Жителите на Трън гласуват днес дали искат да се добиват полезни изкопаеми в града

Жителите на Трън гласуват днес дали искат да се добиват полезни изкопаеми в града

© Сдружение ТрънЖителите на Трън ще гласуват днес на местен референдум за добив на полезни изкопаеми в града. Те ще трябва да отговоря с "да" или "не" на въпроса - "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?".


До допитването се стигна след инвестиционното предложение на Евромакс Сървисис ЕООД от групата на "Асарел – Медет", което предвижда добив и преработка на златно-сребърни руди. То доведе до социално напрежение в региона. След като се разбра за него бяха сформирани два инициативни комитета. Единият в подкрепа на златодобива, а другият – против. Πoддpъжницитe на златната мина смятат, че тя ще развие икономически региона. Πpoтивницитe пък смятат, че тя ще увреди природата и водата на трънчани.


Гражданите, които са против възобновяването на мина в града трябва да отговорят с "да" на въпроса в референдума, а тези, които подкрепят инвестиционното предложение за златодобив с "не".
След напрежението в града бившият вече кмет Станислав Николов реши да предложи провеждането на местно допитване. Това бе прието от общинския съвет и с по-различна формулировка на въпроса трябваше да се проведе ведно с предсрочния парламентарен вот на 26 март, но жалба на областния управител Васил Михайлов го спря. Местната власт реши да промени въпроса и избра днешната дата за референдума. Дни преди него кметът подаде оставка, която аргументира с "лични причини". От края на април той е подсъдим за пътен инцидент с дете, станал преди близо две години.


Срещу решението на общинските съветници за провеждане на допитването на 11 юни бяха внесени в съда нови две жалби - отново от областния управител и на прокуратурата.


Административния съд в Перник обаче прекрати делата и по двете жалби - Михайлов оттегли своята, а за другата съдът констатира, че държавното обвинение е подало жалба след изтичане на законовия срок за това. Имайки предвид обжалването на решението на Административния съд пред Върховния административен съд обаче и не малкия брой мнения, тълкуващи местните референдуми като нарушения на правовия ред, може да се предположи, че


ако е успешен, той ще бъде атакуван в съда.


Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от 40 % от гражданите с избирателни права в общината и с "да" са отговорили повече от половината от участвалите в допитването.


Ако пък предложението не е прието, местен референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от една година от датата на произвеждането му.


Резултатите от местния референдум според закона могат да бъдат обжалвани от този, по чиято инициатива се провежда допитването или от областния управител в 7-дневен срок от обявяването им.


Преди няколко дни, на 4 юни, малко преди полунощ на фейсбук-страницата на "Евромакс Сървисиз" ЕООД - проект Трън, се появи информацията, че


инвестиционното предложение на компанията е претърпяло редица промени.


От новото предложение се разбира, че фирмата инвеститор се отказва от т. нар. "Участък Север" в района на връх Руй (под закрилата на "Натура 2000") и вече се предвижда "само едно хвостохранилище с променено местоположение", което "ще се ползва в хода на 23 години експоатация на находището". Освен това обаче, след няколко месечни настоятелни твърдения, включително на Министерството на икономиката и Българската минно-геоложка камара, че в района уран няма, в новото задание за ДОВОС (Доклад за оценка въздействието върху околната среда) се посочва, че ще бъде


"изяснен въпросът за съдържанието на уран и други естествени радиоактивни елементи в района"


Вчера компанията с инвестиционно намерение изпрати писмо до медиите, с което се оплака, че на гражданите в Трън са предлагани пари от нейно име. Фирмата освен това заяви, че "съзнателно и категорично не участва в инициирания местен референдум в общината" с аргумента, че дебатът за развитието на общината е редно да се води между местните хора и не иска да бъде въвличана в "популистки схеми и в умишлено създадената напрегната обстановка в момента".


На практика има само един регистриран инициативен комитет, който отстоява гласуването с "Да" на зададения с референдума въпрос.


Повече мнения за предстоящото днес допитване четете в Големият въпрос, заровен в малкия референдум в Трън, Злато и страх и Когато уранът дебне зад златото.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Златарите, като се толкова отворени, да предложат да обезщетят с абсолютно равностоен имот в избрано от собственика друго населено място. Поемане и на разходите по преместването на всички, който не са съгласни с това, мястото им в което живеят да се превърне в лунен пейзаж.

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Точно така!

 3. 3 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Въпросът е формулиран странно, вероятно с цел объркване. За не се гласува с да...някои ще гласуват грешно...

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  Запазете Трънско !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#3] от "lil_alex":

  Въпросът е формулиран странно, вероятно с цел объркване. За не се гласува с да...някои ще гласуват грешно...
  —цитат от коментар 3 на lil_alex

  Всъщност е зададен така, защото подземните богатства са изключителна собственост на държавата и управлението им не е в правомощията на общинските власти. Понеже не могат да питат дали си съгласен общината да има правомощия, каквито няма по закон, задават въпроса дали би имал нещо против, ако общината имаше такива правомощия и можеше да реши да не се извършва рудодобив.
  Юридическата стойност на референдума е под въпрос, по-скоро хората искат да изразят позицията си с надеждата държавата да се съобрази с тях.

 6. 6 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#3] от "lil_alex":
  —цитат от коментар 5 на kumcho___valcho

  въпроса е решен в конституцията, референдума е нелигитимен. Даже провеждането му е незаконно и подлежи на санкции. По същия начин и с същия успех у трънско могат да си гласуват примерно излизане от ЕС , ТРЕКСИТ...

 7. 7 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#3] от "lil_alex":
  —цитат от коментар 5 на kumcho___valcho

  въпроса е решен в конституцията, референдума е нелигитимен. Даже провеждането му е незаконно и подлежи на санкции. По същия начин и с същия успех у трънско могат да си гласуват примерно излизане от ЕС , ТРЕКСИТ...

 8. 8 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вижте призив на един гражданин на Трън:

  "Трънчани, цяла България сега нази гледа! Преборихме се с натискa, на който от месеци бе подложена общината ни по поръчка на "Евромакс сървисиз". Държавни институции, лобисти, демагози, подставени лица и кой ли още не ни пречеше да упражним законовото си право на глас и защитим нашето здраве и величествена природа. Концесионерът създава впечатление, че гледа и на двете само като на досадни препятствия по пътя към златото. Дори очакваната огромна печалба не дава право на Евромакс сървисиз да подлага на опасност здравето на нас самите и нашите деца и внуци! Господата от Voestalpine, мажоритарния акционер в Асарел Медет, никога не биха си го позволили в родната им Австрия, но тук решиха да опитат. Днес им казваме: и тук е Европа, и тук важат същите правила!!! ----- Тръчани, ние имаме зад гърба си целия български народ, ДНЕС ВСЕКИ БЪЛГАРИН Е ТРЪНЧАНИН. Декларации за солидарност валят от всички краища на родината и дори от целия свят. Непреклонността ни пред задкулисието и наглостта е борба за правата на всеки български гражданин. Днес ние печелим неравната битка и ставаме национални герои! С провеждането на нашия референдума в България вече нищо няма да е същото, защото българският човек ще си е извоювал право на глас, ПРАВО НА ЧУВАЕМОСТ. Обичaм Ви смелчаци, гласувайте!"

 9. 9 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ФPAHKФУPT HA MAЙH CE COЛИДAPИЗИPA C TPЪHCKИЯ PEФEPEHДУM: пpoĸлaмaция нa пpeдcтaвитeлитe нa Лявaтa пapтия в oбщинcĸия cъвeт нa гp. Фpaнĸфypт нa Maйн, Гepмaния, зa coлидapнocт c днешния peфepeндyм нa гp. Tpън пo въпpoca зa oтĸpивaнe нa мини зa злaтoдoбив
  httрѕ://www.fасеbооk.соm/рhоtо.рhр?fbіd=125110274738375&ѕеt=а.125111701404899.1073741827.100017182091993&tуре=3&thеаtеr

  Спасяването на Трън от умишлено замърсяване с радиация вече е не само НАЦИОНАЛНА, но и МЕЖДУНАРОДНА КАУЗА. Днес българското гражданско общество празнува своята мощ и своята зрялост! Трънчани гордеем се с вас и желаем успех на Вашия референдум!

 10. 10 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Лакомията е път да заличи един чудесен край на България.
  А това е крайно недопустимо!

  Common sense !
 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Няма нищо по-ценно от природата.
  Инвеститора ще си натъпче джобовете и ще си замине, но съсипаната природа ще се възстановява десетилетия наред.

 12. 12 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от 40 % от гражданите с избирателни права в общината

  и с "да"

  са отговорили повече от половината от участвалите в допитването.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Със сигурност си прав за нелегитимността на референдума, но мисля си, че също се очаква по-малко хора да отговорят с "ДА" на обърнат въпрос и това да направи референдума невалиден.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK