Как повече от 1 млн. лв. изчезнаха безследно в боклукчийските кофи на Варна

Снимката е илюстративна

© Надежда Чипева

Снимката е илюстративнаЦял месец общинската администрация във Варна отказва да обясни защо мълчаливо е приела грубото нарушение на договора й с дружеството ЗМБГ АД за събиране и извозване на битова смет. Според неговия текст в различни райони на града е трябвало да бъдат разположени около 6 хил. "сиви, метални, поцинковани" контейнера. Вместо това поставените са пластмасови, доста по-евтини и лесно запалими. Разликата в цената на двата вида съдове за боклук надхвърля 1 млн. лв.


След като нарушението на договора стана известно, в средата на май т.г. "Дневник" изпрати до общинския пресцентър във Варна няколко въпроса. От техните отговори трябваше да станат ясни следните неща: Каква е причината контейнерите да не отговарят на отразеното в техническата спецификация на възложителя и техническо предложение на изпълнителя и кое е длъжностното лице в общинската администрация, натоварено със задължението да следи за изпълнението на договора, сключен със ЗМБГ АД?


Договорът, подписан между община Варна и компанията "ЗМБГ"

© Дневник

Договорът, подписан между община Варна и компанията "ЗМБГ"
Приемственост във всичко


Въпреки неколкократното напомняне и без каквито и да било обяснения отговори няма и до този момент. Вероятната причина за това мълчание може да бъде търсена във факта, че дейностите по събирането и извозване на отпадъците във Варна е в ресора на сегашния зам.-кмет на града Христо Иванов. Той беше назначен на този пост през 2013 г. от сегашния кмет на града Иван Портних, след като в администрацията на предшественика му Кирил Йорданов бе едва зам.-управител на общинското предприятие "Инвестиционна политика".


Техническото предложение на "ЗМБГ"АД, което е неразделна част от договора, подписан с община Варна

© Дневник

Техническото предложение на "ЗМБГ"АД, което е неразделна част от договора, подписан с община Варна


Договорът между общинската администрация и ЗМБГ АД е подписан от Звездин Стоилков, сегашен директор на предприятието. От името на дружеството изпълнител документът е подписан от изпълнителния му директор Ангел Иванов. Неразделна част от договора са техническите спецификации на възложителя и техническо предложение на изпълнителя. Така двете страни би трябвало да са се споразумели във Варна да бъдат разположени около 6 хил. контейнера за битова смет тип "бобър" с вместимост 1100 л, "сиви, изработени от метал, със сертификат за качество". Вместо тях обаче по улиците на града бяха поставени черни контейнери от пластмаса.


Техническата специфисация на община Варна, която е неразделна част от договора, подписан със "ЗМБГ" АД

© Дневник

Техническата специфисация на община Варна, която е неразделна част от договора, подписан със "ЗМБГ" АД


Солидарно мълчание


Пак в средата на май т.г. "Дневник" изпрати въпроси, свързани с нарушението на договора, и до ЗМБГ АД. Реакция също не последва. Но проверката, която извършихме, показа, че цената на всеки от пластмасовите контейнери за смет е точно 338 лв. В същото време най-ниските оферти за метални контейнери тип "бобър", предлагани от няколко български фирми, е около 510 лв. за брой. Това означава разлика от над 170 лв. за един контейнер, или над 1 млн. лв. за всички 6 хил., разположи според договора, сключен на базата на спечеления от ЗМБГ търг.


И още 20 млн. лв.


Срокът на обществената поръчка за почистване на сметта във Варна е пет години. При класирането на участниците в нея първите две места бяха заети от "Консорциум Варна 1" и ЗМБГ, свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви. При обявяването на процедурата Варна беше разделена на пет зони, като фаворитите не се състезаваха заедно за нито една от тях.


В "Консорциум Варна 1" влизат дружествата "Ай Ес Ви трейд" и "Нелсен чистота". Първата е собственост на две физически лица, но от публикуваните й финансови отчети става ясно, че се финансира от свързаното с Домусчиеви дружество "Есте пропъртис". През 2009 г. то е отпуснало заем от 9.7 млн. евро на "Ай Ес Ви трейд", а за контакти е посочен e-mail с разширение huvepharma.com, съвпадащо с името на компания, която също е от групата на братята.


ЗМБГ АД също има връзки с Домусчиеви. В капитала й с 40% участва дружеството "Бул инвест груп 2009", което е собственик на футболния клуб "Лудогорец".


Най-близкият конкурент на победителите "Консорциум Варна 1" и ЗМБГ беше обединението "Грийн партнърс БКС" (свързано с Румен Гайтански-Вълка). Цените, предложени от него, бяха средно с около 40% по-ниски от тези, които предпочете местната администрация. За петгодишния период на сключения договор това прави разлика от около 20 млн. лв., или малко под 10% от средногодишния бюджет на Варна за последните три години.


Изгорелите


В началото на декември м.г. на четири различни места във Варна изгарят 12 от новите пластмасови контейнери, поставени от ЗМБГ. Вследствие на това са запалени четири автомобила. Пораженията по два от тях са ги направили неизползваеми.


Констатациите на Окръжна прокуратура - Варна

© Дневник

Констатациите на Окръжна прокуратура - Варна


Собствениците на автомобилите подават сигнал до окръжната прокуратура, която започва досъдебно производство. То е прекратено през март т.г., тъй като не е установено умишлено деяние. Собствениците на два от пострадалите автомобили обжалват решението. В мотивите си те са посочили следното: "За нас главен (косвен) виновник за запалването на колите е сметосъбиращата фирма ЗМБГ АД". Като аргумент за твърдението си жалбоподателите препращат именно към нарушения договор между община Варна и компанията. Според тях причина за увреждането на имуществото им е именно подмяната на договорените метални контейнери с пластмасови, които при запалване развиват температура до 800 градуса.


Делото е изпратено на Варненската районна прокуратура, а решение по него няма и до този момент.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK