Лозан Панов към съдиите: Свободата не е в това, което ни заобикаля, а в това, което чувстваме (пълен текст)

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

© Анелия Николова

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов откри общото събрание на всички съдии, което ще изслуша и избер свои представители в следващия Висш съдебен съвет (ВСС) с реч, в която говори за медийните бухалки, "които са изпитание за характера на всеки съдия", за корупцията, която много често се дължи на некомпетентност и за важността на предстоящия избор. На речта му реагира председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, който е един от критиците му във ВСС. Той се обърна към съдии с: "не позволявайте да ви убеждават, че системата не работи, тя има пропуски, но работи. Не позволявайте да ви казват, че трябва да ви лекуват от цироза. Той заяви още, че не е подготвил реч като Панов. "Дневник" публикува текста на речта на Панов с незначителни съкращения.


Уважаеми колеги, представителите на дипломатическите мисии и гости, преди да пристъмим към същинската част на днешния ден, искам да споделя с вас някои неща, които считам за важни. Ще бъда кратък.


Ще започна с ниското доверие в съдебната система, тъй като причините за това недоверие се крият до голяма степен и в самите нас. Не можем да продължаваме да се лъжем, че нещата не са такива, каквито са. Царят отдавна е гол, макар, че години наред едни от най-високопоставените субекти в съдебната власт ахкаха от възторг пред неговите одежди.


Престои най-важният избор, който ще определи до голяма степен състоянието на съдебната власт през следващите пет години.
Ако съдът е черният дроб на обществения организъм, това означава, че българското общество страда от тежка форма на цироза. Оздравителният процес минава през връщането на доверието в справедливостта, но преди това ние съдиите трябва да докажем, че сме способни да се борим с несправедливостта.


В общ интерес е да посочим ясно и категорично онези магистрати, които са компрометирани, но за тази цел на първо място трябва да създадем такива условия за работата им, при които техните морални и професионални грешки да изпъкват. Защото сега доста често са маскирани от превъзхождащите ги по численост и качество недостатъци на законодателството и условията на работа. Ако бъдем честни, ще трябва да си признаем, че организацията на съдебната система не е създала предпоставки за възникването на онези недопустими явления срещу които ние сме призовани да се борим.


Изумен съм от единодушния политически отказ,


дори от дебат да бъде създадена онази законова рамка за българското правораздаване, при която моралните и професионалните грешки на съдиите да могат да изпъкват. А това означава, че каквито и да са критиките срещу съдебната система, нейните недостатъци са най-доброто извинение на политиците, че нещата не вървят, а не защото съдебната система не работи.


Затова и отказват да я оправят, защото тя винаги е била най-удобната изтривалка. Разбираемо, че мнозинството от политическия елип изпитва напълно основателен страх от една сериозна и работеща съдебна система, която би била непримирима спрямо техните неправомерни деяния, много от които отдавна са известни на обществото.


Нека припомня в тази връзка какво е казал Буров към депутатите:


"Господа, дайте пари да построим затвори, защото един ден всички ще лежим в тях".


Затова и преди година и половина с някои от вас провокирани от неслучилите се промени в Конституцията решихме, че е крайно време да излезем и да кажем, че не сме съгласни с това, което се случва. Че то не е полезно нито за нас, нито за гражданите. И за да призовем от гражданското общество да поиска от политиците тази реформа да се сучи. Тогава ние направихме голяма крачка и пречупихме в себе си убеждението, че мястото ни не е на улицата. Оттук нататък всяко връщане назад няма да говори добре нито за нас, нито за това, с което сме се захванали.


Сигурно мнозина ще се съгласят с мен, че през годините неогласените, но съществуващи ограничения в системата все повече нарастваха.


В отровния климат, в който работим, да устояваш свободната си воля, се превърна в голямо изпитание.


Медийните бухалки, които далече не служат на обществения интерес, са предизвикателство за силата на характера на всеки един магистрат. Цялата тази истерия безспорно създава усещането за контрол. А когато имаш усещане, че те контролират отвън, ти сам започваш да си налагаш автоцензура. В това е нашата драма.


Съдията е независим по конституция. Съдията е независим във вътрешното си убеждение, което се оформя по проверим в мотивите към актовете начин. Съдията трябва да работи свободно и спокойно. Свидетел съм как хора, които влизат и остават в системата треперят, че в случай на критика към тях, има опасност да си загубят работата.


Съдиите по силата на основния закон са независими и несменяеми, а това е напълно достатъчно да работим смело по съвест.


Именно страхът, който се усеща в системата, е причината редица отговорни фактори да се упражняват върху гарантирането ни на още по-голяма независимост, а след това шумно обявяват, че са направили реформа.


Парадоксът е в това, че непоносимият макроклимат задушава съдията, но пък е толкова харесван от системата.


Всичко, което се случва, започна да прилича на онази история с камилата в пустинята. Голям керван преминава през пустинята, достигнали оазис, в който решили да нощуват. Но се оказало, че една скоба за завързване на камилите не достига. А никой не искал да стои и да пази незавързаната камила. Тогава единият от керванджиите, отишъл при камилата, взел въжето и съвсем точно повторил всички движения, сякаш наистина завързал камилата за скобата. Тя си легнала и през нощта прекарали спокойно.


На сутринта отвързали камилите, всички се приготвили за път, с изключение на въображаемо вързаната камила, която отказвала да помръдне. Най-накрая керванджият се сетил какво да направи. Застанал до нея и развързал въображаемата скоба. Камилата веднага станала.


Изводът от тази история, е


че свободата не е в това, което ни заобикаля, а в това, което чувстваме.


Още Гьоте беше казал, че "няма по-безнадеждно поробени от тези, които погрешно вярват, че са свободни". Голяма мода е да се говори за корупцията в съдебната система, разбира се не без основание. Но дали некомпетентността не е тази, която създава най-подходяща среда за развитие на корупцията.


Обезпокоителен е фактът, че през годините, качеството на правораздаване все повече намалява. Но колкото и по-компетентни хора работят в една система, толкова по-некорумпирани са те. Най-лесната плячка за корупционните практики винаги е бил некомпетентният магистрат.


Бедата е, че в съдебната система посредствеността получава тлясък нагоре. И това е нашата голяма драма.


Време е да си кажем истината, за да можем ясно и категорично да стигнем до най-важният консенсус – в каква система искаме да правораздаваме. Време е да се обединим и да се почувстваме общност, защото в общността може да намерим сили да се справим с предизвикателствата. Но каква общност да създадем, когато допускаме да ни разделят. На София, на апелативни райони, на върховни, на окръжни съдии, на общи, на административни съдии и на какво ли още не.


Истинска общност може да създадем, само ако се обединим зад ценности, които да отстоява всеки един от нас.


Нека не допуснем да властват над нас с принципа: разделяй и владей. Кой всъщност печели от това?


Отговорът, струва ми се, че всички ние го знаем. Следващият ВСС е този, който ще се изправи пред всички тези предизвикателства. Какви хора ще решават нашите проблеми, зависи от нас. Или както казва Дъмбълдор от Хари Потър: "Не нашите способности показват това, което сме всъщност. А нашият избор".


Всъщност изборите, които ще направим ще разкрият кои сме ние и кои са ценностите, които споделяме. Пожелавам на всички участници в днешното общо събрание една благотворна работа и ви моля да се вслушаме в съвестта си, която винаги знае правилните отговори. Другото би било обида за всеки един от вас. Запазете достойноството на българския съдия. От вас зависи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Двама председатели, два свята. Единият е излишен. Изберете сами.

 2. 2 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Преекспонирането на какво е казал Лозан Панов вече играе контра продуктивна роля!

  Ставам сутринта и хопла, какво бил казал Лозан, по обяд следващата статия, хеле вечер по няколко статии за него!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Все по голямо уважение изпитвам към Лозан Панов.
  Да изпращаш такива послания към публичното простраство, не може да е нещо, което да се харесва на мафията.

  Свободата е на върха на Копието е казал Дон Кихот.

  Аз казвам, че когато мирът е робство, войната е Свобода.

  Нас не бива да ни е страх да се борим с мафията. Всеки на своето ниво. Всеки както може.
  Ние трябва да отречем мафията, трябва да я мразим и презираме, да плюем на опитите тя да определя не само нашия живот, а и това какви да бъдем.

  Иначе не можем да бъдем себе си и животът няма смисъл!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3744 Неутрално

  Преекспонирането на какво е казал Лозан Панов...
  До коментар [#2] от "Кърти Вонегът":

  Хайде на бас, че и ред не си прочел, нали, Сотирчо?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кърти Вонегът":
  Не си криви душата, Лозан Панов би те дразнил дори ако изобщо не се споменава в публичното прострнанство, защото ти нямаш нищо общо с идеите за истина, отговорност, достойнство, чест и пр., за които се бори Панов. Ти си просто наемен трол, който смътно разбира за какво се водят тези битки и просто следва опорката на деня.

 6. 6 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Може ли някой от "последователите" на Панов да ми опише какво точно иска той?

  Знам, че мантрата се казва "съдебна реформа", но досега Радан Кънев, Христо Бойкикиев и сега Лозан Панов само искат да придърпат част от чергата под тяхните олигарси,л т.е. те не искат реформа заради народа, а просто тяхната олигархия, която им създава медийния комфорт, да извлече полза с техни назначени съдии и прокурори!

  Те поради тази причина на всички ни омръзнаха напъните на Лозан Панов! Впрочем него го активираха след като Радан и Христо се оказаха беззъби!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Всъщност изборите, които ще направим ще разкрият кои сме ние и кои са ценностите, които споделяме. 
  ==========
  А според някои , изборите са направени отдавна и на техна си глава.
  Тогава колко са ценни ценностите ?

  Bukalemun
 8. 8 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Камили и Хари Потър. Много тъпа реч, прочетох я. Вместо да ги надъха като Уилям Уолъс преди битка...

 9. 9 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 462 Любопитно

  До коментар [#2] от "Кърти Вонегът":

  Дааа много статии за Панов!Ей сега разглеждах резултаите при търсене в "блиц"Вярно много статии!Някой да не те насилва да ги четеш!

 10. 10 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кърти Вонегът":

  не само това. прилича на кукла на пружинка- вечер му се обаждат и на сутринта реагира. самия факт , че след като го блъсна кола се отказа да е член на всс, но някой му напомни, че като се хванал на хорото трябва да го играе и той промени мнението си ме кара да не вярвам на този човек. с кво ли го държат?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 11. 11 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  ще се опитат да го пробутат този като новия политик, но нямада им се получи.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 12. 12 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Лозан Панов трябваше да е кандидатът за Президент,
  а не Трайчо Трайков !

 13. 13 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Докога ще ни занимава този? Нали е назначен да съдия! Да съди! Влиза в ролята на Слави Трифонов. Централна фигура в медиите.

 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Лозан това, Панов онова, дайте да каже каква работа е свършил за тлъстата си заплата

 15. 15 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 580 Неутрално

  ЕДИН ОТ МАЛКОТО ДОСТОЙНИ ХОРА В ДЪРЖАВАТА,ЖАЛКО ЧЕ МУТРОМДИИТЕ ТУКА ШЕ ГО ОКЕПАЗЯТ ДО НЕУЗНАВАЕМОСТ

 16. 16 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1035 Весело

  До коментар [#12] от "Dоауnар":

  ха ха ха . реакцията е мигновенна. не вярвах, че така ще се получи

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1035 Весело

  абе що няма никаква статия в дневник за дсб?та днес ще избират ново знаме, а пък интерес никакъв. ужас

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 19. 19 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1035 Весело

  прието

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 20. 20 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Ще е много жалко за нас като народ, ако такива като Лозан Панов си отидат без да бъде ползват техния капацитет и замах!
  Дори сравнението на свинята с кладенчовата вода е бледо пред срав
  нението на Цацаров с Панов!

 21. 21 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Аз не мога да разбера как така лошия и корумпиран ВСС в прехода е успял да издигне и назначи чистия като сълза Лозан Панов на такъв важен пост. Какъв е тоя парадокс?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 22. 22 Профил на helixs
  helixs
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Дано тази реч да размърда няколко лоени сърца.

 23. 23 Профил на helixs
  helixs
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Дано тази реч да размърда няколко лоени сърца.

 24. 24 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1035 Весело

  До коментар [#21] от До коментар [#21] от "Darca

  няма и да разбереш. неведими са пътищата господни

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 25. 25 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#20] от "plf":

  имнно защото такива хора като този определяш като "капацитет" ще сме на това дередже. малко повече логическо мислене и информация ще ти помогнат много.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 26. 26 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 965 Разстроено

  Живеем в държава, в която мафията контролира всичко. Чудно ми е колко е проста, глупава българската мафия. Въобще не се учудвам, че 1/4 от младите напускат страната. Това е положението. Добре, че има още няколко души като Лозан Панов.

 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Панов трябва да го уволнят дисциплинарно! Уж деполитизиран, а през цялото време се занимава с политика. И то нескопосно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Не казвам че Лозан Панов не е прав. Няма как да не е прав.

  Обаче чета и ми нагарча защото се питам съдиите трябва да съдят ли или трябва да политиканстват. Израз като "свободата не е в това, което ни заобикаля, а в това, което чувстваме" и други подобни призиви нямат място в сухата съдебна практика, а трябва да се обсъждат и произнасят на политически събрания.

  Защо Лозан Панов не се заеме с политика и не спомогне за изменение на съдебната система чрез закони и конституционни промени? Към кого отпрява тия призиви за самореформиране? Че то ако ставаше с призиви да бяхме призовали и бандитите и наркодилърите.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 29. 29 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Има някаква надежда за България, след като има хора като Лозан Панов. За жалост те са малцинство и масата от некомпетентност и задкулисни интереси най-вероятно ще ги смачка с лекота. Но и гражданите са невероятно пасивни в тези времена. Ако имаше силен натиск от улицата, протести и т.н. това би повлияло на положението.

 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#21] от "Darcas":
  "Аз не мога да разбера как така лошия и корумпиран ВСС в прехода е успял да издигне и назначи чистия като сълза Лозан Панов на такъв важен пост. Какъв е тоя парадокс?"

  Както СССР позволи да бъде назначен Александър Бупчек за първи секретар на партия на в Чехословакия. Стават грешки.

  подпис
 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Абе защо не го изхвърлите този? Срамота е висш съдия да е толкова обвързан политически! Те и слепите видяха чие момче е. Поне го правете по-интелигентно!

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на ivanush
  ivanush
  Рейтинг: 175 Неутрално

  Браво, Г-н Панов! Възхищавам Ви се за смелостта, справедливостта и достойнството, които излъчвате. Подкрепям Ви. Знайте, че не сте сам.

 33. 33 Профил на okupeto
  okupeto
  Рейтинг: 233 Весело

  Изводът, че въображамо вързаната камила хал хабер няма за реалността, а се осланя на илюзиите си, се налага сам... Иновацията е, че когнитивният дисонанс е причина за цироза на черния дроб.

  Много се смърка в тази държава.

 34. 34 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#25] от "sarunka":

  Дай де! Осветли невежите!

 35. 35 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Двама председатели, два свята. Единият е излишен. Изберете сами.
  —цитат от коментар 1 на hammurabi

  По скоро два свята-две ценностни системи , а те (ценностните системи) са генетично заложени във всеки един от нас и модифицирани от ценностите на системата(обществено икономическата формация)в която сме отраснали.Именно това са двата свята с различни ценностни системи в които живеят тези двама председатели . За съжаление вече две поколения ,не успяват да приемат новите постоянно променящите се ценностни системи в обществото и за всичко това намираме оправданието .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тоя по цял ден нищо не бачка. Само политикантства за СДСто и в полза на Едрия Капитал, стоящ зад него.
  Панов трябва да бъде уволнен!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Оказа се, че СДСто е в Съюза на Съдиите и е изградило паралелна Държава със свои закони, без да има демократичен Мандат, защото никой от хората не гласува вече за СДСто.

  Съюзът на Съдиите е пазителят на грабителската приватизация по догмите на Вашингтонския Консенсус.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK