Какво се крие зад "първата присъда за тероризъм" у нас

Какво се крие зад "първата присъда за тероризъм" у нас

© Юлия ЛазароваПървата присъда за тероризъм" - така повечето медии в понеделник вечер обявиха присъдата на 21-годишния австралийски гражданин Джон Захариев. Той беше признат за виновен по обвинение по глава първа от Наказателния кодекс (в нея са текстовете за диверсия и шпионство, действали по времето преди 1989 година). Конкретното обвинение на Захариев е, че се е обучавал да стреля, за да създаде смут и страх, да заплаши, да извърши убийство или да нанесе тежка телесна повреда. Част от член 108 а, на който се основава обвинението беше променен през 2015 година, за да се криминализира подготовката за участие в терористична дейност, като част от ново антитерористично законодателство.


Максималната присъда, която той можеше да получи е осем години затвор.


Съдът го осъди на четири години затвор и да заплати 10 222,96 лева за разноските по делото. Присъдата подлежи на обжалване. Захариев е от седем месеца в ареста и твърди, че е невинен. Съдът на практика прие тезата на държавното обвинение, че Захариев се е обучавал за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия. Според защитата доказателства за това липсват. Повече подробности за аргументите на съда вероятно ще станат с известни с мотивите към присъдата, за които има инструктивен едномесечен срок.
В деня на присъдата


Младият мъж с двойно гражданство Джон Захариев е син на български гражданин, който неотдавна почина, и на австралийка с азиатски произход. Майката на Захариев пристигна от Австралия, за да присъства на произнасянето на присъдата на сина си, но не разговаря с журналистите в съдебната зала.


В началото на заседанието в понеделник, 5 юни съдът зачеркна трима от свидетелите като такива, тъй като те не са открити на адресите им въпреки факта, че са търсени многократно.


Адвокатът на подсъдимия, Христо Ботев, представи няколко характеристики на Захариев, написани от негови близки, както и писмо със заглавие "Бележки за исляма", изпратени от клиента му до мъж с арабско име, от което се виждало, че клиентът му се е отрекъл от исляма. Адвокат Ботев представи и характеристика на Джон от Българската православна църква в Сидни, както и изготвено от лекар описание на състоянието на неговата майка, която понастоящем страда от онкологично заболяване. Прокурорът по делото Евгения Станкова заяви, че тези характеристики не са обект на доказване, но съдия Биляна Вранчева прие документите освен писмото, изпратено до мъж с арабско име.


Прокуратурата: Обучавал се е, за да стреля в Сирия
Защитата: Ходил е там по "хуманитарни подбуди"


Прокурор Евгения Станкова поиска максималната присъда от специализирания наказателен съд. За нея доказателствата показват, че през 2016 г. Захариев се е обучавал да стреля с намерението да се завърне в Сирия, където да участва в терористични действия. Тя каза още, че причината през 2013 г. Захариев да се завърне от Сирия след едва осемдневен престой е, че той не показал добри умения по стрелба там.


Обвинението заяви още, че Захариев отива в Австралия, но скоро след това установил, че обучението по стрелба там е скъпо, затова се завърнал в България, където да продължи неговото обучение в по-евтините тукашни стрелбища.


След като изслуша пледоарията на обвинението, адвокат Ботев заяви, че изложените от прокурор Станкова аргументи не се различават по нищо от обвинителния акт, от издаването на който са събрани много нови данни. Той заяви, че единствените доказателства срещу клиента му са "преписани от ДАНС от австралийските служби за сигурност", а клиентът му е бил в Сирия през 2013 г. по "хуманитарни подбуди" и "няма никакви доказателства, че той е докосвал оръжие".


Защитата заяви още, че обучението на терористите винаги се прави в Сирия и досега не е имало случай, в който терорист да е бил изпратен да се обучава в Европа. Адвокат Ботев отрече клиентът му да е бил в България с цел да се обучава да стреля. Той бил пристигнал тук, за да се грижи за възрастния си, болен баща, който е починал преди няколко месеца.


През 2016 г. със Захариев се е сприятелил около 30-40-годишен мъж, познат като Петър Петров, който предлагал на Джон да отиде да стреля в стрелбище. Ботев заяви, че неговият клиент е бил склоняван от другиго да извърши неща, които не би извършил, ако не е бил провокиран.


Друг аргумент на адвокат Христо Ботев бе това, че по време на съдебния процес вещи лица са установили, че профилът на Захариев е


"коренно различен" от този на потенциален терорист.
Той определи разследването срещу Захариев като "едностранно и целенасочено"


Книгите с религиозно съдържание, които Захариев е притежавал, не били забранени и се продавали свободно в книжарниците.


Адвокат Ботев заяви, че неговият клиент се е отрекъл от исляма, като има доказателства за това – писмото, изпратено до човек с арабско име от Захариев, което започвало със "Здравей, аз съм бивш мюсюлманин".


В края на своята пледоария адвокат Ботев заяви, че по негово мнение Джон е бил млад мъж, изолиран от обществото и от семейството си, който е имал теологическо увлечение, но не и радикално. Той помоли съда да признае Джон за невинен, като ако все пак прецени, че е виновен поради наличие на някакви доказателства да вземе предвид неговата млада възраст, смъртта на баща му, болестта на майка му, както и неговите собствени здравословни проблеми.


"Абсолютно не съм терорист"


Захариев заяви пред съда, че за седеммесечния период, прекаран в ареста, не е видял нито едно доказателство за извършено от него престъпление, нито за това, че е имал намерения да се завърне в Сирия. Той отрече да се е обучавал в стрелба, за да убива хора в Сирия и заяви, че е бил там само за 8 дни през 2013 г. Заяви още, че е бил само четири пъти в стрелбището в София и един път в Пловдив, което, по думите му, не може да се нарече "обучение". Захариев призна, че е притежавал религиозни книги в България, но те не са били протерористични, "както са установили вещи лица". Финалните му думи пред съдия Вранчева бяха да бъде обявен за невинен или поне да получи по-лека присъда.


След като присъдата бе произнесена, Джон няколко пъти повтори пред журналисти, че той "абсолютно не е терорист". За него Централният софийски затвор не е направен, за да променя хората, а да ги съсипва напълно.


Адвокат Ботев определи присъдата като "лоша" и "без доказателства, върху които да се базира". Той заяви, че също така, че все пак неговият клиент може да бъде много полезен на службите за сигурност.


Джон Захариев се чувствал много зле в затвора и доколкото знае, е осиновил малко котенце, за което да се грижи. Защитата заяви още пред журналисти, че Захариев "вероятно ще обжалва" присъдата.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Дотук добре, сега трябва да влезе в регистър и да го следят службите по-нататък.
  Вържи попа, за да ти е мирно селото...

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Не мога да има доверие на прокуратурата дори да е добронамерена...
  За това е виновен Цацаров.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Всъщност виновни са политиците с техните закони и донякъде Цацаров ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Джон Захариев се чувствал много зле в затвора и доколкото знае, е осиновил малко котенце, за което да се грижи. Защитата заяви още пред журналисти, че Захариев "вероятно ще обжалва" присъдата."Много чувствителни убийци.Туй нещо даже не е започнало да убива-още.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK