Концесионерът на "Оброчище" добива повече руда, замърсява река и не плаща глоби, твърди прокуратурата

Концесионерът на "Оброчище" добива повече руда, замърсява река и не плаща глоби, твърди прокуратурата

© Надежда Чипева, КапиталОкръжната прокуратура в Добрич започна разследване на концесионера на мина "Оброчище" "Евроманган" ЕАД. Фирмата е със седалище с. Църква, община Балчик. Разследването е за престъпления по служба, данъчни престъпления и неоказване на съдействие на орган на властта, съобщиха от държавното обвинение.


В началото на седмицата след лично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров започна спешна проверка на дейността, която се извършва в мината. Преди това пък енергийният министър Теменужка Петков прекрати временно сделката за концесия заради неизплащане на концесионното възнаграждение. Анализът на прокурорската проверка пък показал, че за последните три години броят на пострадалите миньори от трудови злополуки постоянно се увеличава.


Прокуратурата проверила и сигнал на добричката "Инспекция по труда", която констатирала постоянно извършващи се нарушения на правилата за здравословни и безопасни условия на труд от "Евроманган" ЕАД. На работниците не били извършвани никакви периодични медицински прегледи. От инспекцията съставили няколко акта за тези административни нарушения. Издавани били и наказателни постановления, с които се налагали глоби на дружеството, но тези глоби така и не били заплатени. Държавното обвинение установило, че концесионерът на мина "Оброчище" попречил няколко пъти на инспекторите да извършат проверка на работния процес.
Заради неплащането на наложените глоби от прокуратурата са разпоредили на НАП да извършат щателна проверка дали "Евроманган" ЕАД е внесла в държавната хазна всички данъци, глоби и такси, които дължи. За последния 5-годишен данъчен период дружеството не е било проверявано а при предходната ревизия, която е била извършена през 2012 г., никой от ревизиращия екип не е проверил какви са били действителните количества изнесена от страната и продадена в чужбина руда.


От своя страна миньорите са разказали на окръжния прокурор, че добиват много повече руда от това, което се документира, а концесионерът крие от държавата действителния добив. Данните са били проверени чрез изискване на информация от регионална дирекция "Морска администрация" - Варна, а Министерството на енергетиката предоставило копия от цялата документация, свързана с конкретния договор за концесия. Установено е, че наистина има подобно разминаване.


"Това означава, че укриването на част от фактически добито и изнесено от страната с кораби количество руда е укриване на концесионно възнаграждение, дължимо на държавата, от една страна, а от друга – продажбата на контрагенти в чужбина на манганова руда е данъчно облагаема сделка, за която концесионерът дължи данъци", пише в становището на прокуратурата, като се уточнява, че по този казус е сигнализирана и ДАНС.


По договора за концесия задълженията на "Евроманган" били описани в 24 точки, които представлявали 24 различни по характер задължения. Само едно от тях е да се плаща дължимото концесионно възнаграждение при условия и в срокове, определени в договора. За изпълнението от страна на концесионера на останалите 23 негови задължения никой в Министерството на енергетиката никога не е проверил нищо, като тепърва ще се установи дали това е било умишлено с цел да се ощети държавата.


Окръжният прокурор на Добрич лично проверил работата в мината в началото на седмицата. Той констатирал, че промишлената отпадна вода, която е била използвана в производствения процес за добив на руда под земята, въобще не се пречиства по никакъв начин и директно се излива в река Батовска на няколко километра от устието ѝ, което се намира в южния край на курорта Албена. Помпите, с които тази замърсена с тежки метали вода се е изпомпвала от галериите на повърхността и оттам – по дере в реката, са били пускани през нощта, когато няма опасност нещо да бъде видяно.


Проверките на прокуратурата продължават и в момента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK