повторя. Приказката за лъжата, която ако се повтаря 1000 пъти става истина.

  Да ама НЕ, както викаше покойният Петко Бочаров.

  И се запазва деликатно мълчание по въпроса каква е алтернативата, за която антилибералите се застъпват.

  Алтернативата е 1984.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 16. 16 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Смиловистиката е характерна с множество смиловизми, чиято основна парадигма е да възвисяват алтерегото на автора.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":

  Правиш много големи обобщения-либерализъм-антилиберализъм.И има риск да се влезе в строго научни термини що е то либерализъм и така нататък.Има няколко простички факта заради ,които негодуват хората гласували за хора като Тръмп /всяка държава естествено си има специфика/.Хората негодуват,че в държавите им се допускат хора с друга ценностна система,които вършат престъпления и терористични актове.В САЩ такава група са латиносите,в Европа арабските,афганистанските и африканските бежанци/условно казано,защото някои арабски държави са и африкански/.Негодуват,че се дават социални помощи и привилегии на хора ,които нямат намерение да работят.Негодуват,че се дават привилегии,основани на цвят на кожата или етнически произход/в САЩ например чернокожите получават по-високи оценки в училище или университет от бели или източноазиатци при един и същи знания/.Негодуват,че фирмите изнасят заводите в Китай и Бангладеш и за тях няма работа в държавите им/а в случая с Великобритания пък негодуват,че работниците от Източна Европа им вземат работните места в държавата им/.Негодуват ,че агресивно се натрапва хомосексуалонстта като нещо естествено и се иска легализация на наркотиците.И всеки родител се бои детето му да не стане гей или наркоман.Ей такива неща ги вълнуват хората.Ако се влезе в строго научна дискусия либерализъм-антилиберализъм никога няма да се разберат причините.

 18. 18 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боян Таксиров":

  "Алтернативата е 1984."

  Глупости! Точно неолиберализЪма /обезличаването на нациите/ води до 1984-та. Ако успеят да си прокарат идеята за глобално правителство /за каквото работят вече от 2 века насам/ всички на земята ще са роби. Няма както да ги спре да направят тоталиталитаризъм. Те не се интересуват от права, ЛГБТ и подобни дивотии, интересуват се само от власт, пари и контрол. Темата е прекалено обширна, за да се дискутира в такъв форум.

 19. 19 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#17] от "mushashi":

  " ... ,които вършат престъпления и терористични актове.В САЩ такава група са латиносите..."

  Терористични актове в САЩ, извършени от ''латинос''? Бе тия от 11.9 не бяха ли ''правоверни''?

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":Добре, разбрахме, либерализмът е лош.Каква е алтернативата на либерализма?Как си представяте един нелиберален ред?Бихте ли формулирали?
  —цитат от коментар 4 на Боян Таксиров


  Либерализма като икономическа система на е лош.

  Лоша е политиката на отворени врати - "Който иска да заповяда моля".

  Лоша е политиката на даване изключителни права на разни малцинствени групи - въпреки че това няма нищо общо с истинския либерализъм.

  Лоша е политиката държавата да се грижи за всичко - въпреки че пак това няма нищо общо с либерализма.

  Лоша е политиката на централизация и прекалено концентриране на власт в Брюксел - но пак това няма нищо общо с либерализма.

  Мога да продължа да изброявам.

 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Въобще към институциите,не само към политиците.И това си има обяснение.

 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#17] от "mushashi": " ... ,които вършат престъпления и терористични актове.В САЩ такава група са латиносите..." Терористични актове в САЩ, извършени от ''латинос''? Бе тия от 11.9 не бяха ли ''правоверни''?
  —цитат от коментар 19 на marrad


  Хахаха.Викаш най-добрата реакция е да се прави дисекция на всяко изречение и дума на опонента.Ок.Пояснявам-хората в САЩ се страхуват от престъпленията на латиносите.Естествено не всички са престъпници,но процентно най-много престъпници са латиноси.

 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Пак Смилов се нагърбил с непосилната задача да ни обясни кои са популистите. Аз други политици, освен популисти в лошия смисъл на думата, не съм видял. Най-калпавите са тези, които хвали Смилов. Те са като някогашните комунисти.
  Те казваха: Сега копай, а след 30 години ще живееш щастливо.
  Смиловите кумири казват: Сега храни афганци, а като престарееш, те ще плащат пенсията ти.
  Да бе, да.

  Еретик
 24. 24 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#22] от "mushashi":

  Любезни, кой от двама ни има мроблеми с логиката? Още съм с всичкия си и думите '' хора с друга ценностна система,които вършат престъпления и терористични актове.В САЩ такава група са латиносите,'' мисля, че съм ги разбрал точно. Не твърди ли любезният господин, че групата, която върши престъпления и АТЕНТАТИ в САЩ, са ''latinos"? Та пак питам аз, де ги съзря милостта ти ''latinos" измежду извършителите на АТЕНТАТИ в САЩ?
  П. С. Обективността никому не е навредила до днес.

 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боян Таксиров":

  Част от въпросите ти звучат логично, но хората не им отговарят, защото ги смятат или за реторични, или за заядливи. В либерализма има смисъл, но и в комунизма има, ако не му видиш практиката. Всяко преекспониране на нещо, дори първично да е добро, става лошо.
  В името на малцинствата бяха дискриминирани мнозинствата, което е абсурд.
  На белия образован, хетеросексуален и работещ мъж се гледа като на потенциална заплаха, макар че точно той храни разпищолените роми, неграмотниците, сексуалните експериментатори, бангладешките европейци и пр.
  Хората просто искат да се спре с тази вакханалия на безотговорните и некадърните и да се възстанови отношението на почит към тези, които издържат всички. Средната класа, добрите работници и фермери. Не може 7 милиарда некадърници да се качат на главите на 200 милиона работещи и да имат претенции. При това докато едните работят, другите от скука се размножават.
  Шведският модел беше успешен, докато шебеците на клона станаха много.
  Уф, не ми се обяснява повече....

  Еретик
 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#17] от "mushashi":


  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":Правиш много големи обобщения-либерализъм-антилиберализъм.И има риск да се влезе в строго научни термини що е то либерализъм и така нататък.Има няколко простички факта заради ,които негодуват хората гласували за хора като Тръмп /всяка държава естествено си има специфика/.Хората негодуват,че в държавите им се допускат хора с друга ценностна система,които вършат престъпления и терористични актове.В САЩ такава група са латиносите,в Европа арабските,афганистанските и африканските бежанци/условно казано,защото някои арабски държави са и африкански/.Негодуват,че се дават социални помощи и привилегии на хора ,които нямат намерение да работят.Негодуват,че се дават привилегии,основани на цвят на кожата или етнически произход/в САЩ например чернокожите получават по-високи оценки в училище или университет от бели или източноазиатци при един и същи знания/.Негодуват,че фирмите изнасят заводите в Китай и Бангладеш и за тях няма работа в държавите им/а в случая с Великобритания пък негодуват,че работниците от Източна Европа им вземат работните места в държавата им/.Негодуват ,че агресивно се натрапва хомосексуалонстта като нещо естествено и се иска легализация на наркотиците.И всеки родител се бои детето му да не стане гей или наркоман.Ей такива неща ги вълнуват хората.Ако се влезе в строго научна дискусия либерализъм-антилиберализъм никога няма да се разберат причините.
  —цитат от коментар 17 на mushashi


  Значи да обобщим:
  1. Миграция от региони с друга култура.
  2. Социална система податлива на злоупотреби (по това може да се спори, САЩ изобщо не са социална държава)
  3. Фаворизиране на определини етноси в учебните заведения - нямам никаква идея дали това е така, и ако е така къде е така и къде не така е и дали това е само проблем в САЩ...
  4. Износ на производство и бизнес в по бедни държави заради по ниските разходи.
  5. Прилив на евтина работна ръка, която подбива заплатите и взима работните места, т.е. социален дъмпинг.
  6. Прекалена(?) толерантност към хомосексуализма и наркотиците.


  Всичко това не характеризира либерализма обаче. Това са частични проявления, често локални и методически проблеми, не плод на някаква парадигма.
  Либерализмът не означава непременно неконтролирана миграция, нито пък прекалено (?) щедра социална система. Всяко правителство решава тези неща на фона на ситуацията в съответната страна.
  Това за повишените оценки за определени етноси дори няма да го коментирам, защото няма нищо общо с идеите на либерализма, а и дали навсякъде е така е твърде съмнително.
  Износът на производство в третия свят също не е присъщ проблем на либерализма, а е въпрос който се решава чрез регулативни мерки с оглед конкретната ситуация.
  Да не би български производители да не поръчват в Китай?

  Относно хомосексуализма -аз не съм останал с впечатление че той се налага агресивно. Не са ми проблем парадите им. Един два пъти на година, какво толкова?
  Или викаш, дай да ги смачкаме, наврем в кучи г*з.

  Пресилват се нещата. Либерализмът се критикува не заради основната си парадигма и същност, а заради някои проявления, които дори не са негово следствие, но му се приписват. Така тихомълком се правят опити да се прокара нещо друго, на базата на отрицанието и противопоставянето, а не на базата на неговите достойнства.

  Аз съм сигурен, че ако се затворят границите за мигранти, ако се въведат протекционистични икономически мерки и т.н. пак ще ревете за нещо. Дали ще са хомосексуалистите, дали ще са "щедрите" социални помощи или "левичарството" , дали ще е 4безхаберието" и нераждането на деца или нещо друго няма значение.

  Вие просто искате диктатура.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Относно хомосексуализма -аз не съм останал с впечатление че той се налага агресивно. Не са ми проблем парадите им. Един два пъти на година, какво толкова?

  Ако си спомняш Обама разреши в училищата в САЩ, всеки да ходи, в която тоалетна се самоопредели.

  Не мисля, че ще си хепи да видиш 10 годишната си дъщеря в една и съща тоалетна, с някой 18 годишен афроамериканец, който се определя за транс-гей, примерно.

 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#18] от "primaxm":


  До коментар [#15] от "Боян Таксиров":"Алтернативата е 1984."Глупости! Точно неолиберализЪма /обезличаването на нациите/ води до 1984-та. Ако успеят да си прокарат идеята за глобално правителство /за каквото работят вече от 2 века насам/ всички на земята ще са роби. Няма както да ги спре да направят тоталиталитаризъм. Те не се интересуват от права, ЛГБТ и подобни дивотии, интересуват се само от власт, пари и контрол. Темата е прекалено обширна, за да се дискутира в такъв форум.
  —цитат от коментар 18 на primaxm


  Ако приемем че е така, не разбирам защо локалните олигархии да са добрите и да не искат същото? Защо българската мутренско - чорбаджийска олигархия да не иска българите да са роби и да вижда международните сили като конкуренция?

  Светът е голям и трудно може да бъде поробен целия, а България е малка... Точно национализмът създава изкуствено чувство за общност и идентичност, на базата на което се извършва поробването на съзнанието - ако не правиш това, което искам, значи НЕ си Българин!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 29. 29 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#26] от "Боян Таксиров":

  Аз ти казвам заради какво негодуват хората.Пък ти наричай тези явления както си поискаш.Ако искаш либерализъм,ако искаш си избери друга дума.Нямам намерение да влизам в теоретична дискусия.Няма значение дали котката е бяла или черна важното е да лови мишки.Нито искам диктатура,нито пък затваряне на границите.Но такива като вас никога няма да разберат това и ще наричат хората с най-обидни думи,само защото не желаят посочените по-рано от мен неща.После не се учудвайте,че хора като Тръмп печелят изборите.

 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#25] от "Костадин Иванов":


  До коментар [#15] от "Боян Таксиров":Част от въпросите ти звучат логично, но хората не им отговарят, защото ги смятат или за реторични, или за заядливи. В либерализма има смисъл, но и в комунизма има, ако не му видиш практиката. Всяко преекспониране на нещо, дори първично да е добро, става лошо. В името на малцинствата бяха дискриминирани мнозинствата, което е абсурд. На белия образован, хетеросексуален и работещ мъж се гледа като на потенциална заплаха, макар че точно той храни разпищолените роми, неграмотниците, сексуалните експериментатори, бангладешките европейци и пр. Хората просто искат да се спре с тази вакханалия на безотговорните и некадърните и да се възстанови отношението на почит към тези, които издържат всички. Средната класа, добрите работници и фермери. Не може 7 милиарда некадърници да се качат на главите на 200 милиона работещи и да имат претенции. При това докато едните работят, другите от скука се размножават.Шведският модел беше успешен, докато шебеците на клона станаха много. Уф, не ми се обяснява повече....
  —цитат от коментар 25 на Костадин Иванов


  Айде стига с тези глупости и общи приказки.
  Виж нивата на безработица в отделните страни и ми кажи как точно белите хранят другите? Средно 5-10% безработица в западния свят. И всичките безработни са от тези малцинства, които си изброил? Надали. Аз съм живял в Англия, бил съм и другаде по света и мога да кажа, че цветните и малцинствата там си работят.
  И какъв ти е проблемът със "сексуалните експериментатори"? На мен например не ми пречат.

  И кой е казал, че средната класа се състои единствено от работници и фермери? В нея може да има и частни предприемачи, и специалисти и хора на свободна практика и т.н.

  Но както и да е. НЕ разбрах какво предлагаш като решение да не може 7 милиарда да се качват на главите на 200 милиона, както си го изчислил.

  Би било интересно да споделиш.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#29] от "mushashi":

  До коментар [#26] от "Боян Таксиров":Аз ти казвам заради какво негодуват хората.Пък ти наричай тези явления както си поискаш.Ако искаш либерализъм,ако искаш си избери друга дума.Нямам намерение да влизам в теоретична дискусия.Няма значение дали котката е бяла или черна важното е да лови мишки.Нито искам диктатура,нито пък затваряне на границите.Но такива като вас никога няма да разберат това и ще наричат хората с най-обидни думи,само защото не желаят посочените по-рано от мен неща.После не се учудвайте,че хора като Тръмп печелят изборите.
  —цитат от коментар 29 на mushashi


  Тръмп реално не спечили изборите. Най вероятно няма и да изкара мандата. Толкова е популярен. Така че не той е определящ какво искали хората...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#29] от "mushashi":
  —цитат от коментар 31 на Боян Таксиров


  Така ли?А кой е президент на САЩ?А дали ще си изкара мандата времето ще покаже.Това че левичарските медии ви промиват мозъците с кампания срещу него,не означава,че всичко това е факт.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#33] от "mushashi":

  За мандата ще видим.
  И какъв ти е проблемът с левичарството?
  Левичарство означава преразпределение.
  В условията в САЩ, при които 1 % от населението притежава 50% може би 75% от страната не трябва ли да има преразпределение?

  А в българските условия, в които мафията притежава 90 % от страната не трябва ли да има преразпределение? Тази концентрация следствие на естествения подбор ли е или на някои изкривявания?

  Днешният свят е невъзможен без "левичарство".

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 35. 35 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Соросоидацията на политиците в България-причина за възхода на популистите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 36. 36 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Безропотното изпълниение на всички зловредни съвети от вън, и наглото пренебрегване на всички полезни съвети от вън--причина за възхода на популистите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 37. 37 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не знам защо като чуя някой да казва думата "популисти" и ми иде да го заплюя

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  "Друга причина за Брекзит според него е, че на британците им е станало ясно, че политическия елит не може да даде това, което се очаква от тях."

  А какво се очаква да даде политическия елит?
  Тук поне е ясно - кебапчета, някой лев, късметлиите ще ги огрее службичка...

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  "В какъв ред ще живеем след като "ненормалният" либерализъм загние окончателно и рухне?"
  Либерализмът е рухнал, щом някой вече пита за неговото бъдеще. Напр. за комунизма се знаеше, че е пътник в момента, когато хвана пътя на "развито социалистическо общество".
  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":
  "Щом така ожесточено го критикувате, кажете, как виждате свят без либерализъм?"
  Светът си е един и същ - "всеки се простира според чергата си". Преведено на либерататски:
  - нямаш пари (за мечтите си), не посягащ на бъдещото (на децата) - срокът на кредит не може да надвишава 20 години (половината трудов живот); Държавата не може да тегли дългове ни от части лица (банки), ни от обществени фондове (МВФ, Световна банка). Ако толкова е некъдърен финансовият министър и не може да върже бюджета, до един процент от дефицита, се финансира с облигации на вътрешние пазар. Ако надскочи един процент, правителството се "обесва" (исландците ги вкараха в затвора);
  - няма "върховенство на пазара" - сиреч покупко-продажбата не се обосновава с "търсенето и предлагането", а със стандартите и законите на Държавата. Например няма как България да купи изстребители (независимо от мечтателите в НАТО), ако на територията няма изграден комплекс/и за тяхното пълно сервизно обслужване, включитело производството на резервни части. Лично, не ги разбирам тия генерали, дето ми говорят за национална сигурност, ако по време на бойни действия трябва да се чака някой друг да ти ремонтира оръжието. Не дай си Боже тоя някой друг се окаже врага;
  - оспорването на Закона (Върховеството на закона) не става с международен арбитраж (както си мечтаят либералите), а с референдум. Възраженията, че "мат'рялът бил прост" се изразяват в парични знаци към бюджета за образование. Лично, бих наложил глоба от 100 МРЗ (в полза на бюджета за образование) на всеки, който изрази недоволство от народа си, че не разбирал какво е мажоритарна или пропорционална система (Изгоряха НПО-шките).
  - човешките права са в рамките на Конституцията, приета с референдум. Хартата за правата на човека никъде не е приета с референдум и следва да бъде ревизирана, че ни писна от "щастливи кокошки" и "прави краставици" в брадясъли задници.
  - закон за национализацията - как и при какви условия обществената инфраструктура (пътища, комуникации, електрическа мрежа, канализация, градоустройство и друга инфраструктура) ще се управлява еднолично от Държавата. Много посредници се развъдиха и всеки приватизирва печалбата и обобществява загубата под сянката на търговска и/или банкова тайна ... и накрая вземе,че фалира (като КТБ);
  - превода на финансови капитали към офшорни сметки да се облагат с ДДС както се облагат услугите и ДДС-то се внася от банките.
  - законова лихва, определяна от собственика на паричната система - Държавата (Федерацията). Няма как наемателят да печели повече от наемодателя при преотдаване на имота. Иначе би било измама. В Царска България е била 2% и никой не може да заеме пари или да предостави депозит при лихва по-висока от законната.
  - за България специално, прекратяване на реституцията и всякакви правни норми, въвеждащи задължения или права със задна дата. Претърпените щети (от загубени права или изпълнени задължения) се компенсират само с пари в зависимост от предвидените средства на републиканския бюджет (Сиреч тъпанарите в парламента, когато предлагат предоставянето на права, трябва едновременно с това да определят и бюджета/дънъците, от които ще идва финансирането. Финансово неосигурени права не влизат в сила.)
  Има и още, но на първо време, ако това се преглътне от либалерите, ще е добре.

 40. 40 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#39] от "wanderer":

  Има и още, но на първо време, ако това се преглътне от либалерите, ще е добре.
  —цитат от коментар 39 на wanderer


  Ами ако не се преглътне?
  Кой кого?
  Аз например определено не съм съгласен с частта отнасяща се до човешките права и оспорването на закона, защото отварят вратичка за властови произвол.
  Това, че държавата определяла цените също не ми допада. Дал сте примери за самолети, но това може да е валидно за всичко, включително на каква цена Държавата ще ви отчужди апартамента.
  Това на пръв поглед.

  Та въпросът ми е, с оръжие ли ще ги наложите тези неща?, ако не се "преглътнат"?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 41. 41 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Пресилват се нещата. Либерализмът се критикува не заради основната си парадигма и същност, а заради някои проявления, които дори не са негово следствие, но му се приписват. Така тихомълком се правят опити да се прокара нещо друго, на базата на отрицанието и противопоставянето, а не на базата на неговите достойнства.
  .................
  Вие просто искате диктатура.
  —цитат от коментар 26 на Боян Таксиров


  Това е и същината. Спориш с хора (условно казано) затормозени от комплекси, които очакват "силната ръка" да "постави на мястото им" всички мислещи, самоусъвършенстващи се индивиди, превъзхождащи ги в знания, умения и пр., надявайки се да ги потопят в тяхната собствена интелектуална мизерия. Ще те разочаровам. Спор с такива няма смисъл да водиш. Те са мнозинство навсякъде. Дори в най-развитите общества. Наричам ги "глигани". Тук има една съществена тънкост. В обществата с по-дълга обществена еволюция, самите глигани са научени от предисторията си, че излъчвайки себеподобен "елит", страдат. Нека не се заблуждаваме. Ние не сме такова общество. Тук обществото излъчва многократно толуп пълен с л@йна, чиято единствена сила е в поддръжката на глиганите. Той многократно се изказвал по въпроса и е посочвал "врага" на глиганите. Лекараска мафия, учителска мафия, БАН и пр. Не е реалистично да се очаква някаква рязка промяна и вчовечаване на основната маса глигани. Факт е, че всеки конкретен екземпляр от тази група, ще ти се изсмее, когато почнеш да му говориш за "качество на живот", което не е пряко зависимо от дохода (стига, разбира е да е достатъчен за преживяване). Тук е и разковничето. Затова и бягат всички млади хора от това място. Тук няма перспектива. Освен да си слуга на мутренски бизнес, естествено. Та съветът ми е да не спориш с такива. Депресиращо е, когато си дадеш сметка, че такива типове са ти сънародници. Още по-депресиращо е, когато си дадеш сметка кого е излъчило това общество и как по това съдят навсякъде за ВСИЧКИ нас.


 42. 42 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#34] от "Боян Таксиров":

  Изброих ти нещата,които искат да наложат левичарите -безконтролно заселване на хора,които са потенциални престъпници или терористи,даване на високи социални помощи на хора,които не желаят да работят,даване на привилегии,основани на раса или етнически произход,износ на заводите в държави с по-ниско заплащане на труда,агресивна пропаганда на хомосексуализма и опит да бъде наложен като нещо нормално,легализация на наркотиците.И всяка държава си има специфика,но общо взето това са нещата,които притесняват гражданите на тези държави.

 43. 43 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#42] от "mushashi":

  Изброените неща са митове и глупости и нямат нищо общо с левичарството.
  Никой не иска да заселва безконтролно хора. Тези "изводи" са на база случилото се през последните две години. Мигрантите вече ги връщат. А това че има голям дял цветнокожи в Западна Европа не е дело само на левите правителства. В дясна Великобритания също е пълно с всякакви бои.
  Никъде не се дават ВИСОКИ социални помощи, дори в най социалните европейски държави помощите стигат просто да преживееш. Мигрантите са изолиран случай и не са правило.
  Даването на привилегии на база раса и етнос също е пълен мит, вероятно произхождащ от изолирани случаи.
  Откъде накъде пък точно левичарите ще искат да изнасят заводи в чужбина? Те най много се борят за запазване на работните места и за високи заплати.
  Не виждам агресивна пропаганда на хомосексуализма. А че той е нещо нормално - нормално е. Поне 8% от хората са генетични хомосексуалисти.
  Легализация на наркотиците - става въпрос само за марихуаната. И аз съм против, но не мисля, че е голям проблем.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 44. 44 Профил на okupeto
  okupeto
  Рейтинг: 225 Весело

  Закъсняхте, Смилец, загледани в баяти "прогресивни" ценности. И сега какво ви остава - да мечтаете за либерал-популизъм от френски геронтофилски тип? Ми мечтайте си.

 45. 45 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#42] от "mushashi":Изброените неща са митове и глупости и нямат нищо общо с левичарството.Никой не иска да заселва безконтролно хора. Тези "изводи" са на база случилото се през последните две години. Мигрантите вече ги връщат. А това че има голям дял цветнокожи в Западна Европа не е дело само на левите правителства. В дясна Великобритания също е пълно с всякакви бои.Никъде не се дават ВИСОКИ социални помощи, дори в най социалните европейски държави помощите стигат просто да преживееш. Мигрантите са изолиран случай и не са правило. Даването на привилегии на база раса и етнос също е пълен мит, вероятно произхождащ от изолирани случаи.Откъде накъде пък точно левичарите ще искат да изнасят заводи в чужбина? Те най много се борят за запазване на работните места и за високи заплати.Не виждам агресивна пропаганда на хомосексуализма. А че той е нещо нормално - нормално е. Поне 8% от хората са генетични хомосексуалисти.Легализация на наркотиците - става въпрос само за марихуаната. И аз съм против, но не мисля, че е голям проблем.
  —цитат от коментар 43 на Боян Таксиров


  В САЩ Обама отказа да депортира над 5 милиона нелегални имигранти.И то голямата част от тях латиноси по простата причина,че хора от други държави много трудно могат да влязат в САЩ.В Германия зелените не искат ограничаване на приема на нелегални имигранти.А относно депортацията-от близо 2 милиона бежанци в Германия дали са депортирали и 1 процент.Социалните помощи са достатъчно високи щом поколения преживяват от тях,без да работят.Привилегии на база произход се дават по отношение на образованието.Цитирам един форумец,който работи в сферата на образованието в САЩ:"Чернокожите ги бутат в училище,после в колежа и накрая в университета.И като почнат работа те смятат,че пак ще се отнасят така с тях и ще ги третират по-благосклонно спрямо останалите.Но когато ги третират по един и същ начин,те не се справят,защото са свикнали всичко да и е лесно.И обвиняват работодателите в расизъм.А те просто имат същите изисквания както и спрямо другите служители".В България в образованието е същата работа спрямо циганите.Жена ми преподава в езикова гимназия и в класа й имаше една циганка,на която бе издадена карта за пътуване,а на учениците не се полага такава,ръководството на училището изрично бе предупредило учителите да се отнасят по-благосклонно с нея и така нататък.
  Относно хомосексуалистите-не са 8 процента,а не повече от 1-2 процента.И не е генетично определено,а е съвсем съзнателно човешко поведение.Ген на хомосексуализма не е открит,въпреки,че е разгадан човешкият геном.А агресивната пропаганда е навсякъде-имаше изследване,че в 23 процента от холивудските филми в последните години има хомосексуални сцени.Даже и това им е малко и гейовете се възпротивиха,че САМО в 23 процента има такива сцени.Има организации,които искат да се преподава на учениците,че хомосексуализма нещо нормално.А децата са най-податливи на подобна пропаганда.
  За легализацията на наркотиците-марихуаната не е ли наркотик?Отразява ли се негативно на здравето?Отразява ли се на реакциите при шофиране?Проблем си е и то много голям.

 46. 46 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Няма да се впускам в оспорване на твърденията, които изнасяте.

  По добре нека обобщим :
  - не искате мигранти. В България мигранти почти няма.
  - не искате високи социални помощи. То те в България не са високи, значи тук няма за какво да викате. И колко според вас са правилните социални помощи и за колко време да се взимат? Имате ли експертно мнение по този въпрос, съобразено с трудовия пазар и социалния баланс?
  -не искате малцинствата да са с привилегии. В България не са, циганите вършат най мръсните работи. Някаква циганка била получила карта за градския транспорт. Ужас! Държавата ще фалира. Не ви ли е ясно, че ако няма програма за интеграция на малцинствата, малцинствата(мнозинствата по късно) ще интегрират останалите?
  -Не искате пропаганда на хомосексуализма. Това да е проблема. Те ли ви пречат да спите спокойно?
  - За марихуаната и аз съм против, но проблем ли е това наистина? Забраненият плод е най сладък, казват. Да не би в Холандия всички да са натъркаляни покрай каналите?

  Но да приемем, че всичко изброено по горе се премахне. Ще бъдете ли доволни? Не.
  Ще намерите други "язви" на обществото и все повече ще го тласкате към диктатура.

  От тази тема стана ясно, че вие не можете да дефинирате антилиберализма. Вие го дефинирате единствено чрез отричане на някои аспекти, които приписвате на либерализма, без те да са неговата същност. НЕ казвам, че не знаете какво искате, но няма как да го прокарате и популяризирате, ако го заявите директно

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 47. 47 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Това изречение казва всичко:
  "Вторият враг е "пазарният фундаментализъм", а третият популизма, който използва демократични инструменти, като изборите,"

  Значи либерало-комунетата предлагат да премахнем ... изборите?
  Щото така е ... ултрадемократично..

  Panta rhei....
 48. 48 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#46] от "Боян Таксиров":

  Ще ви бъда благодарен да ми посочите в кое мое изказване казвам,че става въпрос за България с изключение на образованието на циганите.
  А престанете да ми приписвате неща,които никога не съм писал.В коментарите ми посочвам неща,които са характерни за обществата в САЩ и Западна Европа,като всяко си има специфики.В България бежанци няма да дойдат ,защото няма високи социални помощи,нито пък заплащането на труда е такова,че да осигури на неквалифицирани хора достойно съществуване ако нямат собствено жилище.Високите социални помощи също са продукт на страните от Западна Европа,а не български.Откъде накъде трябва да давам обяснения за неща,които никога не съм писал?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK