Как повече от 1 млн. лв. изчезнаха безследно в боклукчийските кофи на Варна

Снимката е илюстративна

© Надежда Чипева

Снимката е илюстративна



Цял месец общинската администрация във Варна отказва да обясни защо мълчаливо е приела грубото нарушение на договора й с дружеството ЗМБГ АД за събиране и извозване на битова смет. Според неговия текст в различни райони на града е трябвало да бъдат разположени около 6 хил. "сиви, метални, поцинковани" контейнера. Вместо това поставените са пластмасови, доста по-евтини и лесно запалими. Разликата в цената на двата вида съдове за боклук надхвърля 1 млн. лв.


След като нарушението на договора стана известно, в средата на май т.г. "Дневник" изпрати до общинския пресцентър във Варна няколко въпроса. От техните отговори трябваше да станат ясни следните неща: Каква е причината контейнерите да не отговарят на отразеното в техническата спецификация на възложителя и техническо предложение на изпълнителя и кое е длъжностното лице в общинската администрация, натоварено със задължението да следи за изпълнението на договора, сключен със ЗМБГ АД?


Договорът, подписан между община Варна и компанията "ЗМБГ"

© Дневник

Договорът, подписан между община Варна и компанията "ЗМБГ"




Приемственост във всичко


Въпреки неколкократното напомняне и без каквито и да било обяснения отговори няма и до този момент. Вероятната причина за това мълчание може да бъде търсена във факта, че дейностите по събирането и извозване на отпадъците във Варна е в ресора на сегашния зам.-кмет на града Христо Иванов. Той беше назначен на този пост през 2013 г. от сегашния кмет на града Иван Портних, след като в администрацията на предшественика му Кирил Йорданов бе едва зам.-управител на общинското предприятие "Инвестиционна политика".


Техническото предложение на "ЗМБГ"АД, което е неразделна част от договора, подписан с община Варна

© Дневник

Техническото предложение на "ЗМБГ"АД, което е неразделна част от договора, подписан с община Варна


Договорът между общинската администрация и ЗМБГ АД е подписан от Звездин Стоилков, сегашен директор на предприятието. От името на дружеството изпълнител документът е подписан от изпълнителния му директор Ангел Иванов. Неразделна част от договора са техническите спецификации на възложителя и техническо предложение на изпълнителя. Така двете страни би трябвало да са се споразумели във Варна да бъдат разположени около 6 хил. контейнера за битова смет тип "бобър" с вместимост 1100 л, "сиви, изработени от метал, със сертификат за качество". Вместо тях обаче по улиците на града бяха поставени черни контейнери от пластмаса.


Техническата специфисация на община Варна, която е неразделна част от договора, подписан със "ЗМБГ" АД

© Дневник

Техническата специфисация на община Варна, която е неразделна част от договора, подписан със "ЗМБГ" АД


Солидарно мълчание


Пак в средата на май т.г. "Дневник" изпрати въпроси, свързани с нарушението на договора, и до ЗМБГ АД. Реакция също не последва. Но проверката, която извършихме, показа, че цената на всеки от пластмасовите контейнери за смет е точно 338 лв. В същото време най-ниските оферти за метални контейнери тип "бобър", предлагани от няколко български фирми, е около 510 лв. за брой. Това означава разлика от над 170 лв. за един контейнер, или над 1 млн. лв. за всички 6 хил., разположи според договора, сключен на базата на спечеления от ЗМБГ търг.


И още 20 млн. лв.


Срокът на обществената поръчка за почистване на сметта във Варна е пет години. При класирането на участниците в нея първите две места бяха заети от "Консорциум Варна 1" и ЗМБГ, свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви. При обявяването на процедурата Варна беше разделена на пет зони, като фаворитите не се състезаваха заедно за нито една от тях.


В "Консорциум Варна 1" влизат дружествата "Ай Ес Ви трейд" и "Нелсен чистота". Първата е собственост на две физически лица, но от публикуваните й финансови отчети става ясно, че се финансира от свързаното с Домусчиеви дружество "Есте пропъртис". През 2009 г. то е отпуснало заем от 9.7 млн. евро на "Ай Ес Ви трейд", а за контакти е посочен e-mail с разширение huvepharma.com, съвпадащо с името на компания, която също е от групата на братята.


ЗМБГ АД също има връзки с Домусчиеви. В капитала й с 40% участва дружеството "Бул инвест груп 2009", което е собственик на футболния клуб "Лудогорец".


Най-близкият конкурент на победителите "Консорциум Варна 1" и ЗМБГ беше обединението "Грийн партнърс БКС" (свързано с Румен Гайтански-Вълка). Цените, предложени от него, бяха средно с около 40% по-ниски от тези, които предпочете местната администрация. За петгодишния период на сключения договор това прави разлика от около 20 млн. лв., или малко под 10% от средногодишния бюджет на Варна за последните три години.


Изгорелите


В началото на декември м.г. на четири различни места във Варна изгарят 12 от новите пластмасови контейнери, поставени от ЗМБГ. Вследствие на това са запалени четири автомобила. Пораженията по два от тях са ги направили неизползваеми.


Констатациите на Окръжна прокуратура - Варна

© Дневник

Констатациите на Окръжна прокуратура - Варна


Собствениците на автомобилите подават сигнал до окръжната прокуратура, която започва досъдебно производство. То е прекратено през март т.г., тъй като не е установено умишлено деяние. Собствениците на два от пострадалите автомобили обжалват решението. В мотивите си те са посочили следното: "За нас главен (косвен) виновник за запалването на колите е сметосъбиращата фирма ЗМБГ АД". Като аргумент за твърдението си жалбоподателите препращат именно към нарушения договор между община Варна и компанията. Според тях причина за увреждането на имуществото им е именно подмяната на договорените метални контейнери с пластмасови, които при запалване развиват температура до 800 градуса.


Делото е изпратено на Варненската районна прокуратура, а решение по него няма и до този момент.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Нали само при Киро манекена се крадеше...

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  ИЗЧЕЗНАЛИ !!! как страшно звучи А !!!

  Сигурен съм, че много хубави неща са построени с тези пари. Така, че зян няма. матряла плаща.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  АДФИ, икономическа полиция, прокуратура няма ли в този град при такива грубо разминаване между общински договор и неговото изпълнение... То, това не са и тарикати, а направо селски крадци - поръчани и платени метални, доставени пластмасови..!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 482 Неутрално

  За тази обществена поръчка се изписа и изговори много още преди повече от година. Гузното мълчание на варненсите общинари е показателно.... Припомням:

  https://www.youtube.com/watch?v=MrYDKzUyBjA

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  АДФИ, икономическа полиция, прокуратура няма ли в този град при такива грубо разминаване между общински договор и неговото изпълнение... То, това не са и тарикати, а направо селски крадци - поръчани и платени метални, доставени пластмасови..!?
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf1


  кой ги е поръчал и платил ? общината ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Весело

  Всеки български бизнесмен-пример за хулиганите.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  та как и откъде е изчезнал този милион ? вълка и той ли стана добър

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Огромни средства от бюджета на община Варна ще бъдат изхарчени излишно за срока на този договор. Разликите в цените между фирмите на Домусчиеви и останалите кандидати е от порядъка на десетки милиони! Тук трябва да има намеса не само от Агенцията за държавен и финансов контрол, но и от прокуратурата. Неизпълнението на договора по отношение на съдовете за смет е капка в морето....

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  и снимката , договора едва ли има предвид цветните за разделно събиране , а вероятно черните които изгоряха

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  Този милон е изчезнал по най-простия, селско-таикатски начин: обявили са, че ще закупят метални съдове за смет, а са купили пластмасови. Разликата в цената в горецитирания случай е 172 лева. Умножено по 6000, колкото е трябвало да закупят, прави 1 032 000 лва. Проста математика. И въпрос с повишена трудност: къде ли са отишли тези пари???

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  В София е още по-зле а и мащабите са други.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  До коментар [#10] от "dragalevski":

  именно , спестила са си един милион . от чия каса са изчезнали какъвто е опита за внушение . общината ли плаща контейнерите . видно от "статията" проблема е в офертите и основно в спечелилите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Божидар Здравков
  Божидар Здравков
  Рейтинг: 244 Гневно

  Сигурно сте чували, че мафията се занимава с боклука в някои държави.
  Конкретно в България спомняте ли си как се разнасяше софийския боклук из страната? Познайте от първия път договорът с приемащите общини спазваше ли се. Познахте! Нито по състав на боклука, нито по опаковане, транспорт, плащане. Узаконена форма някой да получи огромна печалба.

 14. 14 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  Елементарно е. Изпълнителят ЗМБГ се е задължил съгласно договора да инвестира в метални съдове. Не го е направил, което е драстично нарушение на клаузите на договора и е поръчал по-евтините пластмасови. Спестеният от фирмата един милион /за сметка на гражданите на Варна/ ще облагодетелства някого...

 15. 15 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#10] от "dragalevski":

  До коментар [#7] от "дерибеев":....И въпрос с повишена трудност: къде ли са отишли тези пари???
  —цитат от коментар 10 на dragalevski

  И кое му е трудното на въпроса? Кире Домуза и брат му са си ги делнали. Могат да кажат, че са ги намерили в някоя кофа, когото са ровили за стари дрехи и пластмасови бутилки.

 16. 16 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 643 Неутрално

  За издръжка мъжка ( футболна)
  И любовници под и полковници .

 17. 17 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Всъщност, мащабът на крадене по общините, го няма никъде другаде. Далавери, пълно усещане за безнаказаност, липса на всякакъв контрол и милиарди, присвоени от местния "елит". Тия във Варна са едни пионерчета в сравнение с гербаджийската шайка, дето се е окопала в Софето.
  Обществени поръчки за милиони, които би трябвало да струват хиляди, калпави ремонти, баницата е разделена на няколко фирми от ъндърграунда, абе...майката си е е:%%ло.
  Прокуратурата съществува само за разчистване на политически и икономически сметки, освен това е некадърна да формулира един обвинителен акт като хората.
  Тъпа държава на тикви и неудачници.

 18. 18 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#15] от "zegi":

  Делнали са ги, ама не само помежду си.....

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  Този един милион не е изчезнал,а просто се е пренасочил в "правилните джобове " на "правилните хора"

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  До коментар [#2] от "442":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Може нещо кичозно да е построено,но може и нещо много лъскаво на четири гуми да се движи из улиците на Варна.........................може пък този милион да се е "изпарил" по силиконки и чалготеки.................най-вероятно от всичко по-малко-:)

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":

  Няма ,защото всичко се управлява от едно трио,което е известно със своята абревиатура в България!

 22. 22 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Варна - най-корумпираната община в България.

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Цветните първо ще изгорят. Нали и във Варна си имат "екологичен завод" като пловдивския - колкото повече матрял му карат, толкова по-добре за някого.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 24. 24 Профил на Станимир Станчев
  Станимир Станчев
  Рейтинг: 810 Разстроено

  Няма нещо в тая държава, в която да са намесени мутрите от ГРОБ и да не се краде до безобразие.

 25. 25 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 764 Весело

  Въпреки неколкократното напомняне и без каквито и да било обяснения отговори няма и до този момент.

  Ами просто длъжностните лица са много срамежливи и понеже нямат нови компютри не бързат с отговора. А интересно защо КФН и прокуратурата не са се самосезирали и не са започнали проверки?
  Нарочно задавам наивен въпрос.

 26. 26 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 743 Разстроено

  Доста генерална обществена поръчка в Б-я :

  - Поръчителят изисква Х лв подкуп за да даде поръчката на някоя фирма.
  - "Спечелилият" поръчката си приспада У лв от качеството на изпълнението (примерно метални кофи стават пластмасови).
  - Дадени лица от общината са напред с Х лв, изпълнителят с У-Х лв
  - Данъкоплатците са назад с У лв.

  Просто и доходоносно.

 27. 27 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Доста генерална обществена поръчка в Б-я :

  - Поръчителят изисква Х лв подкуп за да даде поръчката на някоя фирма.
  - "Спечелилият" поръчката си приспада У лв от качеството на изпълнението (примерно метални кофи стават пластмасови).
  - Дадени лица от общината са напред с Х лв, изпълнителят с У-Х лв
  - Данъкоплатците са назад с У лв.

  Просто и доходоносно.

 28. 28 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#8] от "dragalevski":

  не се безпокой бе ,ние варненци сме свикнали да плащаме огромни данъци ,какво като в кварталите с най високи данъци над пътя за Златните ,няма никакво сметоизвозване ,кво толкова 10-20 милиона се загубили ,а ние ,цели квартали като плащаме хиляди с години за нищо ,да не би някой да е проверявал кой ги краде от общината или пък ще провери в бъдеще ,никой нищо няма да провери ,щото крадците са си едни и същи ,те са навсякъде и във всички институции ,затова и няма кой да проверява ,а ние ще си плащаме данъците безкрайно ,а те безкрайно ще ни ги крадат ,то няма асфалтирани улици , вие за едни контейнери плачете и за 1 милион , те крадат 100% от данъците на варненци ,на никого ли в тази държава не е ясно това ........

 29. 29 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#25] от "koko65bg":

  че те всички комунисти бе ,как да се сезират ,да не би някой от управляващите да не е ченге или комунист , те като крадат няма кой да ги хване ,ти добре ли си .

 30. 30 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#13] от "baza":

  Във Варна мафията краде целия бюджет ,не само за боклука , ти как си представяш цели квартали с десетки милиони данъци и за поне 5 години назад ,нито една асфалтирана дупка ,макадамни пътища , по бетер от която и да е циганска махала на село , там поне има асфалтирани улици ,тук няма , а иначе данъка на максимума ,кво е един боклук .

 31. 31 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Щото има колективна безотговорност за чиновниците.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  До коментар [#28] от "edin drug":

  след като няма сметоизвозване плащаш символично . миналата година се интересувах и си върнах платеното . е за 5 години , но пак е нещо

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  До коментар [#28] от "edin drug":

  след като няма сметоизвозване плащаш символично . миналата година се интересувах и си върнах платеното . е за 5 години , но пак е нещо

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":
  град Варна- "синият град" (няма протести, няма бунт, няма никакво нарушение, злоупотреба, афера...)

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Според неговия текст в различни райони на града е трябвало да бъдат разположени около 6 хил. "сиви, метални, поцинковани" контейнера. Вместо това поставените са пластмасови, доста по-евтини и лесно запалими."

  Ако е по-договор да е с метални контейнери, то фирмата би трябвало да изпълни задълженията по договор.

  В Германия са пластмасови контейнери, за цял вход подобни като на снимката, иначе по-малки. На никой възрастен немец не му идва наум да пали умишлено контейнерите за боклук, пък и са заключени в повечето случаи зад метална ограда. Отгоре на оградата обаче е възможно да се хвърли Молотов коктейл и да се запали контейнера за боклук. Извънаредно рядко, пък и ако полицията те хвани и се стигне до съдебен процес, едно 5.000€ минимална глоба не мърда, ако освен контейнера няма други щети.

  Аз лично ги намирам за грозни сивите метални контейнери за боклук и как стоят на улицата, където всеки може да си хвърли отпадъците в тях. Но си е част от бялканският манталитет.

  Es muß Geld fließen!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  Номера за 1 милион :)
  Въпреки, че е без значение в случая, но и металните не трябва да се палят. Запалени, ръждясват и се деформират бързо.
  Всяко палене трябва да се разглежда като унищожаване на имущество и да се наказва. Впрочем на повечето места където съм бил контейнерите са пластмасови, но на никой не му идва наум да ги пали.
  Общината трябва да си удържи от парите за контейнерите (ако са нейни, а не на фирмата)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на Иван Лалев
  Иван Лалев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "dragalevski":
  Макар въпросът ти да е риторичен ще открехна завесата - В ДЖОБОВЕТЕ НА ОБЩИНАРИТЕ. ИНАЧЕ НАНАЙ ПОРЪЧКА!!!!
  Това е закон при обществените поръчки !
  Ако парите бяха от семейния им бюджет дали щяха да изберат тази оферта при по ниски други цени и с еднакви условия.

 40. 40 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не е луд тоя, дето яде баницата!
  Луд е тоя, дето му я дава в устата!

 41. 41 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2193 Любопитно

  А защо никой не смее да повдигне въпроса за поредния фиктивен ремонт на Аспарухов мост? Там кражбите са с порядъци по-големи. И ги оформят от богоугодната фирма Хидрострий, от холдинга на Лафка...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 42. 42 Профил на vladixp
  vladixp
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Щедростта на българския народ е безгранична.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Ние сме страната на чудесата, всичко може да изчезне. В една банка изчезнаха повече от 6 млрд, един милион ще правим на въпрос.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 314 Гневно

  От тук, от там по милион, десетина милиона или още нещо, така се натрупват милиарди, които българският данъкоплатец плаща. Но той кротко си избира или БСП, или Герб да го ограбват. То бива, бива мазохизъм, ама чак толкова не бива. А България е малка, все още има и честни и кадърни хора. Може да е прекрасно подредена. Защо този народ предаде здравото си чувство за достойнство и чест на долнопробната пропаганда на медиите бухалки, промиващи мозъка му?

  vesela
 46. 46 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Весело


  Как повече от 1 млн. лв. изчезнаха безследно в боклукчийските кофи на Варна

  Не са изчезнали безследно . Следи - като от стадо бизони . Само че следотърсачите са прекалили с огнената вода .

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  ...Тия във Варна са едни пионерчета в сравнение с гербаджийската шайка, дето се е окопала в Софето...
  —цитат от коментар 17 на SSS

  защо си мислиш, че във Варна шайката е по-различна? А и Портних е родом от Софето.
  А виждали ли сте ресторантите, които се градят на самия плаж?

 49. 49 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Нищо...! Важното е, че мат`ряла научи, че кметовете на ГЕРБ са без алтернатива...!
  Варналии следващия път, пак Ванката ще си изберат. Или..., който им спуснат от ГЕРБ. Видимите успехи са навсякъде! Нищо добро не ни чака...!

  Бивш tww09306483.
 50. 50 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Какво е един милион!Дребна пара!
  За "велоалеи",реклама на градския транспорт,ремонт на ремонтите,неработещи автомати за билети,"миене" на улици колко десетки милиона ''усвоиха'' общинарите?

 51. 51 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Спасе пусни една статия за ремонта на Аспаруховия мост, това тука е детска игра.

 52. 52 Профил на Милев
  Милев
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#17] от "SSS":


  Освен тоталната липса на контрол, бих добавил и липсата на личен морал и контрол. Всички обясняват колко сме зле, колко другите грешат, но когато дойде момента дори и за малка постъпка, всеки си затвяра очите и си прави каквото иска. За малките неща се правят такива неща, какво остава за сделки за хиляди и милиони.

 53. 53 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Поредната дърляница. 20 г. съм плащала смет така:купувам скъп чувал от супера. Само в него мога да си хвърлям боклука. В цената му е включена такса смет. Не искам ли да плащам толкова, деля:пластмаси, стъкло, метал, стари дрехи, органични. Разделя ли ги, в скъпия остава много малко. Няма нужда от контейнер. Черният скъп чувал се събира веднъж седмично. Реша ли някой в контейнерите за разделно да хвърля друг тип боклук, го чака такава такава глоба, че ум да му зайде! И всичките супери са задължени да имат контейнерите за разделно. С камери. Е, това е логистиката инфункционира супер! И аз плащах в порядъци по-малко, отколкото днес в БГ. Делях и в крайна сметка почти нищо не оставаше. Добре за мен, за природата, лошо за ... кого?

  Мърфи е оптимист!
 54. 54 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 428 Гневно

  Е, как . . . в общинска администрация масово са със скъсани джобове. А в кофите за боклук винаги има "остатъци". СМРАД! Само разследващите органи не я долавят.

 55. 55 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 455 Неутрално

  В Хасково случая е същия.

 56. 56 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#32] от "дерибеев":

  пробвах , след 10-15 ходения в общината ,едва от тази година ми намалиха данък смет ,иначе досега за един смотан апартамент съм дал за 5 години над 5000 лв данъци , чудя се тези с огромните къщи как си ги плащат ,това е за нищо , събираме пари от блока с чужденци ,все видни граждани с професии ,професори ,икономисти ,лекари , събират пари горките да си асфалтираме 400-500 м до централната улица ,да не казвам ,че улицата е еднопосочна ,това за десетки имоти ,блокове ,хиляди хора живеят , а не може да се разминат 2 коли , не знам как влизат пожарни и линейки при нужда , дано не разбера ,това е пълна порнография ,уверих се ,че там просто не се връщат никакви пари от данъците ,те изчезват на 100% и никой не търси защо , същото е и около плажовете ,община с десетки милиони данъци , стигаш до плажа напр на Траката и трябва да слезеш по козя пътечка над 10 м по скалата ,за да стигнеш до прекрасен плаж , десетки години няма кой да сложи и направи 10-15 стъпалца ,да слезеш като хората ,това до най известния плаж на държавата , на който ходят управляващите ,остави другите ,същото е и на Св Константин ,същото е и на Златните ,напр на Кабакум не можеш се размина и да влезеш с колата си ,защото направили тясна улица и километри напред движението вместо да е еднопосочно и хиляди коли да се движат и да не си пречат ,заради 1 м тротоар ,който никой не ползва и заради 2 бетонни стълба ,преградили на края на улицата изхода ,лятото става чудо , по 4 часа не можеш да излезеш ни напред ,ни назад ,защото всеки напъва и няма кой да направи елементарен ремонт за 5000 лв , няма община ,няма КАТ , няма държава ,няма нищо , има само чиновници ,които да прибират пари от такси ,даниц и ,комисионни ,да ги усвоят и откраднат успешно ,за това им даваме и заплати и безплатни осигуровки и голеееми пенсии ,защото са заслужили майстори на спорта по крадене .

 57. 57 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Много точна статия, че и вярна, само това с Вълка е като лъжичката катран в кацата с меда.

 58. 58 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#56] от "edin drug":

  За тесните пътища са виновни некоректните строители и, съжалявам да го кажа, тези които си купуват имоти от тях, като вас. Така ги стимулирате. После по този път как да влезе сметоизвозваща техника? Освен това подобни сокаци няма как да бъдат асфалтирани от общината, нали трябва да има план, да се отчуждят от местата, а повечето собственици отказват и водят дела за два реда чесън, дет' се вика.
  За високите данъци има и други причини - потърсете крайбрежен град в друга държава - там данъците са така диференцирани. Живееш на хубаво място - плащаш висок данък. Още една причина - една е стойността на сметоизвозването от Владиславово до завода, друга е от Златните, нали? Как тогава да плащате еднакви данъци? А контейнери има долу по булеварда и по по-широките улици.

 59. 59 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Спасе, по много теми не съм съгласен с твоето мнение, честно казано по повечето :)
  Но ми се иска, в Бургас, да имаме един такъв журналист като теб, който да се рови в далаверите на Ким Чен Николов и компания, но нямаме...
  Поздравления за разследването!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 60. 60 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Мафиотската община Варна е куче влачи-диря няма. Няма и кой да търси сметка...

  Защо този народ предаде здравото си чувство за достойнство и чест на долнопробната пропаганда на медиите бухалки, промиващи мозъка му?
  —цитат от коментар 45 на vesela

  Защото е страхлив и мързелив. Чака все някой друг да го оправя. Просто не е готов за демокрация, това е истината.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK