Отпор на съдии от провинцията срещу колегите им от София бележи надпреварата за съдебния съвет

Общо събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет. Речта на председателя на ВСК Лозан Панов видимо подразни председателя на ВАС Георги Колев.

© Юлия Лазарова

Общо събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет. Речта на председателя на ВСК Лозан Панов видимо подразни председателя на ВАС Георги Колев.Изборът на членове за съдебния съвет от квотата на съдиите е белязан от отпор на магистрати от провинцията срещу колегиите им от София. Това се изразява в няколко насоки, една от които е изборът на комисии, който беше направен днес на общото събрание на всички съдии, което трябва да изслуша 27-те номинирани. От тях 15 са от съдилища в София, а останалите от провинцията.


За това разказаха пред "Дневник" съдии от столицата, но и техни колеги от провинцията. В петък на извънредно заседание на съдийската колегия Калин Калпакчиев предупреди, че административни ръководители раздават на съдиите листчета с имената на седем кандидати, които да бъдат избрани в новия Висш съдебен съвет (ВСС). В обявения списък няма кандидат от София.


Този списък се превърна в основна тема на съботното събрание. От една страна въпроси за този спъсък бяха задавани от магистрати към техни колеги, за които се твърди, че са в него. От друга страна темата беше коментирана и в коридорите на "Интер експо център", където се провеждаше изслушването. Имената на записаните в списъка не бяха оповестени от Калин Калпакчиев, но от изслушването днес по-скоро си пролича кои са те, тъй като въпроси за листа бяха задавани конкретно към няколко от кандидатите.
Отличителен белег на съдийското събрание беше и че от над 2200 съдии в София дойдоха малко над 500, основно от провинцията.


Изборът на шестима членове на бъдещия съдебен съвет ще се случи следващата събота, като половината съдии ще гласуват електронно, а другата с хартиена бюлетина.


Някои от магисртатите изразиха съмнения пред "Дневник" да харесат шестима кандидати и вероятно ще гласуват за по-малко, което означава че избор от пръв път няма да има. За да е избран кандидат той трябва да има повече от половината имащи право на глас. Подобно нещо се случи и на прокурорското събрание.


"Личи си, че Варна, Пловдив и Бургас са се обединили в контра акция срещу София. Това си пролича, например когато при избор на член в една от комисиите беше предпочетено предложение на магистрат от Районен съд Мадан, вместо съдия от Върховния административен съд, който е познат и с доказана репутация", коментираха съдии пред "Дневник".


За интелекта на българския съдия
"Вие смятате, че съдиите в Районен съд са на това ниво ли, че някой може да им каже с лисчета за кого да гласуват". Така временният ръководител на Софийския районен съд Стефан Милев коментира темата и отрече до него да са стигали списъци. "Това ли е нивото на интелект, което смятате, че имат колегите, който го твърди да каже кои са колегите". Милев заяви още: "аз като административен ръководител нямам желание да се намесвам в тези избори, но като съдия съм коментирал с много колеги кой е избираем и кой не. Това е в правата на всеки един съдия".


Отрече това да е коментирано на общо събрание. Въпросът как би оценил теоретично раздаването на лисчета, в който и да е съд, той отклони с призива да се каже в кой съд, кой е раздавал. Допълни, че според правилата всеки магистрат може да провежда агитация за изборите. "Пише ли в каква форма трябва да е агитацията?", попита риторично Милев. "Не казвам, че може да са листчета, не казвам, че такива листчета са циркулирали"., поясни Милев.


Кандидатът за член на ВСС Пламен Дацов каза, че е чувал за списък с 6 или 7 кандидати, които следва да се подкрепят. Поясни, че той не е виждал такъв. Знае, че негови колеги са снимали с телефоните си, за да покажат, че са давани такива списъци. "Чух че такова нещо се разпространява в Благоевградския регион, в София, но това е моята информация", коментира съдията. Каза, че не знае кои са имената, защото не се е интересувал и не е видял такъв списък.


Според него и двете страни са виновни - разпространили списъците и тези, които са ги приели, защото не е морално. От морална гледна точка според него не е допустимо това и като форма на агитация. Дацов смята, че не е допустимо и от нормативна гледка точка, въпреки че няма изрична забрана за разпространение на листове или списъци с имена, защото се подразбира, че не е редно. "Все едно в избори за народни представители да се раздават листове по квартали", коментира Дацов.


Кампанията за избор на членове беше белязана и от писмо, изпратено от главния секретар на Върховния административен съд Александър Николов


до всички административни съдилища "окръжно" да подкрепят за ВСС кандидата Светлозар Рачев, в момента административен съдия в Габрово. Приложен бе и скрийншот на самия мейл. Миналата седмица мнозинството от съдийската колегия реши, че няма да проверява дали това е натиск, но днес в началото на общото събрание Колев обяви, че темата ще бъде повдигната отново във вторник.


"Моето становище е, че това е негативна кампания срещу съда". Потвърди, че такова писмо е пращано, но каза, че било чисто организационно и касаело съвсем отделни случаи. "Всички подробности във вторник ще коментирам", заключи Колев. Председателят на ВАС заяви, че не вярва в казаното от Калин Калпакчиев, че и шефове на съдилища са раздавали списък с точните кандидати за ВСС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kosta Del
  Kosta Del
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Явно този път без посредници ДПС/ГЕРБ/БСП смятат "директно" да решат състава на ВСС ... къде с листчета, къде с болтчета за джанти ... нз защо толкова настървено искат да воюват със съгражданите си и да овладяват една съсипана от тях самите система до последния пост ... трябва ли да се стига до ситуации като в Украйна за да се разбере веднъж за винаги, че не всички сме граждани на една държава и изповядваме едни и същи демократични ценности?!

 2. 2 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Означава ли това, че всяка надежда за истинско правосъдие, е компрометирана?

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  Ако мафията овладее и следващия ВСС, тази държава ще стане истинска пародия на правова държава! Дано се намерят поне сред съдиите повече честни и достойни Хора, които да гласуват по съвест, а не под административен натиск! За прокурорите е ясно, че само малцина биха се опълчили на всесилния Цацаров. В прокуратурата всички са подчинени на Цацаров. При съдиите подчинението не е толкова явно. А за парламентарната квота надежда нямам.

 4. 4 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2430 Любопитно

  "Личи си, че Варна, Пловдив и Бургас са се обединили в контра акция срещу София. Това си пролича, например когато при избор на член в една от комисиите беше предпочетено предложение на магистрат от Районен съд Мадан, вместо съдия от Върховния административен съд, който е познат с доказана репутация", коментираха съдии пред "Дневник"."

  Още Тато се бореше да заличи разликата между града и селото!
  Бай ти Лозан се изцепи, че всеки носи свободата в себе си и след няколко часа се оказа, че проблемът не е в листчетата а в местния шовинизъм?! Излиза, че Панов и Калпакчиев трябва да си докарат по селска фаца за да съберат повече съратници под байрака. Или да уредят хората си в Софето?

  I Want To Believe
 5. 5 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 289 Весело

  Лозан Панов да е член на ВСС!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 6. 6 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 490 Неутрално

  "Личи си, че Варна, Пловдив и Бургас са се обединили в контра акция срещу София. Това си пролича, например когато при избор на член в една от комисиите беше предпочетено предложение на магистрат от Районен съд Мадан, вместо съдия от Върховния административен съд, който е познат с доказана репутация", коментираха съдии пред "Дневник"."Още Тато се бореше да заличи разликата между града и селото!Бай ти Лозан се изцепи, че всеки носи свободата в себе си и след няколко часа се оказа, че проблемът не е в листчетата а в местния шовинизъм?! Излиза, че Панов и Калпакчиев трябва да си докарат по селска фаца за да съберат повече съратници под байрака. Или да уредят хората си в Софето?
  —цитат от коментар 4 на 2.5


  То и затова София е една голяма селящина (дори и село не е) , глупако... Правете разлика между град и село, между селяк и селянин. Вашия любимец си остана прост селяк, съсипал и фалирал България три пъти...

 7. 7 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Означава ли това, че всяка надежда за истинско правосъдие, е компрометирана?
  —цитат от коментар 2 на ekip  Най-вероятно - да. Но по-важният въпрос е дали ние ще разберем това, или не.
  Хубаво е да знаеш ако не знеш нещо...

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Любопитно

  "..."Вие смятате, че съдиите в Районен съд са на това ниво ли, че някой може да им каже с лисчета за кого да гласуват". Така временният ръководител на Софийския районен съд Стефан Милев коментира темата..."

  тва беше оня с цялата една година стаж, нали?

 9. 9 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Личи си, че Варна, Пловдив и Бургас са се обединили в контра акция срещу София. Това си пролича, например когато при избор на член в една от комисиите беше предпочетено предложение на магистрат от Районен съд Мадан, вместо съдия от Върховния административен съд, който е познат с доказана репутация", коментираха съдии пред "Дневник"."
  —цитат от коментар 4 на 2.5


  Някои съдии са се оплакали на Дневник, че провинцията не иска да играе по сфирката им?

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 10. 10 Профил на Tr0llzor
  Tr0llzor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А дали има къде да се гледат на запис тия заседания?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Дневник нещо не мога да схвана какво искате да кажете със заглавието на статията ви.

 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Дневник нещо не мога да схвана какво искате да кажете със заглавието на статията ви.
  —цитат от коментар 12 на aiaks

  А нима от самата "статия" разбра нещо ? ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#13] от "роджър":

  Общо взето от статията май излиза, че Прокопи пак е отрязал финансирането и се опитва да мине тънко

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  Отпор на съдии от провинцията срещу колегите им от София бележи надпревата за съдебния съвет" и : "Отличителен белег на съдийското събрание беше и че от над 2200 съдии в София дойдоха малко над 500, основно от провинцията."
  отпора си е от София ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#13:"роджър"][/quote]

  Не се разбира,що некакъв списък с имена създава такива вълнения,щото все пак требва да има некакъв списък...Необходими са явно още някой факти ,който са убягнали на афтора или се крият от него,а и от всички нас-зрителите.
  Обаче тая суматоха е показателна,че вътре в съдебната власт работата е мътна и кървава...

 19. 19 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Значи вкарват интригата с "листчета с имена на съдии",но така и не са видели и едно да покажат в медията.
  А и са коментирали със съдии които "чували",ама не виждали такива листчета.

  Алоууу интригантите от агн.главички,за това никой не ви харесва.Само интриги въртите,нищо смислено!

  sdg
 20. 20 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  На някои хора им харесва кочината и корупцията в съдебната система. На доста, всъщност.

 21. 21 Профил на eqy50503529
  eqy50503529
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не случиха на съдии/за прокурори да не говорим/Иванов,Кънев,Прокопиев и компания.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на lubitel
  lubitel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Все едно в избори за народни представители да се раздават листове по квартали", коментира Дацов.
  Дацов, Дацов точно така се прави кампания за народни представители. Листове раздават със снимки и даже залепват плакати с имената и биографиите на кандидатите. Не е задължително да кажеш нещо ако е глупаво. Мълчание му е майката.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Още от татово време софиянци бяха голямото добрутро. Явно и сега това не се е променило. То и затова половин България бяга да живее и работи в София. Тук можеш от прост съдия с подходящи хора да се издигнеш и до член на ВСС, докато извън София и най-опитният да си, ще ски бичиш до пенсия и никой няма да те избере. Не е странно, че най-често в новините четем за СГС, ВСС, а хора като Ченалова и Янева се бореха до последно за мястото си в СГС - че това е "светая светих" на съдиите в България, да те вземат там да работиш е манна небесна. Оттам пътят до ВАС, ВСС и другите съдебни институции е кратък.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Днешният съдия е бетер от овца.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  .....нз защо толкова настървено искат да воюват със съгражданите си и да овладяват една съсипана от тях самите система до последния пост ... трябва ли да се стига до ситуации като в Украйна за да се разбере веднъж за винаги, че не всички сме граждани на една държава и изповядваме едни и същи демократични ценности?!
  —цитат от коментар 1 на Kosta Del


  За #КОЙ това е въпрос на живот или смърт, да продължават да живуркат според техните си мафиотски закони или по пътя на честната и жизнеутвържваща конкуренция.
  Те могат да продължат да властват единствено ако не съществува честна конкуренция.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  колкото е по нависоко назначен съдията ,толкова по верен е бил на БКП и ДС , навремето ги приемаха право само след подпис на ръководител на ОК на БКП , след това ставаха прависти в съда само след подпис на член на ЦК на БКП ,затова в София или провинцията ,особено тези ,започнали преди 1989 година да учат право и назначавани в системата тогава са напълно зависими от партията и ДС , затова е борбата кой ще контролира ВСС ,защото в момента едно от единствените опори на бруталната комунистическа върхушка и далаверите и кражбите им е съда и прокуратурата ,от тях няма осъден престъпник ,те не са крали ,затова е цялата тази сага , само ,че никой не си признава ,сега се пишат масони , демократи ,аполитични ,аполитични ,ама ако дядо му не е бил партизанин ,никога нямало да влезе в съда или право ...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на eqy50503529
  eqy50503529
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Пряк избор в рамките на двете колегии-това е процедурата,предложена от Хр. Иванов,по която за първи път ще се избират кандидатите за ВСС.Тази процедура е част от добрите и полезни неща в тази реформа,които се реализираха.Останаха други ,по-скоро спорни,а някои и крайни,които не бяха приети.Процедурата е демократична,а като такава крие и основен риск,който трябва да приемем с достойнство-изборът на другите.

 32. 32 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#23] от "lubitel":

  Ма верно, така ли се прави кампания. Началник да ти каже за кого да гласуваш (абсолютно анонимни имена с мъъъничък опит) и ти после си гласуваш по "съвест" за човек за който ,а пръв път чуваш. Това ще да е някаква руска/венецуелска демокрация.
  Доносниците накрая сами ще ни тикнат към революция с тази наглост и подигравки с целия ни народ

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на lubitel
  lubitel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "Noal":

  Ама верно ли на началниците им е забранено да агитират? Само обикновените съдии така ли? И верно ли съдиите трябва да се подчинят и да гласуват? Всеки си гласува за който иска. И всеки има право да прави кампания и началници и не началници. Така поне пише. Във всяка демокрация има кампания. Даже и за анонимни и с мъничък опит може.

 36. 36 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 976 Весело

  Начииии, аман от тия провинциалисти и селтаци! Що не си стоят в ПРОВИНЦИЯТА, а идват в столицата да мърсуват и да имат претенции? И във ВСС ще ми влизат!
  Я, бързо всеки по дупките си, и само богоизбраните софийски гражданье да влизат в управата и командуваньето!
  Таа провинция само пречи на прекрасната София да расте, хубавее и да се развива като един съвременен европейски град-държава!!!!

  П.С. Думата "провиниция" се среща 5 пъти само в началото на текста (+заглавието). Направо да повърнеш...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK