Село Бусинци на референдум - от "те са си решили и толкоз" до "ние, трънчаните, удържаме"

Музеят на бусинската керамика.

© Александър Хурмузов

Музеят на бусинската керамика.Референдумът за добива на полезни изкопаеми започна в 7 ч. в дъждовното, покрито с мъгла село Бусинци, община Трън. Избирателната секция беше поставена в кметството, което се намира в музея за грънчарство.


Селото се гордее с миналото си, когато над 300 грънчарски колела са се въртели в Бусинци и нямало дом, където да няма майстор-грънчар, разказват по-възрастните. Съдовете са пътували до Лувъра и са част от музейни колекции в Япония, Русия и САЩ. Славата им се дължи на уникалната изработка.


Бусинската традиция в керамиката идва още от Средновековието, както показва Бусинското евангелие - богато украсен ръкопис от XIV в., разказа директорът на музея. Дори Константин Иречек споменава за майсторството и изяществото на бусинските съдове в пътеписа си "Пътувания по България".
И в изборния ден идваха семейства, които да бъдат разведени през малката сграда от директора, посочвайки керамиката с дълга преподавателска показалка и описвайки всеки детайл от старинната, прашасала керамика.


Сега има само неделно училище за децата на софиянците, вметна с тъга един жителите на селото.


Разговорите в изборната комисия в неделя, на 11 юни, започнаха почти веднага с въпроса:


"И к’во, ще махаме ли мината?"


Членовете на комисията се спогледаха, опитвайки се да запалят старата печка на дърва в тясната стая с три легла.


"Природата, това беше славата на Трънско", отбеляза един от членовете на комисията, гледайки планинския пейзаж от балкона. Същият човек сподели, че са му предложили 500 лева на месец, за да насърчава съселяните си да гласуват с "не" на референдума, т.е за рудодобив. Останалите махнаха с ръка към него, раздразнени и казаха:


"И на нас ни предлагаха, бе, чиче, к’во се хвалиш?"


Членовете на комисията коментираха предложението на "Евромакс Сървисиз" - инвеститорът, който иска да добива злато в Трънско, за откриването на 10 нови работни места на половин работен ден. От новите сътрудници се иска да разпространяват многобройните ползи от минното дело в района.


В секция 145100009, всъщност 9-а, в село Бусинци имаше 54 регистрирани гласоподаватели от общо три населени места, включително село Студен извор и село Радово. Към 10 ч. бяха подали гласа си осмина. Без надежда – няма как да се изгони мината, "те са си решили и толкоз". Спомняха си случая с мината в Брезник като пример, че мнението им не е от значение, когато говорят парите.


"Ти, ако си гладен, че те агитират"


Репликата е на член на комисията в празната секция. В този момент влезе човек от селото, с бюлетината и плика отиде в тъмната стаичка, върна се, постави ги в урната и ни погледна с очакване. "Кой че дава жълтиците?" запита той, преди да бъде изгонен от разгневената комисия.


Пристигна наблюдател от Института за социална интеграция – 18-годишен младеж, усмихнат и дружелюбен. Запозна се с всички с широка усмивка, застана с ръце на кръста и попита небрежно: "И за какво гласуваме?".


След 10 ч. нещата се забързаха – до 14 ч. вече бяха гласували 40 от 54-те гласоподаватели. След дискусия за произвеждането на дюлева ракия, която да не загаря казана (прави се с чувалчета, оказва се) и предимството да си свиваш сам цигарите, настроението в секцията спадна, ставайки някак си хомогенно с облачното време навън.


"Хората не са образовани, не знаят", каза един от членовете.


"Нема да се размине мината. От глада по-силно нема."


Трънчаните знаеха ефекта на мината – застаряващото население в региона беше изживяло проблемите и не си правеше илюзии. Работни места нямаше да им дадат, казаха те, припомняйки си Брезник, където им обещали позиции, впоследствие раздадени чрез връзки. Двама-трима, казаха те, от гражданите на Брезник реално работят в мината.


Нямаше въпрос за урана, нито за вредата към природата. Един от членовете на комисията разказа, че е работил в мина "Злата" в продължение на 4 години и си бил жив и здрав, но не можеше да каже същото за колегите си. След като е напуснал мината, повече от 10 години е обработвал полезни изкопаеми с цианкалий, гордо добави той.


Председателят на комисията получи обаждане в 15 ч. Попитаха го за активността и му съобщиха общата – 34 процента, но само 14 процента активност в град Трън.


Имаше още 7 гласоподаватели до края на деня, които сядаха в стаята и разговаряха с комисията след поставянето на бюлетините в урната. Няма как, казваха, ще ни вземат природата и толкова. Усещането беше като за прощален ритуал – бяха дошли да гласуват, но не вярваха, че референдумът може да промени нещо. Много от хората са дошли в селото заради здравословни проблеми и чистия въздух, казваха те, им е единствената надежда. Спомняха си славата на Трън и един каза гръмко: "Ние, трънчаните, където ни сложат, удържаме!"


Накрая дойде време за броенето на бюлетините. Всички се въодушевиха от първия повод за раздвижване за целия ден и трепетно отвориха урната, изсипвайки пликовете внимателно.


42 бюлетини съдържаха отговор "да". 5 бюлетини - "не". Позвъняване от разтреперения председател към централата разкри, че резултатите навсякъде са подобни. Изведнъж всички се засмяха и като по магия времето се оправи точно за залеза.


Комисията изпълни нужните процедури по прибиране на материалите, събра всичко в черния чувал, отреден за целта, и изчака транспорта пред кметството музей. С обещания за черпене и рецепти за уиски (което се оказа ракия от ечемик) комисията тръгна към град Трън, за да предостави документите и бюлетините.


С навлизането в центъра на Трън се виждаха десетки коли, обикалящи победоносно кметството със стикери "Да, за чиста трънска природа" и упражняващи клаксоните си, хора, поздравяващи се след дългия ден и жители на града, танцуващи на главния площад. Заведенията бяха препълнени и се носеха


викове "Какво казахме?", последвани от гръмко "Да!"


Когато бяха обявени окончателните резултати и недвусмислените 93 процента "да", трънчаните се изредиха да попитат, един по един, представителя на ЦИК дали наистина са чули "93 процента". След това питаха какво следва и, разбирайки, че има истински ефект от гласуването, радостно се ръкостискаха, прегръщаха и викаха "Да!" с останалите.


"Политическо-криминалният сценарий", който компанията "Евромакс Сървисиз" описа, имаше силен привкус на романтична комедия с хепиенд. Бедността и гладът в района, агитацията с обещанията за работа не спънаха референдума, защото хората ги бяха изживели вече твърде много пъти. Трънчаните не се опълчиха само против мината и замърсяването – те искаха да видят дали може поне веднъж да изберат сами своето бъдеще. И сами не можеха да повярват, че едно от най-бедните места в България може да спре минна компания.


Или както каза наблюдателят от Института за социална интеграция: "Кой ще е толкова тъп, че да си жертва здравето за кинти?"

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Трънчани имаха пред очите си примера на Брезник, а и са хора, които не могат да бъдат излъгани. Островче на последния здрав разум и мъжки характер, което държавата на мафията ще опита отново да прегази.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Хвала на Трънчани за смелата и честна позиция. С пари здраве не можеш да си купиш !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Ех, че хубаво !
  Браво на трънчани!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  И аз се радвам за трънчани. От тая мина те хаир няма да видят а когато златодобива приключи, фирмата ще си обере партакишите и запилее някъде другаде. За тях ще останат само съсипана природа и хвостохранилища. Дано държавната администрация вземе под внимание резултатите от референдума.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 5. 5 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Българинът си обича земята ей, не го ли разбрахте!
  А от златодобива ще пострада и тя и водата.
  Без да се лъжем.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Трън заседна в гърлото на олигархията !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Ей богу... Хвалебствията за идиотската постъпка продължават. Хората, които доскоро бяха експерти по Белене, днес са на Ти със златодобива.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Ходил съм в Бусинци и съм гледал музея, браво на Трънчани

 9. 9 Профил на re_123456
  re_123456
  Рейтинг: 11 Весело

  Браво на Трънчани!
  Май това е идеята - дори да не вярваш, че има шанс, действай! Направи това, което зависи от теб и смяташ за правилно
  Много добра статия, предава атмосферата, настроението, обратите.
  Казах ли БРАВО, ТРЪНЧАНИ! :)

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#8] от "трън в петата върнете стария дневник":

  браво Шиле.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#7] от "Darth Plagueis":

  виждам България не ти е мила. Къде живееш ? Имаш ли деца ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#7] от "Darth Plagueis":
  Ти какво искаш, като през 1999 г (кой беше на влас) да стане като в Челопечени, да остават стотинки за държавата и да се измъква всичко навън. Интересува се само да прибирате пари и не ви пука за хората, мнението им и природата Като говориш за Белене забрави че първи скочихте вие, Костов не смее да стъпи там след изказванията си и за това по добре си замълчи

 13. 13 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Само за протокола - уискито си Е ечемична ракия!

  И - Браво Трън! Честито!
  Честито и на нас останалите, че имаме поне един положителен пример сред предългата, монотонна поредица събития, които се развиват не както ни се иска и ни оставят с отвратителното усещане, че от нас нищо не зависи!

 14. 14 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Само още едно нещо!
  Би било прекрасно, ако ние, останалите българи, подкрепим масово Трън при условие, че "независимите" съд и прокуратура и пр. "независими" институции опитат да пренебрегнат толкова категорично изразената позиция на трънчани!

 15. 15 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Гледам малко по-нагоре една дърта комуняга и бокулизач се затръшкала за Белене.
  Но предполагам, че не за градчето подсмърча, а за извънградската "локва", в която заровените грешни български пари са повече от тинята.
  Там е боката на комунягите.
  И докато им пъкат душиците ще проклинат Костов.

  pump it!
 16. 16 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Естествено,че ще се радват хората. Това през "хубавите години", не можеше да се случи. Щеше да има мина и който много знае.... ще работи в нея. Природи-мрироди...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Любопитно

  До коментар [#16] от "д-р Петроff":

  А сега "бащицата" ще си оттегли концесията ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Пропуснал съм ентусиазма на тук пишещите по повод отхвърлянето на АЕЦ БеляНЕ....Какво да се прави...еколози....

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 19. 19 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трън заседна в лакомото гърло на задкулисието. То разпна ненаситна паст да погълне една от перлите в короната на българската природа и се ободе… Задкулисни ентусиасти вече имат не само трън в гърлото, а и обица на ухото. Зевзеците твърдят, че по-скоро приличало на звънче на муцуната… Трън даде урок на „преуспелите бизнесмени“, че тайната пътечка през пробойните на закона с торбата пари за подкупи вече не води до заветната цел, а до големия срам. В бъдеще българската поговорка „парен каша духа“ ще стане правило за правене на бизнес в европейска България.
  Сега са много важни следващите стъпки на Асарел-Медет/Евромакс сървисиз, ярко осветена от прожекторите на обществения интерес, като вече наблюдатели на „аферата Трънско злато“ има по целия свят. Фирмата рискува със зле обмислени действия, противоречащи на Европейските ценности и норми, да последва съдбата на наетите от нея злощастни чалга-лобисти и искусни стъкмисти Каролев, Рашев и Богданов, които станаха нарицателно за калпаво застъпничество в България. Сега и на тях им боде в гърлата и можем само да очакваме покачване на стандартите за качество и в техния бранш, защото срама, който берат в момента е голям. Ако Асарел-Медет е уважаваща себе си фирма и осъзнава, колко важно е от тук нататък пред българското общество да има имидж на съвестен инвеститор, то тя ще ни покаже, че може и достойно да губи и ще зачете мнението на трънските хора. Всичко друго би работило срещу нея и мобилизира гражданското общество за отпор и протест.
  Сега относно крокодилските сълзи, че видите ли, гоним чуждите инвеститори. Първо не виждам нищо лошо злато за 2,5 мрд. U$ да остане актив на българската държавата, един вид държавен резерв в недрата на Руй и Ерулската планина, вместо да бъде оставено на частници да го изнесат срещу мизерни отчисления, които дори няма да покрият щетите, които златодобивът ще нанесе на инфраструктурата в Трънския край. А иначе тезата, че гоним инвеститори, е демагогия и роболепие по примера на Благой Рагин, който ни съветваше да си траем, когато шведите ни ритат по главите - щели сме иначе да изгоним чуждите туристи… Не, ние приветстваме всяка инвестиция, която отговаря на установената бизнес-етика, на международните норми и не е в разрез с Европейските ценности. Заплануваната инвестиция на Евромакс сървисиз за съжаление не е такава.
  Трънчани, видите ли, чиито мъдрост и инстинкт за самосъхранение им подсказаха да отхвърлят златодобива, вече биват хулени от чалга-лобисти като простаци, не способни да вникнат в „истината“ за света, че той е нищо повече от материален ламтеж. Е, и по този въпрос Трън даде ценен урок на (без)мозъчните тръстове и на безгръбначните стожери на изродената алчност. Да господа, има житейски смисъл, има щастие извън менгемето на материалното умопомрачение. Знам, не разбирате, но елата в Трънско, отворете си сетивата и може скоро да говорим на един език. Ще осъзнаете, че сте повече от машина за печелене на пари. Ще откриете спасителна човещина вътре в себе си, която самите Вие сте обрекли на доживотен затвор и на която така и никога не сте дръзнали да отключите килията. Със сигурност ще се доближите до радостта от простичкото щастие.
  Именно в това е моето голямо притеснение. „Аферата Трънско злато“ и сагата около Трънския референдум, направиха на Трън такава грандиозна реклама, че досега сравнително слабо познатия Трънски край влезе като тема за разговор във всяко българско семейство. Нека сега лобистите на Евромакс сървисиз, размахващи дипломи по икономика, кажат, колко десетки милиони рекламен бюджет щяха да са нужни на Трън, за да постигне такова ниво на разпознаваемост и актуалност в съзнанието на потребителите? Моето притеснение е, че прекалено много интереси ще се насочат сега към Трън и не всички ще бъдат само за негово добро. Да се надяваме, че фатални грешки на други български градчета, които затриха автентичния им образ, ще бъдат избегнати. Така или иначе, домогванията за злато на Евромакс сървисиз направиха на Трън такава реклама, че можем спокойно да говорим вече за пограничния град като за УТВЪРДЕН БРЕНД. За тази услуга градът не е извадил и една стотинка…
  Ние, трънчани, хората с трънски корени и всички почтени хора в държавата и по целия свят обещаваме да сме неотменно до Трън, когато е в беда и да го пазим от зли погледи. Гордеем се, че сме трънчани, дъщери и синове на юнашко племе!

 20. 20 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Размисли на Егени Дайнов за гражданското неподчинение, очаквано ако вотът на трънчани не бъде зачетен:
  На …"съвършено освирепели трънчани" – … не е добре човек да им се изправя на пътя. И да си дадат сметка, че когато се втурнат да правят така, че казусът "Трън" никога повече да не се повтори – че тогава всички българи ще се превърнат в съвършено освирепели трънчани.“…

 21. 21 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Тежък случай на дегенирирало население, така, че за зелените престъпници (наречени от народа "дини" - зелени отвън, червени отвътре, същите дето пропагандираха на референдума за "животворния руски атом") не беше никак трудно да преметнат простодушния "матрял". Това си личи от невероятния процент - явен световен рекорд в референдумите, от което следва, че има масово промиване на мозъци на нискоинтелектуални индивиди. Затова требва да се потърси информация за африкански референдуми, но защо ли си мисля, че там нема да е толкоз трагично положението...авипулилано от

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#12] от "трън в петата върнете стария дневник":

  Не знам как Костов пак се оказа виновен, само дето знам, че в Челопечене безработица няма, а хората са богати. Тия в Трън са бедни като църковни мишки.

  Колкото до златото, само пълен дебил може да твърди, че иде реч за стотинки. Да, там имаше едни експерти, дето твърдяха, че се изнасяла продукция за милиарди.

  А истината е съвсем проста - в България има горе-долу 6 находища със сходни залежи. Три от тях се обработват, към останалите интерес няма. По-точно към едното имаше, ама трънчани се оказаха тарикати. Сметам е ясно нататък...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 295 Неутрално

  То в Трън масово са шведи. Природата е удивителна, но явно повечето идват към мръсните и шумни по-големи села...

 24. 24 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 432 Неутрално

  За какви инвеститори става въпрос изобщо? В статията е написано - предлагали 10-тина места на ПОЛОВИН РАБОТЕН ДЕН!!! Тоест бе осигуровки, без нищо. Та това е подигравка с нас. А печалбите ще се прехвърлят в някоя офшорка а за нас ще остане съсипаната природа и съсипаното здраве на хората.

  Хайде НЕМА нужда.За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK