Съдийската колегия приложи двойна мярка за похвали

Калоян Топалов, председател на Софийския градски съд, не получи похвала от мнозинството на съдийската колегия

© Георги Кожухаров

Калоян Топалов, председател на Софийския градски съд, не получи похвала от мнозинството на съдийската колегияСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет показа очебиен двоен стандарт, отказвайки да похвали ръководството на Софийския градски съд и председателя Калоян Топалов по повод акт на Инспектората, след като преди това отправи похвали към ръководствата на съдилищата в Пловдив, Монтана, Берковица и Лом.


Повод да се види това стана извършената в СГС проверка на Инспектората по сигнал от м.г. , която е констатирала нарушения от предишното ръководство през 2013 - 2014 г. - неправомерно забавяне по произнасянето, проблеми със заместването, както и в администрирането на делата, отнасящи се предимно за търговското и гражданското отделение и за работата на зам.-председателя Богдана Желявска.


Председателят на СГС Калоян Топалов, който е постоянната мишена за анонимни нападки в изданията на депутата от ДПС Делян Пеевски, изпратил информация до ВСС че препоръките на Инспектората са изпълнени, пропуските са отстранени, изготвени са нови правила за разпределение на делата, за заместване и произнасяне по граждански и търговски дела.
Галя Георгиева предложи информацията на Топалов да бъде приета за сведение. Преди точката за СГС колегията гласува да изкаже похвала за ръководителите на съдилищата в Пловдив, Монтана, Берковица и Лом за успехи по делата със съкратена процедура и това стана повод Калин Калпакчиев да предложи да бъде изказана позитивна оценка и за СГС.


Георгиева възрази, че случаят не бил идентичен


Ръководството на СГС само е изпълнило препоръките на Инспектората и трябвало да има нова проверка, за да се видят резултатите и да се прецени тогава дали да се изкаже похвала и за Калоян Топалов. "Ако има следваща проверка на Инспектората и констатира, че всичко вече е перфектно и няма никакви препоръки, тогава бих се съгласила да изкажем благодарност или да похвалим СГС, както направихме с други съдилища",заяви Георгиева.


Направи впечатление че към мнението на Галя Георгиева се присъедини лично главният съдебен инспектор Теодора Точкова, която присъства на заседанието. "Похвално е, че председателят на СГС е изпълнил препоръките, но нека видим за в бъдеще как ще сработят тези нови правила за граждански и търговски дела", каза Точкова.


Калпакчиев попита кога се очаква да бъде направена такава проверка на СГС от Инспектората, за да е наясно ръководството кога ще получи оценка на дейността си и евентуално ще бъде похвалено. Точкова не каза кога.


Юлия Ковачева и Галина Карагьозова призоваха на свой ред за подкрепа и положително становище за свършеното досега от новото ръководство на СГС. Галина Карагьозова каза, че е "затворена една мрачна страница в историята на СГС и съдът е започнал на чисто", което трябва да бъде поощрено. На което Галя Георгиева отвърна с язвителна реплика: че дали новата страница не е също толкова мрачна ще се разбере след доклад на Инспектората.


Калин Калпакчиев: Говорим да няма разделение и скандали, но откъде идват, май никой не иска да си отговори


"Много е тъжно да слушаме коментарите по едно толкова естествено предложение. Жалко е, че демонстрираме делене на колеги по някакви необективни критерии", коментира финално Калин Калпакчиев.


Последва дежурната декларативна реплика на Милка Итова към него - "Вие правите разделението", без да се мотивира как днес конкретно се появи разделението. При положение, че за похвала на съдилищата в Пловдив, Монтана, Лом и Берковица гласуваха всичките присъстващи 11 членове на колегията, сред тях и Калпакчиев; а за похвала на Калоян Топалов - шестима "за" и също шестима "против", сред тези "против" и самата Милка Итова.


.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK