Кой може да наеме къща за 130 лв. на месец в центъра на Търговище

Старият кв. "Вароша" в търговище, където се намира, къщата - общинска собственост, която предстои да бъде дадена под наем за 130 лв. на месец.

© Скрийншот от Google street view

Старият кв. "Вароша" в търговище, където се намира, къщата - общинска собственост, която предстои да бъде дадена под наем за 130 лв. на месец.В няколко жалби до Министерството на образованието и науката и различни институции в Търговище училищни преподаватели и членове на Сдружението на нестопанските организации в града са сигнализирали за нарушения при отдаването срещу символичен наем на общински имот. Съмненията на жалбоподателите са за конфликт на интереси, свързани с общинския съветник от ГЕРБ Анета Куманова.


Според фактите, отразени в сигналите, с които "Дневник" разполага, в момента Куманова е и директор на основно училище "П. Р. Славейков" града. В същото време


фирма, собственост на съпруга й
имала намерение да наеме имот, общинска собственост, в центъра на Търговище срещу 130 лв. месечно. В къщата на ул. "Любен Каравелов" компанията смятала да развива образователен център.


В момента същото дружество управлява друг подобен център - "Дъга". Той организира допълнителни занимания по български език, литература, математика и още няколко учебни предмета, става ясно от страницата му във Фейсбук.


Решението на Общинския съвет в Търговище за организирането на търг за отдаване на къща - общинска собственост под наем срещу 130 лв. на месец.

© Дневник

Решението на Общинския съвет в Търговище за организирането на търг за отдаване на къща - общинска собственост под наем срещу 130 лв. на месец.


Документите, публикувани на сайта на община Търговище, показват, че на последното си заседание, проведено на 31 май т.г., местният общински съвет действително е взел решение за отдаване на сграда публична


общинска собственост с площ от 86 кв. м


Предвиденият срок на наема е 5 години. Според протокола от заседанието предвидената процедура е търг с първоначална цена 1363 лв. без ДДС. Тази сума се равнява на предвидения годишен наем за помещенията в къщата, което действително прави по около 130 лв. на месец.


Докладната записка, послужила като основание за това решение, е изготвена от зам.-кмета на Търговище Валентин Велчев. Според документа на 3 май т.г. в общинската администрация е получено писмо от еднолично дружество "Бултрак експрес", собственост на Георги Куманов, съпруг на общинския съветник Анета Куманова. То е заявило


желание да стане наемател


на въпросната къща "за провеждане на занимания с ученици в извънучебно време и по време на ваканциите".


Докладната записка на зам.-кмета на Търговище с предложение за отдаване под наем на имота.

© Дневник

Докладната записка на зам.-кмета на Търговище с предложение за отдаване под наем на имота.


След писмено заявеното желание на "Бултрак експрес" докладната записка, свързана с него, е преминало през процедурите за разглеждане в ресорната комисия по управление на общинската собственост. След това на 31 май т.г. предложението е прието от общинския съвет. В негова подкрепа са гласували 24 от общо 33 съветници. Отсъствалите са седем, един се е "въздържал", а Анета Куманова не е гласувала. Това свое решение тя е обосновала в декларация за


"наличие на частен конфликт на интереси"


без да упоменава конкретния повод.


От отразеното в документите от сесията става ясно също, че председателят на общинския съвет в Търговище Хатидже Алиева, не е информирала колегите си нито за заявлението, подадено от Куманова, нито за мотивите на отказа й да гласува.


Декларацията на Анета Куманова за наличие на "частен конфлект на интереси" при гласуването в Общинския съвет за отдаване под наем на къщата на ул. "Любен Каравелов" 18.

© Дневник

Декларацията на Анета Куманова за наличие на "частен конфлект на интереси" при гласуването в Общинския съвет за отдаване под наем на къщата на ул. "Любен Каравелов" 18.


Справка в архива на Търговския регистър показва, че дружество "Бултрак експрес" на Георги Куманова е регистрирано с широк предмет на дейност. Той обхваща от вътрешна и международна транспортна и таксиметрова дейност, автомонтьорство и автосервиз, през туристическа и туроператорска дейност, производство и търговия с храни, до агентство и посредничество, както и "всяка разрешена от закона търговска дейност". Вероятно в тази последна и най-общо формулирана категория влиза и образователният център "Дъга", който развива компанията.


Любопитна подробност


е, че в страницата на занималнята във Фейсбук за контакт е посочен телефонен номер, на който отговаря Анета Куманова. Така се случи и днес.


Скрийншот от страницата на Образователен център дъга, в който е посочен телефонът, на който отговаря Анета Куманова.

© Дневник

Скрийншот от страницата на Образователен център дъга, в който е посочен телефонът, на който отговаря Анета Куманова.


"Този телефон е семеен, той не е нито мой личен, нито служебен, каза тя в отговор на въпроса на "Дневник" дали организира и ръководи дейността на центъра. В момента съпругът ми пътува по работа и за това телефонът е в мен."


"Имаме съмнения, че в ролята си на училищен директор Анета Куманова има частен интерес при реализирането на образователен център "Дъга" в гр. Търговище от фирма "Бултрак експерс"". Това са написали в жалбата си до Националния инспекторат на Министерството на образованието и науката преподавателите и членовете на граждански сдружения в града. (...)


Пред "Дневник" обаче


Куманова отрече обвиненията


и заяви, че няма нищо общо с образователния център. "Аз не се занимавам с "Дъга". Той е собственост на съпруга ми, но аз нямам никакво отношение към него", каза тя.


Според подателите на жалбите срещу Анета Куманова "в публичната си роля на общински съветник тя се е възползвала от достъпа до информация, предоставена на съпруга й Георги Куманов, който от своя страна е поискал за ползване общински имот на изключително ниска цена".
В отговор на това днес тя каза, че според решението, гласувано на 31 май от колегите й в общинския съвет, къщата на ул. "Любен Каравелов" в Търговище ще бъде отдадена под наем след провеждане на търг. Нямало никакви гаранции, че той ще бъде спечелен от фирмата на съпруга й. Освен това в момента се изчаквало евентуално обжалване на взетото решение за наддаването и затова не било ясно дали той изобщо ще се състои.


Пак по информация от преподаватели, работещи в различни училища в Търговище, още на 5 май т.г. в Регионалното управление на образованието е било подадено искане за достъп до декларациите за липса на конфликт на интереси, подадени от Анета Куманова при встъпването й в длъжност като директор на училището "П. Р. Славейков". Оттам


най-напред отказали да получат искането


По-късно, след като то все пак било регистрирано, отказали да го удовлетворят с мотива, че "трето лице няма да бъде съгласно" с това.


Вчера пред "Дневник" няколко от подалите искане за достъп до декларациите заявиха, че час след като това се е случило, към директорите на общинските училища в Търговище е била отправена "покана" писмено да заявят дали са съгласни декларациите им за конфликт на интереси да бъдат публично оповестявани или публикувани.


Дни след подаването на сигнала за това, че през фирмата на съпруга си Анета Куманова подготвя преместването на образователнен център "Дъга" в общински имот, от Националния инспекторат на Министерството на образованието и науката е последвала и първата реакция. Оттам са заявили, че вече е започнала проверка. Пак по препоръка на образователното министерство копие от жалбите срещу Куманова е препратено и до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 447 Неутрално
 2. 2 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Гарантирано от ГРОБ!
  Българската мафия начело с КАПО ДИ ТУТИ КАПИ.

 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Отново случай на конфликт на интереси,, отново злоупотреба със служебно положение, Тези хора заемат ръководни постове с една едничка цел - да се облагодетелстват. Властта в България винаги е била средство за финансово облагодетелстване и нищо друго. А в провинцита нещата са още по-неконтролируеми, защото Бог високо, цар далеко, а съдебната система не работи. Идеални условия за кражби, измами и далавери.

 4. 4 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ха, елементарна далавера и класически пример за конфликт на интереси! Подобни неща трябва директно да се ловят и да не могат да се случат дори документално! А как се става директор на училище, като имаш семеен бизнес - образователен център, може МОН да каже!

 5. 5 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 274 Неутрално

  На тая къщура и 130 лева са й много.

 6. 6 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Конфликт на интереси от нисък калибър, каквито има много хиляди в цялата страна. Бъдещето на България, обаче, зависи от конфликта на интереси на най-високо политическо равнище, където се канят пак с държавни пари да пълнят с милиарди гушата на Русия, под формата на скъп атомен ток от любимата мечта на "петата колона", наречена АЕЦ Белене. Не се занимавайте с дреболии, а гледайте къде се губят парите на България и кой ги пие!

 7. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2085 Любопитно

  яко, после се чудете що лапетата не могат да четат и на PISA само ОАЕ са по-зян от България

 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2085 Любопитно

  Ха, елементарна далавера и класически пример за конфликт на интереси! Подобни неща трябва директно да се ловят и да не могат да се случат дори документално! А как се става директор на училище, като имаш семеен бизнес - образователен център, може МОН да каже!
  —цитат от коментар 4 на pavkata2010


  ми не, гетоизирането на училищата и умишленото сриване на нивото им за да ни върви часпромчето не е просто конфликт на интереси

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Капка срам нямат герберите. Далаверата върви с пълна сила. Щото няма да са вечно в политиката, трябва да се погрижат за после.

 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Такава далаверка може да направи само някой завършил десебарската школа и сменил отбора

 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":
  Къневци не са в далаверата само защото са аут от политиката, забравили сделките с конюшните и кметските далавери и Радановия кумец

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Неутрално

  Е, колко е пазарният наем на 90 кв в центъра на Търговище?
  Едва ли е повече...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#12] от "penetrating":Гледам разни обяви... Апартамент 81 кв.м в широк център - 700 лв. Двустаен апартамент - 112 евро...

 14. 14 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#6] от "авторът":

  Грешка! Умножете всички „дребните измами” по 265, колкото са общините в България, и ще получите най- едрата ;)

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4679 Неутрално

  До коментар [#13] от "Спас Спасов":

  Спасе, 700 лв в Търговище!? Дори и мезонет, и луксозно обзаведен!? Цена в Хавия (скъп курорт), Испания - луксозен 4.-ст. апартамент, с подово, с газ, доктор към басейна - 350 евро...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 16. 16 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всеки може да обяви апартамент под наем за над 1000 евро на месец във всяко село или град на България.
  Обявата не е отражение на истинската цена.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Неутрално

  До коментар [#13] от "Спас Спасов":

  Имах предвид Търговище :).
  Според НСИ средната работна заплата там за 2017 година е 780 лева.
  Аз намерих само две обяви. 500 и 530 лева (малко по-голям). Супер луксозен ремонт и обзавеждане.
  Може ли да се сравни общинския имот с това?
  Аз бих се съгласил с твърдението, че наемът най-вероятно е занижен. Може би справедливата цена е около 250 лева, което е двойно повече. За търг това вероятно е нормално. Аз бих потърсил кучето в действията на нарочения победител сред другите потенциални участници...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Неутрално

  До коментар [#13] от "Спас Спасов":

  Подкрепям Ви изцяло в подхода Ви. Човек трябва да е непримирим и към най-дребната кражба.
  Аз бих прегледал и атакувал наредбата за определяне на цените (крадците с власт винаги го правят "законно"). Бих атакувал и реда на придобиване, както е описан в наредбата.
  Иначе няма лошо да се развива бизнеса. Човек рискува и ако създава работни места и подобрява предприемаческата среда е добре да бъде подпомогнат.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Цената не е проблем. Ако е по-висока ще я вкарат в таксите и пак ще я избият, а става въпрос за образование все пак.
  Проблемът е в това че тя е директорка на общинско училище, а мъжа и печели от частните уроци за "доучване". Това е много гадна комбинация в чувствителна сфера.
  Явно семейството е активно и мотивирано да се занимава с този бизнес.
  Няма лошо, но тя би трябвало да освободи директорството, дори като обикновена учителка не би трябвало да работи в общинското училище и се концентрират в частния си бизнес.
  Това е масова практика в България - учители да изкарват доходи на частно като тормозят децата в училище докато не кандисат да им кихат по 20лв за доучване.

 20. 20 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Реформа на образованието няма да има.

  Децата, чиито родители откажат частни уроци и курсове и не подготвят именно така (а и често за работещите родители със средна заплата това не е посилно) за да бъдат изпитани в училище, ще бъдат наказани и най-често обявени за нуждаещи се от психоог, за което с делегирани бюджети се поддържат НПО-та съврзани със закрила на детето.

  В София е същото, няма никаква разлика.

  Родителите, плащащи огромни суми за частни уроци, озвеярват на родителските срещи, когато има някакви проблеми в класа, защото пропадат вложенията им, а проблеми вместо да се решават човешки, се обявяват за насилие, лепят се етикети и се влошават нещата, като се обвинява семейството публично. Изпитите и другите всевдопореоверки всъщност се изпозлват за настройване на родителите един срещу друг.

  Общността се разпада принудително чрез пълзящо частно образование и се разгръща дейност за психологичиески услуги за подкрепа в общността.... Затврен порочен кръг.

 21. 21 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Тези хора не можаха да се научат, че щом си на обществена изборна длъжност или назначен на общинска или държавна длъжност от гл. експерт нагоре, не трябва дори да помислят да се доближават до общински и държавни имоти и поръчки, пряко или чрез свои близки. Няма значение стойността, а принципът.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И 130 лв. са много за посочената съборетина пред разпадане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK