Хелзинкският комитет призова депутати и министри да работят по неотложни теми

Хелзинкският комитет призова депутати и министри да работят по неотложни теми

© Юлия ЛазароваПродължаване на процеса на деинституционализация в грижата за деца; реформа в съдебната власт, която да обхване и прокуратурата; ефективна борба с всички форми на дискриминация, включително речта на омраза. Това са част от акцентите, върху които обръща вниманието на депутатите и министрите Българският хелзинкски комитет (БХК) в изпратено днес писмо.


В него се очертават най-важните предизвикателства пред законодателната и изпълнителната власт в следващите четири години, които засягат правата на човека, съобщават от организацията. Акцентите включват още: приемане на нов закон за правосъдие за деца в конфликт със закона; привеждане на българското законодателство в съответствие с Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие; създаване на адекватна законодателна и институционална рамка за борба с всякакъв вид незаконни действия на правоприлагащите органи; предприемане на законодателни и практически мерки за изпълнението на близо 300 решения на Европейския съд по правата на човека срещу България.


Заедно с писмото депутатите и министрите са получили и копия от годишния доклад на БХК за 2016 г., който обобщава проблемите в 15 сфери, свързани с човешките права.
Липсата на активност и навременна реакция от страна на властите е причина за критика към България от международни органи и неправителствени организации, както и за осъдителни решения срещу страната в Европейския съд по правата на човека, подчертават от БХК.


"Натрупаните през годините проблеми в сферата на правата на човека в България са многобройни и разнообразни. Те пораждат социално напрежение, недоверие към правоприлагащите органи и подронват международната репутация на нашата страна. Това изисква неотложни мерки за решаването им преди всичко на законодателно равнище," заяви Красимир Кънев, председател на БХК.


Писмото е част от кампанията "Да закрием БХК" на организацията, която цели да провокира обществото да се замисли за важността от отстояването на човешките права, които често се приемат за даденост.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на metachrom
  metachrom
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Подкрепям кампанията "да закрием бхк". Да го направим веднага и безусловно, още днес. Да изхвърлим ключа и да ги забравим!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  КОй плаща на БХК за антиобществената и неморална дейност. Някои твърдят,че е Шорош . Дали е вярно ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До 1 и 2
  Демокрацията е да може да изкажеш мнение към субект, който не е съгласен.

  Не всички инициативи на БХК са ми присърце, но добре че има такива организации.
  Ползата е повече от вредата.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  http://www.bghelsinki.org/bg/za-nas/donori/

  Е, не са посочени сумите и за какво конкретно са дадени, но толкоз.

  Panta rhei....
 5. 5 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Но това не пречи:
  "В него се очертават най-важните предизвикателства пред законодателната и изпълнителната власт в следващите четири години,"
  Единствено не разбирам, след като БХК кипи от желание да законотвори, защо не си направят политическа партия, съответно да спечелят гласове на избори, да влезнат в парламента и тогава да си пишат каквито намерят за добри закони.

  Panta rhei....
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  До коментар [#4] от "Molossian":

  от 2012 насам - ТИШИНА. Така ли е по закон ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Призивът е добър !
  Но БХК се е компрометирал толкова много, че ако каже, че утре ще изгрее Слънцето – хората пак ще са против.

 8. 8 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 279 Весело

  Тези кои бяха? БХК, дето не е български, няма нищо общо с Хелзинки и "хелзинкския процес", не е комитет, ами НПО, паразитиращо върху извратени понятия за "човешки права".

 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  БХК да си гледа работата. Вместо да защитава циганите и убийците, да предложи мерки за ограничаване на циганската престъпност, да предложи мерки да създава работни места и да финансира такива мероприятия щом е толкова загрижена за малцинствените групи.

 10. 10 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Весело

  А къде забравихте публичното налагане на религиозна ритуалност. Едни не желаят да им се натрапват християнски, други мюсюлмански, а трети и християнски, и мюсюлмаски тъпани.

 11. 11 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Тия пък се взеха насериодно.
  Пет адвоката взеха да дават акъл на Парламента.
  Който е избран с гласовете на 4 милиона българи...

 12. 12 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 668 Весело

  Абе,
  БХк,
  що му разваляте кефа на БХу баш сега, га дипломатства на поразия из Еуропата?

  Ако не са кротните скоро Фалери Симеонов, ша ва закрий, ей!

 13. 13 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  БХК не ги чух да квичат, когато шведа нарита българската каремиерка в Слънчев бряг.
  Що, българите нямат ли права?

 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е... толкова.
  Какво са 5 години за хода на времето.
  След 5 може и да посочат данните за 2017.
  Освен това те са много заети хора. Пазят ни хем от правото, хем от неправилната информация.

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 917 Неутрално

  "Натрупаните през годините проблеми в сферата на правата на човека в България са многобройни и разнообразни. Те пораждат социално напрежение, недоверие към правоприлагащите органи и подронват международната репутация на нашата страна. Това изисква неотложни мерки за решаването им преди всичко на законодателно равнище," заяви Красимир Кънев, председател на БХК.
  —цитат от коментар 0 на статията

  Този не знае колко е прав. Доверие в правоприлагащите органи няма, защото обикновено виновния не бива осъден, дори напротив: в повечето случаи е защитен от такива като БХК! Защото права имат само циганите, задълженията са за останалите.
  Проблемите в сферата на правата на човека са в същност заради такива паразити като БХК, защитаващи винаги грешната страна.
  Да закрием БХК, в същност, е една добра инициатива и аз съм ЗА!

 16. 16 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#1] от "metachrom":

  и по какви причини

 17. 17 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#15] от "Orchid":

  И кой точно на теб ти е нарушил наскоро правата?

 18. 18 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  "Фондация „Лион Ливай“ е частна фондация, основана през 2004 г. в САЩ. Фондацията подкрепя дейности основно в сферата на археологията, изкуството, културата и научните изследвания. БХК попадна в полезрението на Фондацията вследствие на застъпническите си дейности срещу разрушаването на ромски жилища през 2006 г., откогато Фондацията започна да подкрепя работата на Правната програма на БХК".
  Това е от саъта на БХК в раздел "Донори".Ако считат ,че ромските жилища са интересни от гледна точка на археологията, изкуството, или културата ,мога безплатно да ги светна,че са лесно преместваеми и могат да си ги вземат в САЩ без проблем,но без обитателите им няма да са толкова интересни.А ако тръгнат да преместват и обитателите им при тях,и аз бих ги спонсорирал и не бих имал против и бюджета да получат някой лев,

 19. 19 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#1] от "metachrom":

  Подкрепям!
  Когато и да ги закрият, все ще е късно.

 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Като им гледам спонсорите, бхк не са бедна организация. Да възложат едно читаво социологическо проучване за отношението на населението към тях и да видят резултатите. Черно на бяло. Иначе си ги знаят, защото най-съзнателно провокират чувството за най-искрена непоносимост към тяхната организация. Номинацията на убиеца за "човек на годината" беше черешката на тортата. Едно не ми е ясно - защо всъщност го правят? Ако целта им е да дискредитират понятието "права на човека", успехът им е страхотен! И като така могат вече да се закрият.

  Мърфи е оптимист!
 21. 21 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 555 Гневно

  "ефективна борба с всички форми на дискриминация, включително речта на омраза."

  Toчно заради подобни закони против свободното слово, в Англия лежат хора по затворите, а други са с условни присъди, заради "некоректни" мнения в социалните мрежи, било то и заради половин изречение пуснато в Туитър.

  Много тънко се опитват да лобират за такова нещо у нас, плътно покрай иначе благородни каузи, като грижата за деца и реформа в съдебната власт, барем никой не обърне внимание.

  В НК вече има достатъчно точно формулирани предписания в случаи на подбуждане на омраза. Това, което БХК иска е просто разводняване изобщо на тълкуването в закона така, че дори и критика и коментари към наболели теми или идеологии да са потенциално подсъдими с надеждата за автоцензура, без да се прави особена разлика с умишлените действия.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  Българския Ромски Комитет като какви се смятат, че да дават акъл на избрани от народа?! И какво значение има техния доклад за когото и да било, че го размахват? Къде ги да потърсят правата на ритнатата в лицето от швед камериерка? Или българите кучета ги яли /шведи ритАли/?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Хелзинкският комитет призова депутати и министри да работят по неотложни теми
  *****************************************************************************************************************

  Хммм........
  Аз пък /и не само аз,де/ ,бих призовал за ,ето това:

  Правете ВИНАГИ точно обратното на това което призовава ''Хелзинкският'' комитет !

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 24. 24 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Правете ВИНАГИ точно обратното на това което призовава ''Хелзинкският'' комитет !
  —цитат от коментар 23 на onemanband

  И още ....
  Хелзинкският комитет - ОБРАТНО в Хелзинки!
  Или от където ,по дяволите да са допълзели!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 25. 25 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#21] от "Божикравов":
  Май си прав. Автоцензурата като крайна цел поставя нещата на местата им. А именно тя е най-перфидната форма на цензурата!

  Мърфи е оптимист!
 26. 26 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#20] от "султана глаушева":

  защо всъщност го правят?

  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  За кинти.

  Доста кинти, мисля.

 27. 27 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#1] от "metachrom":

  Твърдо ЗА!
  Къде да се подпиша да ЗАКРИЕМ БХК?

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#26] от "buljubei":
  Сигурно много завиждат на кварталната фризьорка с пълната чакалня. Или на програмиста, дето всеки ще го глътне като топъл хляб. Изкарват си добри пари със знания или умения. Свободни достойни хора.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK