В новия Административнопроцесуален кодекс се въвеждат такси за обжалване

Данаил Кирилов

© Надежда Чипева, Капитал

Данаил КириловТакси за обжалване на административни дела се въвеждат в новия проект за Административнопроцесуален кодекс (АПК), който днес бе разгледан в парламентарната правна комисия. Таксата за граждани, еднолични търговци и държавни органи е 90 лв. и 450 лв. за организации. Когато има правен интерес таксата е 1 процент, но не повече от 3400 лв., а при материален интерес над 10 млн. лв. - 9000 лв. От такса ще бъдат освободени граждани, които нямат средства да я платят и го докажат с молба пред съда. Срещу целия параграф за въвеждането на таксите на заседанието на комисия се обяви омбудсманът Мая Манолова. Депутатът от БСП Филип Попов смята, че тези такси ще въведат до отказ от правосъдие. Професор Иван Тодоров, който е сред авторите и на останали АПК, защити таксите, като смята, че те ще работят за освобождаването на Върховния административен съд, където в момента 40 % от делата се насрочват за след 1 година и ще доведат до по-бързо правосъдие. "Няма друга държава, която да е оставила толкова беззащитни върховните съдилища. Ако се даде безусловен достъп, те се задръстват и не изпълняват функциите си", каза Тодоров.


Всички комуникации между прокуратура, адвокати, държавни органи и т.н ще се осъществяват електронно. Въвежда се и електронното оповестяване, като всички граждани, които са страна по административни дела ще трябва да дават имейл и телефонен номер на който да получават SMS. В новите текстове е записано, че и призовките вече ще може да се изпращат по електронната поща "Това предложение ще породи дискусии, но от друга страна ще доведе до опростяване на призоваването чрез електронните съобщения", коментира председателят на правната комисия Данаил Кирилов.


С други текстове се въвежда принципа на мълчаливото съгласие. Ако в регламентиран срок дадена фирма няма отговор от чиновник, то ще се приема, че поставеното питане е с положително становище от въпросното ведомство.


Заложени са и глоби за чиновници от 150 до 1500 лв., ако не изпълнят в срок задълженията си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK