България иска да се освободи от мониторинга на Брюксел до края на 2018 г

Екатерина Захариева

© Юлия Лазарова

Екатерина ЗахариеваВицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви в Букурещ, че България ще завърши правосъдните реформи до края на 2018 г., за да сложи край на продължилия едно десетилетие мониторинг от страна на Европейския съюз, който по думите й "не може да продължава вечно", предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.


Захариева отбеляза, че България е решена да изпълни 17-те препоръки, включени в доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка.


Тя добави, че Румъния и България трябва да си сътрудничат, за да убедят партньорите си, че не само са изпълнили препоръките в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, но и че са постигнали необратими резултати.
Българският вицепремиер също така изтъкна, че България и Румъния са изпълнили техническите критерии за присъединяване към Шенген и изрази надежда, че влизането на двете страни в зоната на свободно движение ще стане възможно най-скоро, предаде "Аджерпрес".


"Когато имаме координирани действия, успяваме да постигнем най-добрите решения за двете страни. Решението за либерализиране на достъпа до визовата система на Шенген за България и Румъния, преговорите, които водихме заедно за либерализиране на визовия режим с Канада, са само няколко примера от последните няколко месеца", посочи Захариева.


Тя подчерта, че присъединяването на България и Румъния към Шенген е въпрос на сигурност за цяла Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK