Цацаров реагира остро на идеята за изваждане на прокуратурата от съдебната власт (допълнена в 13:33)

Цацаров реагира остро на идеята за изваждане на прокуратурата от съдебната власт (допълнена в 13:33)

© Юлия ЛазароваСлед срещата си с държавния глава Румен Радев главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че мнението му за изваждането на прокуратурата от съдебната власт е крайно отрицателно.


Това предложение пред президента направи вчера председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той призова Радев да направи консултации за свикване на Велико народно събрание и да организира дебат за това прокуратурата да стане независим орган, равно отдалечен от трите власти.


Днес Цацаров коментира, че това е мнение само на Панов и той няма подкрепата на съдиите. Призова го да пита колегите си във ВКС дали са съгласни с предложението. Самият той попита риторично дали ще има повече контрол върху прокуратурата, ако тя стане независим орган.
"Мнението ми естествено е крайно отрицателно. Задавам въпроси - прокуратурата е оценявана - дали правилно или не, като институция, която е безконтролна и едва ли не виновник за всички беди. Питам ако я изведем от съдебната власт, ако я изведем от контрола на Висшия съдебен съвет, ако я изведем от сегашната форма на парламентарен контрол, колкото и неинтензивна да е тя, ако въобще я изведем от сегашното ѝ положение и я превърнем в отделна, независима, самостоятелна институция, няма ли да я направим по-безконтролна и далеч по-неограничена в правомощията си от сега?", коментира Цацаров.


Допълни, че е сигурен, че Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство. "Това не е мнението на съдиите, това е мнението на г-н Панов. Това очевидно е мнението, което много време пробива своя път в политическата сцена и най-сетне беше казано на глас", заяви главният прокурор.


Той каза още, че не знаел защо трябва да се мине през цялата серия от срещи, за да се стигне до "черешката на тортата", както той определи идеята за изваждането на прокуратурата от съдебната власт. По думите на Цацаров Радев се е съгласил с него, че решаването на проблемите в съдебната система трябва да е комплексно и не може да се ограничи само с обявяването на една или друга институция за виновна за всички проблеми в правосъдието.


От прессекретариата на президента пък съобщиха, че водещото в срещата на Радев с Цацаров е бил разговор за подобряването на механизмите за взаимодействие между институциите, ангажирани в борбата с корупцията и организираната престъпност. Държавният глава е потвърдил готовността си да проведе работни срещи с всички представители на съдебната и изпълнителната власт по въпросите, свързани с реформата в правосъдието.


Военната прокуратура проверява инцидента с развитите болтове на колата, която ползва Лозан Панов


Цацаров заяви, че днес Радев го е информирал за незабавната проверка, която е разпоредил след като вчера Лозан Панов му разказал за липсващите и развити болтове на автомобила на Националната служба за охрана (НСО), който ползва. Повече за случая четете тук.


Цацаров определи като изключително интензивна проверката по разпореждане на държания глава, който е ръководител на НСО. Заяви, че прокуратурата не е била уведомена нито от началника на НСО, нито от Панов. Мнението на Цацаров е, че НСО е следвало незабавно да уведоми прокуратурата и президента като заяви, че не може да коментира защо това не е направено.


След вчерашните изявления на председателя на ВКС обаче Военно-окръжната прокуратура се е самосезирала. Днес прокурорите ще "смъкнат" обяснения от началника на НСО, ръководители в службата и шофьора на Панов и ще изземват данни за автомобила и техническите му прегледи, обясни главният прокурор.


За срещата в ЦУМ


На въпроса дали Радев го е питал за срещата му в ЦУМ с двамата бизнесмени - Сашо Дончев, собственик на "Овергаз" и издател на в. "Сега" и Георги Гергов, който е и висш функционер в БСП, главният прокурор отговори кратко с "не". Допълни, че той самият е засегнал темата и е обяснил на държавния глава, че трябва да се въведат правила за срещи на членовете на съдебната власт, но те да важат за всички.


Промяна в Конституцията


"Отварянето на темата за промяна на Конституцията има значение за тези, които не успяха да реализират и 3% на парламентарните избори. На тях не им остана нищо друго освен да издигат лозунга за съдебна реформа". Така Цацаров отговори на въпроса дали продължаването на съдебната реформа следва да мине отново през промяна на основния закон. Без да спомене изрично името на "Да, България" и лидера ѝ и бивш правосъден министър Христо Иванов, главният прокурор заяви, че те не са направили нито едно конкретно предложение за промяна в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс.


Обвинителният акт по КТБ ще се внесе на 15 юли


След въпрос дали е изненадан от съдебно решение за втората стенограмата по КТБ, което обяви отказа на президента да я предостави за незаконосъобразен, Цацаров заяви: "Защо мислите, че следя тази тема". Като гражданин той коментира, че ако в стенограмите не се съдържа класифицирана информация, която да е от значение за националната сигурност, а не да брани опасенията на един или друг участник в срещите - какво скрито в тези стенограми.


Без значение дали те ще бъдат разкрити или не, до 15 юли обвинителният акт за фалита на КТБ ще бъде внесен, обясни Цацаров и попита реторично - какво ще бъде скрито в съда. По думите му на въпросите, които се поставят спрямо стенограмите неизбежно ще бъде отговорено, "там няма кой да ги скрия", заяви главният прокурор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Има си хас да е обратното.

 2. 2 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Колкото и да не харесвам Цацата и да смятам прокуратурата ни за корумпирана и умишлено неефективна, аз лично не знам за държава, в която тя да е отделена от съдебната власт...

 3. 3 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#2] от "Nothing matters":

  Тролиш ли?

 4. 4 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "globetrotter":

  Не... Аз напълно сериозно. Ако се сетиш за някоя - кажи ми. Не се заяждам.

 5. 5 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Лозан Панов май е време да се откаже от тоя си пост.
  Ако иска да се захваща със законодателни инициативи.
  Колкото до искането за отделянето на прокуратурата, не виждам някаква сериозна подкрепа на такива мерки.
  И аз лично не виждам какво това би подобрило в правораздаването ни.

 6. 6 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  цаЦАРа със зъби и нокти ще брани оставането на прокуратурата в съдебната власт, защото това му дава лично на него, а и на лично подчинените му огромна ВЛАСТ. Власт, която те безпардонно и безогледно консумират.
  Изтръгването на кърлежа "прокуратура" от тялото на съдебната власт ще го лиши от хранителната му среда, затова е крайно време прокуратурата да иде на мястото си - държавно обвинение под държавен похлупак.
  Единственото лошо е, че за съжаление на Територията държава отдавна няма 🙁

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nothing matters":

  прокуратурата е държавно обвинение, свързано с разследващи органи. няма място в съдебната власт. дори на места си е част от милицията.

 8. 8 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "globetrotter":Не... Аз напълно сериозно. Ако се сетиш за някоя - кажи ми. Не се заяждам.
  —цитат от коментар 4 на Nothing matters


  В прокуратуре России предусмотрена федеральная военная, правоохранительная и гражданская государственная служба. Прокуратура должна осуществлять свои полномочия независимо от органов государственной (законодательной, исполнительной, судебной) власти, не относится ни к одной из ветвей власти.

  https://ru.wikipedia.org/wiki/ %D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D0%A4%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8

  ... други въпроси има ли?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 9. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1339 Весело

  Колкото и да не харесвам Цацата...
  —цитат от коментар 2 на Nothing matters

  Харесваш го, харесваш го. :)

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  на мен (а и за някоя читава европейска прокуратура би било) ми е интересна връзката цацаров-пеевски-василев и как така цацаров се втурна да защитава пеевски от "опитите за убийство на василев".

  интересно ми е защо прокуратурата някакси все не успява да напише един читав обвинителен акт по знакови дела, как някакси изпуска срокове за определени политици (христо бисеров например)...

  цацаров може да си дрънка каквото пожелае, но той е там за да защитава морал и справедливост, а някакси не му се отдава.

  въобще фигурата на главния прокурор в РъБъ си е някак сенчеста отдавна - не само безконтролна, не само неработеща в интерес на обществото, ами и твърдяща, че така трябвало да бъде.

 11. 11 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Острата реакция срещу промяната е основният професионален атрибут на този Шишко.

 12. 12 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#9] от "virtual brain":

  Аз пък твърдя, че не го харесвам. Мисля, че знам по-добре :)

  Но в момента се ровя във всякакви сайтове по тема "разделение на властите" и обикновено се делят на 3 - съдебна, изпълнителна и законодателна. Прокуратурата обикновено е клон на съдебната.
  С изключения - страни без писано право, където тълкуването на съдебни решения е много важно - там прокуратурата има доста власт. И явно Русия. Едното не ни съвпада с правната система, другото не мисля, че е светъл пример...

 13. 13 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1339 Весело

  , аз лично не знам за държава, в която тя да е отделена от съдебната власт...
  —цитат от коментар 2 на Nothing matters


  аз лично не виждам какво това би подобрило в правораздаването ни.
  —цитат от коментар 5 на DJTrump

  Поръчкови комунета с едно и също "лично" мнение в подкрепа на Джаба. :) Ще се разплача от умиление!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Не очаквам друго мнение от Цацаров...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#13] от "virtual brain":

  Много беден речник - така трудно ще наложиш тезата си в обществото.
  Още повече, че то изобщо не се интересува от нея.

 16. 16 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nothing matters":

  "аз лично не знам за държава, в която тя да е отделена от съдебната власт..."

  В повечето западни държави прокуратурата е в изпълнителната власт. По-скоро питайте освен нас в коя друга държава прокуратурата е в общ кюп със съда? :-) Вероятно ще могат да се изброят на пръстите на едната ръка. :-) Нали точно това е реформата, която трябва да направим и за това ни натискат от Европа. :-)

 17. 17 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#16] от "primaxm":

  Да - правилно - аз съм дебил! Не знам какво ми се оплеска в главата...

 18. 18 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#4] от "Nothing matters":

  САЩ, ФРГ?

  До коментар [#8] от "o_sando":

  Не го говоря тоя азиатски език, така че ще ми е необходим превод.

 19. 19 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Аз отдавна съм съгласен с Панов, упсссс... обратното, той е съгласен с мен, щото тезата за изваждането на прокуратурата от съдебната власт съм я писал още кога Яне Янев моделираше конституцията ни по свой образ и подобие, а значи преди Плевналиев да стане президент, но не е късно и от шефа на ВКС да дойде подобна идея.
  Тази, с прокуратурата, заедно с еднокамерния ни парламент са едни от най-тежките дефекти на действащата българска конституция, които за съжаление са поправими само с Велико народно събрание, но и на него ще му дойде времето.
  Като изконсумираме още няколко филчевци, цацаровци и македонски воеводи, ще узреем че проблемът не е в човека, а в системата и организацията и. :)

  Ecrasez l’infâme
 20. 20 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ах, какъв синхрон издокараха с Цв...
  Дали не са в един отбор? Мама Цецка няма ли да добави? Или тя е независима - от нея нищо не зависи

  "We're not gonna take it! Anymore."
 21. 21 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#13] от "virtual brain":

  Момче, ако можеш да обориш - оборвай. Ако сметаш да "храниш" всички като комунета или квото там са ти казали, тогава се подготви да получиш същото. Например сменяме комуне с "тъп като паве" И тогава всяко паве ще се обиди, щото в сравнение с тебе павето върши работа, а ти се напълно безполезен:)

 22. 22 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Щом Цацата е против, значи трябва да се направи

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 23. 23 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Интересно какво е становището на Деса и в кой отбор ще влязат с мъжа и. Мисля, че знам, ама да попитам

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 24. 24 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "o_sando":Не го говоря тоя азиатски език, така че ще ми е необходим превод.
  —цитат от коментар 18 на globetrotter


  ... най-общо е казано, че прокуратурата е независима от съдебната власт (самостоятелно разклонение на Властта)
  ... в това намирам "иронията", че дори и в "азиатската сатрапия" нещата са по в ред отколкото в местната кривосъдна система, уж строена по съветски образец...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 25. 25 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1144 Весело

  Колкото и да не харесвам Цацата и да смятам прокуратурата ни за корумпирана и умишлено неефективна, аз лично не знам за държава, в която тя да е отделена от съдебната власт...
  —цитат от коментар 2 на Nothing matters


  Съединени американски щати. Прокуратурата е част от изпълнителната власт. Министърут на правосъдието е и главен прокурор. Този пример трябва да е достатъчен. Има и много други. Например Германия.
  ПП Демонстрирането на невежество не е на почит, ако ме разбираш...

 26. 26 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ... без вменяването на лична финансово-имуществена отговорност на съдии, прокурори служебни адвокати, нотариуси, съдия-изпълнители и прочее държавни чиновничета, вкл. семейство и роднини/наследници на прегрешилия, нещата нема да се оправят... мдам

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Любопитно

  До коментар [#8] от "o_sando":

  +х10
  Прокуратура извън трите власти, каквото е и предложението на Панов, го има в Русия. По белия свят такова животно май няма.

  п.с. - надявам се така "линка" да е по-работещ :)
  ru.wikipedia.org/wiki/Прокуратура_Российской_Федерации

 28. 28 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Цацаров си иска запазване на статуквото.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 29. 29 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 437 Неутрално

  На всички всезнайковци, ПРОКУРАТУРАТА НИКОГА НЕ Е БИЛА ЧАСТ ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ, ОСВЕН ПО ВРЕМЕНАТА НА СОЦА! Преди 9. Септември в Царство България статута на прокуратурата се урежда от Закона за устройство на съдилищата.
  Така че, всички клакьори на Лозан Панов, ерго Дай България са твърди и неотклонни последователи на социалистическото виждане за мястото на прокуратурата. Това не е изненада за никой обаче, доколкото в самото ръководство на Дай България си заявиха, че нямат нищо против левите, в политически и всякакъв друг смисъл.
  А, председателят на ВКС, вместо да поговори за проблемите в съда, не обелва дума за тях, неглижира ги все едно, че проблемът с "гнилите ябълки" не дойде от Търговското отделение на СГС, и в разрез с принципите на ЗСВ и на Конституцията се намесва в работата на прокуратурата. А, същите негови глашатаи ревяха за разделяне на колегиите във ВСС поради намеса на прокуратурата в кадруването на съдиите. Евтини политически водевили, за юридически неграмотни талибани, ето това разиграва "съдията" Панов и неговите кукловоди от БХК, Правосъдие за всеки и Дай България. Хайде, почвайте с минусите.

 30. 30 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Колкото и да не харесвам Цацата и да смятам прокуратурата ни за корумпирана и умишлено неефективна, аз лично не знам за държава, в която тя да е отделена от съдебната власт...
  —цитат от коментар 2 на Nothing matters

  Ами в повечето европейски държави е към изпълнителната власт, така е в САЩ, така е било и в Царство България ;)
  http://www.parliament.bg/students/index.php?action=displays&id=225

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 31. 31 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 594 Любопитно

  тоя тъп ли е или се прави на тъп, белким мине. пределно ясно е, че прокуратурата е част от изпълнителната власт и като такава ще си го контролират от парламента по установения ред в законите за изпълнителната власт. 28 години се занимаваме с въпроси, които имат решения от няколко века вече.

 32. 32 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#7] от "zidane":
  Разследването, е под ръководството на прокуратурата. Трябва да се извади от нея и да остане само под наблюдение.

 33. 33 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#30:"роджър"][/quote]

  Прокуратурата не е била част от изпълнителната власт в Царство България! Чел ли си Закона за устройство на съдилищата, който е имал действие по времето преди 9.Септември, като ги пишеш тези глупости.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  UNITED EUROPEAN UNION

  В обратен ред... в обратен.

  Още не е избистрена задачата за предполагаемо Велико НС..
  а " гаргара" на тема ВНС тече от години.

  Пречи ли нещо Обикновено НС да зададе законна и кристално ясна
  длъжностна йерархия в съдебната власт?

  1. Съдия.
  2. Прокурор.
  3. Следовател.

  Нищо не пречи. Ако нещо пречи... то не е Великият Закон "Конституция".

  "Той призова Радев да направи консултации за свикване на Велико народно събрание
  и да организира дебат за това прокуратурата да стане независим орган, равно отдалечен от трите власти."

 35. 35 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  „След срещата Панов уточни, че иска прокуратурата да е отделена от трите власти и да е равно отдалечена от тях…
  прокуратурата да не е безконтролна и безочетна…
  прокуратурата трябва да е независим орган, равно отдалечен от всички власти…“ - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/06/2984233_lozan_panov_poiska_ot_prezidenta_da_iniciira_debat_za/

  Мечтата на Панов е сбъдната.
  В Русия…
  Там прокуратурата е самостоятелна власт / отделена от трите власти/, строго йерархична и затова „не безконтролна“, а генералния прокурор се избира от съвета на федерациите по предложение на президента, демек „независима“ е…

  ru.wikipedia.org/wiki/Прокуратура_Российской_Федерации#cite_note-1
  ru.wikipedia.org/wiki/Генеральный_прокурор_Российской_Федерации

 36. 36 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#3] от "globetrotter":Не... Аз напълно сериозно. Ако се сетиш за някоя - кажи ми. Не се заяждам.
  —цитат от коментар 4 на Nothing matters


  В страните от ЕС прокуратурата не е част от съдебната власт. Когато се провеждаше синхронизацията на нашето законодателство в предпресъединителният период се оказа, че в цивилизованите държави хората под орган на съдебна власт разбирали съдия, съдийски състав, орган, който да е арбитър. И нашите напъни да им обясним, че при нас са заедно съдии и прокурори и затова е законно прокурор да разрешава задържане под стража, претърсване, подслушване и т.н. въобще не срещнаха разбиране. И се наложи да променим НПК и ние като нормалните държави. Но абсурдното положение прокуратура и следствие да са в съдебната власт си остана, конституционно закрепено е.Въобще, крайно време е да се свикне с мисълта, че главният прокурор е просто главния държавен обвинител и административен ръководител, а не някаква всемогъща, одиозна фигура, над която сега е само Бог. Вкарва се прокуратурата в изпълнителната власт, министъра на правосъдието да си е и главен прокурор и да се знае кой кой е и да се носи политическа отговорност за действията или бездействията на институцията.

 37. 37 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Закон за устройство на съдилищата, редакция от 1934 година.
  VII. ПРОКУРОРСКИ НАДЗОР
  Чл. 43. (Изм. - ДВ, бр. 183 от 1935 г.) Прокурорският надзор е независим от съда.
  При Върховния касационен съд има главен прокурор и прокурори на отделения, а при апелативните и областните съдилища - прокурор и зам. прокурори; при областните, ако има нужда и допълнителни заместник-прокурори.
  Числото на прокурорите и заместник-прокурорите се определя с особен закон.
  Чл. 44. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1941 г.) Прокурорите на отделения при Върховния касационен съд действат под ръководството на главния прокурор при същия съд, а заместник-прокурорите при апелативните и областните съдилища - под ръководството на съответните прокурори при същите съдилища. Прокурорите при областните съдилища действат под ръководството на прокурорите при апелативните съдилища, а тези последните - на главния прокурор при Върховния касационен съд.

 38. 38 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#36:"disorg"][/quote]

  Всезнайко, провери в Италия, Франция и Испания, къде се намира прокуратурата, преди да пишеш глупости!

 39. 39 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#29] от "oliverstone":

  титаничен коментар. за какво четете новини и гледате американски филми, като елементарни неща не сте научили от тях:

  https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Attorney
  https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Attorney #Appointment

  U.S. Attorneys and their offices are part of the Department of Justice.

 40. 40 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Лозан Панов искаше по-малкото - главният прокурор да не бъде безконтролен и недосегаем. Не му обърнаха никакво внимание, подиграха му се. Затова стана по-прям, като поиска нещо повече, крайно, на практика неизпълнимо на този етап поради неяснота за ефекта. И му развиха болтовете на колата, т.е. дадоха му жълт картон. Дано продължи да упорства, но не с крайни тези, като изваждането на прокуратурата от съдебната власт - а да бъде прагматичен. Което значи - независим главен прокурор по разследването и процедура за търсене на отговорност от главния прокурор. Също така смяна на процедурата за избор на главен прокурор, за да не се мултиплицира всеки път ефекта от изстрелването в орбитата на недосегаемостта.

 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Весело

  "там няма кой да ги скрия"
  Остава да преьположим, че кой е с главни букви!

  А иначе цацата е прав и за стенограмире и за мястото на прокуратурата. Сега ВСС и Цецка Цачеватс все пак имат право на някакъв контрол, а ако тя излезе от съдебната система остава само кой? (Със или без въпросителна)

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на jagal
  jagal
  Рейтинг: 453 Весело

  До коментар [#10] от "хм":

  Как ще е сенчеста ве? Виж я каква си е Топчеста :)

 43. 43 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 984 Неутрално

  2-та КЛАНА на Мафията - на Борисов и Пеевски - си пазят територията

 44. 44 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#39] от "melchett":
  ТИТАНИЧЕН ТАЛИБАН. КАТО МИ ЦИТИРАШ ДЪРЖАВАТА САЩ С ПРАВНА СИСТЕМА ОСНОВАНА НА ПРЕЦЕДЕНТА И НЯМАЩА НИЩО ОБЩО С ЕВРОПЕЙСКАТА КОНТИНЕНТАЛНА ПРАВНА СИСТЕМА, КАКВО ИМАШ ПРЕДВИД?

 45. 45 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 984 Любопитно

  [quote#36:"disorg"]
  —цитат от коментар 38 на oliverstone
  Всезнайко, провери в Италия, Франция и Испания, къде се намира прокуратурата, преди да пишеш глупости![/quote]

  В Германия прокуратурата е в изпълнителната власт, дори педи 1-2 години го УВЛОНИХА

 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#36] от "disorg":

  Почти ме убедихте. Ама като си представих Цецка в ролята на главен прокурор и ...😵

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#36:"disorg"]
  —цитат от коментар 38 на oliverstone
  Всезнайко, провери в Италия, Франция и Испания, къде се намира прокуратурата, преди да пишеш глупости![/quote]

  В Испания се води в съдебната власт, но ръководството и контрола се упражняват от министъра на правосъдието, т.е. от изпълнителната власт. във Франция прокурорите се водят магистрати с имунитет, но за разлика от съдиите са подчинени отново на министъра на правосъдието, така е и в Белгия. Изключение правят Италия и Португалия, доколкото помня.
  Във Великобритания,Германия, Холандия, Чехия, Полша и т.н. си е в изпълнителната власт. А в Унгария, както и в Русия е отделна, независима от всички структура.
  Та така, незнайко.

 48. 48 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#45:"stenli1"][/quote]
  Да сам писал някъде за Германия? Посочих примери на държави, от които между другото сме реципирали наказателното си право - Италия и Франция, в които прокурорите са част от Съдебната власт. Германия е федерална държава, друга бира, по-скоро е пример за скандинавските правни системи, в които вмешателството на изпълнителната власт върху дейността на прокурора и преценката му, както и съответните похвати за натиск чрез служебна зависимост / крещящ пример е текучеството и качеството на работа в МВР/, въобще не може да възникне в главите на тамошните политици. Но, на нашите, балканските, а очевидно и на другите от Южна Европа, това е първата мисъл, и за това, не ми цитирай Германия, а ми цитирай сходни на нас държави.

 49. 49 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#47:"disorg"][/quote] Като ми цитираш Великобритания, имаш ли представа как там се става съдия? Знаеш ли, че Великобритания е част от прецедентната правна система, неприложима при нас. Като ми цитираш Русия, все едно ми цитираш идеите на Лозан Панов. Това ли ви е съкровената мечта, нали ривахте срещу съветския модел на прокуратурата? Като ми цитираш Франция и Испания и ролята на министъра на правосъдието, не е зле да се запознаеш по-внимателно с правомощията му по отношение на дейността на прокуратурата и по - специално има ли право да ги уволнява или не! Затова се водят магистрати, всезнайко. А, дали аз съм незнайко, не ми се обяснява, не те знам кой си, но с цитиране по спомени, не ми блестиш с много знания.

 50. 50 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 984 Любопитно

  До коментар [#48] от "oliverstone":

  Ама си нарекъл един човек "талибан", дал за пример САЩ.
  България коя правна система е възприела??

 51. 51 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#50] от "stenli1": Правната система на САЩ е пряко копие на тази на Великобритания и няма НИЩО ОБЩО с правните системи на всички останали страни в Европа. По-конкретно, материалните закони като норми на поведение, внесени най-вече от Франция и Италия са приложимото право в България, а не решенията на този или онзи съдия по един или друг случай /прецедент/, както това е в САЩ и Великобритания. Освен това, съществени са разликите между устройството и статута на магистратите. В САЩ съдия става прокурор или негов заместник, който се е отличил, а в континентална Европа юристи на общ о основание стават съдии, както е при нас.

 52. 52 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#44] от "oliverstone":

  ами ето ти тогава и от КОНТИНЕНТАЛНА социалистическа Европа, гений такъв!

  https://de.wikipedia.org/wiki/Der_Generalbundesanwalt_beim_Bundesgerichtshof #Auswahl_und_Ernennung

  Nach § 149 GVG unterbreitet der Bundesminister der Justiz mit Zustimmung des Bundesrates dem Bundespräsidenten einen Ernennungsvorschlag für das Amt des Generalbundesanwalts und der Bundesanwälte. Der Generalbundesanwalt ist politischer Beamter nach § 54 Bundesbeamtengesetz. Als weisungsgebundener politischer Beamter hat er mit den politischen Zielen der Bundesregierung übereinzustimmen.

  https://de.wikipedia.org/wiki/Staatsanwaltschaft_ (Deutschland)#Weisungsrecht

  Die Staatsanwaltschaft ist als Organ der Exekutive von den Gerichten unabhängig und den Richtern weder übergeordnet noch unterstellt.

 53. 53 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#52] от "melchett": Стига са тази Германия, бе човек. Написал съм по-горе за разликите в статута на прокурора в северните държави на Европа и тези в Южна Европа. Колко пъти да ти отговарям на нескопосните копипейст от уикито, на всичко отгоре и на немски. Постарай се малко повече, като спориш с мен.

 54. 54 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#47:"disorg"]
  —цитат от коментар 49 на oliverstone
  Като ми цитираш Великобритания, имаш ли представа как там се става съдия? Знаеш ли, че Великобритания е част от прецедентната правна система, неприложима при нас. Като ми цитираш Русия, все едно ми цитираш идеите на Лозан Панов. Това ли ви е съкровената мечта, нали ривахте срещу съветския модел на прокуратурата? Като ми цитираш Франция и Испания и ролята на министъра на правосъдието, не е зле да се запознаеш по-внимателно с правомощията му по отношение на дейността на прокуратурата и по - специално има ли право да ги уволнява или не! Затова се водят магистрати, всезнайко. А, дали аз съм незнайко, не ми се обяснява, не те знам кой си, но с цитиране по спомени, не ми блестиш с много знания.[/quote]
  1.Правя отлично разлика между континентална и англо-саксонска правна система. Но не знам дали ти знаеш в кои години е била рецепцията на чуждо законодателство от романската система, за да говорим все още за придържане към принципите на тия първоизточници. Защото в този и капсулиран и закостенял вид няма по-безполезна и вредна за обществото структура от българската прокуратура.
  2.Не пиша тук, за да блесна пред някого със знания. Минало ми е времето да се доказвам пред тоя и оня. Имал съм достатъчно поводи за сравнение в работна среда, за да знам какво представлява нашата прокуратура в сравнение с други и защо е такава трагична разликата.

 55. 55 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 984 Любопитно

  До коментар [#51] от "oliverstone":

  зная за правната система на САЩ и Великобритания, а ти вероятно знаеш, че сме възприели не само континенталната, но по-точно Германската

 56. 56 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#53] от "oliverstone":

  първо това прокуратурата да е отделно, било социалистическо виждане , после в щатите не били добър пример, щото правото им било прецедентно, после Германия била от северна Европа, айде земи си уточни позициите.

  ако искаш да кажеш, че Лозан Панов е комунист, си прав, ама това не променя факта, че е правилно прокуратурата да е част от изпълнителната власт, тоест Лозан Панов колкото и да е комунист от Марс да е, е прав, че трябва да са отделно.

 57. 57 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 310 Весело

  Изваждането на прокуратурата от съдебната власт е равнозначно на премахването на безконтролността и неотчетността на прокуратурата. Това означава, че главният прокурор и подчинените му ще носят отговорност за работата си и за бездействието! Това много притеснява Цацаров и затова има крайно отрицателно становище. Но това притеснява и политиците, защото няма да могат да се крият зад „независимата” прокуратура :-)

  Вярва ли някой наивник, че сега има парламентарен контрол върху прокуратурата и бездействието й или че омс контрол от мнозинството на Цацаров във ВСС??? Това са абсурди на Цацаров!

 58. 58 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#54] от "disorg": Добре е, че си видял разликата между прокурорите тук и там. Разликата между съдиите тук и там няма обаче, казваш?
  Код дьо сивил /извинявам се, че го пиша на кирилица/ и германските закони са реципирани в областта на гражданското ни право. И не е станало на една дата. Наказателните закони, са рецепция най-вече на френското и италианското право.
  Това е пример и за отражение на статута на прокурора, който съгласно действащия през времето на Царство България Закон за устройство на съдилищата, урежда статута на прокурорите. Писал сам по-горе, цитирал сам го, ако искаш чети, ако не все тая.

 59. 59 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Цацаров е престъпник виновен най-малкото за умишен фалит на КТБ и за Костинбродската афера. Мястото му е в затвора.

 60. 60 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  “Самият той попита риторично дали ще има повече контрол върху прокуратурата, ако тя стане независим орган."

  Eдва ли, но пък онзи с развинтените болтове ще яхне това което остава от ВСС!

  I Want To Believe
 61. 61 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#56] от "melchett":


  До коментар [#57] от "iceman_bg":

  Да, по вашата логика дейността на МВР е пример за блестящо работеща институция, като част от изпълнителната власт и изключително контролирана и отчетна. Всеки следващ министър - чистка и айде нашите хора. А при разследващи, криминалисти и пр. текучество до край.
  Абе, хора, не ви ли е ясно, че зависими и прокурори е като зависими съдии, решенията кой да бъде предаден на съд и кой да бъде обвинен ще се взима в политическия кабинет или в партийната кръчма? И като прокуратурата бъде извадена от съдебната власт, това ще смени ли прокурорите, които работят там. Ще я направи ли по-привлекателно място за добрите юристи, които могат да се справят с материята, ако знаят, че са зависими от силните на деня и че всяко една оправдателна присъда ще им коства санкция? Талибаните не мислят, а матриала тук очевидно също.

 62. 62 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Съдебен Дневник, моля да престанете да ни правите зорлем юристи. Да се разбират магистратите и политиците дали ще променят Конституция, дали ще променят себе си, дали ще намерят лицата си някои загубени души.
  Ако лицето Х предпочита материалните блага пред съвестта си, то колкото и контролни органи да се създадат, където и да се позиционира прокуратурата, винаги ще има и Y-та и Z-та, дето ще се облажват с кеф.
  Промяната е вътре в хората. Стига демагогия.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 63. 63 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#54] от "disorg": Добре е, че си видял разликата между прокурорите тук и там. Разликата между съдиите тук и там няма обаче, казваш?
  —цитат от коментар 58 на oliverstone

  Не прехвърляйте темата върху съда, както обикновено. У нас като кажеш някому кривинките, то неизбежно се оправдава с някой друг. Съдът си има своите си кривинки.
  А на прокуратурата и още повече пък на следствието мястото им си е в изпълнителната власт, ако искаме да почнат поне малко да защитават обществения интерес, а не само собствените си гилдийни интереси.

 64. 64 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#56] от "melchett":До коментар [#57] от "iceman_bg":Ще я направи ли по-привлекателно място за добрите юристи, които могат да се справят с материята, ако знаят, че са зависими от силните на деня и че всяко една оправдателна присъда ще им коства санкция?
  —цитат от коментар 61 на oliverstone

  Защото сега прокурорите не са зависими във важните си решения от силните на деня? Или Захариев от Плевен е единственият обвързан с организираната престъпност?
  А сега по колко решения на ЕСПЧ българските граждани плащат обезщетения именно заради дерибейските действия на прокурори, които успешно се крият зад имунитет.

 65. 65 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Цацаров в ролята си на Велико народно събрание. Затова е Цацура, а не е прокуратура!

 66. 66 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "Обвинителният акт по КТБ ще се внесе на 15 юли"

  Стига заседанията на съда да не са закрити

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 67. 67 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 612 Неутрално

  А ако прокуратурата беше в изпълнителната власт кого, по-точно, щеше да избере сикаджията за главен прокурор?

  Впрочем, ако сикаджийската мутра не кадруваше в съдебната система сега председател на ВКС вероятно щеше да е съдия П. Панова, която е класи над сегашния нещастник.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 68. 68 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#64] от "disorg":


  [quote#64:"disorg"][/quote]

  И викаш тази зависимост да се официализира, а? Това е разбирането ви за съдебна реформа - превръщането официално на прокуратурата в политически зависима институция. После ще ви питам, какво ще реформирате! А като говориш, че има други прокурори като плевенския, КОЙ Е? Или нямаше осъден съдия за документни измами с имоти? Дай да вадим и съдиите от съдебната система и да ги правим отчетни. Между другото, на кого са отчетни съдиите? При невземане на мерки за неотклонение на турски тираджии, при предсрочно пускане на Наглите, при даване на смешни присъди, когато им отменят присъдите? На кого?

 69. 69 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#64] от "disorg":[quote#64:"disorg"]
  —цитат от коментар 68 на oliverstone
  И викаш тази зависимост да се официализира, а? Това е разбирането ви за съдебна реформа - превръщането официално на прокуратурата в политически зависима институция. После ще ви питам, какво ще реформирате! [/quote]
  Не да се официализират зависимости, а да има действена система за контрол, каквато сега няма и в тоя формат няма как да се случи.
  Работил съм по случаи с продажни магистрати, вкл. и прокурори. С влезли в сила осъдителни присъди по някои и тотално прикриване от страна на административни ръководители по други, Така че, въпросът по-скоро не е - кой освен Митко Захариев Е, а кои са тия дето не са обвързани по някакъв начин? Има ги, но са малцина.
  И не намесвайте съдиите отново. Това са две съвсем различни неща, съдът не е страна в съдебния процес.

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Много ясно. Като загуби влияние над съда , ролята на прокуратурата значително ще олекне.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Толкова отвратителна е тази прокуратура, че на някои им се иска да я изритат. Но какво да я правят, да я затворят в буркан, да я заровят под дърво ли? Като куфар без дръжка е, нито да го носиш, нито можеш да го оставиш. И това е така, защото е инсталирана и моделирана от управляващата каста. И целта е безропотно да служи на кастата. И се вижда, че безропотно го прави. И нещата опират до промяна на конституцията, какво друго? Съдия Панов е прав, друг начин няма. А президентът какво да измисли, той нито е гений, нито е Господ? Накрая стигаме и до истината, докато народът ни гласува за хъшлаци, нищо свястно не може да се направи.

 73. 73 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Бат Бойко не харесва статията. Цацата му е любимия приятел.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 74. 74 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Идеята прокуратурата да е към изпълнителната власт или да е ПОД нейно ръководство, произтича от идеята да има ЯСНА отговорност - за това , което се прави , или което НЕ се прави в една държава ..
  В САЩ - прокурорите МЕЧТАЯТ да вкарат някоя едра риба в пандиза - за да се издигнат в кариерата - станат сенатори и т.н...
  В България - прокурорите предпочитат финикийските знаци, за да НЕ вкарат някой в пандиза ::)) Там е разликата ::))
  Ако е прокурор към или В Изп. власт - при всеки провал, голям , МОЖЕ да бъде сменен !!!..
  В България е обратно - никой и никога НЕ може да напомни на Цацата - че Пеевски е например за ПАНДИЗА !!! Пред Никой не е отговоорен, освен пред СВОИТЕ си хора във ВСС...Затова е борбата цацарова - всъщност на МАФИЯТА ..Има си прокурор за 7 години и ..толкова !!
  Ако иска , МОЖЕ и да прочете некув доклад пред Парламента и ...толкова ...::))))

  BIG AL
 75. 75 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  С други думи, когато прокуратурата НЕ Е към Изп. власт - НЕ можеш да атакуваш негодниците от ТАЗИ Изп. власт, която в момента управлява !!! Т.е. НЕ можем да питаме Боко Рапона - ЗАЩО черепа, маджо, пашата или някой друг приятел негов - НЕ са в пандиза , след като прокуратурата е КЪМ Изп. власт ::))) Сега питаме ВСС- и там-от умрял писмо чакаме ::)))
  Няма я конкретиката - връзката между отговорността и ВЛАСТТА в държавата ::))
  Тук у нас е така , защото всеки процес на мафията- МОЖЕ да разклати властта на другарите от ДПС, БСП или ГЕРБ ...:)))
  ТЕ не искат да отговарят за това.
  .По- добре им е да си избират шушумиги във ВСС- и там да потъва НЕГОДНОСТТА на прокурори, някои съдии и т.н...Особено завършилите в Симеоново ..::))))
  А ако си затваря очите , някой прокурор от Изп. власт - ТОВА ще рефлектира на следващите избори - ...:)))
  А сега - цацата си прави каквото иска, рапонии се прави на ни лук ял, ни видял нещо , и ..така ..Няма отговрни - или след & ГОДИНИ , може да се смени някой чувал с ..фекалиии...:)))
  С други думи , НЕГОДНОСТТА на Главния прокурор, бил той и министър на Правосъдието, рефлекетира върху успешното или НЕуспешното управление на дадена Партия, която управлява ...:)))

  BIG AL
 76. 76 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1324 Любопитно

  я да видим Евростат какво казва за успешната прасовъдна реформа на Герб - 0,7% от БВП, най-високия в Европа срещу няма и 10% обществено доверие... при средно 0,3% за останалите държави...

  толкова по въпроса :) другаре и другарки

 77. 77 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Сега и днес , за мафията е достъчно да хване - главния прокурор- той МОЖЕ да смачка ВСЯКО разследване на друг прокурор в държавата::)) Преди се питаше и БКП, а сега - доган , гоце, цацата, Боко даже ..:)))
  Като няма повдигане на Обв. акт - няма и престъпление , няма и съдебно дело - т.е. няма НИЩО ...Хахахахахаааа.....
  Е , какво по- добро за мафията , доган, пеевски, Боко рапона или всеки на власт у нас !!!
  Старата БКП практика - за контрол на това- КОЙ да бъде опандизен и КОЙ - не !! ::))
  Но ,ако си Мин. председател. управляващ, хич няма да си БЕЗРАЗЛИЧЕН - какво прави Главният ти прокурор- защото ЗАРАДИ НЕГО- Партията ти МОЖЕ да падне от ..власт ::)))
  В Румъния го постигнаха И СЪС зам. главен - който се бори с корупцията , но на НЕГО _ разни ЦАЦИ- НЕ са му началници ...:)) Но, не и у нас ::))
  КОГА ще ги стигнем румънците , не американците !!!??
  :::))))))))
  А на цацата , ако беше към Изп. власт , досега и БОКО да го е сменил - ТРИ ГОДИНИ след КТБ обира - няма Овб. акт !!!???
  Три години !!!

  BIG AL
 78. 78 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Сега и днес , за мафията е достъчно да хване - главния прокурор- той МОЖЕ да смачка ВСЯКО разследване на друг прокурор в държавата::)) Преди се питаше и БКП, а сега - доган , гоце, цацата, Боко даже ..:)))
  Като няма повдигане на Обв. акт - няма и престъпление , няма и съдебно дело - т.е. няма НИЩО ...Хахахахахаааа.....
  Е , какво по- добро за мафията , доган, пеевски, Боко рапона или всеки на власт у нас !!!
  Старата БКП практика - за контрол на това- КОЙ да бъде опандизен и КОЙ - не !! ::))
  Но ,ако си Мин. председател. управляващ, хич няма да си БЕЗРАЗЛИЧЕН - какво прави Главният ти прокурор- защото ЗАРАДИ НЕГО- Партията ти МОЖЕ да падне от ..власт ::)))
  В Румъния го постигнаха И СЪС зам. главен - който се бори с корупцията , но на НЕГО _ разни ЦАЦИ- НЕ са му началници ...:)) Но, не и у нас ::))
  КОГА ще ги стигнем румънците , не американците !!!??
  :::))))))))
  А на цацата , ако беше към Изп. власт , досега и БОКО да го е сменил - ТРИ ГОДИНИ след КТБ обира - няма Овб. акт !!!???
  Три години !!!

  BIG AL
 79. 79 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Сега и днес , за мафията е достъчно да хване - главния прокурор- той МОЖЕ да смачка ВСЯКО разследване на друг прокурор в държавата::)) Преди се питаше и БКП, а сега - доган , гоце, цацата, Боко даже ..:)))
  Като няма повдигане на Обв. акт - няма и престъпление , няма и съдебно дело - т.е. няма НИЩО ...Хахахахахаааа.....
  Е , какво по- добро за мафията , доган, пеевски, Боко рапона или всеки на власт у нас !!!
  Старата БКП практика - за контрол на това- КОЙ да бъде опандизен и КОЙ - не !! ::))
  Но ,ако си Мин. председател. управляващ, хич няма да си БЕЗРАЗЛИЧЕН - какво прави Главният ти прокурор- защото ЗАРАДИ НЕГО- Партията ти МОЖЕ да падне от ..власт ::)))
  В Румъния го постигнаха И СЪС зам. главен - който се бори с корупцията , но на НЕГО _ разни ЦАЦИ- НЕ са му началници ...:)) Но, не и у нас ::))
  КОГА ще ги стигнем румънците , не американците !!!??
  :::))))))))
  А на цацата , ако беше към Изп. власт , досега и БОКО да го е сменил - ТРИ ГОДИНИ след КТБ обира - няма Овб. акт !!!???
  Три години !!!

  BIG AL
 80. 80 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Сега и днес , за мафията е достъчно да хване - главния прокурор- той МОЖЕ да смачка ВСЯКО разследване на друг прокурор в държавата::)) Преди се питаше и БКП, а сега - доган , гоце, цацата, Боко даже ..:)))
  Като няма повдигане на Обв. акт - няма и престъпление , няма и съдебно дело - т.е. няма НИЩО ...Хахахахахаааа.....
  Е , какво по- добро за мафията , доган, пеевски, Боко рапона или всеки на власт у нас !!!
  Старата БКП практика - за контрол на това- КОЙ да бъде опандизен и КОЙ - не !! ::))
  Но ,ако си Мин. председател. управляващ, хич няма да си БЕЗРАЗЛИЧЕН - какво прави Главният ти прокурор- защото ЗАРАДИ НЕГО- Партията ти МОЖЕ да падне от ..власт ::)))
  В Румъния го постигнаха И СЪС зам. главен - който се бори с корупцията , но на НЕГО _ разни ЦАЦИ- НЕ са му началници ...:)) Но, не и у нас ::))
  КОГА ще ги стигнем румънците , не американците !!!??
  :::))))))))
  А на цацата , ако беше към Изп. власт , досега и БОКО да го е сменил - ТРИ ГОДИНИ след КТБ обира - няма Овб. акт !!!???
  Три години !!!

  BIG AL
 81. 81 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Сега и днес , за мафията е достъчно да хване - главния прокурор- той МОЖЕ да смачка ВСЯКО разследване на друг прокурор в държавата::)) Преди се питаше и БКП, а сега - доган , гоце, цацата, Боко даже ..:)))
  Като няма повдигане на Обв. акт - няма и престъпление , няма и съдебно дело - т.е. няма НИЩО ...Хахахахахаааа.....
  Е , какво по- добро за мафията , доган, пеевски, Боко рапона или всеки на власт у нас !!!
  Старата БКП практика - за контрол на това- КОЙ да бъде опандизен и КОЙ - не !! ::))
  Но ,ако си Мин. председател. управляващ, хич няма да си БЕЗРАЗЛИЧЕН - какво прави Главният ти прокурор- защото ЗАРАДИ НЕГО- Партията ти МОЖЕ да падне от ..власт ::)))
  В Румъния го постигнаха И СЪС зам. главен - който се бори с корупцията , но на НЕГО _ разни ЦАЦИ- НЕ са му началници ...:)) Но, не и у нас ::))
  КОГА ще ги стигнем румънците , не американците !!!??
  :::))))))))
  А на цацата , ако беше към Изп. власт , досега и БОКО да го е сменил - ТРИ ГОДИНИ след КТБ обира - няма Овб. акт !!!???
  Три години !!!

  BIG AL
 82. 82 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 882 Любопитно

  ""Отварянето на темата за промяна на Конституцията има значение за тези, които не успяха да реализират и 3% на парламентарните избори. На тях не им остана нищо друго освен да издигат лозунга за съдебна реформа"."

  Прав ли е?

 83. 83 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1324 Весело

  ""Отварянето на темата за промяна на Конституцията има значение за тези, които не успяха да реализират и 3% на парламентарните избори. На тях не им остана нищо друго освен да издигат лозунга за съдебна реформа"." Прав ли е?
  —цитат от коментар 82 на Федоp Венедиктович Езеpский


  прав е, естествено!!!

  9% социално доверие; PEW RESEARCH CENTER MAY 8, 2017

 84. 84 Профил на White Hawk
  White Hawk
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Цаца, време е да влезеш на топло. Добре ти беше, ама всяко нещо си има край.

 85. 85 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#30:"роджър"]
  —цитат от коментар 33 на oliverstone
  Прокуратурата не е била част от изпълнителната власт в Царство България! Чел ли си Закона за устройство на съдилищата, който е имал действие по времето преди 9.Септември, като ги пишеш тези глупости. [/quote]
  Чети, умнико !
  http://www.prb.bg/bg/prokuratura/istoriya/

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Гневно

  "...Отварянето на темата за промяна на Конституцията има значение за тези, които не успяха да реализират и 3% на парламентарните избори. На тях не им остана нищо друго освен да издигат лозунга за съдебна реформа". Така Цацаров отговори на въпроса дали продължаването на съдебната реформа следва да мине отново през промяна на основния закон. Без да спомене изрично името на "Да, България" и лидера ѝ и бивш правосъден министър Христо Иванов, главният прокурор заяви, че те не са направили нито едно конкретно предложение за промяна в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс..."
  —цитат от коментар 0 на статията


  Като какъв според вас разсъждава и отговаря тук Цацаров? Като политически-независим ръководител в съдебната система на страната или като политически лидер?
  ОчевАдно е колко политически пристрастен е този синковец!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 310 Весело

  До коментар [#2] от "Nothing matters":
  „Колкото и да не харесвам Цацата и да смятам прокуратурата ни за корумпирана и умишлено неефективна, аз лично не знам за държава, в която тя да е отделена от съдебната власт...”

  В мнозинството държави в Европа прокуратурата е извън съдебната власт или се контролира от парламента/правителството до степен на смяна на главния прокурор!

  Подобен модел на нашия никъде го няма - пълна безконтролност и безотчетност за 7 години :)))

 88. 88 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#36] от "disorg":

  Много точно!

 89. 89 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 310 Весело

  До коментар [#61] от "oliverstone":

  Пак общи приказки за зависими съдии, прокурори и полицаи. Целта ти е да размиеш дискусията за промени, без да казваш нищо. Не ти ли е ясно, че колкото повече твърдиш „всички са маскари”, толкова повече прокуратурата олеква и приказките на Цацаров губят смисъл!

 90. 90 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 310 Весело

  До коментар [#10] от "хм":
  „На мен (а и за някоя читава европейска прокуратура би било) ми е интересна връзката цацаров-пеевски-василев и как така цацаров се втурна да защитава пеевски от "опитите за убийство на василев".

  интересно ми е защо прокуратурата някакси все не успява да напише един читав обвинителен акт по знакови дела, как някакси изпуска срокове за определени политици (христо бисеров например)...”

  Официално прокуратурата е в съдебната власт, за да е безконтролна, а неофициално е поръчкова организация на управляващите и силните на деня!

 91. 91 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Прокурорите са точно толкова свързани със съдебната власт колкото и адвокатите .

 92. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  До коментар [#37] от "oliverstone":

  "Прокурорският надзор е независим от съда.
  При Върховния касационен съд има главен прокурор и прокурори на отделения"

  Извенете за любопитството, но не разбрах:
  - "прокуроски надзор" различни ли е от "държавно обвинение"? Сиреч на всеки частно-граждански спор (делба, развод) ли се включва надзорен прокурор?
  - "независим от съда" дали означава, че прокурорът решава сам по кои дела да участва или да не участва ... като надзорник?
  - "При ВКС има главен прокурор" означава ли, че ВКС назначава прокурора или един от ВКС се избира за прокурор, който се отчита пред ВКС?
  - следователите (НСС) и дознателите били ли са в съдебната система или Царска България е нямало такива (всичко в ръцете на полицията) ... щото никой не е осъден за превратите?
  - аргуменът за различното държавно устройство (федерация - структура) няма ли същата тежест за устройството като управление (монархия спрямо република)? Защото монархът е "независим" от парламента (по наследство) и той утвърждава бюджетите на "независимите" власти.
  А тука пише
  http://www.parliament.bg/students/index.php?action=displays&id=225 ,
  че България е много различна от Европа, включително Италия и Франция. Да разбирам ли, че целта е да се запази българската уникалност, където прокурор може да ограби банка? Тъй де, да се избегне мафията, коята в другите държави обикновено ограбва банките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK