Според минната камара референдумът за златодобив в Трън ще окаже негативно влияние на бизнеса

Според минната камара референдумът за златодобив в Трън ще окаже негативно влияние на бизнеса

© Associated PressСамо четири дни преди референдума за златодобив в Трън управителният съвет на Българската минно-геоложка камара обяви, че в последните години в страната се организират все по-често местни референдуми по въпроси, които са изцяло в противоречие с поставените законови изисквания. В открито писмо до медиите от минната камара уточняват, че пряката демокрация се използва противоречиво по казуса в Трън.


"Там сме свидетели на поредица от решения на общинския съвет, които органите на държавната власт обжалваха като незаконосъобразни. Налице е протест и от страна на прокуратурата. България е правова държава. Тя се управлява според законите на страната и не бива да допускаме чрез местни референдуми да се намират вратички в правовия ред или да се поставят пречки пред упражняването на закона", пишат в позицията си от камарата.


На 11 юни жителите на Трън ще трябва да отговарят на въпроса: "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?"
Според минната камара "на местна почва вече "присъдата" към най-големия инвеститор в района е произнесена". Става въпрос за "Евромакс рисорсиз" (от групата на "Асарел – Медет"), които обявиха инвестиционното си намерение за разработване на златно находище в региона.


"Основната цел на тази кампания се сведе до очерняне и охулване на инвеститора с използване на всякакви средства, включително и недопустими от закона", пишат още от минната камара, като уточняват, че с референдума се прави опит да се заобиколи законът и така да се подменят стратегическите приоритети на България.


Според организацията местното допитване с така поставения въпрос "представлява директно послание към бизнеса, че всеки инвестиционен проект може да бъде препятстван без правно основание".


Местният референдум в Трън трябваше да се проведе заедно с парламентарните избори на 26 март. Първоначално въпросът за допитването бе формулиран така: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?" Заповед на областния управител на Перник Васил Михайлов обаче спря провеждането на допитването заедно с изборите с мотива, че книжата за него не са били утвърдени от общинския съвет на едно заседание заедно с решението за провеждането му, както постановява законът. Михайлов стана областен управител в средата на февруари, след като предишният - Александър Александров, бе включен в партийна листа.


В началото на месеца кметът на Трън Станислав Николов подаде оставка, като аргументира решението си с лични причини. От края на април той е подсъдим за пътен инцидент с дете, станал преди близо две години.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3016 Любопитно

  Значи другари, съсипването на природата и отравянето на водата е ЗАКОННО?А волята на местните хора незконно?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Камарата си има свои интереси, хората които живеят там също.
  Смешно е да се мисли, че интересите на камарата со по-висши.

 3. 3 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Вашият бизнес си го заврете, където слънце не огрява, пиявици!

 4. 4 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Чиста природа за Трън!

 5. 5 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Хаха, на шефовете на минната камара им препоръчвам най-сърдечно да си направят вили и къщи до някое хвостохранилище, много хубаво там, супер е даже!

 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  "като уточняват, че с референдума се прави опит да се заобиколи законът и така да се подменят стратегическите приоритети на България."
  Много цинично.
  И кои са стратегическите приоритети на България?
  Некои да се нагушат добре, други да получат отровена природа, нЕкои да получат дебел подкуп, други да получат опропастени надежди за по-добър живот, защото при златодобива се позват хиликали, които трайно увреждат околната среда. Другарите от Асарел ще кажат че добива е екологично чист, няма да замърси нищо, което е така само на теория. А когато и контрола върху такива "инвеститори" е занижен, практиката показва нещо съвсем различно.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#5] от "buiko":

  Да, много добър съвет.
  Щом като е толкова полезно за средата да се развива добив на ценни и редки метали, защо шефовете/собствениците на такива предприятия не се преместят да живеят за постоянно (или поне докато е срока на концесията) в непосредствена близост до предприятията си.
  Така хем ще наглеждат бизнеса си, хем ще се радват на чистата природа.

  Panta rhei....
 8. 8 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 528 Неутрално

  О, интересите на инвеститора са засегнати! "Чуждестранни инвестиции" е мантра, но хич не е ясно инвестициите в каква полза са за нас или са само за статистиката. Бизнесът страдал. Но от този бизнес и разработката на това находище на злато, повтарям - злато, какво печелим ние като БГ граждани? Или само инвеститорът и бизнесът на някои печели?

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Само едно се чудя - всички концесионери декларират колко им е тежко и как работят все на "загуба а ГЕРБ им "вярва" . Защо тогава напинят за още концесии ???
  НЕЩО НЕ МИ СЕ ВРЪЗВА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Гледах наскоро предаване по N24 за добиване на злато в Азия. Използват живак, за да отделят златото от камъка. И живака отива в питейната вода и причинява ракови заболявания при консумиране на питейна вода от чежмата. Азиатците са милиарди, 200.000 не са проблем да се репродуцират. Но в България при този бавен приръст на нанселението?

  Es muß Geld fließen!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#10] от "slan777":

  използва се и арсен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Прав си, преди се е използвало живак, цитат от статията на немски:

  Diese Methode ist im Gold-Kleinbergbau bei der Ausbeutung von Aluvial- und Primär-Lagerstätten weit verbreitet und war in Bosnien schon seit der Zeit Neros im Jahre 54-68 vor Chr. bekannt. Das Amalgamationsverfahren beruht auf der Eigenschaft der Löslichkeit von Gold durch Quecksilber. Gold und Quecksilber gehen dadurch eine Legierung ein. Nach dem Abtrennen des Amalgams wird die Legierung auf 360°C erhitzt, wobei das Quecksilber verdampft und das Gold zurückbleibt.

  Nach der Selektion des sichtbaren Golds werden die goldführenden Sande und Gesteine auf eine optimale Korngröße von einigen Zehntel Millimetern zerkleinert und mit Wasser versetzt. In der Amalgamiertrommel wird das restliche Schwerekonzentrat behandelt, in dem das zugegebene Quecksilber den Goldstaub bindet und so Goldamalgamkügelchen entstehen. In der Folge wurde durch Zugabe von hochprozentiger Salpetersäure das Gold zurückverwandelt, während die Salpetersäure des chemischen Prozesses verrauchte. Diese für Mensch und Natur sehr schädliche Methode bescherte der Goldgewinnung zweifelsohne einen sehr schlechten Ruf.

  Erst in den letzten Jahrzehnten wurde das Quecksilber aus dem Goldamalgam per Destillation zurückgewonnen. Hierzu wird eine Retorte eingesetzt, die im Prinzip wie eine Schnapsbrennerei funktioniert, dadurch konnten in der Vergangenheit große Mengen an Quecksilber im Bergbau eingespart werden.

  Es muß Geld fließen!
 13. 13 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1018 Весело

  "Зелените" съвсем ошашавиха невежественото население. Някои като видят сонда и започват да се кръстят. Ама цялата цивилизация е изградена върху материални природни ресурси. Такива са и подземните ресурси. А те в България са изключително държавна собственост. Следователно, държавата ги управлява, а не резидентите-любители на дива природа.

 14. 14 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#2] от "DJTrump":Председател на минната камара беше Цоцорков - главният акционер на Асарел. Наследи го синът му. Управителното тяло на камарата е от Дънди прешъс.

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Вай, вай, сериозно ли, ва, аркадаши? Много или малко негативно влияние ще окаже референдумът?

 16. 16 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#13] от "venelingeologia":Чарли, заеби ги тия либерални лафове. Там е работата,че държавата ни нищо не управлява, а раздава. Едно време изградиха язовир Тополница. После в него пуснаха хвоста на Медет и го съсипаха. Вместо да напоява Тракия, разнася прах като изсъхне.
  В мой доклад за първичните ореоли на Злата (сега го крият като Трън) концентрациите на злато са приповърхностни, а в дълбочина намаляват.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK