Шефът на автомобилната администрация за София-област е уволнен

Кънчо Димитров

© Анелия Николова

Кънчо ДимитровМинистърът на транспорта Ивайло Московски освободи от длъжност началника на Областния отдел на Автомобилна администрация - София, Кънчо Димитров.


Причината са нарушения, свързани с провеждането на практическите изпити за шофьорски книжки.


През миналата седмица при специализирана операция бяха арестувани 14 служители на тази администрация след сигнали за корупция при провеждането на шофьорските изпити.
Московски днес е разпоредили взимането на спешни мерки, които да прекратят нередностите при практическите изпити на кандидатите за шофьори.


Една от тях е автомобилите, в които ще се провеждат изпитите, да бъдат оборудвани с техника, проследяваща движението и действията на курсиста и инструктора. Така според министъра ще бъде напълно гарантирано, че се минимизира субективният фактор и няма манипулации. Заради това се проучвала възможността Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да купи или вземе чрез оперативен лизинг автомобили.


Предлага се също така представителите на автошколите да бъдат извадени от изпитните комисии.


Друга мярка е изготвянето на нова методология за избор на маршрутите, по които трябва да преминават по време на изпита кандидатите. Един от вариантите е на всеки кандидат да бъдат предварително зададени началната и крайната точка на маршрута, като сам да избира откъде да премине. По този начин изпитващите няма да имат възможност да дават на едни кандидати по-лесни, а на други по-трудни маршрути.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK