Според минната камара референдумът за златодобив в Трън ще окаже негативно влияние на бизнеса

Според минната камара референдумът за златодобив в Трън ще окаже негативно влияние на бизнеса

© Associated PressСамо четири дни преди референдума за златодобив в Трън управителният съвет на Българската минно-геоложка камара обяви, че в последните години в страната се организират все по-често местни референдуми по въпроси, които са изцяло в противоречие с поставените законови изисквания. В открито писмо до медиите от минната камара уточняват, че пряката демокрация се използва противоречиво по казуса в Трън.


"Там сме свидетели на поредица от решения на общинския съвет, които органите на държавната власт обжалваха като незаконосъобразни. Налице е протест и от страна на прокуратурата. България е правова държава. Тя се управлява според законите на страната и не бива да допускаме чрез местни референдуми да се намират вратички в правовия ред или да се поставят пречки пред упражняването на закона", пишат в позицията си от камарата.


На 11 юни жителите на Трън ще трябва да отговарят на въпроса: "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?"
Според минната камара "на местна почва вече "присъдата" към най-големия инвеститор в района е произнесена". Става въпрос за "Евромакс рисорсиз" (от групата на "Асарел – Медет"), които обявиха инвестиционното си намерение за разработване на златно находище в региона.


"Основната цел на тази кампания се сведе до очерняне и охулване на инвеститора с използване на всякакви средства, включително и недопустими от закона", пишат още от минната камара, като уточняват, че с референдума се прави опит да се заобиколи законът и така да се подменят стратегическите приоритети на България.


Според организацията местното допитване с така поставения въпрос "представлява директно послание към бизнеса, че всеки инвестиционен проект може да бъде препятстван без правно основание".


Местният референдум в Трън трябваше да се проведе заедно с парламентарните избори на 26 март. Първоначално въпросът за допитването бе формулиран така: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?" Заповед на областния управител на Перник Васил Михайлов обаче спря провеждането на допитването заедно с изборите с мотива, че книжата за него не са били утвърдени от общинския съвет на едно заседание заедно с решението за провеждането му, както постановява законът. Михайлов стана областен управител в средата на февруари, след като предишният - Александър Александров, бе включен в партийна листа.


В началото на месеца кметът на Трън Станислав Николов подаде оставка, като аргументира решението си с лични причини. От края на април той е подсъдим за пътен инцидент с дете, станал преди близо две години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK