Жителите на Трън решиха с референдум да няма златодобив в района

Жителите на Трън решиха с референдум да няма златодобив в района

© Сдружение ТрънРефрендумът в Трън дали да се добива злато в района на града е валиден, след като в него се включиха 60% от имащите право на глас. Местното население избра по категоричен начин да не се добиват полезни изкопаеми, като 93% от гласувалите в регионалното допитване изразиха това мнение.


От компанията-инвеститор "Евромакс Сървисиз" ЕООД обявиха, че приемат резултатите от местния референдум в Трън като очаквани на фона на масираната манипулативна кампания сред местното население. В официалната позиция на фирмата се казва, че отклоняването от законово установената процедура за разглеждане на такива инвестиционни проекти обаче е разочароващо за бизнес климата в страната


Минималния праг, за да бъде валиден референдумът беше 40%. Още към 15 ч. гласа си бяха дали 41% от жителите на общината, предаде пратеникът на "Дневник".
Жителите на Трън решиха с референдум да няма златодобив в района

© Александър Хурмузов


Те трябваше да отговорят с "да" или "не" на въпроса - "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?". 93% гласуваха с "да", 6% - с "не", а 1% от бюлетините бяха невалидни.


До допитването се стигна след инвестиционното предложение на Евромакс Сървисис ЕООД от групата на "Асарел – Медет", което предвижда добив и преработка на златно-сребърни руди. То доведе до социално напрежение в региона.


След като се разбра за него бяха сформирани два инициативни комитета. Единият в подкрепа на златодобива, а другият – против. Πoддpъжницитe на златната мина смятат, че тя ще развие икономически региона. Πpoтивницитe пък смятат, че тя ще увреди природата и водата на трънчани.


Жителите на Трън решиха с референдум да няма златодобив в района

© Александър Хурмузов


Резултатите от местния референдум според закона могат да бъдат обжалвани от този, по чиято инициатива се провежда допитването или от областния управител в 7-дневен срок от обявяването им.


Повече мнения за предстоящото днес допитване четете в Големият въпрос, заровен в малкия референдум в Трън, Злато и страх и Когато уранът дебне зад златото.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK