Българската наука да достигне световно ниво до 2030 г. гласуваха депутатите

Българската наука да достигне световно ниво до 2030 г. гласуваха депутатите

© Анелия НиколоваЧрез мащабно, бързо и целенасочено усилие България да се превърне в научен център и привлекателна страна за научноизследователска и развойна дейност. До 2020 г. парите за наука да достигнат 0.5% от БВП и след това да продължат да се увеличават до 1% през 2025 г. Модерната инфраструктура, която ще се изгради, благодарение на увилечените средства и предвидените мерки, ще направи България място за изследователска дейност и обучения и ще задържи и привлича специалитстите тук.


Тези амбициии, разписани в Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017-2030 г., цитира министърът на образованието Красимир Вълчев пред народните представители днес по време на дебат за науката. Парламентът прие с мнозинство актуализираната национална стратегия за научните изследвания, която беше изготвена от служебния кабинет и допълнена и придвижена от новото редовно правителство.


Сега националната система за наука е недофинансирана заради ниската си ефективност, смята Вълчев. В бюджета за миналата и тази година са отделени по по-малко от 0.3% от БВП, а целта е постоянен ръст на финансирането в сферата през следващите 12 години. Според стратегията през 2018 г. държавната подкрепа за наука ще е 0.38% от БВП, през 2019 г. - 0.45%, през 2020 г. - 0.5% и 1% през 2025 г.
Освен от държавата в стратегията се предвижда финансиране и от европейските фондове и други източници, като основните средства ще са концентрирани във Фонд "Научни изследвания".


От БСП упрекнаха правителството в отстъпление, защото ръстът на инвестициите в научната сфера са занижени спрямо това, което предвиждаше първият вариант на документа на служебното правителство, както и от целите на програмата "Европа 2020", където са зададени 3% за наука през 2020 г. в страните от ЕС (1% от държавата и 2% от частни инвестиции). Опозицията настоя да се увеличат стойностите и се обяви против новия текст, но това не повлия на мнозинството.


Предвиждат се три етапа на изпълнението на стратегията за наука в България. Първият е


- етап на възстановяване от 2017 до 2022 г.,
- вторият - на ускорено развитие от 2023 до 2025 г.,
- и третият етап - за достигане на световно ниво до 2030 г., пише в актуализирания документ.


Предвидено е въвеждането на критерии за атестиране на учените, с надеждата, че това ще даде стимул за привличане на млади учени и за завръщането на учени в България. Заедно с това стратегията предвижда създаването на научно-иновационни комплекси в партньорство с бизнеса, включващи четири национални центъра за върхови постижения и осем иновационни центъра, свързани с регионалните бизнеси.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 700 Весело

  2030? баси хоризонтите виждат тези пичове...

 2. 2 Профил на gil
  gil
  Рейтинг: 299 Неутрално

  То , ако с гласуване се случваха нещата ... Предлагам Дневник да публикуват анкета - какво още да гласуват депутатите: Българските спортисти да са световни шампиони по всички спортове , България отово да има население от 9 милиона , България да бъде велика отново, България да стане водещата икономика в света ....

  "Днес някой седи на сянка, защото преди много време някой друг е посадил дърво"
 3. 3 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Още една утопия за усвояване на средства

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Весело

  "Българската наука да достигне световно ниво до 2030 г. гласуваха депутатите"

  Хахаха... е, дано! Пожелавам си България наистина да постигне тази цел! Но, за да стане това започнете с материалната база на университети, на БАН, с университетските библиотеки дето са пълни почти само с някакви стари научни статии и учебници от 60-те години на миналия век!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Весело

  До коментар [#2] от "gil":

  И да не забравяме... България на три морета. :-Д Или пък България - Швейцария на Балканите. :)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  То ако ставаше с гласуване, русия и КНДР щяха да са водещите държави в света.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Хора, болшинството от които едва завършили средно и с купено вишу от Симеоново и БОргаСки свободен гласуват за нещо от което си нямат и най-малка представа. Осигурете средата тепигьоси, науката и мозъците сами ще дойдат.

 8. 8 Профил на Equilibrium
  Equilibrium
  Рейтинг: 254 Весело

  Със старите "научни" кадри няма как да стане тази работа. А новите такива са "отгледани" от старите. Остават ентусиастите, но тъй като и те зависят от старите кадри - няма как да се получи. Но ще "отчетем" достигането на световно ниво, даже ще го задминем - това го можем. И естествено, каквото можем да усвоим като средства, ще го направим. Това най-добре го можем.

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1762 Весело

  Тези амбициии, разписани в Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017-2030 г., цитира министърът на образованието Красимир Вълчев.Това го казва само един министър,имайки в предвид иновативното мислене на главния министър ние можем да достигнем световното ниво значително по рано.

 10. 10 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  На Територията наука не се прави и няма да се прави.
  Българите, които искат и могат да правят наука я правят отдавна и надалеч от Територията. И никога, ама точно никога няма да се върнат.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Сестра ми завърши молекулярна биология в СУ преди години. От бившите й колеги от групата почти всички се занимават с наука. Но не в България.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ако развитието на науката ставаше с гласуване, може да достигнем и над световно ниво.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Това вече сме го гледале, в къде , къде по "финансиран" вариянт, под мотото "Българи страна техническа...."

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 947 Неутрално

  "Сега националната система за наука е недофинансирана заради ниската си ефективност, смята Вълчев. "

  Какво ще стане, като се увеличи финасирането? Само ще се мултиплицира ниската ефективност. Ще се увеличи загубата на благосъстояние за хората, защото тези средства могат да се инвестират по-ефективно на друго място. Ако няма къде - и в асфалт е по-добре.

 15. 15 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Боко три пъти го избират с гласуване, ма всичко си е постарому.
  Освен "Модерната инфраструктура, която ще се изгради" нищо друго нема да се случи. Справка Хай тек гербаджийски

 16. 16 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Бе то хубаво да има стратегия... Още по-хубаво е, че и повече пари смятат да отделят.
  Ама без сериозно раздрусване на цялата система няма да станат нещата. И нямам само БАН предвид...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Поредната тъпа стратегия, в която никой не е вложил капка мозък. До 2030 тия тепегьози отдавна ще са се изпарили с все дечицата си някъде по-далеч от разсипаната от тях държава. Пука им.
  Бях на защита на докторкста дисертация на приятел, ядрен физик. По-миналата есен. Заплатата му в БАН беше 450 лева впрочем. Та освен самата защита, директорът на ядрения отдел (ако така се казва, не съм запомнила точно наименованията на структурите им) държа много мила реч. Беше адски щастлив, че с евросредства си купили за половин милион лева някакъв там уред, който щял да им върши чудна работа в изследванията. Радваше се като дете. На мен ми се дорева. Пред очите и през ръцете ми са минавали проекти, чрез които за източени десетократно повече паро. За "анализи", за "стратегии" като тая тука, плюс планове и план-стратегии, графици и препоръки. За софтуери", чиято единствена функция е да ти изписват Error. За "обучения", тоест ядене и пиене на корем на прости чиновници. За "услуги" на десетократно завишени цени. Милиони левове. Сумарно - милиарди левове, източени безвъзвртано в бездънния джоб на родната политическа мафия.
  А тези хора спечелили проект, купили си машинка за 500 000 хил. лева и само дето не скачат от радост.
  И последно, моят приятел, на чиято защита бях, заминава за Русия. Получил е предложение да работи в един от техните институти. И си тръгва. Да не е луд да стои тука? 450 лева заплата, хора.
  Да ония в парламента да си вземат стратегията и... да не пиша какво, че ще ми вземат думата трайно.

 19. 19 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 679 Весело

  Да бяха гласували да станем и световни шампиони по футбол!

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 20. 20 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 461 Весело

  А така, петилетката - предсрочно :)

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  гласувайте. даже БГ да надмине световното ниво. айде, гласувайте ако да не надмине Харвард, поне един Оксфорд в земята да удари.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  това ме разсмя, обаче:

  "Предвидено е въвеждането на критерии за атестиране на учените, с надеждата, че това ще даде стимул за привличане на млади учени и за завръщането на учени в България."

  айде, оспех!, както обичам да казвам.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Весело

  Тази година полупроводници, догодина цели!

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 24. 24 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1235 Весело

  До коментар [#2] от "gil":

  Забрави - България на 3 морета!

 25. 25 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Напълно реален план, като се има предвид, че всъщност са гласували колко пари да харчат, а не какви резултати да постигнат.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3754 Весело

  До коментар [#21] от "abdelhaqq":

  Абе колко му е, ама всички пари в едно направление по което те не работят, иначе и срещу тях да бягаме ще е мъчна работа този план.
  Напомня ми през смях и сълзи за една сбирка по същия повод в СУ с Людмила Живкова като председател на Комитета за Култура (или както аз тайно му казвах ККК).
  Кой беше от маЗтитите се изтърси в същия този стил:
  "- Дайте ни пари за да станем като Харвард и Оксфорд!"
  На което тя отговори нещо като:
  "- Аз пари мога да ви дам, ама дали ще стигнете Оксфорд не мога да ви гарантирам, то си зависи от вас..."

 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Целта е ясна и постижима, но сроковете са твърде, твърде далечни - типичпо по тертипа на родните политикани - нямат бърза работа за никъде, след тях и потоп.

  Онзи, дето оплаква "Територията" и другият, дето почти всичките му познати били в чужбина, хал хабер си нямат какъв потенциал има за развитие България пред "развитите" държави. След време, естествено, ще запеят друга песен - според това накъде духа вятърът, и никого няма да учудят с това.

 28. 28 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 414 Весело

  Изключително нелепо заглавие! Но това се дължи не толкова на статията, колкото на самото парламентарно "събитие" станало повод за нея. Това е все едно депутатите да гласуват българският футбол да достигне световно ниво до еди коя си година.

  Тия неща с гласувания не стават, а с целенасочени действия и визия с времеви хоризонт, какъвто нито един от 240-те (голям брой от които изключително посредствени) няма когнитивната възможност да визуализира. Хоризонт от 20-25 че дори и повече години.

  ...
 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  С гласуваня не става ве хора ! За тази работа трябват много средства, добро разпределяне на средствата, организация и качествен матрял !
  Разните институти да приготвят черпаците ! Ще падне голямо лапане !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1125 Любопитно

  Туйцък,дето са го записали,с онези,академиците от БАН ли ще става?Щото последната им мисловна фекалия беше онзи ден изказване на ИконУмиста ангелов.......

 31. 31 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иво":

  Това просто не е вярно - кога за последно сте ползвали библиотеката на СУ например. Да, тя не може да се сравнява с тази на университета в Кеймбридж (където също има много книги от 60-те и 70-те), но позволява напълно нормална средноевропейска работа. Проблемът в науката е корупцията - на държавно ниво, на университетско ниво и феодалната корупция на академичните олигарси:
  пример за държавна корупция в науката: защо МОН направи национален абонамент за електронни бази данни и как бяха подбрани те и как така Willey все липсва в тези абонаменти; (и това е може би най-минималистичния пример, има други много по-значими като пари)
  пример за академичен олигархизъм - докога ще с етолерира научниет изследоватли да провеждат изследвания в частни структъри, които получават грантовете, а те д аги отчитат в отчетите си като унивевристетска дейност. Вие да сте чули науката на някой университет да се върши във фондации на приятелски кръгове?

 32. 32 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 963 Неутрално

  С цел повишаване на населението на Б-я, предлагама парламентът да гласува всяка жена над 60 да роди близнаци. Ако дядото не може, да се заплодят инвитро - платено от бабите.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  То ако можеше наука да се развива с политически решения...

 34. 34 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Дано намерят време да гласуват до 2050 год. комунизмът в България да падне.

 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  Това майтап ли е? След като Менда високомерно отказа на БАН някакви си 10М, нищо в сравнение с милиардите, дето потрошиха за неустойки по договори и компенсации на влогове в криминално атакувани банки, и най-безцеремонно ги нахока да си търсят европроекти за финансиране, какви световни научни нива бълнуват? Както казваше бай Радой, "сит търбух, за наука глух". Не можеш да решаваш проблеми с начина на мислене, с който си ги създал!

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Парламентът гласува българската наука да стигне световно ниво до 2030 г. А накъде през 60-те години Политбюро и ЦК на БКП гласуваха и определиха зрелият социализъм да е настъпил в България до 1980 г.. Рекоха и отсекоха. И подобно на героите от пиесата "В очакване на Годо" зачакахме. Чакахме, чакахме, чакахме. Колкото Годо дойде, толкова и зрелият социализъм. Сега ще чакаме 13 години, за да стигне на научно ниво университетите и академиите в Европа и САЩ. Зрелият Социализъм така и не го дочакахме, но ми се струва, че световното научно ниво ще го чакаме още по-дълго :D Цели 45 години с планова икономика се лъгахме и сега отново с по същия начин я караме. Както се казва, нищо ново не е измислено и нищо старо не е забравено.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 37. 37 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Това е нагледен пример за "работа" на депутатите "преливане от пусто в празно".

 38. 38 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 395 Весело

  това звучи като решение на 13-ия конгрес...

 39. 39 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 395 Весело

  Цялата работа е, че от ЕС ги натискат да увеличат парите за наука. Наш'те се спотайват, защото трудно се краде надребно. По-лесно е магистралки, саниране, самолети и пр.

 40. 40 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Защо ли ми напомни нещо от миналото - "...и под ръководството на Партията и лично на др.......... през тази петилетка, другари, ще настигнем и задминем..."

 41. 41 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#27] от "Читател":

  Потенциалът масово бяга в чужбина. Никой не иска да работи за 400-500 евро месечна заплата.......

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 42. 42 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 915 Неутрално

  "Българската наука да достигне световно ниво до 2030 г. "
  Е, ТАКИВА ИДИОТЩИНИ НЯМАШЕ ДОРИ И ПО ТОШОВО ВРЕМЕ!

 43. 43 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Докато има 0 пред процента от БВП за наука нищо не могат да постигнат нито учени, нито никой. С кой акъл ще стана учен, кое ще ме мотивира? Пари, слава, научна дейност, Нобел? Нищо не е по-демотивиращо от несправедливостта за полиция в пъти повече пари от наука. Просто през 30-та година и половината бюджет да отделят, няма да има кой.

 44. 44 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  То хубаво българската нАука да стане на световно ниво, ама има една приказка за новия бардак...

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 45. 45 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  ...Предвиждат се три етапа на изпълнението на стратегията за наука в България.
  - етап на възстановяване от 2017 до 2022 г.,
  - вторият - на ускорено развитие от 2023 до 2025 г.,
  - и третият етап - за достигане на световно ниво до 2030 г...
  Особено ми хареса първият етап - ще зариваме дупките. Вторият етап ме умили - напомни ми едно минало време на ускорено развитие; другите за столетия, ние за десетина години. А третият етап направо ме развълнува и ме изпълни душата ми с гордост. После изтрезнях - било само стратегия на царете на празнодумствата. В държавицата продължава нищоправенето, но устите на отговорните господа и госпожи остават все така широко зинали, като на мастити аонсувци. Но няма да се плашите - вярно, само камъните и скелетата падат, но за три петилетки няма начин да не настигнем световната наука. Дайте пари, ни ще ги усвоим!

 46. 46 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Заглавието много ми хареса.
  Няма да чета статията.

 47. 47 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#35] от "султана глаушева":

  ами, как да Ви кажа. "БАН са напълно безполезни", е един любезен начин да го формулирам...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 48. 48 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#26] от "daskal1":

  от една страна, съчувствам много на колегите от СУ. унизително е да получават заплата на провинциална чистачка. от друга страна, много от тях не се напъват и за толкова. кръгът е порочен.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 49. 49 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 677 Неутрално

  световно ниво до 2030 г
  --------
  Защо пък не? Както в популярния въпрос "Кога ще ги стигнем американците?". Без ние да мърдаме, те ни стигнаха в някои отношения, например опциите за президент, кампанията за изборите, самият избор. Та и с науката така, светът може и да ни настигне, както върви.

 50. 50 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  До коментар [#47] от "abdelhaqq":
  Ползата е понятие, което се персонифицира. За теб БАН са безполезни, за мен щангите, за бай Гъдю фолкаджията - колекцията класическа музика на дъщеря му. Да, ама аз не се пъна да ставам щангистка, нито бай Гъдю - меломан-класик. Така и този, който счита БАН за безполезна организация, няма как да се пъне да издига българската наука до нови висоти. С този лозунг и агитотдела на Тато удариха в земята!

  Мърфи е оптимист!
 51. 51 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1130 Разстроено

  Както казват и други коментатори преди мен, с гласуване и лозунги нищо не става. Това е все едно аз да срещна един форумник с Хонда примерно и да му кажа, слез от тази чужда кола и вземи една родна българска каруца! Но, не се притеснявай, през 2030 г. ще караш кола, която превъзхожда всички западни коли!
  Сега съм на 37 години, през 2030 ще бъда на 50 и ако наистина българската наука е тогава на световно ниво и аз и много други българи с докторати от западни университети и солиден опит от университети, научни институти и частния бизнес ще се върнем в България, но едва ли и тогава ще има условия да се върна. А, с голи обещания и гласувания никъде не тръгвам аз. В БАН има заплати от 450 лв. все още. В моя университет толкова ми плащат за лекция от 3 часа. Всъщност за лекция от 3 часа тарифата е 250 евро. Всяка година ми дават до 2000 евро за конференции. Допълнителни средстава за публикации. Да не говорим за състоянието на билиотеките, оборудването с технологии и т.н. Подобни условия кога ще получа в България?! През 2030 година така ли? Аз подобни обещания слушам от детските си години, когато бях на 9-10 години през 1990 г. И като гледам как се развиват нещата 2030 ще стане 2040, после 2050 г. и като се пенсионирам ще агитират дъщеря ми с подобни лакърдии. Дайте нещо конкретно, дами и господа български политици! С голи изявления и обещания нищо няма да постигнете!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK