Концесионерът на "Оброчище" добива повече руда, замърсява река и не плаща глоби, твърди прокуратурата

Концесионерът на "Оброчище" добива повече руда, замърсява река и не плаща глоби, твърди прокуратурата

© Надежда Чипева, КапиталОкръжната прокуратура в Добрич започна разследване на концесионера на мина "Оброчище" "Евроманган" ЕАД. Фирмата е със седалище с. Църква, община Балчик. Разследването е за престъпления по служба, данъчни престъпления и неоказване на съдействие на орган на властта, съобщиха от държавното обвинение.


В началото на седмицата след лично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров започна спешна проверка на дейността, която се извършва в мината. Преди това пък енергийният министър Теменужка Петков прекрати временно сделката за концесия заради неизплащане на концесионното възнаграждение. Анализът на прокурорската проверка пък показал, че за последните три години броят на пострадалите миньори от трудови злополуки постоянно се увеличава.


Прокуратурата проверила и сигнал на добричката "Инспекция по труда", която констатирала постоянно извършващи се нарушения на правилата за здравословни и безопасни условия на труд от "Евроманган" ЕАД. На работниците не били извършвани никакви периодични медицински прегледи. От инспекцията съставили няколко акта за тези административни нарушения. Издавани били и наказателни постановления, с които се налагали глоби на дружеството, но тези глоби така и не били заплатени. Държавното обвинение установило, че концесионерът на мина "Оброчище" попречил няколко пъти на инспекторите да извършат проверка на работния процес.
Заради неплащането на наложените глоби от прокуратурата са разпоредили на НАП да извършат щателна проверка дали "Евроманган" ЕАД е внесла в държавната хазна всички данъци, глоби и такси, които дължи. За последния 5-годишен данъчен период дружеството не е било проверявано а при предходната ревизия, която е била извършена през 2012 г., никой от ревизиращия екип не е проверил какви са били действителните количества изнесена от страната и продадена в чужбина руда.


От своя страна миньорите са разказали на окръжния прокурор, че добиват много повече руда от това, което се документира, а концесионерът крие от държавата действителния добив. Данните са били проверени чрез изискване на информация от регионална дирекция "Морска администрация" - Варна, а Министерството на енергетиката предоставило копия от цялата документация, свързана с конкретния договор за концесия. Установено е, че наистина има подобно разминаване.


"Това означава, че укриването на част от фактически добито и изнесено от страната с кораби количество руда е укриване на концесионно възнаграждение, дължимо на държавата, от една страна, а от друга – продажбата на контрагенти в чужбина на манганова руда е данъчно облагаема сделка, за която концесионерът дължи данъци", пише в становището на прокуратурата, като се уточнява, че по този казус е сигнализирана и ДАНС.


По договора за концесия задълженията на "Евроманган" били описани в 24 точки, които представлявали 24 различни по характер задължения. Само едно от тях е да се плаща дължимото концесионно възнаграждение при условия и в срокове, определени в договора. За изпълнението от страна на концесионера на останалите 23 негови задължения никой в Министерството на енергетиката никога не е проверил нищо, като тепърва ще се установи дали това е било умишлено с цел да се ощети държавата.


Окръжният прокурор на Добрич лично проверил работата в мината в началото на седмицата. Той констатирал, че промишлената отпадна вода, която е била използвана в производствения процес за добив на руда под земята, въобще не се пречиства по никакъв начин и директно се излива в река Батовска на няколко километра от устието ѝ, което се намира в южния край на курорта Албена. Помпите, с които тази замърсена с тежки метали вода се е изпомпвала от галериите на повърхността и оттам – по дере в реката, са били пускани през нощта, когато няма опасност нещо да бъде видяно.


Проверките на прокуратурата продължават и в момента.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  А така.
  А едни други искат да добиват злато в Трънско.
  Че чак се оплакваха от референдума на местните.

  Panta rhei....
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Разваляме концесията и готово!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Весело

  Началото е впечетляващо.Поредната прокуроска акция .

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Гневно

  Всички мини са с сградно оборудване, почти всички машини мин. 50 год. Експлоатация, експлоатация, и то почти без пари...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  "Вечните концесии" ги коментира Данаил Кирилов в сутрешния блок на БНТ - поредната схема от разбойническия "преход". Даде пример с концесията на Евроманган. Според него "Атаката срещу новия закон идва от концесионерите с вече сключени договори"

  novini.bg/news/427193-данаил-кирилов-новият-закон-слага-край-на-вечните-концесии.html
  http://www.economic.bg/bg/news/8/kirilov-atakata-sreshtu-noviya-zakon-idva-ot-kontsesionerite-s-veche-sklyucheni-dogovori.html

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#1] от "Molossian":

  със златото е същата далавера с количествата

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  Прекратяване и затвор с пълна конфискация.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  КОЙ Е БЪЛГАРСКИЯТ СОБСТВЕНИК ???!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Знам Кмете, въпроса е че добива на злато опосква всичко, заради хиликалите, които се използват в процеса.
  И почва и подземни води.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  Абе, защо при такива проблеми зелените мълчат? Такива мини не ги ли дразнят? Дори река имало замърсена.

  Еретик
 11. 11 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Щрихи от историята:

  България е на 4-то място в света по залежи от манган
  http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2004/01/26/66893_bulgariia_e_na_4-to_miasto_v_sveta_po_zaleji_ot_mangan/

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 12. 12 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ималко по-пресни новини:

  10 март 2013 г. ·
  Ставаме трета суперсила в света по добив на манган
  Имате скрито съкровище, което ще ви направи богати, казва шефът на мината в Оброчище.
  България има реална възможност да се превърне до 2 години в трета супер сила в света за добив на манган след Китай и ЮАР. Това каза на екофорум Джеймс Хаслам, управител на "Батова ривър манганийз майн". Компанията има концесия за търсене и проучване на манган край варненското село Оброчище. Мината е скрито съкровище, което ще носи милиарди долари на държавата, но не се възползвате от него, каза англичанинът. Затова и показа голям будилник, който да "събуди" държавниците за важността на проекта. Той показа и ковчеже с изненада. "В него се крие нещо, което ще донесе много пари", каза англичанинът като имаше предвид нова технология за добив на манган, която компанията ще внедри, след като премине към реален добив. Хаслам пресметна, че залежите на манган в Китай се изчисляват на 600 млн. тона. Годишно страната произвежда 9 млн. тона метални руди, от които изнася 3 млн. тона. Според него в България има залежи на руда от 1 млрд. тона, които ще се изчерпат чак след 100 години. Мангановото находище край Оброчище е четвъртото по големина в света и най-голямото в Европа и в цялото Северно полукълбо. Съдържанието на манган в българската руда е 28%, което е добър показател. През септември 2003 г. манганът се търгуваше на световните борси за 420 долара на тон. Към 23-24 март 2004 г. достигна рекордните 1600-2000 долара на тон заради свръхтърсене. Сега цените се движат между 1000 и 1200 долара на тон, което е доста скъпо. "Батова ривър манганийз майн" е 97% собственост на лондонската компания "Орвест", чийто акции се търгуват на Лондонската фондова борса. Останалите 3% от дружеството пък са собственост на община Балчик. Компанията спечели 2-годишна концесия на Министерство на икономиката за търсене и проучване на участък до село Оброчище. В края на миналата година обаче англичаните имаха проблеми с министерство на екологията и с курорта "Албена", а през януари тази година пък регионалната дирекция "Национален строителен контрол" спря строителните работи в района на мангановото находище, защото нямало генерален план за площадката. Мениджърите на комплекса атакуваха дейността на минната компания, защото ще се получи срив в туризма. Инспекцията по околна среда във Варна пък първоначално отказа да разреши добива на манганова руда. В края на февруари тази година обаче прие предложението на "Батова ривър манганийз майн" за разработване на друг терен за проучване и добив на руда. Така англичаните трябваше да започнат проучванията си отначало, след като бяха вложили 3 млн. лв. в първия терен. В новата площадка ще бъдат вложени още 18 млн. лв. Целта им е първоначално да произвеждат 300 хил. тона манганова руда годишно. Те ще внедрят нова технология за добив, която включва две наклонени подземни галерии вместо вертикални шахти. Това значи, че мината няма да има високи шахтови кули и ще бъде невидима от пътя. Ще бъдат открити 120-150 нови работни места.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 13. 13 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  "Той констатирал, че промишлената отпадна вода, която е била използвана в производствения процес за добив на руда под земята, въобще не се пречиства по никакъв начин и директно се излива в река Батовска на няколко километра от устието ѝ, което се намира в южния край на курорта Албена. Помпите, с които тази замърсена с тежки метали вода се е изпомпвала от галериите на повърхността и оттам – по дере в реката, са били пускани през нощта, когато няма опасност нещо да бъде видяно.”

  Миньорите започнаха да топят ръководството едва след като то започна да им бави заплатите...

  I Want To Believe
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Под черта - 5 години са си затваряли очите (вероятно срещу заплащане)
  Сега вече не може и за седмица - изненада- откриха толкова много нарушения. А НАП - 5 години без проверки за фирмата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  И сега..., какво?! Години наред никакви проверки, после се чудим, защо концесионера прави каквото си иска...! Освен това, всички мълчат по повод на това, кой е действителния собственик. Пак офшорки, пак тайни, пак не се знае...! Баси, с кого всъщност нашата държава сключва договори...?!!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Вече е смешно, вместо тъжно. Река Батова се излива на централния плаж на великия курорт Албена. Ебасиму радиоактивния туризъм!

 17. 17 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Научихме всичко около тази далавера. Само името на българския собственик упорито се крие.
  Говори се за концесионер, за всички подробности около случая, но името на този "коцесионер" се пази в тайна.
  Защо?!
  Кажете името на този бандит!

  The best way out is always through Robert Frost
 18. 18 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Цацаров е назначен от суверена т.е. от българския народ да пази интереса му!
  Срещу кого той е наредил съдебно преследване.
  Най.вероятно името на този бандит се знае , но упорито се крие вече няколко дни!
  Това е наказуемо. Главният прокурор и всички прокурорчета около него са назначени , за да пазят интересите на българския народ, а не да крият името на един очевиден престъпник! .

  The best way out is always through Robert Frost
 19. 19 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Всички патриоти срещат от години против концесиите, сега да видим какво ще направят по въпроса.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  "Батова ривър манганийз майн" е 97% собственост на лондонската компания "Орвест", чийто акции се търгуват на Лондонската фондова борса."
  Кой знае кой е собственика на тази фирма.

 21. 21 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#20] от "Роси":
  БРММ НЯМА НИщО ОБщО със спомената мина. Те са проект, за който колега е постнал статия-цитат, ала вие не сте я прочела :)
  Ама нищо.
  Те напуснаха България заради политическо-икономическо изнудване.
  По изключение наистина няма "скрит български олигарх"зад оброчишката мина
  Въпросният консеционер се води едно британско 70 годишно пиянде, а всъщност зад него са руско-украински консорциум от т.н. Донбаская Угленна Братьва-ДУБ :)
  Обединение на чисти бандити и путински пионки в региона/донбас/, още от края на 2000-та година

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK